Home » Vijesti » Analize tržišta » Sony će nastaviti proizvoditi (i ne reklamirati?) televizore

Sony će nastaviti proizvoditi (i ne reklamirati?) televizore

sony-w705b-header

Sony planira pretvoriti svoj gubitnički TV biznis u zaseban subjekt – Sony Visual Products Inc – unutar nekoliko mjeseci kako bi pojačao transparentnost, navodi Reuters. Odvajanje TV segmenta je otvorilo špekulacije oko prodaje, što je predsjednik uprave Kazuo “Kaz” Hirai opovrgnuo.

Ne planiramo prodati ili zatvoriti naše TV poslovanje“, te dodao kako “(Sony) posluje u vrlo natjecateljski nastrojenom okruženju na tržištu“.

Hirai je također priznao kako bi prodaja televizora i ove godine mogla pasti ispod kompanijinih očekivanja, a koja su bili – kao i uvijek – vrlo optimistični s predviđenim rastom od čak 20% ovu fiskalnu godinu. Dodao je kako je Sony restrukturirao svoje poslovanje kako bi bio spreman na različite šokove s vanjske strane.

Za razliku od nekih drugih igrača na tržištu, Sonyjevi televizori itekako puno toga imaju za ponuditi, no to se prema potrošačima nedovoljno jasno ili nikako ne komunicira. Primjerice, jeste li znali da su Sonyjevi televizori najbolji za igranje igara jer najbrže obrađuju signal? Uz lansiranu PlayStation 4 konzolu ovakve informacije su se trebale komunicirati prema kupcima i napraviti zanimljive pakete konzole i televizora da bi se na tržištu istaknuli. Sonyjevi televizori imaju izvrsno procesiranje i filmičnost koju korejska konkurencija još uvijek nije u potpunosti postigla, no to ponovno nije nigdje istaknuto, osim u detaljnim recenzijama koje dobar dio kupaca ipak ne čita.

Nazivanje novih modela s istim oznakama kao i prošle godine još je jedan od upitnika koji nam se vrti po glavi kada razmišljamo o Sonyjevim televizorima, a koji polako ali uspješno iz godine u godinu sve više propadaju dublje u sjenu korejske konkurencije – cijenom, prezentacijom i komunikacijom prema kupcu, no ne i kvalitetom slike.

Primjer problematične nomenklature istaknut u recenziji novog Sony KD-55X9005B televizora:

In for review today is the Japanese manufacturer’s new 2014 sub-flagship 4K UHD TV which carries almost identical model number to its predecessor, perhaps a sign that Sony intends to build upon the success of last year’s Bravia X9 series. The new X9 (help us out here Sony, should we call it X9B, X90B, X9005B, 2014 X9, or what?) is available in three screen sizes: the 55-inch KD-55X9005B (we’re reviewing this), the 65-inch KD-65X9005B, and the gigantic 79-inch KD-79X9005B. The outgoing corresponding 2013 models for the first two were KD-55X9005A and KD-65X9005A – this can get confusing for potential buyers very fast, especially if making their purchase on the internet.

 

 

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

17 komentara

 1. Ja i dalje tvrdim da prošlogodišnji W905 i ovogodišnji W805 imaju puno bolju sliku nego i jedan najbolji Samsung i LG. Kada bi mogli napraviti recenziju W805 ?

 2. Ja sam suzio Darko izbor, pa vas mollim za pomoć. Mislim se za W905 ili W805. Isprobao sam diosta formata preko usb i čita sve, kao i titlove.

 3. 140cm. Nisam ni sanjao da bih Sony kupovao, ali me naprosto oduševio. I imam li Sony podršku za nove kodeke ? Hvala !

 4. darko ko ima bolju sliku panasonic gt60 vs sonyW905

 5. kod koga je bolja sd slika 42gt60 il sony40W905 ostrina crna boja u mraku

 6. Darko, zanima me razlika između Sony 2014 modela tip W805, W815, W829, pogubio sam se u bespućima interneta. Tnx

 7. Ako govorimo o 50″ mislim da je situacija sljedeća:
  – w829 je UK model sa 800 mhz
  – w805 i w815 su 400 mhz. Znači isti samo razlicita boja 5 crni a15 srebrni – iako sam na netu nailazio na komentare da i tu ima razlike u mhz.
  Za modele od 42″ prepolovi mhz.

 8. Zdravo Darko, trebam novi TV, nekih 47″ ili 48″, ne treba mi smart nego obican LCD sa dobrom slikom i da ima taj HDMI ulaz. Gledao sam Philips 47” Slim LED Full HD TV 47PFH4109 taj je bas ovaj glupi TV kakav trazim i kosta nekih 550 eura a druga opcija je Sony 48W585 ovaj je smart kosta nekih 650 eura mislim da ima malo bolju sliku, molio bih te da mi pomognes da odaberem ili ako mislis da ima nesto bolje u otprilike ovoj cjeni, hvala.

 9. Postovani,
  Kakav je sony kd 65 x9005 za gledanje obicnih hrvatskih programa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*