4K Ultra HDIFA - BerlinPanasonicSajmovi elektronikeVijesti

Panasonic tvrdi da je njegov prvi Ultra HD televizor s HDMI 2.0 sučeljem najnapredniji na tržištu

panasonic-wt600-header

Do danas lansirani Ultra HD televizor na globalno tržište unatoč iznimno oštroj slici imaju jedan nedostatak – posjeduju HDMI 1.4 sučelje koje im onemogućava prikaz Ultra HD razlučivosti u više od 30 sličica, što ih ograničava u prikazu 3D sadržaja ili povezivanju na računalo. Ionako ograničena potražnja za takvim, danas vrlo skupim, modelima ovime se dodatno ograničava, zbog čega je Panasonic iskoristio IFA sajam u Berlinu kako bi predstavio svoj prvi Ultra HD televizor koji, između ostalog, posjeduje novu verziju HDMI sučelja koja spomenuta ograničenja uspješno rješava.

Kako je i bilo najavljivano, prvi Ultra HD TV za masovno tržište iz Panasonica neće biti plazma zaslon, već će se raditi o LCD modelu s 2000 Hz BLS LED pozadinskim osvjetljenjem za veliku oštrinu slike u dinamici, kao i 4K Intelligent Frame Creation tehnologijom za interpoliranje slike ultra visoke razlučivosti. Naravno, kada govorimo o Panasonicu i crnoj boji, odmah se sjetimo njihovih Viera plazmi koje su postale de facto standard u prikazu duboke crne boje i visokog kontrasta, te njihovim dosadašnjim LCD-ima koji ih nisu pratili u tom segmentu. Kako bi to ispravio, Panasonic je u TX-L65WT600 će posjedovati Local Dimming Pro i Gamma Area Control tehnologije za pružanje slike većeg kontrasta i preciznog lokaliziranog zatamnjenja. Koliko će u tome biti uspješni, vidjeti ćemo nakon testova. Novi Hexa-Processing Engine procesor bi trebao se pobrinuti za pravilno skaliranje slike i postizanje visoke oštrine sadržaja koji nisu originalne 4K rezolucije:

Istovremeno, novi 4K Hexa-Processing Engine maksimizira kvalitetu slike koja je stvorena za rezoluciju nižu od 4K. Tehnologija procesiranja slike stvara slike više definicije interpolirajući one dijelove slike koji nedostaju, približavajući ih tako razini kvalitete koju nudi 4K.

Smart-VIERA-TX-L65WT600-3

Televizor će također biti ISF certificiran i biti kompatibilan s kalibracijskim softverom CalMAN, što jamči široku paletu kontrola namijenju postizanju vrhunske slike. Osim spomenutog ISF cerifikata, zaslon će imati i THX4K certifikat koji jamči vjernost prikaza bez dodatnih procesiranja koje bi narušile originalnu informaciju.

Osim HDMI-ja u verziji 2.0, Panasonicov Ultra HD televizor će posjedovati i Display Port u verziji 1.2a za jednostavnije povezivanje na računala:

Ljubitelji video igara mogu jednostavno spojiti svoj kompjutor s WT600 televizorom putem 60p DisplayPorta, čime mogu uživati u najnovijim hit video igrama s nevjerojatnom razinom detalja i visokom kvalitetom slike u pokretu.

Do danas testirani Panasonicovi SmartViera televizor nas nisu oduševili kada je u pitanju kvaliteta Smart TV platforme, kao ni otvorenog internet pretraživača koji je sporiji i nestabilniji od vodećih konkurenata. Panasonic za WT600 najavljuje bolju kompatibilnost s novim tehnologijama i podršku za 4K H.264 dekodiranje:

WT600 ima ugrađen HTML5 internet preglednik koji omogućava pregled svake internet stranice u savršenoj 4K kvaliteti. Primjerice, kvaliteta slike internetskih zemljopisnih karata sada je na jednoj sasvim novoj razini jer se rezolucija detalja učetverostručuje u odnosu na dosadašnje Full HD TV ekrane.

Ugrađeni web preglednik podržava i Flash™ sadržaje. Kvaliteta videa te slika niske rezolucije može se znatno poboljšati putem opcije Web Content Optimiser Pro. Za lakši unos teksta i web adresa korisnici mogu spojiti i tipkovnicu WT600, putem USB adaptora, ili bežično, putem Bluetootha®.

Smart-VIERA-TX-L65WT600-1

My Home Screen, odnosno podesiv naslovni zaslon koji se vidi nakon što upalite televizor zgodna je značajka koju proizvođač samo treba usavršiti, te se nadamo da će mu WT600 model biti prilika da se u njoj još bolje dokaže nego što je to bio dosadašnji slučaj. Pohvalno je i što će više kvalitetnog sadržaja uskoro biti dostupno Panasonicovim korisnicima:

Gradeći na uspjehu Smart VIERA funkcije My Home Screen, Panasonic je još više razvio My Home Screen opciju stvaranjem novih, već gotovih početnih ekrana. Oni korisniku nude brz i jednostavan pristup sadržajima poput Eurosporta, Maxdomea, CANAL+ Groupa i YouTubea. Od listopada 2013, Panasonicovi će korisnici moći do ovih sadržaja bez obzira na to gdje se nalaze.

Kontrole i ulazne naredbe televizora WT600 dodatno su obogaćene inovativnom glasovnom opcijom Voice Interaction. Ova opcija omogućava korisniku da upravlja svojim televizorom govoreći u mikrofon daljinskog upravljača na dodir ili u smartphone ili tablet putem prethodno instalirane aplikacije Panasonic TV Remote 2 App.

Dvostruki HD prijamnici, bežični LAD i DLNA streaming, samo su neke od dodatnih značajki koje će biti prisutne na novom WT600 modelu. Prema navedenom, čini se da je Panasonic vrlo ozbiljno nastrojen kada je u pitanju kvaliteta slike na svom prvom Ultra HD LCD televizoru, te se toplo nadamo da će takav i biti kada dođe u trgovine. Datum dolaska i cijena za sada nisu poznate.

Izvor: Panasonic PR

Više informacija:

URL: http://www.panasonic.hr/

URL: http://www.panasonic.eu/

Službena stranica za WT600 model >>

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!