Vijesti

Astra 5B uspješno lansirana u svemir

ses-astra-5b-launch

Tvrtka SES objavila je kako je satelit ASTRA 5B uspješno lansiran u svemir pomoću rakete Ariane 5 u 23:05 po hrvatskom vremenu iz europskog svemirskog centra Kourou u Francuskoj Gvajani. ASTRA 5B omogućit će dodatne kapacitete za rast dosega na području iznad centralne i istočne Europe, Rusije i prostora bivših sovjetskih država te pružiti mogućnosti proširenja za usluge DTH, VSAT i pripadajuću infrastrukturu za digitalne zemaljske televizijske mreže.

ASTRA 5B satelit je napravljen za SES od strane tvrtki Airbus Defence i Space Systems u Francuskoj i temeljen je na visoko pouzdanoj Eurostar E3000 platformi. Satelit će biti postavljen na orbitalnu poziciju 31.5 stupnjeva istočno, a opremljen je s ukupno 40 Ku-band transpondera (ekvivalent 36 MHz), kao i 6 Ka-band transpondera.

Ovaj satelit također na sebi nosi i drugi po redu SES L-band teret za Europsku komisiju i njihov sustav EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service), koji pomaže utvrditi, poboljšati i izvijestiti o pouzdanosti i preciznosti podataka i signala za pozicioniranje u Europi.

Satelit ASTRA 5B, koji je prilikom lansiranja težio gotovo šest tona, imat će raspon krila od 40 m trenutka kad njegove solarne ćelije budu raspoređene u orbiti, generirajući 13 kW snage za satelit do kraja njegovog 15-godišnjeg predviđenog životnog vijeka.

Pose-CU1-sur-Sylda-astra5b

Romain Bausch, predsjednik Uprave i izvršni direktor SES-a, izjavio je: “Današnje uspješno lansiranje ASTRA 5B satelita osobno me čini jako sretnim s obzirom na činjenicu da za dva tjedna odlazim u mirovinu s pozicije predsjednik Uprave SES-a. Ovo lansiranje je dokaz kako je SES-ova flota satelita za vrijeme mog mandata narasla sa samo 4 satelita na jednoj orbitalnoj poziciji 1995. do čak 56 satelita na 37 orbitalnih pozicija diljem svijeta danas. Istovremeno, broj aktivnih transpondera narastao je sa 64 na čak 1508 s današnjim lansiranjem ASTRA 5B satelita. U skladu s našom dobro razrađenom strategijom, ASTRA 5B značajno će povećati SES-ove kapacitete iznad centralne i istočne Europe, Rusije te zemalja CIS regije.

Iznimno smo sretni što slavimo uspješno lansiranje ASTRA 5B satelita. Ne samo da je to već 8 satelit koji je izgradila tvrtka Airbus Defense i Space Systems za tvrtku SES, već je to ujedno i 33 satelit izrađen na našoj pouzdanoj Eurostar E3000 platformi – koja ovog mjeseca obilježava desetu obljetnicu u orbiti”, dodao je nakon lansiranja François Auque, direktor tvrtke Space Systems.

Potpredsjednik Europske komisije, Antonio Tajani, koji je zadužen za gospodarstvo i poduzetništvo, izjavio je povodom lansiranja: “Novi EGNOS sustav koji smo postavili na ASTRA 5B satelit prikazuje predanost Europske komisije u pružanju najpreciznijeg i najpouzdanijeg signala za pozicioniranje građanima i tvrtkama Europe. Ovo lansiranje otvara brojne poslovne prilike danas i u budućnosti, naročito kada EGNOS počne s radom u kombinaciji s Galileom koji bi trebao postati operativan do kraja 2014.

Airbus Defence i Space Systems trenutno završavaju integraciju i testiranja za Astra 2G satelit, koji će biti lansiran tijekom ove godine. Također, nedavno su započeti i radovi na SES-10 satelitu, a oba su dizajnirana na uspješnoj Eurostar E3000 platformi.

Izvor: SES

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

3 komentara

  1. “opremljen je s ukupno 40 Ku-band transpondera (snage 36 MHz)”

    Od kad se to snaga mjeri u MHz?

    Malo poznavanja fizike nije na odmet!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!