LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Usporedni test: Philips 42PFL5008K i 42PFL6008K Smart 3D televizori s Ambilight tehnologijom

philips-5008-6008-test-head

Dizajn i povezivost glavne su značajke koje proizvođači danas nastoje usavršiti i istaknuti pred kupcima, a na spomen vizualnog identiteta ime tvrtke Philips vrlo brzo pada na pamet. Philips je oduvijek imao vrlo elegantno oblikovane televizore, te je trend nastavljen i nakon što je TV segment preuzela tvrtka TPV Technology u travnju prošle godine. Danas su pred nama dva primjerka srednje klase Philipsovih televizora za 2013. godinu, oba opremljena najnovijom inačicom Smart TV platforme, te 3D panelima s polarizacijskim prikazom. Oba modela posjeduju ugrađeni Wi-Fi i imaju čak tri različita digitalna prijamnika, stoga provjerimo zajedno koja su poboljšanja prisutna ove godine i koji je model bolji.

Video pregled (video overview)

HD Televizija YouTube kanal >>

Specifikacije (specifications)

 

Specifikacije
Proizvođač Philips Philips
Model 42PFL5008K 42PFL6008K
Tehnologija prikaza LED LCD LED LCD
Veličina ekrana 42 inča / 106 cm 42 inča / 106 cm
Energetska klasa A+ A+
3D Ready/3DTV Da, 3DTV Da, 3DTV
Aktivni / polarizirajući 3D prikaz
polarizacijski
polarizacijski
Osvježavanje zaslona 300 Hz Perfect Motion Rate 500 Hz Perfect Motion Rate
Lokalno zatamnjenje da da
Rezolucija Full HD, 1920×1080 Full HD, 1920×1080
Broj HDMI priključaka 3 4
Optički/koaksijalni audio izlaz Da/Ne Da/Ne
USB priključak Da (x2) Da (x3)
Ethernet/mrežni priključak Da Da
Wi-Fi Da Da
PCMCIA/Common Interface utor Da Da
Utor za memorijske kartice Ne Ne
DVB-T/DVB-C/DVB-S Da/Da/Da Da/Da/Da
DVB-T2 / DVB-S2 Ne/Da Ne/Da
MPEG-2/MPEG-4 AVC h.264 Da/Da Da/Da
Zemlja porijekla: Poljska Mađarska

Poveznice:

Službena stranica >>

HDDB baza televizora >>

Dizajn

 philips-5008-6008-design

Brzi info
Dizajn u jednoj ravnini Boja okvira Materijal okvira Zaslon Rotacija stalka
ne (PFL5008) / da (PFL6008) tamno siva plastika (PFL5008) / metal (PFL6008) glossy da

Novi modeli serije 5000 i 6000 donose osvježeni dizajn s tankim okvirom oko televizora i sasvim novim oblikom stalka, a koji je sada metalne konstrukcije sastavljen od vrlo tankih profila. Stalak na oba modela daje televizoru vrlo moderan i profinjen izgled, no unatoč malim dimenzijama televizor drži vrlo čvrsto i omogućava rotaciju 20 stupnjeva lijevo – desno. Stalak se vrlo jednostavno montira putem dva imbus vijka, a posjeduje i praktičan dodatak za povezivanje kabela.

Oba modela imaju vrlo tanke okvire, te vizualno i na dodir djeluju vrlo kvalitetno napravljeni. Slabiji model ima cjelokupan okvir izrađen od plastike, dok je kod jačeg modela korišten metal koji doprinosi čvrstoći. PFL6008 model, po uzoru na LG-jeve televizore s kojima dijeli isti IPS panel, izgleda kao da ima okvir od svega jednog milimetra dok je zaslon ugašen, no nakon paljenja otkriva se još nekoliko milimetara crnog područja što dovodi do ukupne širine okvira od jednog centimetra, baš kao i kod slabijeg modela. Bez obzira na to, okvir je vrlo tanak i doprinosi modernom dizajnu ostatka cjeline.

Duž donjeg dijela se uočava razlika između dva modela, uz potpuno ravni srebrni dio s otisnutim imenom proizvođača kod PFL5008 modela, odnosno zasebni izdignuti dio s ispupčenim imenom proizvođača koje se presijava na svjetlu kod PFL6008 modela.

philips-5008-6008-stand
Jednak dizajn stalka s jedinom razlikom u boji.

Refleksije zaslona su podjednake na oba modela, te se u umjereno osvjetljenoj prostoriji može vidjeti odsjaj objekata na zaslonu.

philips-5008-608-reflection
Podsjednake refleksije svjetlosti na Philips 5008 i 6008 modelima.

Pogled sa strane otkriva plastičnu pozadinu s ujednačenom dubinom od 3.5 do 4 cm kod oba modela.

philips-5008-6008-thickness
Podjednaka dubina kućišta oba modela.

Priključci uključuju sve danas aktualne na oba modela, uz prisustvo jednog više HDMI priključka i boljom orijentacijom za bližu montažu na zid kod jačeg modela. Pohvaljujemo proizvođača što se odlučio većinu HDMI priključaka, te antenski i satelitski priključak postaviti s pogledom prema podlozi, čime se smanjuje opterećenje na konektore i omogućava manja udaljenost od zida, ukoliko se korisnik odluči na zidnu montažu. Kod PFL5008 modela su prisutna tri HDMI priključka od kojih su dva usmjerena prema zidu iza televizora, baš kao i antenski i satelitski priključci. SCART kabel je standardnog oblika, te nije potrebno koristiti adapter kao kod PFL6008 modela.

philips-5008-6008-connector
Priključci – PFL5008 i PFL6008.

Oba modela posjeduju dva zvučnika na poleđini, te fizičke tipke za upravljanje.

philips-5008-6008-speaker
Ambi wOOx zvučnici na poleđini.

Modeli posjeduju Ambilight ambijentalno osvjetljenje, uz razliku u upotrebi 5, odnosno 7 LE dioda kod slabijeg, odnosno jačeg modela.

philips-5008-608-ambilight
Ambilight LE diode na poleđini oba televizora.

U cjelini, solidna kvaliteta izrade u kombinaciji s modernim dizajnom i bogatom povezivošću.

Daljinski upravljač (Remote Control)

philips-5008-remote
Daljinski upravljač priložen uz 42PFL5008K model.
Brzi info
Boja
Materijal Komunikacija Pozadinsko osvjetljenje Dodatno
tamno siva plastika IR (PFL5008) / RF (PFL6008) ne QWERTY tipkovnica i žiroskop (PFL6008)

Dizajn daljinskih upravljač se nije mijenjao u odnosu na prošlu godinu, tako da uz oba modela dolaze klasični duguljasti modeli plastičnog kućišta i s gumenim, na dodir ugodnom, tipkama. U odnosu na prošlu godinu QWERTY tipkovnica je došla s viših serija sve do serije 6000, tako da model PFL6008 posjeduje kompletnu tipkovnicu za olakšan unos teksta i komunikaciju putem ugrađene Smart TV platforme. Osim tipkovnice, daljinski PFL6008 modela posjeduje i ugrađeni žiroskop tako da može simulirati kursor na zaslonu koji će olakšati pretraživanje interneta i klikanje na željeni link na stranicama. Kursor nije onako precizan kao kod LG-jevog Magic Motion daljinskog upravljača, no poslužiti će svrsi.

philips-6008-remote
Daljinski upravljač priložen uz 42PFL6008K model.

QWERTY tipkovnica je dobro funkcionirala tijekom testa i dobra je alternativa pravoj USB tipkovnici. Međutim, bili bismo sretniji da je proizvođač odvojio segmenta na polovici između tipki “G” i “H”, a ne između “H” i “J” jer je ovako veći dio tipaka dostupan lijevom palcu, a taj bi odnos trebao biti jednak za obje ruke. Mogućnosti pisanja velikih slova i unos simbola je također omogućen putem funkcijske tipke i alternative tipki “shift”.

Sve u svemu, dodatak tipkovnice bitno olakšava korištenje Smart TV platforme u odnosu na model PFL5008, a za koji je potrebno povezati USB tipkovnicu i miša za brzu navigaciju kroz Smart TV platformu.

Izbornici i Smart TV platforma (Menus and Smart TV platform)

philips-5008-smarttv

Brzi info
Vodič za instalaciju
Sučelje na hrvatskom jeziku
Smart TV naslovnica
Internet pretraživač
da da da da

Iz godine u godinu opcije koje su bile dostupne na višim serijama postaju dostupne i na slabijim modelima, pa je tako Philips ove godine odlučio seriji 5000 podariti novi dizajn sučelja, a koji smo prošle godine vidjeli tek od serija 6000 pa na više. Izbornici su intuitivni i dobro oblikovani, što je vidljivo već kroz proces instalacije i dalje kroz navigaciju kroz različite izbornike za podešavanje slike i zvuka, a gdje se za svaku opciju pojavljuje rečenica s opisom što odabrana opcija nudi. Unutar sučelja se također nalaze i ugrađene digitalne upute.

philips-5008-6008-settings

Iako oba modela posjeduju isti dizajn i raspored opcija, više nam se svidjelo koristiti slabiji model, PFL5008, zbog toga što kod njega navigacija nije toliko spora i brže se može doći do željene opcije. Jači model kao da cijelo vrijeme obrađuje nešto u pozadini, te se zbog toga sporije pomiče selekcija u glavnom izborniku, kao i u drugim podizbornicima. Ovo je definitivno segment na koji Philips mora obratiti više pažnje i bolje optimirati sustav jer je kod konkurencije sučelje značajno brže i samim time ugodnije za korištenje.

philips-5008-epg
Različit EPG prikaz između modela.

Smart TV platforma se nije mijenjala u odnosu na prošlu godinu i iako vizualno dobro izgleda, opremljena je skromnim brojem aplikacija za naš teritorij. Aplikacija jest malo i iako će se ljubitelji sadržaja za odrasle razveseliti naslovima poput Playboya, Privatea, Hustlera i Brazzersa, izostaju aplikacije iz svih ostalih žanrova, od informativnih, zabavnih, pa i onih namijenjenih demonstriranju 3D mogućnosti koju televizor nudi. Facebook i Social TV značajke su tu, a koje omogućavaju pregled socijalnih mreža i interakciju na istima, no aplikacije su dosta ograničene i nisu posebno posebno ugodne za korištenje. Od lokaliziranih aplikaciju trenutno je tu jedino Net.hr s najnovijim vijestima.

Istu poruku koju smo uputili Toshibi nakon testa njene L4 serije možemo uputiti i Philipsu – aplikacija je premali broj za našu regiju, te bi uz njihov veći broj svakako trebalo poraditi na brzini izvođenja i boljoj funkcionalnosti postojeći, posebno onih namijenjenih za interakciju na socijalnim mrežama.

Kvaliteta slike (Picture Quality)

philips-5008-608-pattern

Oba modela smo proveli kroz našu standardnu paletu testova, a koji uključuju testove procesora putem Blu-ray diskova FPD Benchmark Software, Spears and Munsil HD Benchmark 2nd Edition i HQV Benchmark 2.0. Za analizu sadržaja standardne kvalitete koristimo HQV Standard Definition V1.4a PAL Edition DVD disk.

Philips PFL6008 koristi Pixel Precise HD procesiranje koje je stepenicu iznad Pixel Plus HD varijante dostupne na modelu PFL5008, odnosno ispod Perfect Pixel HD-a dostupnog na modelima najviše klase. Ono bi bi kvalitetnije procesiranje trebalo pružiti jest kvalitetnije skaliranje slike na nativnu rezoluciju ekrana, prepoznavanje različitih tipova signala i njihovu prilagodnu zaslonu, kvalitetnu redukciju smetnji i bolje otklanjanje nesavršenosti u digitalnim signalima. Provedeni testovi su nam pokazali kako to nije uvijek slučaj i iako je model PFL6008 pokazao da može kvalitetnije otkloniti šum u slici bez da pritom slika ne postane suviše mekana i izgubi detalje, kada govorimo o kadencama isprepletenih signala, PFL5008 odnosi titulu boljega. Naime, PFL6008 nije prošao niti jednu od isprobanih kadenci u 1080i i 576i rezolucijama, te u svakoj od njih, bez obzira na opcije, pokazivao efekt valovitih šara (moire) i samim time uvodio u prikaz informacije koje nisu originalno zapisane. Srećom, isprepleteni signali se nisu prikazivali uz trzanje kadra tako da u tom pogledu i s optimalne udaljenosti od zaslona ova pojava se neće negativno odraziti na iskustvo gledanja.

philips-6008-hd

Oba modela su bila podjednako prosječna kada je u pitanju otklanjanje nesavršenosti u digitalnoj slici, uključujući pojavu makroblokova i efekta roja mušica (mosquito effect). Više o digitalnim nesavršenostima možete saznati u zasebnom članku. Sukladno tome, kod gledanja digitalnih programa putem DVB-T sustava emitiranja, moglo se uočiti “titranje” oko ravnih linija na zaslonu, primjerice na terenu nogometnog igrališta gdje su bijele trake otisnute na travnjaku. Efekt se može minimizirati tako da se sadržaj gleda u originalnom formatu jer u slučaju da se 4:3 format rastegne na 16:9 nesavršenosti još više dolaze do izražaja. Osim pravilnog formata, važno je smanjiti vrijednost “oštrine” i “napredne oštrine” na 0, odnosno isključenu vrijednost kako se ne bi oko objekata stvarali obrubi.

U slučaju povezivanja na SCART sučelje, bolje performanse smo vidjeli kod PFL5008 modela, a koji je bez ikakvog titranja prikazao testni Belle-Nuit testni zaslon, kao i bolje skalirao vijoreću zastavu na HQV SD PAL 1.4a testnom DVD disku. PFL6008 je vijoreću zastavu prikazao s izraženim nazubljenostima na crvenim i bijelim trakama koje se dinamično pomiču po kadru. Oba modela su jednako precizno prikazivala originalni šum u slici i zrnatost filma kao njegovu optičku karakteristiku.

philips-5008-viewing
Kut gledanja na PFL5008 modelu
philips-6008-viewing
Kut gledanja na PFL6008 modelu.

U slučaju slike pune HD razlučivosti, oba televizora su pokazala jako dobre performanse kada je u pitanju oštrina, premda prilikom 1:1 prikazivanja i s isključenim opcijama pojačane oštrine, PFL5008 je kvalitetnije prikazao 1, odnosno 2 piksela široke okomite linije nego jači model. Kod jačeg modela smo uočiti lagani plavičasti prikaz takvih linija, a koji se mogao smanjiti jedino odabirom Computer, odnosno Game opcije koja gasi napredna procesiranja slike. Oba modela nisu imala problema s prikazom kroma kanala (boje), a koji se kod digitalnih formata prikazuje u manjoj rezoluciji nego luma (crna i bijela, odnosno akromatska komponenta slike), te su se ravne dijagonalne linije prikazivale bez posebno izražene nazubljenosti i stepeničastog efekta.

philips-6008-uniformity
Testni primjerak PFL6008 modela imao je jako izraženo probijanje pozadinskog osvjetljenja.

Oštrina slike u dinamici je bez ikakve sumnje na strani PFL6008 modela, a koji uz aktivnu Clear LCD i HD Natural Motion komponentu ostvaruje oko polovicu statične rezolucije kada se na ekranu objekti počnu brzo pomicati. Osim toga, jači model nudi i interpolaciju slike, što znači da filmovi mogu izgledati glađe i bliže video snimkama koje vidimo na televiziji, naravno za one koji vole takav prikaz. Količina artefakata u slici, odnosno grešaka koje nastaju uslijed stvaranja novih sličica je na razini prošlogodišnjih modela. Čak i na najnižoj vrijednosti Perfect Natural Motion uvodi povremene artefakte i filmskim sadržajima daje izgled video snimke. Iako PFL5007 posjeduje 300 Hz Perfect Motion Rate funkciju, u izbornicima se ne nude nikakve opcije za njeno aktiviranje ili gašenje, te je u svim testovima ostvarena rezolucija tek nešto bolja od običnih 50 Hz televizora. Unatoč tome, slika se ne razmazuje, niti objekte prate tragovi, te se i pri smanjenoj svjetlini slike performanse značajnije ne mijenjaju.

philips-5008-6008-subtitles
720p MKV video

Kod PFL5008 modela smo uočiti jednu anomaliju promjena karakteristika slike nakon što se njen format promijeni. Ukratko, u slučaju da je aktivan Cinema predložak za sliku i tijekom gledanja sadržaja poželite umjesto Unscaled koristiti Wide format, te se nakon toga ponovno vratite u Unscaled, boje će se bitno promijeniti i slika će biti bliža nekom od kričavih predložaka što jako kvari iskustvo gledanja. Rješenje ove anomalije jest nakon promjene formata promijeniti predložak za sliku i vratiti se u onaj koje ste prije koristili. Kod PFL6008 modela takvu anomaliju nismo uočili.

3D prikaz je na oba modela bio kvalitetno prezentiran kada su u pitanju mirnoća slike, pozitivna i negativna dubina prikaza i izostanak dvostruke slike (crosstalk). Dvostruka slika je bila vidljiva tek povremeno na podnaslovima koji se nalaze u negativnoj dubini (“izlaze iz ekrana”), čak i s optimalne udaljenosti od dvije dijagonale. Svjetlina slike je također dobra i zbog toga kadrovi ne izgledaju zagasito i nezanimljivo. Iznimka jesu jedino premalo zasićene boje u Movie predlošku kod slabijeg, PFL5008 modela, no to se može dijelom ispraviti aktivacijom opcije Colour Enhancement (unutar Pixel Plus HD opcije). PFL6008 je pokazao stabilan rezultat u 3D prikazu, te slabiji kontrast i lošija uniformnost ovdje nisu dolazile toliko do izražaja.

Kvaliteta zvuka (Sound quality)

philips-5008-6008-audio

Kvaliteta zvuka na oba modela je solidna zahvaljujući implementaciji Philipsove vlastite Ambi-wOOx tehnologije za bolje definiran srednjetonski i niskotonski raspon zvukova koji su obično slaba točka na modernim tankim televizorima. Za razliku od praktički svih ostalih televizora koje smo do danas testirali, Philipsova oba kandidata imaju praktički 1.1 sustav, odnosno jedan visokotonski zvučnik i jedan srednjetonski/niskotonski zvučnik. Rezultat može varirati ovisno o tome koliko je daleko televizor od stražnjeg zida, odnosno nalazi li se montiran na zid, no u cjelini ovi modeli mogu zadovoljiti i manje zahtjevne filmofile svojom dobro zaokruženom reprodukcijom. Jasno, za najbolji rezultat preporučujemo povezivanje na vanjski sustav kućnog kina putem HDMI-ja ili digitalnog optičkog priključka.

Zaključak

philips-5008-6008-test-head

Philips 42PFL5008K Philips 42PFL6008K
 • kvaliteta izrade
 • moderan dizajn
 • solidne tvorničke karakteristike slike u Movie predlošku
 • stabilan 3D prikaz dobre svjetline
 • malo ulazno kašnjenje
 • kvaliteta zvuka
 • Ambilight dinamičko ambijentalno osvjetljenje
 • integrirani DVB-T/C/S prijamnici
 • kvaliteta izrade
 • moderan dizajn
 • odlične tvorničke karakteristike slike (izuzev kontrasta)
 • stabilan 3D prikaz dobre svjetline
 • kvaliteta zvuka
 • daljinski upravljač s QWERTY tipkovnicom
 • Ambilight dinamičko ambijentalno osvjetljenje
 • integrirani DVB-T/C/S prijamnici
 • ograničena pokretna rezolucija
 • izostanak interpolacije slike
 • ograničen raspon boja kod 3D prikaza
 • samo globalno zatamnjenje ograničene primjene
 • ograničena Smart TV platforma
 • izostanak kontrola za precizno podešavanje boja
 • ne podržava DTS zvuk preko USB-a i mreže
 • ograničen kontrast i neuvjerljiva crna boja
 • loša uniformnost
 • povećana oštrina u dinamici samo uz interpolaciju
 • sporo sučelje
 • problematičan prikaz standardnih sadržaja i isprepletenih signala
 • samo globalno zatamnjenje ograničene primjene
 • ograničena Smart TV platforma
 • relativno veliko ulazno kašnjenje signala
 • mali titlovi u reprodukciji videa preko USB-a

Proveden usporedni test Philipsovih novih televizora za 2013. godinu iz serija 5000 i 6000 je potvrdio kako se ove godine situacija nije mnogo promijenila kada je u pitanju nadmoć modela niže serije. Provedeni testovi standardnih i HD sadržaja, tvornički kontrast u Movie predlošku, brzina odziva sučelja i na kraju značajno povoljnija cijena na strani su PFL5008 modela i njega možemo toplo preporučiti. Cijenom je konkurentan s LG-jevim 42LA690S Smart televizorom, te nešto povoljniji od Samsungovog F6800 modela, a koji od svih navedenih nudi najbolji kontrast, prikaz crne boje i najbolju pokretnu rezoluciju. Smart TV platforma na oba Philipsova televizora je ograničenija po broju opcija i brzini odziva u odnosu na konkurenciju, te ove modele ne možemo preporučiti ukoliko je to važan parametar prilikom odluke. Oba modela posjeduju Ambilight ambijentalno osvjetljenje uz koje nikada TV nećete gledati u potpunom mraku, što s obzirom na ograničen kontrast kod oba modela nikako nije loše i doprinosi dojmu impresivnije i bojama bogatije slike. Sve u svemu, Philips je ponovno pokazao da ima itekako zanimljive modele na danas vrlo dinamičnom TV tržištu.

 • Philips 32PFL5008K – oko 4.999,00 kn
 • Philips 42PFL5008K – oko 6.199,00 kn
 • Philips 47PFL5008K – oko 7.999,00 kn

hddb-baza-button

 • Philips 42PFL6008K – oko 7.499,00 kn
 • Philips 47PFL6008K – oko 8.999,00 kn
 • Philips 55PFL6008K – oko 11.899,00 kn

hddb-baza-button

target-group-ciljana-skupina
 • ljubitelji moderno oblikovanog televizora s Ambilight osvjetljenjem
 • korisnici koji će televizor gledati u srednje osvjetljenom ambijentu ili potpunom mraku uz Ambilight
 • igrači koji traže televizor malog ulaznog kašnjenja (input lag)
 • ljubitelji moderno oblikovanog televizora s Ambilight osvjetljenjem
 • ljubitelji tvornički precizno podešene slike za 2D i 3D
 • korisnici koji će televizor gledati u srednje osvijetljenom ambijentu ili potpunom mraku uz Ambilight
 • manje zahtjevni ljubitelji filmova u 2D i 3D tehnici (4 para 3D naočala u ambalaži)

Dodijeljena klasa:

philips-5008-award

philips-6008-award

> informacije o sustavu ocjenjivanja <

Na test ustupio: Philips Hrvatska

philips-logo

 

Adsense
1 2Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

74 komentara

 1. Razmisljam o kupovini televizora za spavacu sobu tako da su mi Philips modeli sa ambijentalnim svjetlom u uzem izboru. Mislim da cu prije uzeti 40-incni proslogodisnji 7007 nego jedan od ova dva pogotovu jer se moze sada na akcijama kupiti za manje novca nego novi modeli.

 2. Bolji kontrast, bolji nivo crne boje, bolja pokretna rezolucija, bolji zvuk. Ako mi njegova multimedijalna podrska sto se tice MKV i citanja titlova ne bude zadovoljavajuca ili njegove smart funkcije zbog sporosti budu iritantne mogu dodati nesto poput LG SP820 i da jos ustedim u odnosu na ovaj 6008 ili gore vec pomenuti Samsung F6800 model.

 3. Naravno, kupi se hd player, i sve rijesi, ali slab kontrast, ili crna boja se nemogu rijesiti eksternim playerim ili sl.

 4. Ja sam kupio pfl7108k i za sada sam zadovoljan, slika je dosta dobra, zvuk odličan a 3d radi lijepo i bez glavobolja. Loše strane su smart koji je trom i s malo opcija i media player koji ne podržava dts a i titlovi se ne mogu povečati.

 5. salve sono mino , ho appena comprato philips55pfl6008s e vorrei sapere come dovrei regolare i colori e le immagini , qualcuno puo’ aiutarmi?

 6. Poštovani, molio bi pomoč nemogu se odlučiti između slijedeča 2 modela SAMSUNG UE55F6100 i PHILIPS 55PFL6198K/12, pošto nemogu pronači recenzije nigdje na netu
  isto tako nemogu pronači iste modele u obližnjim poslovnicama da ih pogledam. A oba modela su sad na akciji vrlo povoljni, koji po vama ima bolju kvalitetu slike to je jedino što me zanima, smart i 3d me nezanimaju. Hvala

 7. Molim savjet vezano za navedeni phillips serije 5 u 32 inča ili samsung 32f4510.
  Kolegi sam dao savjet da ako moraju baš biti ta dva,da kupi bolje tog Philipsa serije 5.Interesira me jel sam mu dobro savjetovao.Razlika u cijeni je 700kn više za Phillipsa.Prošlogodišnja serija 7 nije bila dostupna.

 8. molim pomoc pri odabiru tva, razmatram 42″6008k , LG 42″740s , samsung F6150 ili na kraju panasonic plasma, 42st60 , najvise me privlaci LG740s , cijene 6000-8000kn

 9. Pozdrav.
  Molim pomoć. Dvoumim se između PHILIPS 42″6198k, Panasonic TX-L42E6EW i Sony KDL-42W651ASAEP. Nekako najvise vucem philipsu jer daju 5g. garancije. Kvaliteta sd signala mi je najbitnija.

 10. Pozdrav!
  Nedavno sam kupio 42pfl5008K model i slika s HD signalom je ok, no sve što nije HD (svi programi preko internet televizije koji nisu u HD formatu) izgleda bitno lošije no na frendovom LG 42LH5000. Oba TV-a testirani su na istom signalu, kod mene doma.
  Je li ta razlika zbog toga što LG ima bolju konverziju SD signala ili zbog čega?
  Kako TV mogu vratiti/zamijeniti u roku od sljedećih 8 dana ljubazno molim za brzi odgovor! Možda bih radije uzeo neki LG 42LH6xxx model ukoliko je stvar u konverziji SD signala…

  Hvala,
  A

  1. Pozdrav,

   U klasi modela koje uspoređujete niti jedan nema posebno dobar prikaz SD signala, tako da me čudi toliko velika razlika koju ste uočili. Oba modela ste uspoređivali u Cinema/Kino predlošcima? Jeste se poigrali s kontrolom Oštrine i MPEG Noise Reduction kontrolom?

   Što se vraćanja TV-a tiče, najbolje da kontaktirate prodajno mjesto i pitate koje opcije imate.

   1. Darco,
    Prije svega najljepše zahvaljujem na izuzetno brzom odgovoru!
    Na Philipsu nisam našao posebna podešavanja Oštrine i MPEG noise reductiona, ali primjetio sam da na opcijama Personal i Cinema slika izgleda bolje, no i da je bitno siromašnija bojama.
    Možete li mi možda preporučiti koje modele da razmotrim prilikom zamjene, a da imaja kvlalitetniji prikaz SD signala?

    Hvala!

    A

 11. Dobar dan,, zanima me još uvijek za taj model pfl 6008k el ima žiroskop ili nema, kupio sam takav tv ali toga uopće nema što vi pričate i pokazivate u videu, jeste sigurni da ste taj model probavalili jer i zvao sam philips informacije i oni kažu da taj model to nema.. molim pomoć,, i ima

  1. Pozdrav,

   Išao sam malo provjeravati sam sebe i prema svemu sudeći taj daljinski ima emulaciju kursora, no nažalost nemam sada taj model pri ruci da točno provjerim.

   Moja sugestija je da pogledate u opcije pod TV Settings -> General Settings i tamo vidite ima li nešto vezano za kursor. Isto tako pogledajte je li zadnja verzija softvera instalirana -ponekad je potrebno skinuti softver sa službenih stranica jer internet ažuriranje ne pronalazi najnoviju verziju…

   1. Pozz,,

    pogledao sam na opcije ima opcija “brzina pokazivača/miša” ali uopće nije dostupna ne može se ući u nju,,softver je zadnji sto posto provjerio na net-u,, znači jedino je moguće da je tv s greškom,, molim vas da mi to potvrdite pa da ga znam vratiti nazad ako nešto nije u redu,, zahvaljujem,,

 12. Poštovani,
  Molim Vas za pomoc. Ukratko, koji odabrati:
  Philips 47pfl7008, LG 47la660s, Samsung ua46f6800?

  Philips nema flash player, samsung je aktivan.
  Normalno gledanje televizije i ponekad blueray.
  Net.

  Unaprijed se zahvaljujem!

  Mario

 13. Dobar dan :) Molim Vas za pomoć pri odabiru televizora. Imamo ograničen budžet(do 5000kn), a želimo 3D SMART TV. Veličina do 42″ i da je prijateljski raspoložen za suradnju sa PS3-om :) Sa našim skromnim znanjem suzili smo izbor na 3 Phillipsova modela : 1) 42PFL5008, 2) 42PFL5038 i 3) 42PFL6198. Što bi po Vašem mišljenju bio najbolji izbor ili biste nam preporučili nešto drugo? :) Hvala unaprijed :)

   1. Hvala puno, imamo još samo jedno pitanjce :) Što mislite o SAMSUNGU UE40F6400? Čini nam se jako dobar,ali ne znamo zašto je osjetno jeftiniji od ova 2 Phillipsa?

    1. Pozdrav,

     F6400 smo proglasiti best buy modelom, tako da svakako ima našu preporuku, posebno ako se dobro podesi slika putem kalibracije. Jeftiniji je jer nema Ambilight i tako ga je Samsung odlučio postaviti da konkurira ostalim modelima na tržištu.

 14. Imam samo jedno pitanje… kupio sam philips 42fla6008k/12 i ne mogu instalirati skype ( inace kupil sam i orginal philips web kameru )… ne znam dal nest krivo radim ili ta verzija ne podrzava skype..

 15. Pozdrav,

  Kupljen model 47pfl6188s/k, vidim da i još nekima ne radi taj žiroskop, kursor, pa me zanima jel netko riješio taj problem da proradi jer i na mom televizoru ne radi, probao sam i mijenjati jezike ali ništa…. I jel uopće taj tv ima tu mogućnost ili ne? Molio bi ako se može provjeriti….. Ili šta treba napraviti da proradi, hvala!

   1. ZIROSKOP KOD SERIJE 6000…6008…. za nasu zemlju se ne isporucuje (ne radi) pitao direktno u philips u njemackoj tako da vas to vise ne muci….

    Imao PHILIPS 47 pfl6008………ogromni broj problema sam imao kroz 2 mjeseca sam vratio tv ,crkao panel ,dobio odobrenje za zamjenu za drugi tv, drugi podigao ponovo u trgovini nov nekoristen korsitio 1 godinu i on mi se kvario 3 puta i na servisu se zadrzavao po 35 dana da bi mi ponovo odobrili zamjenu za novi tv.Odobrenje mi je stiglo prije 2 dana i jos neznam sta da sebi uzmem od tv-a posto taj 47pfl6008 vise nije u prodaji …..

    SAVJET NE UZIMAJTE PHILIPS 6008 seriju IMAT CE TE OGROMNIH PROBLEMA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 16. Imam jedno pitanje. Prijatelj je neki dan uzeo 5008 od 42″. On je u principu zadovoljan, nije zahtjevan korisnik, al ima jedan problem. Nikako ne može upogonit titlove prilikom gledanja 3d sadržaja, dok na 2d rade normalno. Govorim o ugrađenom media playeru od televizora. Isprobali smo sve moguće kombinacije, side by side itd, al nikako ne ide. Da li se itko susretao sa sličnim problemom. Hvala unaprijed.

 17. Poštovani ,
  Zanima me kod ovih modela ,što znači podatak ” ograničena Smart TV platforma” ?
  Da li to znači da ima ograničen pristup internetu ,odnosno otvara samo predinstalirane app, i ne može otvarati bilo koju stranicu koju želiš ili što?
  Hvala

 18. Pozdrav,

  Kupujem novi televizor te sam u dilemi između ova dva modela: PHILIPS 42PFL5002K i SONY KDL-42W605. Molim Vas za preporuku.

  LP

 19. pozz, Darko

  Sto se tice kursora za philips 47pfl6188, u trgovini jedni kazu da ima, drugi da nema, treci da nema samo za nasu zemlju…. a na tvojoj recenziji se lijepo vidi kursor na seriji 6…. stvarno cudno?

 20. Poštovanje,
  zanima me vaša preporuka; Ovako pošto nam je budžet malo limitiran (5000kn) dvoumimo između 42LA660S Cinema Screen 3D SMART LED TV LG i 42PFL5008K/12 3D SMART AMBILIGHT LED TV PHILIPS

  1. Poštovani,

   Radi se o dva iznimno popularna modela za ovu godinu i svaki od njih je jako dobra kupnja. Philips ima Ambilight i “klasičan” daljinski upravljač, dok je LG bolji za Smart TV. Kvaliteta slike je podjednaka.

 21. Poštovani,

  Kupio sam model 47pfl5008 te sam primjetio da u lijevom gornjem kutu ekrana se ne pojavljuju boje. Kad sam izgasio tv iz zida i ponovno ga upalio boja se u kutu pojavila. Tad sam stisno prstom taj dio ekrana i on se pomiče 1mm put unutra, dok su ostali kutovi fiksni.

  Što mislite hoće li se u budućnosti pojaviti problem zbog toga?

  1. Poštovani,

   Panel se progiba pod prstima i kod drugih LCD televizora tako da je to normalno. No činjenica da se u određenom dijelu ne prikazuju boje je problematična, možete li opisati koliko je velika bila ta regija bez boje? Ako se ponovi svakako je preporuka kontaktirati servis.

   1. Zahvaljujem Vam na brzom odgovoru.

    Regija bez boje je izgledala kao trokut horizontalne katete cca 15cm i vertikalne cca 5cm.

 22. I mene zanimaju kalibracijske postavke, ako nije tajna….za gamu i za brightness, ostalo je kalibrirano :-) model 42pfl6008

 23. Darco,
  Imam model 47pfl6188, na kojem pise da ima ugradjen i dvb-t2 tuner… ali ja to nemogu pronaci, mislim na hrt 2 hd program na kojem ide olimpijada… moze pomoć?

   1. Jesam, ponovo sve, ali ni opcije full nema… ovo je vec druga stvar na ovom tv koji nema a trebao bi imati, ziroskop i sad dvb-t2, mislim da ovaj tv koji sam kupio prije mjesec dana ide natrag u zamjenu za neki drugi model, ili cu traziti povrat novaca, ovaj tv je jednostavno nevalja…… Samo neznam jel cu uspjeti vratiti ga, nije bas bio jeftin…. pozdrav

    1. Da, serija 6 ima najvise problema, no konkretno ziroskop je meni radio na 6008 i to sam dvaput provjerio. Mora da je do softvera…

     1. OK, mislis da ce biti problema prilikom vracanja u trgovinu? Ili da se javim direktno philipsu… jer ipak tv nema oo sto pise da bi trebao imati.. pozdrav

 24. Postovani,

  Prije neki dan sam kupio 42PFL5028H/12 i primjetio sam da se televizor bas puni grije uz rub lijeve strane ekrana gdje mu je procesor pretpostavljam, posto radim u radnji gdje sam ga kupio imao sam priliku testirati drugi koji se u radnji nije toliko grijao, kad sam i taj drugi odnio kuci ista stvar. Da li je moguce da mu smeta ulazni signal preko HDMI koji mi ide sa kablovskog resivera. Promijenio sam i kabal i cini mi se da se manje grije. Ili moze biti do napona struje ? Ima li neko slicno iskustvo?

  LP

  1. Večer.

   Takođe sam primjetio kako se i moj tv (50PFL5008/12 ) grije uz rub lijeve strane.Prvo sam pomislio da to nema nekakve veze s ambilight,ali bilo mi je čudno zašto samo s lijeve strane.
   Već 4 mjeseca ima od kako sam uzeo taj televizor i prilično sam zadovoljan.No ono čim nisam zadovoljan zbog nedostatka flash playera,te nemogućnosti nadogradnje istog,barem ja nisam našao jeli i kako bi bilo moguće nadograditi flash player pa tako ne mogu na nekim stranicama otvarati video.

 25. Ja sam morao probati jos jedan i isto se grije,a pod tim mislim da je skoro pa vruc kada dodirnem vijak koji steze masku odzada sa lijeve strane.

 26. mozel mi neko pomoći imam tv 42pfl6008 i imam problem neće da ide na smart uopšte i neće da ažurira softver sve sam pokušo,vraćo sam na fabričko podešavanje briso keš memoriju ponovo instaliro i nista,zvao sam podršku korisnicima i oni su mi rekli da samo konktaktiram servis molim ako je neko imo sličan problem ili ako nešto zna da mi javi hvala u naprijed.

  1. Pozdrav,

   Da bi Smart TV radio televizor je potrebno povezati mrežnim kabelom na lokalnu mrežu ili putem bežične ako imate W-LAN podešen. Poželjno je da Vaš glavni router ima i DHCP dodijeljivanje IP adresa (kad spojite mobitel, laptop ili računalo na mrežu, možete li odmah na internet?) i da je PPPoE aktivan (http://hr.wikipedia.org/wiki/PPPoE). Ako je to dvoje zadovoljeno tada ne bi trebalo biti nikakvih prepreka u povezivanju na internet.

 27. Kupio sam tv philips 42pfl6008 i on me uopste ne zadovoljava u odnosu na LG koji je kupio moj drugar.
  crna boja je vrlo losa i ne mogu je podesiti kada je radnja u mraku nista se ne vidi sve je crno
  meni je izuzetno spor i cesto se zaglupljuje
  ne cita DTS zvuk tako da vecinu 3D filmova koji mogu da se skinu sa neta ne mogu da gledam jer nema zvuka
  kada mu prikljucim eksterni hard sa USB 30 odmah se glupi i ne radi
  LG sve to radi bez problema
  trenutno mislim da sam napravio vrlo losu kupovinu i nikome ne preporucujem da kupuje philips tv

  PS na oficijelnom sajtu tehnicke podrske mnogi se zale ili se niko nije udostojio ni da odgovori

 28. Pozdrav!

  Zanima me,da li kot modela philips pfl 5 serije koji je povezan sa PC,dali radi BIOS resolucija?Jer to mije vrlo bitno,a napisano je ,da su ograničene startne resolucije.
  Nebi volio dat toliko para za lcd tv ,pa da mi opet ne radi bios resolucija i da ne mogu na LCD tv-ju dat nove windowse.
  Sada imam LCD vrlo slab medju prvima modelima i nema ni podporu bios resolucije ni 1: pixel mappinga ,pa sad neču ,da opet mi ne radi bios resolucija na novom televizoru.1:1 pixel skladanje znam ,da radi.
  I da kako je sa bios resolucijom kod više serije 6 kot philipsa?Ali prvo me zanima za seriju Philipsa pfl5008 recimo,dali radi bios resolucija on najmanja resolucija?

  Hvala unaprijed.

 29. pozdrav,

  nigdje ne mogu naći test ili recenziju za tv philips 42 pfh 6109, već je kupljen, zanima me vaše mišljenje ako ste se sreli sa modelom?

  hvala!

 30. Postovani,

  Koji je model bolji izmedju sljedeca dva:

  Philips led 42PFH6109
  Samsung UE 40J6202

  Kategorija korisnika: “obican” – TV, Film, Internet (Youtube)

  Hvala unaprijed
  Renato

 31. Jest bolji samsung definitivno,jer je i model godine 2015,za jedno 15 dana dođe kod nas u Sloveniju kako sam vidio na jednoj stranici.Ima bolje i herce i procesor i microdimming PRO,Internet TV Tiezen quad core procesor Smart Hub.
  Samo problem je zato što je manji ,a veruj mi igra uloge dosta veličina tv-a,zato ako se kako može uzmi veči tv.

  Sada če bit serije novih tv 2015 godine ali če biti bar 2-3 meseca nabijene cene novih modela,zato razmislit ako se isplati sad kupit nov model ako ga želiš ,a stare modele dobiješ po vrlo dobri ceni(modele 2014),samo je možda kod kojeg ako želiš problem zaliha(zaloga tva,da nije eksponat zadni tv na polici) tv-a.Možda bolje uzet najnoviji model za jedno 2-3 mjeseca da se cene ustabile jer sada če bit nabito do amena i dobit češ za istu cenu istog samsunga 47″ inči(119cm) za ovu cenu koliko je sada taj 40″ 101cm.Tako za razmislak.Sretno.
  Lp.

  1. Hvala puno na brzim odgovorima! Uzeti cu Samsung, cekao bi jesen ali moram sada uzeti. Sto se mora nije tesko :)

   Lp,
   Renato

 32. Pozrdavljam Darko nekoliko pitanja za tebe :

  1. PHILIPS 55PFS60409/12 kakvo imate iskustvo i misljenje o navedenom tv-u?
  2. 3d activ i passiv kakava je razlika i sta je po vama bolja opcija za uzet?
  3. Koji je naj bolji izbor 3dtv-a od 47inc za cijenu od 6000kn?

 33. Ja imam philipsa 47PFK7197/12 2014 7 serija model in sam zadovoljan.Ambilight je opasan a i slika ako je kalibriraš.Kalibracija napisana ima za 2013 modele philips 7 serija na ovoj strani HD televizija i su vrlo dobri,tako ,da ide i na 2014 modele.A cena mije sada vrlo dobra,ja sam kupijo odma kad je došo u trgovinu u 6 mjesecu i tada je bila nažalost cena prenabijena a trebo sam tv jer je stari crko,a cena novog previše 1000 evra za 47″ :(,sad dobiješ isti model 55″ philipsa 7509 seriju sa 3x ambilight ili bar isti model sa dve strane ambija za tu cenu,a cene pale u roku 2 mjeseca puno,zato kažem ,možda je super bar malo počekat ,da se cene ustabile kod novih modela.Ja nikad više u 6 ili 7 mjesecu nekupim tv kad su najskuplji,jest da su najnoviji ali bič če celu godinu još na policah.

  Lp.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!