Blu-ray izdanjaDVD i Blu-ray recenzijeFilmovi

Pijev Život (Life of Pi) 2D i 3D Blu-ray [2013] recenzija

life-of-pi-header

Dobitnik niza nagrada, među kojima su i četiri Oscara, Pijev Život stiže u izdanju Continental Filma i u vrhunskom kvaliteti koju nudi Blu-ray medij i to na dva diska – za 2D i 3D inačicu filma. Uz sliku pune HD razlučivosti i 7.1 kanalni zvuk studijske kvalitete, te pregršt dodatnih sadržaja, Pijev Život ima veliku šansu postati jedan od tehnički najbolje odrađenih naslova, stoga smo s velikim zadovoljstvom prionuli testiranju ovog dvostrukog kolekcionarskog izdanja.

Foršpan (trailer)

Osnovne informacije

Žanr: drama, avantura, (fantastika)

Godina izlaska (kino): 2012.

Godina izlaska (testirano izdanje): 2013.

Redatelj: Ang Lee

Glume:  Suraj Sharma, Irrfan Khan, Adil Hussain, Gerard Depardieu, Rafe Spall

Sinopsis:

Upustite se u avanturu života uz ovo vizualno remek-djelo Oscarom nagrađenog redatelja Anga Leeja, snimljenog prema svjetskoj knjižvenoj uspješnici. Nakon kataklizmičnog brodoloma, indijski dječak Pi nađe se u čamcu za spašavanje u društvu divljeg Bengalskog tigra. Zajedno, njih dvojica će se tijekom svog epskog putovanja otkrivenja suočiti s veličanstvom prirode, ali i njezinom pobješnjelom stranom.

Tehnički podaci Blu-ray izdanja:

Broj diskova 2
Veličina na disku – 2D film
46.3 GB*
Veličina na disku – 3D film 45.6 GB*
Trajanje 188 min
Video
16×9, 1.85:1 (2.40:1)
Sustav kodiranja
MPEG-4 AVC
Audio
  • engleski, DTS-HD Master Audio 7.1
  • češki, mađarski, poljski, tajski i turski Dolby Digital 5.1
Podnaslovi hrvatski, slovenski, engleski, arapski, bugarski, kineski, češki, grčki, hebrejski, mađarski, islandski, indonezijski, korejski, malajski, poljski, portugalski, ruminjski, srpski, tajski, turski i vijetnamsi
Dodatni sadržaji da

* napomena: najveći kapacitet dvoslojnog Blu-ray diska iznosi 46.6 GB, odnosno 50 050 039 808 bajtova. Film dolazi na dvoslojnom Blu-ray disku.

Izbornici

life-of-pi-menu
Glavni izbornik

Obje inačice filma posjeduju animirane izbornike u kojima se izmjenjuju kadrovi iz filma uz ambijentalnu glazbu. Animacija i glazba se reproduciraju uz ponavljanje, te se zaustavljaju samo ako aktivirate opciju “Extras”, što pokreće zasebnu pozadinsku animaciju i drugu glazbenu temu. Sve opcije u izbornicima su na engleskom jeziku.

Video – 2D

life-of-pi-screenshot1

Avantura koja je označila Pijev život na Blu-rayu stiže u punoj HD razlučivosti u tzv. Academy Flat 1.85:1 formatu, te kodiranom u AVC/MPEG-4 sustavu kodiranja. Academy Flat format vrlo je blizu 16:9 formatu modernih televizora tako da se na njima prikazuje uz vrlo tanke crne linije iznad i ispod slike, tako da je praktički cijeli ekran ispunjen sadržajem i to onim prve klase. Pijev Život je prava poslastica za gledati u punoj HD razlučivosti, odličnog kontrasta i raskošne palete boja. Svaki kadar i svaka cjelina u sebi otkrivaju niz upečatljivih prizora, te smo kroz postupak biranja screenshotova za ovu recenziju bili u velikom problemu kako pronaći par najboljih s obzirom na to koliko je kandidata bilo.

Već sam uvod u film oduševljava prirodnim bojama flore i faune indijskog zoološkog vrta, odličnim kadriranjem i neupadljivom igrom imenima koja se ispisuju na ekranu, a to je samo uvod u poslastice koje slijede. Pijevo prepričavanje odrastanja u Indiji, njegovo upoznavanje s različitim religijama i prvom ljubavi Anandi otkriva praktički savršene kadrove bez imalo šuma u slici i sa svim potrebnim detaljima jasno zadržanima čak i u problematičnim regijama. Šum je u vrlo maloj mjeri vidljiv kod rijetkih kadrova snimanih po noći, te nimalo ne kvari cjelokupan dojam. Tragovi kompresije su također potpuno neuočljivi. Post produkcija je u tom segmentu odlično odradila posao.

life-of-p-anandi

Kobno potonuće broda prelomna je točka filma kada računalna grafika (RG) započinje svoje prisutstvo u praktički svakoj sceni, no uz takvu profinjenost da je vrlo teško razlikovati stvarno od umjetnog. Ocean, životinje u čamcu za spašavanje, preletavanje riba poletuša i čaroban otok s merkatima, cjeline su koje nakon odgledanog filma zasigurno će svatko još dugo pamtiti.  Kako je u dodatnim sadržajima otkriveno, čak je timaritelj tigrova imao problema razlikovati scene u kojima je stvarni bengalski tigar Richard Parker, a u kojima je zamijenjen računalnom verzijom. Dodajmo tome kako se cijelo vrijeme tigar nalazi na nestabilnog površini i da se oko njega nalazi nepredgledni ocean koji je također animiran i dobivamo doista majstorski izvedene animacije koje postavljaju ljestvicu vrlo, vrlo visoko.

life-of-pi-cinemascope

Spomenuli smo na početku Academy Flat 1.85 format u kojem je prezentiran ovaj film, no to nije slučaj u jednoj sceni – onoj s preletom jata riba poletuša. U tom se kadru format prebacuje u Cinemascope 2.40:1 kako bi se dobio osjećaj da ribe “iskaču iz ekrana”, a što se najbolje može doživjeti u 3D inačici filma. Kao i 3D verzija filma, tako i 2D ima koristi od dužih scena i narativne prirode filma tako da se kadrovi mogu kvalitetnije sagledati i dobiti osjećaj ambijenta.

U cjelini, 2D verzija Pijevog Života predstavlja obavezan materijal za pokazivanje kvalitete vlastitog kućnog kina.

Video – 3D

life-of-pi-richard-parker

Pijev Život je sniman u 3D-u tako da je njegov prikaz prostora autentičan i među najboljima koje smo vidjeli do sada na Blu-ray izdanju. U odnosu na 2D inačicu filma koja je također izvrsna, treća dimenzija mnogo bolje dočarava prostor i osjećaj volumena, te ponovno zbog dugih kadrova više podsjeća na dokumentarni film kojem je cilj prenijeti informaciju i zaintrigirati, a tek onda zabaviti. Boje i detaljnost je praktički na istom nivou kao i 2D inačica, no dojam će također ovisiti koju tehniku prikaza vaš televizor koristi. U slučaju polarizacijskog prikaza ćete biti oduševljeni mirnoćom slike uz više ili manje primjetnu manju rezoluciju i horizontalne linije u slici, dok ćete kod aktivnog 3D-a u dobrom dijelu scena snimanih po danu uz mnogo svjetla (otvoreni ocean) vidjeti titranje bijele boje, no zato će slika biti oštrine jednake kao da gledate 2D inačicu. U oba slučaja u pojedinim slučajevima će zbog zatamnjenja slike dio informacija izostati, kao npr. pojedine vlasi u Pijevoj crnoj kosi.

Sve u svemu, jedan od rijetkih filmova gdje 3D itekako doprinosi ukupnom dojmu i ima smisla.

Audio

life-of-pi-subtitles

Pijev Život zvuči odlično u 7.1-kanalnom DTS-HD Master Audio zvuku originalnog engleskog jezika. Iako se ne radi o akcijskom filmu, zvučna pozornica je široka i svi kanali su kvalitetno iskorišteni za stvaranje autentične atmosfere. Niskotonski (LFE) kanal se najviše dokazuje tijekom scena velike oluje na Pacifikom i potonuća broda, no i tih nekoliko minuta je dovoljno da ostane upamćen. Ne radi se o kratkim i definiranim niskotonskim dionicama već o dugim i volumenom velikim efektima koji će nadjačati svaki slabiji subwoofer – čak je i naš Bowers and Wilkins ASW675 imao problema u pojedinim trenucima. Visokotonsko i srednjetonsko područje je također iskorišteno, uz čiste vokale i odličnu pozadinsku glazbu, te ambijentalne efekte šuma mora. Glasnoća je također dobro odmjerena tako da ručne regulacije glasnoće neće biti potrebne. Sve u svemu, zvučni zapis dostojan vrhunskoj slici.

Dodatni sadržaji

life-of-pi-tiger-tiger

Bogata paleta dodatnih sadržaja uključuje sat vremena dug dokumentarni materijal “Epsko putovanje tvorca filma” u kojem redatelj Ang Lee govori o procesu stvaranja ovako zahtjevnog filma, zasebne prilog o procesu izrade animacija i digitalizaciji bengalskog tigra, izbačene scene u 3D-u, galeriju fotografiju, vizualizaciju priče i foršpan. Tiger, Tiger Burning Bright je jedan od najzanimljivijih dodatnih sadržaja jer objašnjava u detalje stvaranje animacija bengalskog tigra, kako je na njegovom tijelu 10 milijuna dlaka koje je trebalo pravilno postaviti, orijentirati, odabrati boju i na kraju animirati da izgledaju realistično i da se ne mogu razlikovati od snimaka s pravim tigrom. Definitivno jedna od najbolje animiranih životinja u filmu do danas.

life-of-p-real-cgi

Svi dodatni sadržaji su kvalitetno napravljeni i prezentirani u HD razlučivosti, te bi trebali biti zanimljivi širem krugu gledatelja s obzirom da se ne ulazi tehnički u veliku dubinu, no za sve zainteresirane će se pronaći mnoge vrijedne informacije.

Zaključak

life-of-pi-forest

Hobit, Skyfall i sada Pijev Život na Blu-rayu – svaki od reda vrhunski realiziran u pogledu kvalitete slike, te i više nego dostojni da se nađu u kućnoj kolekciji svakog ljubitelja vrhunskih filmskih ostvarenja. Dvostruko kolekcionarsko izdanje Pijevog Života ima sve one karakteristike kojima opisujemo najbolja izdanja koja smo imali prilike testirati. Više od 3 sata majstorski odrađenih kadrova širokih tematskih cjelina, detaljnost koja poziva da se približite ekranu, te 7.1-kanalni zvuk koji zaokružuje cjelokupan proces uranjanja. 3D izdanje filma je prava poslastica u prvom redu zbog toga što gledatelju daje dovoljno vremena da sagleda scene i doživi informacije koje se u njoj nalaze. Uz sve navedeno, 2D i 3D izdanja objedinjuju bogatu paletu dodatnih sadržaja o ovom iznimno teškom projektu na koji se odlučio redatelj, te kroz dokumentarne sadržaje objašnjava kako su tekle pripreme, koji su bili problemi u produkciji i kako je unatoč svemu na kraju stvorio jedan od najupečatljivijih filmova današnjice.

 life-of-p-award

Na test ustupio: Continental Film

Pijev Život možete kupiti u Stripovi na kvadrat webshopu:

stripovi-na-kvadrat-logo

Gledano na: LG 47LM960V kalibriranom NANO LED LCD i Panasonic ST60 plazma televizorima

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!