4K Ultra HDAudio-video uređajiVideo kamere i fotoaparatiVijesti

Panasonic LX100 kompaktni fotoaparat snima u Ultra HD rezoluciji

panasonic-lumix-lx100

Jedna od najzanimljivijih vijesti s Photokine 2014 svakako je Panasonicov novi kompaktni fotoaparat LX100. Radi se o novom mirroless modelu 4/3” veličine senzora, koji u kompaktnom tijelu pruža vrlo kvalitetne rezultate u fotografiji ali i u videu. Sony je sa svojom linijom 1” senzora u kompaktnim tijelima modela RX100 ostavio velik odjek u ovom segmentu, i pomakao granice postavivši visoke standarde u high-end kompakt segmentu. Ova kamera predstavlja Panasonicov odgovor.

Ne samo da je Panasonic uspio postići visoku razinu kvalitete slike i videa u vrlo kompaktnom kucistu, nego je otišao još i dalje, implementirajuci jos veći senzor (4/3” u usporedbi sa 1” u Sony RX100 modelima) i odlični ugrađeni Leica zoom, ekvivalent 24-75 uz impresivnih f1.7-2.8. Koliko je značajan ovaj korak za Panasonic postane jasno razmatranjem činjenice da je ovaj senzor pet puta veći od senzora korištenog u prethodnom LX7 modelu (1/1.7”). Iako se unutar kamere realno koristi manji crop senzora, površina je jos uvijek 4.3x puta veca u odnosu na 1/1.7” senzor, što znači da su sami pikseli značajno veci. S time su neupitna velika poboljšanja u kvaliteti boja, dinamičkom rasponu i osjetljivosti u tamnijim uvjetima fotografiranja ili snimanja.

Leica Vario Summilux objekiv s velikim otvorom blende omogućuje puno veću kontrolu nad dubinskom oštrinom i približavanje estetici koju su do nedavno pružali samo veći i skuplji fotoaparati. Iako ovaj fotoaparat ne spada doslovce u “džepnu” kategoriju, on je ipak vrlo kompaktan uređaj a iz navedenih značajki moze se pretpostaviti da njegovi rezultati nadilaze rezultate standardnih malih fotoaparata i prelaze iz tipičnog faktografskog dojma u ugodnu estetiku.

Ono sto ovaj uređaj čini dodatno zanimljivim je mogućnost snimanja videa u UHD rezoluciji (3840×2160 u 30 sličica u sekundi). Iako se radi o 16 megapikselnom senzoru, kamera generira 12 megapikselne fotografije većinom zbog objektiva koji ne korisiti cijelu površinu senzora. Za one kojima se rezolucija ne čini previše impresivna u današnjem svijetu napumpanih brojki, dovoljno je pripomenuti da 12 megapiksela čini rezoluciju većom od rezolucije prikaza UHD monitora i TV ekrana i dovoljnu za kvalitetan print postera srednje veličine.

Kamera posjeduje elektronsko tražilo visoke rezolucije i iako ne posjeduje ugradjenu flash jedinicu, ona dolazi u paketu i može se monitrati na hot-shoe. Kućište kamere izgrađeno je od legure aluminija i inkorporira praktične manualne kontrole koje će i profesonalnim fotografima ostavljati ugodan dojam. Brzina od max 11 slicica u sekundi vrlo je ozbiljna opcija za mnoge svrhe poput sporta i sl.  Panasonic je vrlo ponosan i na činjenicu da ovaj fotoaparat posjeduje vrlo brzi auto fokus od 0.14 sec.

S obzirom na predstavljene karakteristike, ovaj fotoaparat čini se kao vrlo zanimljiv proizvod, kako za entuzijaste koji traže kompaktno riješenje sa odličnom kvalitetom slike, tako i za profesionalne fotografe koji traze dodatnu malu kameru dobrih performansi za praktično korištenje i užitak u fotografiranju. Iz naše perspektive uvijek je ugodno vidjeti inovacije na ovom polju i Panasonic za ovo tehnološko dostignuće po našem mišljenju zaslužuje veliku pohvalu.

Više na službenoj stranici >>

Adsense

Omen

Kreativni profesionalac u interdisciplinarnim djelatnostima multimedijalne domene sa preko 15 godina iskustva u audio/video tehnologijama. U slobodno vrijeme sklada, piše, dizajnira, osmišljava, proizvodi. Ne voli sve što vole mladi.

Povezani tekstovi

4 komentara

  1. FZ1000 je baziran na malo manjem 1″ Sony senzoru koji iako je vrlo dobar, ima manje piksele. Sonijev suparnik je RX10, iako nema 4K video, ima isto odlican full HD.

    Prednost FZ1000 s obzirom na LX100 je funkcionalnost i raspon objektiva. Koloriti i osjetljivost bi trebali bolji kod LX100, kao i dinamicki raspon.

    Rezolucijski, s obzirom na kvalitetu objektiva i senzore razlika je zanemariva a spustena sa UHD rezolucije na full HD na TV panelima nezamjetna. Za detaljinije informacije ovisimo o dostupnosti modela za duze testiranje.

  2. Poštovani! Imam dvojbe oko nabavke novog kompaktnog ili Bridge aparata sa ultra zoomom. Posjedujem Sony DSC H7 i mislim da je to više nego solidan aparat. Zagledao sam se u novi HX400V iz Sonya koji ima 50 puta optiku ali isto tako znam da je CMOS senzor malen i uz 20,4 mpx malo nategnut. Uz to me zanima Vaša preporuka za Panasonic, Nikon, Canon u toj klasi? Svakako me zanima ultrazoom i zato mi ovaj apa ratLX100 ne bi odgovarao, iako je vrhunski po Vašim ocjenama. Pročitao sam o Canonu SHX 50 i raw formatu slika, da li je to bitno bolje nego jpeg kod Sonya? Molim Vas preporuku i unaprijed hvala!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!