VijestiZanimljivosti

Vaš televizor prikazuje samo trećinu svih boja koje možemo vidjeti

colours-rgb

Zanimljivu infografiku na temu raspona boja objavio je Dolby na svojem službenom blogu. Naime, jeste li znali da vaš novi televizor, bez obzira na to koliko boje na njegovom zaslonu izgledale živo i realistično, zapravo su samo trećina cijelog raspona koje naše oči mogu vidjeti? Ovo posebno vrijedi za nijanse zelene, a koje su naše oči tijekom evolucije naučile razlikovati mnogo finije nego crvene ili plave nijanse.

CIE 1931 xy grafikon dobro pokazuje sve boje koje ljudsko oko može vidjeti, te one koje moderni televizori prikazuju omeđene trokutom:

cie-diagram

Svi aktualni video materijali, kao i oni koje gledamo na računalu se kreiraju u ovom rasponu boja, te bilo kakvo odstupanje (bilo da su boje prezasićene ili nedovoljno zasićene) će utjecati na prikaz originalnog materijala. Zbog toga u našim recenzijama posebnu pažnju posvećujemo ovom parametru i tražimo predložak u kojem su boje najbliže ciljanim vrijednostima.

Na slici vidimo vrlo vjerojatno budućnost raspona boja koji ćemo gledati na televizorima sutrašnjice. Kao što možete vidjeti, raspon boja je bitno veći i to za sve tri komponente, crvenu, zelenu i plavu, što će uz odgovarajuće povećanje dubine svake od komponente (s trenutnih 8-bita na 10, 12 ili više) rezultirati daleko vjernijim prikazom i impresivnijim bojama. Rec.2020 će prekrivati čak 75.8% svih boja koje ljudske oči mogu vidjeti.

rec709-rec2020
Usporedba raspona boja HDTV (sRGB) i UltraHD standarda.

U nastavku možete pogledati koje od “poznatih” primarnih boja u stvarnosti vidimo, a naši televizori za sada ne mogu prikazati:

Boje-koje-nedostaju-infografika-dolby

Izvor: Dolby blog

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!