4K Ultra HDAudio-video uređajiVijesti

MHL u verziji 3.0 podržava Ultra HD 4K prijenos slike s mobitela na TV

mhl-30-bigger

MHL je standard za povezivanje mobilnih uređaja na velike zaslone putem kabela. Dosadašnja verzija 2.0 je podržavala najviše Full HD prijenos slike, no zahvaljujući razvoju čipova za prijenos i povezivanje, MHL u verziji 3.0 omogućuje prijenos Ultra HD sadržaja rezolucije 3840 x 2160 piksela. U vrijeme kada Ultra HD televizori polako dolaze na tržište, a količina sadržaja je dostupna na kapaljku, ovakve tehnologije će doprinjeti bržem porastu popularnosti novih televizora. Ovo će posebno doći do izražaja dolaskom mobilnih telefona Ultra HD razlučivosti zaslona, a čiju će izvrsnu oštrinu korisnici htjeti vidjeti na velikom ekranu.

Trenutne cijene Ultra HD televizora kod nas se kreću od 30.000 kuna naviše, primjerice LG 55LA970V se može pronaći za 29.999,00 kn, Sony KD-55X9005AB za 30.999,00 kn, Samsung UE55F9000 za 31.999,00 kn. Nedostupnost sadržaja, problem Ultra HD standarda koji nije u potpunosti definiran, kao i ograničenja u vidu upotrebe zastarjelog HDMI 1.4 sučelja za povezivanja glavne su brige svih koji namjeravaju investirati u Ultra HD televizore. MHL 3.0 predajni čip Silicon Imagea SiI8620 radi s Ultra HD 4K procesorima, dok SiI9394 MHL 3.0-to-HDMI 2.0 omogućuje povezivanje na starija HDMI 1.x sučelja, kao i na nove HDMI 2.0 priključke za monitore i televizore. Sukladno tome, MHL 3.0 uređaji bi se trebali moći povezati na Ultra HD televizore s HDMI 1.4 sučeljem, no kako će točno funkcionirati, znati ćemo točno nakon službenog predstavljanja na CES sajmu početkom siječnja 2014. godine, a gdje će Silicon Image demonstrirati hardver i povezivost novog standarda.

MHL-tehnologija-monitora-IPS7-serije

MHL standard je razvijen uz podršku kompanija Nokije, Samsunga, Silicon Imagea, Sonyja i Toshibe. Prvi proizvodi su se pojavili 2011, a do danas se ovaj standard upotrebljava na više od 400 milijuna uređaja. MHL konzorcij sada ima oko 200 kompanija koje ga koriste i koji su njegovi članovi. MHL-podržani uređaji su pametni telefoni, tableti, televizori, monitori, projektor, A/V pojačala, Blu-ray reproduktori, kabeli, dodaci za TV, adapteri, dodaci za automobilsku industriju i mnogi drugi. MHL 3.0 specifikacija je definirana u kolovozu ove godine.

VIše o MHL-u možete saznati iz infografike u nastavku:

mhl-infographic

Izvor: Venture Beat

 

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

2 komentara

    1. Da, jedino je Samsung spominjao podršku za HEVC, no koliko znam ona još nije funkcionalna na njihovim top modelima. Prvo će krenuti u emitiranja UHD programa itd. u HEVC kodiranju, a tek kad se počne distributirati po internetu i kad se pokaže potreba za njegovom podrškom na TV-ima, onda će ju proizvođači aktivirati/implementirati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!