DVD i Blu-ray recenzijeFilmovi

Prometej (Prometheus) – 2D Blu-ray [2012] recenzija

prometej-header

Jedan od najgledanijih i svakako najkontroverzniji film ove godine kojeg je u hrvatskim kinima vidjelo gotovo 60 tisuća ljudi, a koji je u svijetu zaradio preko 400 milijuna dolara, izašao je na DVD i Blu-ray medijima u izdanju Continenetal filma. Unatoč izvrsnim rezultatima, film je podijelio publiku na one koji ga smatraju dostojnim dijelom Alien svemira, te na one koji mu prigovaraju na prevelikom broju otvorenih pitanja s kojima završava, lošom glumom i rupama u radnji. Blu-ray izdanje bi moglo doći kao idealno za potonju skupinu zato što se uz sam film na disku nalaze mnogi posebni sadržaji, a kroz koje bi mogli dobiti odgovore na neka od pitanja. Što točno donosi i kako je tehnički izveden, provjerimo u nastavku. DVD i Blu-ray izdanje je moguće kupiti u DajPet webshopu.

Foršpan (trailer)

Osnovne informacije

Žanr: znanstvena fantastika

Godina izlaska: 2012.

Redatelji: Ridley Scott

Uloge: Noomi Rapace, Charlize Theron, Idris Elba, Guy Pearce, Michael Fassbender

Sinopsis:

U filmu Prometej, skupina znanstvenika i istraživača putuje prema najmračnijim kutevima svemira u potrazi za počecima čovječanstva. Ono što tamo pronađu moglo bi postati prijetnja cjelokupnom životu na Zemlji pa se zajedno upuštaju u opasnu bitku za spas budućnosti ljudske vrste!

Tehnički podaci Blu-ray izdanja:

Broj diskova 1
Veličina na disku
42.7 GB*
Trajanje 124 min
Video
16×9, 2.40:1
Sustav kodiranja
MPEG-4 AVC
Audio
  • engleski, DTS-HD Master Audio 7.1
  • francuski DTS
  • češki, mađarski, poljski, tajski, turski Dolby Digital 5.1
Podnaslovi hrvatski, engleski,…
Dodatni sadržaji da

* napomena: najveći kapacitet dvoslojnog Blu-ray diska iznosi 46.6 GB, odnosno 50 050 039 808 bajtova. Izdanje dolazi na dvoslojnom Blu-ray disku.

Prezentacija izdanja

Video

O radnji Prometeja se može debatirati, o otvorenim pitanjima razmišljati, no kada je vizualni aspekt filma u pitanju, nikakvih dvojbi nema. Prometej na Blu-rayu izgleda fantastično i od početka do kraja filma ne prestaje impresionirati prekrasnim kadrovima, izvrsnom fotografijom i idealno zasićenim bojama. Direktor fotografije Dariusz Wolski (Pirati s Kariba trilogija, Alisa u Zemlji Čudesa, Sweeney Todd) uspijeva izvući najbolje iz svake scene pažljivim kadriranjem i odabirom kuteva, bilo da se radi o dinamičnim ili statičnim scenama, u interijeru svemirskog broda ili pokraj pradavnog vodopada na Zemlji. Kadrovi su praktički u potpunosti čisti od šuma čak i u najtamnijim scenama, artefakata u vidu kompresije ili grešaka u bojama nema, a detaljnost prikaza je izvrsna. Scena u kojoj oluja od silikata zahvati Prometeja prepuna je sitnih detalja i fine teksture kristala i kamenja što lete po zraku, a niša slabija nije detaljnost lica likova i ambijenata u kojima se nalaze. Ovo je jedan od onih filmova koji opravdavaju kupovinu većeg ekrana i kojem 2.40:1 format s crnim trakama iznad i ispod sadržaja nimalo ne smeta – obzirom na veličinu scena “uži” format jednostavno ne bi davao tako dobar rezultat.

Prometej je originalno sniman u 3D tehnici uz pomoć Red Epic kamera, te se u 3D izdanju filma također prezentira u 2.39 formatu za razliku od, primjerice, Titanica koji se u 3D verziji prikazuje u 1.78:1 formatu koji popuni čitav ekran na 16:9 televizorima.

U cjelini, video aspekt Prometeja na Blu-ray je referentne kvalitete kada je detaljnost scena i savršenost transfera u pitanju.

Audio

U skladu sa slikom, Prometej dolazi s izvrsnih DTS-HD Master Audio 7.1-kanalnim zvučnim zapisom koji zaokružuje ovo izdanje u gotovo savršeno Blu-ray 2D izdanje. Bilo da imate 5.1 ili 7.1 konfiguraciju zvučnika, svi kanali tokom filma će dobiti svoju priliku za dokazivanje. Već na samom početku filma, kada se na ekranu pojavi golem drevni vodopad i vanzemaljski brod, jasno je kako prostora za šalu ovdje nema – svi kanali su angažirani, a LFE kanal je takav da svi subwooferi male snage neće dovoljno dobro odraditi svoj posao. Primjerice, Prometeja smo koristili za test tri različita kompleta kućnih kina cjenovne klase cca. 3.700 do 4.000 kuna i uočili kako su sva tri pripadajuća subwoofera imala problema s reprodukcijom snažnog basa dugog trajanja u konkretnoj sceni. Ista scena na skupljem B&W ASW675 subwooferu je bila odrađena mnogo bolje, s većom kontrolom i boljom detaljnošću sub-bass područja.

Detaljnost zvuka u srednjetonskom i visokotonskom području također je impresivna, od kombinacije nježne glazbe i ambijentalnih zvukova poput onih u sceni s vodopadom na početku filma, tisuću i jedne čestice koje lete zrakom u sceni silikatne oluje, pa do čistih dijaloga i ambijentalnog zvuka prostora u kojem se likovi nalaze. Sve u svemu, čist i bogat zvuk impresivne dinamike.

Dodatni sadržaji

Blu-ray izdanje filma Prometej dolazi sa slijedećim dodatnim sadržajima:

  • audio komentar redatelja i producenta Ridleyja Scotta
  • audio komentar scenarista Jona Spaihtsa te scenarista i izvršnog producenta Damona Lindelofa
  • izbačene i alternativne scene
  • dosjei Petera Weylanda

U slučaju DVD izdanja, na disku se nalaze samo izbačene i alternativne scene, te svima koji dvoje između Blu-ray i DVD izdanja, a žele saznati više o svijetu Prometeja i kako je nastao, toplo preporučujemo Blu-ray izdanje. Uz više od pola sata izbačenih i alternativnih scena, među kojima se nalaze alternativni početak i kraj filma, vrijedan dodatak svakako su dvije audio trake s komentarima redatelja i producenta Ridleya Scotta, te scenarista Jona Spaihtsa i izvršnog producenta Damona Lindelofa. Audio komentar Ridleya Scotta je bogat informacijama i detaljima o produkciji, govori o odluci da se snimi prethodni nastavak Alien sage, iskustvu snimanja 3D kamerama, a iako ponekad ide u prevelike detalje s opisom scene koja je trenutno u toku,  u cjelini je vrlo zanimljiv i dojmljiv dodatni sadržaj.

Dosjei Petera Weylanda predstavljaju kolekciju promotivnih videa koji su lansirani prije dolaska filma u kino dvorane, a služe za bolje upoznavanje likova – prvenstveno znanstvenice Elizabeth Show i Davida, 8. generacije android robota. Tu je također kolekcija intervjua s posadom Prometeja i TED konferencija 2023. godine.

Za sve one koji žele saznati još više o svijetu Prometeja, tu je posebno izdanje s 3D verzijom filma na 4 Blu-ray diska, no valja napomenuti kako ovo izdanje nije izašlo lokalizirano na hrvatski jezik.

Zaključak

Prometej Ridleya Scotta na Blu-ray medij dolazi u kvaliteti koju ovaj znanstveno-fantastičan film i zaslužuje, referentnoj kako po pitanju slike, tako i po pitanju zvuka. Izvrsni kadrovi, detaljnost koja poziva da se približite ekranu, zvuk koji gledatelja stavlja u središte akcije – sve je to Prometej u HD-u. Bogati dodatni sadržaji otkrivaju nove detalje vezane uz radnju filma, a kroz dvije audio trake s komentarima autora filma, gledatelj može saznati mnoge informacije o produkciji. Sve u svemu, obavezno izdanje za svaku ozbiljnu Blu-ray kolekciju.

2012-gold-prometheus-award

Na test ustupio: Continental Film

Blu-ray možete kupiti u Dajpet webshopu:

dajpetcom

Gledano na: LG 47LM960V kalibriranom NANO LED LCD televizoru

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

3 komentara

  1. Slažem se, odlična recenzija, a sve što je kazano to i stoji. Kupio sam Prometeja na DVD-u i isto je kvalitetan, ali prvom prilikom kupujem i na Blu-rayu za još bolji doživljaj istog u HD-u !

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!