Audio-video uređajiCES - Las VegasSajmovi elektronikeVijesti

Novi DTS-UHD dekoder prati trend Ultra HD-a za audio iskustvo nove generacije

dts-uhd

DTS, Inc., vodeći proizvođač HD audio rješenja i tehnologija za poboljšanje zvuka, na CES-u je predstavio novi DTS-UHD dekoder na jednom čipu, a čiju budućnost vidi uz Ultra HD 4K sadržaje i HEVC sustav kodiranja videa. Prvi uređaji koji će koristiti Cirrus Logicov četverojezgreni digitalni zvučni procesor s podrškom za DTS-UHD će biti dostupni od drugog kvartala 2014.

Dolaskom HD audio dekodera, a koji su donijeli zvuk studijske kvalitete u kućna kina, postavljalo se pitanje može li se zvuk još poboljšati. DTS smatra da može i DTS-HD navodi kao prvi objektno-baziran audio format namijenjen potrošačima, a koji svoje težište ima u preciznijoj prostornoj definiciji zvuka i osjećaju za dimenziju. Poseban naglasak je stavljen na elemente zvuka koji se nalaze ispred i oko slušatelja već i iznad i ispod njega, a efekt bi se trebao moći postići na svim konfiguracijama zvučnika (iako i ovdje vrijedi pravilo, što više zvučnika, to bolji efekt). Uz navedeno, DTS-UHD je povratno kompatibilan s originalnim DTS formatom koji nije definiran kroz objekte već samo kroz konfiguraciju zvučnika, tako da će se moći reproducirati i na starijoj opremi (no bez novih osobina zvuka).

DTS-UHD nije baziran na postojećim surround formatima za kino dvorane već je kreiran specifično za tržište kućnih i mobilnih korisnika.  Fred Kitson, tehnički direktor i izvršni dopredsjednik u DTS-u je rekao kako “DTS-UHD rješenje pruža zvuk koji je onkraj 3D-a na onoliko zvučnika koliko korisnik ima u svojem sustavu. No, UHD audio nije učinkovit samo na mnogo zvučnika već je njegov smisao u boljem uranjanju u efekt čak i ako korisnik koristi slušalice. Cilj je ponuditi korisniku veći izbor i fleksibilnost s obzirom na uvjete slušanja, kao i postići novu razinu zvučnog iskustva.“.

Što se proizvodnje sadržaja i njihove dostave korisnicima tiče, DTS će ponuditi Multi-Dimensional Audio (MDA) kao otvoreni format za industriju, s ciljem da će tako izbjeći rat različitih formata. Prva pojačala i sustavi kućnog kina s DTS-UHD dekoderom se očekuju od travnja na tržištu, te ćemo tek onda moći bolje upoznati ovaj uzbudljivi novi format.

Izvor: DTS

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!