Vijesti

Astra 5B uspješno lansirana u svemir

ses-astra-5b-launch

Tvrtka SES objavila je kako je satelit ASTRA 5B uspješno lansiran u svemir pomoću rakete Ariane 5 u 23:05 po hrvatskom vremenu iz europskog svemirskog centra Kourou u Francuskoj Gvajani. ASTRA 5B omogućit će dodatne kapacitete za rast dosega na području iznad centralne i istočne Europe, Rusije i prostora bivših sovjetskih država te pružiti mogućnosti proširenja za usluge DTH, VSAT i pripadajuću infrastrukturu za digitalne zemaljske televizijske mreže.

ASTRA 5B satelit je napravljen za SES od strane tvrtki Airbus Defence i Space Systems u Francuskoj i temeljen je na visoko pouzdanoj Eurostar E3000 platformi. Satelit će biti postavljen na orbitalnu poziciju 31.5 stupnjeva istočno, a opremljen je s ukupno 40 Ku-band transpondera (ekvivalent 36 MHz), kao i 6 Ka-band transpondera.

Ovaj satelit također na sebi nosi i drugi po redu SES L-band teret za Europsku komisiju i njihov sustav EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service), koji pomaže utvrditi, poboljšati i izvijestiti o pouzdanosti i preciznosti podataka i signala za pozicioniranje u Europi.

Satelit ASTRA 5B, koji je prilikom lansiranja težio gotovo šest tona, imat će raspon krila od 40 m trenutka kad njegove solarne ćelije budu raspoređene u orbiti, generirajući 13 kW snage za satelit do kraja njegovog 15-godišnjeg predviđenog životnog vijeka.

Pose-CU1-sur-Sylda-astra5b

Romain Bausch, predsjednik Uprave i izvršni direktor SES-a, izjavio je: “Današnje uspješno lansiranje ASTRA 5B satelita osobno me čini jako sretnim s obzirom na činjenicu da za dva tjedna odlazim u mirovinu s pozicije predsjednik Uprave SES-a. Ovo lansiranje je dokaz kako je SES-ova flota satelita za vrijeme mog mandata narasla sa samo 4 satelita na jednoj orbitalnoj poziciji 1995. do čak 56 satelita na 37 orbitalnih pozicija diljem svijeta danas. Istovremeno, broj aktivnih transpondera narastao je sa 64 na čak 1508 s današnjim lansiranjem ASTRA 5B satelita. U skladu s našom dobro razrađenom strategijom, ASTRA 5B značajno će povećati SES-ove kapacitete iznad centralne i istočne Europe, Rusije te zemalja CIS regije.

Iznimno smo sretni što slavimo uspješno lansiranje ASTRA 5B satelita. Ne samo da je to već 8 satelit koji je izgradila tvrtka Airbus Defense i Space Systems za tvrtku SES, već je to ujedno i 33 satelit izrađen na našoj pouzdanoj Eurostar E3000 platformi – koja ovog mjeseca obilježava desetu obljetnicu u orbiti”, dodao je nakon lansiranja François Auque, direktor tvrtke Space Systems.

Potpredsjednik Europske komisije, Antonio Tajani, koji je zadužen za gospodarstvo i poduzetništvo, izjavio je povodom lansiranja: “Novi EGNOS sustav koji smo postavili na ASTRA 5B satelit prikazuje predanost Europske komisije u pružanju najpreciznijeg i najpouzdanijeg signala za pozicioniranje građanima i tvrtkama Europe. Ovo lansiranje otvara brojne poslovne prilike danas i u budućnosti, naročito kada EGNOS počne s radom u kombinaciji s Galileom koji bi trebao postati operativan do kraja 2014.

Airbus Defence i Space Systems trenutno završavaju integraciju i testiranja za Astra 2G satelit, koji će biti lansiran tijekom ove godine. Također, nedavno su započeti i radovi na SES-10 satelitu, a oba su dizajnirana na uspješnoj Eurostar E3000 platformi.

Izvor: SES

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

3 komentara

  1. “opremljen je s ukupno 40 Ku-band transpondera (snage 36 MHz)”

    Od kad se to snaga mjeri u MHz?

    Malo poznavanja fizike nije na odmet!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!