4K Ultra HDAudio-video uređajiPanasonicVijesti

NAB 2013: Panasonic se kompletno okreće Ultra HD televizorima, ipak nastavlja s razvojem plazmi

panasonic-ultrahd-oled-56-h

Panasonicov Kunihko Miyagi izjavio je danas na NAB 2013 Showu u Las Vegasu kako će se kompanija u potpunosti posvetiti televizorima Ultra HD rezolucije počevši od linije za 2014. godinu. Panasonic je na ovogodišnjem CES sajmu u Las Vegasu već bio pokazao Ultra HD 4K tablet, kameru i prototipni primjerak 56″ Ultra HD OLED televizora, no osim prototipa već od ove godine na tržište dolazi profesionalni 31″ BT 4L H310 LCD monitor ultra visoke razlučivosti.

4K VariCam, nova kamera koja će biti u stanju snimati Ultra HD sadržaje u velikom broju sličica, također je u pripremi za plasiranje na tržište. Prema Miyagiju, tržište treba cijenom pristupačnije kamere kojima će zainteresirati korisnike koji nisu u profesionalnim vodama, a gdje je već neko vrijeme Redov Epic pojam vrhunske kamere koja može snimati u tako velikoj rezoluciji, pa čak i većoj (te su kamere korištene za snimanje Hobita u 5K razlučivosti u 3D 48p tehnici).

Prve Ultra HD televizore za masovno tržište valja očekivati na CES sajmu u Las Vegasu početkom iduće godine, te ih na tržištu možemo očekivati otprilike za godinu dana. Hoće li Panasonic kompletnu svoju ponudu orijentirati na Ultra HD modele? U to čisto sumnjamo obzirom da je sasvim jasno kako se Ultra HD rezolucija kvalitetno može vidjeti tek na modelima dijagonala većim od 50″, što znači da će iduće godine sasvim sigurno biti predstavljeni novi Full HD LCD i plazma televizori.

panasonic-ultrahd-oled-56
56-inčni Ultra HD OLED TV, izložen je na CES-u u Las Vegasu

Prema informaciji na stranici DigitalTrends, čini se da su najave o Panasonicovom prestanku razvoja plazmi preuveličane i netočne. Iako Panasonicov ZT60 model predstavlja sam vrhunac plazma tehnologije dostupne na masovnom tržištu, proizvođač planira tu tehnologiju iskoristiti kao temelj za budući razvoj i proizvodnju, što znači da bi iduće godine mogao doći novi ZT/VT/GT model opremljen nekom od inačice “gapless Plasma panel” tehnologije. S obzirom na činjenicu da je Panasonic već uspješno demonstrirao Ultra HD 8K plazme na raznim sajmovima, nije isključeno da bi iduće godine neki od njegovih modela za masovno tržište mogli također biti Ultra HD rezolucije. Unatoč padu tržišnog udjela plazmi naspram LCD-a, čini se da ćemo i iduće godine postavljati već toliko godina aktualno pitanje “što odabrati, plazmu ili LCD?”.

Izvor: DigitalTrends

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!