Audio opremaHome CinemaRecenzije

Recenzija: Bowers & Wilkins Panorama 2 – najbolji soundbar sustav na svijetu?

b&w_panorama2-header

Prema mišljenju EISA udruženja, Panorama 2 britanskog Bowers & Wilinksa jest najbolji proizvod u kategoriji soundbarova za period 2013./2014., te smo isto odlučili provjeriti na primjerku koji nam je stigao na test iz Sonus Art trgovine. Već iz specifikacija se vidi kako je ovo vrlo ozbiljan proizvod, a koji kombinira vrhunski dizajn, kvalitetne materijale iz kojih je izrađen, modernu povezivost u vidu HDMI ulaza i izlaza, te ono najvažnije – dugo iskustvo i tradiciju u proizvodnji zvučnika ovog iznimno cijenjenog proizvođača zvučnika. Je li doista ovo najbolji soundbar sustav na svijetu i je li njegova visoka cijena opravdana, provjerili smo za vas u nastavku.

VIDEO PREZENTACIJA


Općenite informacije o soundbar sustavima i kućnim kinima možete pronaći u našem vodiču >>

SPECIFIKACIJE

Proizvođač Bowers and Wilkins
Model Panorama 2
Tip sustav sastavljen od ukupno 9 zvučnika s 5 x 25 W (centar / surround) i 1 x 50W pojačalom za subwoofere
Raspon frekvencija -6dB at 35Hz and 50kHz
Optički pogon Ne
Broj satelita 0 (soundbar sustav)
Subwoofer Da, integriran u kućište
Broj HDMI priključaka 3 ulaza, 1 izlaz
Optički/koaksijalni audio Da/Ne
USB priključak Ne
Ethernet/mrežni priključak Ne
WiFi Ne
FM radio Ne
Utor za memorijske kartice Ne
HD audio dekoderi Ne

Značajke:

 • 175 W ukupne snage (50 W subwoofer; 5 x 25 W pojačala) za dinamičan zvuk
 • Nautilus tube-loaded 1″ visokotonac metalne kupole u kombinaciji sa 6 srednjetonskih zvučnika od staklenih vlakana promjera 7.6 cm za bogat, pun zvuk.
 • Subwoofer snage 50 W s dva 3.5″ zvučnika za dubok, moćan bas.
 • Dolby Digital, Dolby ProLogic II, DTS i stereo dekoderi za uranjajuće surround zvučno iskustvo.
 • DSP (Digital Signal Processing) procesor za kristalno čist zvuk.
 • Zrcalno crno otvoreno kućište za otmjen izgled.
 • Četiri gumene nogice za čvrsto stajanje na većini podloga.
 • Uključuje 3 HDMI ulaza i jedan 3.5″ mini Toslink/analogni ulaz.
 • Od izlaza nude se 1 HDMI i jedan RCA subwoofer izlaz.
 • Dizajn koji omogućuje različite opcije montiranja, od police do zida (nosač za zid uključen).

RUKOVANJE I KVALITETA IZRADE

b&w_panorama2-packaging

Duguljasta ambalaža boje stiropora s crno otisnutim tekstom u svojoj unutrašnjosti štiti uredno spakiran Panorama 2 soundbar s dodatnom opremom. Integracija HDMI priključaka, DTS Digital Surround i Dolby Digital / Pro Logic II algoritama je  navedena na ambalaži.

Sadržaj pakiranja

b&w_panorama2-content
Sadržaj unutrašnjosti pakiranja

Unutar pakiranja smo pronašli:

 1. centralnu jedinicu
 2. daljinski upravljač
 3. 8 gumenih nogica za montažu na podlogu (4x 25 mm u promjeru i 4x 35 mm u promjeru)
 4. nosač za zid
 5. krpicu od mikrovlakana za održavanje
 6. 3.5 mm Toslink optički adapter
 7. naponski kabel
 8. korisničke upute

Sam soundbar je zapakiran u meku navlaku i na stranama učvršćen profilima od stiropora. Cjelokupan sadržaj je na test stigao bez ikakvih oštećenja i u potpunosti funkcionalan.

DIZAJN

b&w_panorama2-design

Bowers & Wilkins oduvijek je proizvodio vrhunski dizajnirane audio komponente i u slučaju Panorame 2, profinjenost i dojam skupocjenosti je u potpunosti prisutan. U odnosu na ranije testirane soundbarove, Panorama 2 izgleda masivnije i djeluje kao jedinica koja može pružiti zvuk dovoljno bogat da kod slušatelja izazove emociju bilo da je riječ o stereo glazbi ili filmskim efektima. Panorama 2 se sastoji od kućišta srebrne boje, izrađenog iz nehrđajućeg čelika, a koje zaokružuje uređaj s gornje, stražnje i donje strane. Kućište ima zrcalni efekt tako da na njegovim zakrivljenim stranama ocrtava objekte oko sebe i reflektira svjetlost čime pridonosi dinamičnosti, a koje je u kontrastu s prednjom metalnom mrežicom mat crne boje.

Uz ukupno devet zvučnika ugrađenih u jedinicu, uključujući Nautilusov tube-loaded aluminijski kupolasti visokotonski zvučnik, zvučnike za niske tonove i bočno postavljene kanale za širenje zvučne scene, Panorama 2 u startu obećava iznimno zvučno iskustvo. Svi se zvučnici nalaze smješteni iza metalne mrežice koja prati zaobljenu konturu na bočnim stranama, te istu nije moguće skinuti i pobliže pogledati njihovu konstrukciju. Najbliže što smo im se mogli približiti jest gledajući fotografiju koju je proizvođač objavio na službenoj stranici:

b&w_panorama2-speakers
Izvor: B&W Panorama 2 službena stranica

Jedinica je širine 1100 mm, čime odgovara širini prosječnog 50″ LCD ili plazma televizora. Dubina iznosi 181 mm, a visina 125 mm, odnosno 150 mm ako se uračuna visina priloženih gumenih nogica. Gumene nogice nije potrebno koristiti u slučaju montaže na zid, a za koju proizvođač prilaže poseban adapter.

b&w_panorama2-connectors
Priključci Panorame 2.

Svi priključci se nalaze na poleđini, te imaju dovoljno prostora da se i najdeblji kabeli mogu savinuti čak i u slučaju kadaje soundbar montiran na zid. Od priključaka tu su 3 HDMI ulaza i jedan HDMI izlaz, Toslink/analogni 3.5 mm priključak, RCA izlaz za subwoofer te jedan servisni priključak. Tehnologije za bežični prijenos podataka poput AirPlaya nisu integrirane, što je nešto što je svakako trebalo biti uključeno u proizvod ove klase.

b&w_panorama2-display
Zaslon s prednje strane uređaja aktivira se čim mu se približite.

Osnovne funkcije je moguće izvršiti putem panela osjetljivog na dodir s prednje strane uređaja, dok za sve naprednije radnje je nužno koristiti priloženi daljinski upravljač o kojem više detalja u nastavku.

DALJINSKI UPRAVLJAČ

b&w_panorama2-remote

Daljinski upravljač prati zaobljeni dizajn centralne jedinice i od funkcija nudi osnovne kontrole ugađanja glasnoće, paljenje i gašenje sustava, te navigaciju kroz OSD sustav izbornika. Zbog integracije izbornika na zaslonu, broj tipaka je minimalan, što olakšava korištenje, no s druge strane simetričan dizajn i izostanak pozadinskog osvjetljenje otežava korištenje u uvjetima slabog ili nikakvog osvjetljenja. Tijekom korištenja nam se nekoliko puta dogodilo da smo upravljač naopako primili te smo umjesto stišavanja počeli povećavati glasnoću. Malo udubljenje na poleđini namijenjeno kažiprstu je trebalo biti dublje, čime bi se problem orijentacije uspješnije riješio.

Za rad daljinski upravljač koristi jednu CR2032 bateriju. S obzirom da Panorama 2 koristi IR komunikaciju, moguće je koristiti univerzalni daljinski upravljač – kodove možete pronaći na Bowers and Wilkins stranici.

INSTALACIJA I SUČELJE

Instalacija sustava

Povezivanje na televizor i ostale komponente sustava je riješeno na najjednostavniji mogući način, putem HDMI veza. Panorama 2 nudi ukupno 3 HDMI ulaza na koje možete povezati više linijskih komponenata, te jedan HDMI izlaz s podrškom za povratni audio kanal (ARC – više o njemu ovdje). Osim HDMI ulaza, na Panoramu se još mogu povezati uređaji s digitalnim optičkim i analognim izlazima, no nužno je koristiti priloženi kabel za povezivanje s obzirom na integraciju specijalnog Toslink/analognog ulaza.

b&w_panorama2-settings
Sve opcije koje nudi sučelje na zaslonu.

Korisničko sučelje je jednostavnog dizajna i prikazuje se samo u slučaju slanja HD rezolucija (720p i 1080p) na zaslonu televizora. U slučaju slanja manjih rezolucija, na zaslonu će se pojaviti poruka o nekompatibilnosti i izbornicima se neće moći pristupiti. Izbornici su jednostavni i nude brojne opcije za podešavanje, uključujući definiranje udaljenost od mjesta sjedenja, tip bočnih zidova, te upravljanje snagom povezanog subwoofera. Premda Panorama u sebi posjeduje integrirana dva niskotonska zvučnika, za najbolju reprodukciju niskih tonova povezivanje zasebnog subwoofera je preporučljivo, te je proizvođač integrirao potrebne kontrole za upravljanje.

Potrošnja energije

Proizvođač deklarira potrošnju na 36 W tijekom rada, odnosno na 0.5 W u stanju pripravnosti. Izmjerili smo 12 W potrošnju na srednjoj glasnoći pri slušanju stereo izvora, te <1 W u stanju pripravnosti.

KVALITETA ZVUKA

b&w_panorama2-installed

Tržište soundbarova u samom startu je kompromisno jer obećava visoku kvalitetu reprodukcije, dok s druge strane u istom kućištu sadrže više komponenata koje bi za optimalan rezultat trebale biti odvojene. Do danas testirani soundbar sustavi su generalno pokazivali nedostatke upravo zbog takve integracije, a gdje je višekanalno pojačalo, zvučnici i sva elektronika sadržana unutar istog, obično vrlo kompaktnog, kućišta. Bowers and Wilkins Panorama 2 je prvi soundbar s kojim je autor ovog teksta bio zadovoljan i koji bi mogao vidjeti kao zamjenu za uobičajeni stereo/višekanalni audio sustav. Premda Panorama 2 nije savršen proizvod, ipak jest najbolji soundbar sustav koji smo imali prilike čuti i koji će biti smatran referencom po kvaliteti zvuka za taj tip proizvoda.

Panoramu 2 smo proveli kroz doista široku paletu stereo glazbe i filmova u vrhunskoj audio kvaliteti, uključujući i mnoga Blu-ray izdanja s 5.1/7.1 kanalnim DTS-HD Master Audio zvučnim zapisom. S obzirom da Panorama 2 posjeduje samo 5.1 Dolby Digital i DTS dekodere, audio zapise smo slali iz Blu-ray reproduktora ili u spomenutim formatima ili u stereo formatu, što je ujedno i prvi nedostatak ovog skupocjenog proizvoda.

Jedno od Blu-ray izdanja koje nam se prvo našlo u rukama bio je Prometej Ridleya Scotta, a čija uvodna sekvenca s glazbenom temom “Life” kompozitora Harryja Gregsona Williamsa malo koga može ostaviti ravnodušnim. Panorama 2 je prvi soundbar koji je uspio prezentirati ovu sekvencu dovoljno čvrsto i detaljno da je uživanje bilo zajamčeno, tako da je briga o disbalansu visokih tonova napram niskih ostala dio ranijih iskustava. Prostornost zvuka je bila dobra nakon aktivacije Dolby Pro Logic II algoritma, a koji bitno proširuje zvučnu sliku s detaljima oko gledatelja, uz zadržavanje dijaloga i događaja na zaslonu tamo gdje i trebaju biti,  ispred gledatelja. U nekoliko navrata smo išli provjeriti nije li možda naš subwoofer povezan na sustav jer je volumen niskih tonova bio vrlo čisto oblikovan i solidne veličine. Nastavak filma prolazi poedjednako impresivno – Panorama 2 s lakoćom reproducira dijaloge, glazbu i efekte u isto vrijeme, čak i u slučaju glasnoće iznad 2/3 ukupne. Kod ostalih testiranih soundbar sustava, pri ovih glasnoćama bi disbalans zvuka bio jasno primjetan, no Panorama 2 pokazuje svoju izvrsnu stabilnost ovdje. Oluja od silikatnih čestica je još jedan od kadrova koje treba istaknuti, a koja uz reprodukciju na Panorami 2 zvuči iznimno realistično uz dojam da se sitni kamenčići zaletavaju u metalne površine pred našim očima.

Premda Panorama 2 posjeduje zvučnike postavljene pod takvih kutem da bi mogli stvoriti efekt višekanalnog zvuka, u slučaju slušanja 5.1 Dolby Digital i DTS zapisa u dvije različite prostorije nismo iskusili posebno prostran zvuk koji bi nas se posebno dojmio. Da, efekt pseudo-surround zvuka je bio prisutan i pojedini efekti su se mogli čuti kao da dolaze sa strane, no no precizna lokalizacija istih nije bila moguća. Bez obzira na to, za filmove preporučujemo upoterbu Pro Logic II funkcije jer bitno proširuje stereo sliku bez ikakvih negativnih efekata. Važno je samo ne koristiti Pro Logic II funkciju kada se u soundbar šalje 5.1 zvuk jer tada dolazi do negativne pojave dupliranja zvukova i kvarenja zvučne scene – proizvođač je definitivno trebao to riješiti onemogućavanjem te funkcije kada u soundbar stiže višekanalni zvuk.

b&w_panorama2-katy-perry

Kada je riječ o stereo glazbi, Panorama 2 zvuči iznmno čisto, detaljno i stabilno bez obzira na glasnoću, uz posve jasne vokale i čiste instrumente. Panorama 2 je u stanju stvoriti pozornicu po širini i visini, tako da smo s velikim zadovoljstvom slušali prekrasan glas pjevačice Katie Melue s albuma Piece by Piece, a čiji je anđeoski vokal u kombinaciji sa zvucima gitare bio prezentiran kao da se radi o stereo sustavu visoke klase. Kombinirajući između čistog sterea i proširene pozornice uz Dolby Pro Logic II procesiranje, na kraju smo pronašli potonju varijantu ugodnijom za slušanje upravo zbog prostranijeg, no i dalje vrlo čistog zvuka.  Jednako smo bili impresionirani dubokim glasom i karakterističnom teksturom Iggy Popa u pjesmi Sweat Betsy from Pike na albumu filma The Lone Ranger (2013), kao i preslušavajući aktualne top liste, a na kojima trenutno dominira Katy Perry s pjesmom Roar. Varijacije u dubini basa su vrlo precizno reproducirane, baš kao i back vokali, kreirajući tako idealnu atmosferu za riječi pjesme koje motiviraju i stimuliraju za neustrašivo kretanje naprijed. Unatoč tome što nije klasičan stereo sustav, Panorama 2 je uspjela uspješno prenijeti emociju i pokriti cijelu prostoriju odlično zaokruženim zvukom.

Panoramu 2 smo isprobali i u kombinaciji s aktivnim subwooferom istog proizvođača, modelom PV1D, te je u toj kombinaciji sustav dobio onaj pravi volumen u najnižim frekvencijama, što se najbolje moglo osjetiti u filmovima. Unatoč vrlo čistoj i prilično dubokoj reprodukciji baseva, bez zasebne subwooferske komponente pravih vibracija koje se mogu osjetiti pod prstima nema i to treba uzeti u obzir ako Panoramu 2 želite koristiti prvenstveno uz filmske sadržaje i igre.

U tablici dolje nalaze se kratke ocjene za pojedine segmente reprodukcije glazbe. Ocjene su: izvrstan, dobar, osrednji i loš.

Telarc Test Disc #2
Tonalni balans izvrstan
Udaraljke izvrsno
Vokali izvrsno
Žičani instrumenti izvrsni
Basevi i niske frekvencije dobri
Zvučna pozornica široka uz aktivan Dolby Pro Logic II
Dinamika izvrsna
Detalji izvrsni

Za referentno slušanje je korišten sustav s ProAC Response Tritower zvučnicima i Denon PMA-700AE pojačalom.

DOJMOVI NAKON KORIŠTENJA

b&w_panorama2-side

Panorama 2 je u prvom redu audio komponenta, te je za korištenje vrlo jednostavna i intuitivna. Putem daljinskog upravljača se vrše sve potrebne prilagodbe zvuka, te sučelje na zaslonu bitno olakšava ugađanje postavi. Ono što nam se nije svidjelo jest izostanak informacije o aktivnosti dekodera, tako da nije moguće znati dolazi li u soundbar Dolby Digital 5.1, DTS 5.1 ili stereo zvuk – jedini način da se to provjeri jest slušanjem i navigacijom po sučelju povezane linijske komponente.

Panorama 2 ne nudi mogućnost bežičnog povezivanja za olakšanu reprodukciju zvuka, bilo da je riječ o AirPlayu ili Bluetoothu, tako da u slučaju povezivanja prijenosnog MP3 reproduktora, mobitela ili nekog drugog izvora nužno je koristiti 3.5 mm stereo ulaz koji se nalazi na poleđini i nije najpraktičniji za povezivanje, posebno ako je soundbar montiran na zid.

Visina Panorame 2 je takva da prekriva donji dio okvira, odnosno ovisno o modelu i udaljenosti gledanja i dio zaslona televizora, što treba uzeti u obzir ako je postavljanje na podlogu ispred televizora opcija instalacije. U slučaju modela koji upravo testiramo, Toshibinom 50L7335DG 50-inčnog televizora, morali smo podizati upravljač visoko u zrak kako bismo mogli upravljati s njegovim funkcijama, te bi u ovom slučaju rješenje bilo ili obje komponente montirati na zid ili televizor postaviti na povišenje.

Srebrno metalno kućište na sebe lako nakuplja prašinu tako da je nužno redovno održavanje sustava. Osim prašine, na površini od nehrđajućeg čelika mogu ostati masni tragovi prstiju u vidu tamnijih točaka, te je nužno koristiti blago sredstvo koje se nanese na krpicu od mikrovlakana i nakon toga se kućište može čistiti. S obzirom da je kućište samo zaobljeno, čišćenje nije problematično i nema nepristupačnim mjesta koja bi otežala održavanje.

b&w_panorama2-header

ZAKLJUČAK

 • vrhunska kvaliteta izrade i korišteni materijali
 • profinjen dizajn
 • izvrsna kvaliteta zvuka
 • izvrstan raspon frekvencija, uključujući kristalno čiste visoke i dobro balansirane niske frekvencije
 • širina zvučne pozornice gotovo kao u slučaju stereo zvučnika (uz Pro Logic II dekodiranje)
 • jednostavna instalacija
 • sučelje na zaslonu televizor nudi pregršt opcija
 • 3 HDMI ulaza i standardni RCA izlaz za subwoofer
 • izostanak pravih surround efekata – 5.1 kućno kino i dalje po pitanju prostornosti bolji izbor
 • za optimalnu reprodukciju baseva potrebno investirati u subwoofersku jedinicu
 • izostanak HD audio dekodera
 • bez bilo kakvih protokola za bežičnu komunikaciju
 • prekriva senzore televizora ako se postavi na istu plohu ispred njega

Bowers and Wilkins Panorama 2 je najbolji uređaj ovog tipa koji smo testirali i vrlo vjerojatno najbolji trenutno dostupan na tržištu. Proizvođač je u novoj reviziji riješio glavni problem originalne Panorame – izostanak HDMI sučelja za povezivanje, te je sada nova Panorama opremljena sa čak 3 ulaza i jednim izlazom s ARC povratnom vezom. U reprodukciji Panorama pokazuje svu ekspertnost inženjera i dizajnera u B&W-u, a koji su dokazali kako i soundbar komponenta može proizvoditi zvuk na razini visoke klase. Kako za filmove, tako i za glazbu, Panorama 2 zvuči veća nego što njene dimenzije mogu sugerirati, izvrsnog tonalnog balansa, kristalno čistih visokih tonova i solidno zaokruženih niskih frekvencija. U slučaju da se razmišljate o kupovini Panorame 2, a prioritet su vam filmovi, preporuka je dodatno investirati i u zasebnu niskotonsku jedinicu (subwoofer) jer unatoč impresivni audio performansama, sami volumen kućišta ne omogućava pravi “mesnati” bas koji je gotovo neophodan za vrhunsko iskustvo kino dvorane u vlastitom domu. Uz navedeno, Panorama 2 ne osvaja “Referentna klasa” nagradu i zbog izostanka HD audio dekodera, ograničenosti u povezivosti koja ne ubraja niti jedan od bežičnih protokola, kao i zbog pomalo nespretno riješenog daljinskog upravljača.

Maloprodajna cijena: 15.000,00 kn, do kraja rujna 2013. u cijenu uključen i B&W ASW 608 aktivni subwoofer snage 200 W i zasebne cijene 3.400,00 kn
target-group-ciljana-skupina
 • korisnici koji žele najbolji soundbar sustav na tržištu i sukladno tome zvučne performanse
 • ljubitelji vrhunskog dizajna i kvalitete izrade
 • korisnici koji traže vrhunski zvuk iz kompaktnog audio sustava
 • korisnici koji planiraju povezivati više različitih HDMI uređaja

b&w_panorama2-award

> informacije o sustavu ocjenjivanja <

 

Na test ustupio:

Sonus Art

sonus-art

 

 

Copyright HD Televizija 2013. Sva prava pridržana. Sve slike u članku su vlasništvo njihovih autora.

Tekst i slike zaštićene logotipom stranice nije dopušteno kopirati bez dopuštenja.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

5 komentara

 1. Za te pare se može složiti solidan hi-fi sustav kudikamo boljih soničnih karakteristika. Jedina mana: zauzima (puno) više mjesta. Sve ostalo govori u prilog odvojenim komponentama. 15.000kn!?!

  1. Sve navedeno stoji. Kako volim gledati filmove, bez 5.1 sustava i subwoofera u njemu ne zamišljam svoj dnevni boravak, no da hoću jednu komponentu koja sjajno zvuči i zauzima minimalno mjesta, Panorama 2 bi mi bila jako primamljiva…

 2. Darko, kažeš da bi ti Panorama 2 bila jako zanimljiva da želiš takvu komponentu.
  A HT-ST7? Ipak je 7,1, a vjerovatno će koštat par tisuča manje.
  Ili smatraš da HT-ST7 neče moči komkurirat Panorami 2.

 3. Sad sam malo njuškao po netu i tek sam sad skužil kaj si napisao.
  Akcija je do kraja mjeseca, znači za 15 000 kn dobiš i subwoofwr 608 za tu cijenu.
  Kad akcija istekne platiš 15 000 kn Panoramu 2 plus 3400 kn subwoofer što daje cijenu od famoznih 18 400 kn.
  Za tu cijenu proširim dnevni boravak i kupim si komponente. Katastrofa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!