Audio-video uređajiProjektoriVijesti

U Hrvatsku stigao Optoma HD91 – vrhunski LED projektor za kućno kino

optoma-hd91-header

Dok današnji ultra veliki TV uređaji na tržištu dostižu vrtoglave cijene, pa biste tako primjerice, za Samsungov Full HD TV dijagonale 75” (189 cm) morali izdvojiti i preko 40.000,00 kn, projektori za kućno kino postali su pravo osvježenje – osim što nude vrhunsku kvalitetu slike puno većih dijagonala, daleko su povoljniji. Tako je nedavno i u Hrvatsku stigao najnoviji LED projektor za kućno kino na tržištu – Optoma HD91, čija preporučena maloprodajna cijena iznosi 29.999,00 kn, što jest mnogo, ali ako uzmemo u obzir 3D Full HD rezoluciju projiciranu u dijagonali od 4 metra (iako sam proizvođač navodi do 7 metara!) i oni najveći TV-i na tržištu nemaju zapravo šanse.

Iako LED projektori za kućno kino postoje već neko vrijeme, novost kod Optome HD91 je zasigurno cijena i dimenzije (345 x 161 x 443 mm). Naime, budući da je izrazito teško ugraditi LED tehnologiju u projektor, takvi projektori su do sada koštali preko 100 000 kuna, bili su jako velikih dimenzija, stoga ih nije baš bilo ugodno vidjeti u dnevnom boravku, te uglavnom nisu bili dostupni na našem tržištu. Prednosti LED tehnologije su daleko dulji vijek trajanja lampe, stoga su i troškovi održavanja svedeni na minimum, brzo paljenje i gašenje, jer nema potrebe za zagrijavanjem i hlađenjem lampe, te naravno, znatno veća kvaliteta slike uz prirodnije boje, nego što je to kod projekora koji koriste normalne lampe.

optoma-hd91-life

HD91 je 3D Full HD DLP projektor, koji uz 1000 ANSI lumena nudi kontrast od čak 500 000:1, a deklarirani vijek trajanja lampe iznosi 20 000 sati (prosječno 10 godina). Od priključaka tu su dva HDMI ulaza, jedan VGA i RS232 konektor za kontrolu. Također posjeduje komponentni i kompozitni video ulaz, dva 12V trigera, 3D-Sync (3-Pin VESA) konektor za RF 3D emiter , ali i dva USB ulaza, jedan za ažuriranje softvera, a drugi za napajanje.

optoma-hd91-front

Sam dizajn projektora je vrlo jednostavan, minimalistički i diskretan, izrađen od visoko kvalitetne plastike crno sive boje, bez kontrola, budući da je namjenjen prvenstveno za montažu na strop pomoću nosača, a uz projektor dolazi daljinski upravljač, kao i aktivne 3D naočale. Koristeći po jednu LED žarulju za svaku boju (crvenu, zelenu i plavu), HD91 nema potrebu za Colour Wheelom stoga je mogućnost stvaranja Rainbow efekta svedena praktički na minimum. Optoma HD91 posjeduje jednostavan OSD izbornik koji omogućuje pristup širokom spektru podešavanja slike, uključujući sve boje, gamma i balans bijele, ali posjeduje i ISF certifikat, što drugim riječima znači, kako nudi napredne mogućnosti za preciznu i profesionalnu kalibraciju, koja omogućava najvišu kvalitetu slike.

optoma-hd91-back

Najzagriženije filmofile će razveseliti vijest kako ovaj projektor posjeduje i mogućnost spajanja anamorfne leće, kako biste mogli uživati u filmovima istinskog kino formata, bez crnih traka na vrhu i dnu slike. Za kraj, nije na odmet spomenuti kako je ovaj projektor na recenzijama – Trusted Reviews i AV Forums već ocijenjem najvišim ocjenama.

Zaključno, uvjereni smo kako je Optoma HD91 zaista zanimljiv i kvalitetan projektor za kućno kino, te se nadamo kako ćemo ga i sami uskoro imati na testiranju.

Originalni prospekt >>

Recenzije projektora >>

Izvori: Optoma / Yahoo! Taiwan

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!