Home » Vijesti » Audio-video uređaji » Prvi detalji Philipsovih televizora za 2013. godinu

Prvi detalji Philipsovih televizora za 2013. godinu

philips-hdtv-2013

Kao i preostali europski proizvođači televizora, tako i Philips svoje nove modele nije predstavio na CES sajmu u Las Vegasu već na zasebnom događanju u njemačkom Hamburgu prošli tjedan. Kompanija koja je prodala 70% udjela TV segmenta kineskom TP Visionu, te kompletan segment potrošačke elektronike japanskom Funaiju, i ove će godine lansira modele različitih cjenovnih kategorija, s fokusom na poboljšanja od kojih će korisnik imati koristi.

Naime, Philips je proučavao navike korisnika i došao do saznanja kako veliki broj naprednih funkcija korisnici ne koriste. Primjerice Skype funkciju video poziva ne koriste jer kamera nije integrirana u okvir televizora i potrebno je investirati dodatna sredstva da bi se funkcija mogla koristiti. 2D-u-3D konverziju također se rijetko koristi jer je kvaliteta iste nedovoljno dobra i efekt najčešće jedva primjetan. Philips to želi ispraviti ove godine i stoga se koncentrira na slijedeće aspekte:

 • dizajn
 • Smart TV
 • kvaliteta korištenja,
 • performanse i
 • Ambilight

Philips je uložio napore kako novi televizori ne budu samo tankih dimenzija, već da dizajn bude “pametan” i multifunkcionalan. Shodno tome Philips ove godine uključuje materijale poput kroma i stalka u pojedine serije, integrira Skype kameru, te Ambilight postavlja i u varijantama da koje će osigurati malu dubinu televizora, a jednako impresivno ambijentalno osvjetljenje kao i kod ranijih rješenja.

philips-6008

Minimalistički oblik stalka i okvira na Philips PFL6008 modelu.

Ambilight je jaki argument za odabir Philipsovog televizora i proizvođač ga ove godine koristi u više modela nego ikada. Počevši od serije 5000, svi modeli će biti opremljeni nekom od varijanti Ambilighta, tako da će broj televizora s ovom jedinstvenom funkcijom biti čak 39. Podsjetimo, Ambilight je prošle godine bio dostupan tek od serije 6000.

Smart TV funkcija je također napredovala što je i bilo za očekivati obzirom da Philipsovo rješenje prošle godine nije bilo na razini najboljih, konkretno Samsunga i LG-ja. Prema statistikama korištenja koje je proveo Philips, 59% Smart TV-a je povezano na internet, te od svih korisnika koji su povezali svoje televizore na internet, 76% ih svakodnevno koristi mrežne funkcije. Smart TV sadržaji se koriste u ovim omjerima:

 • 43% koristi ugrađen multimedijalni reproduktor,
 • 30% gleda YouTube,
 • 13% koristi otvoreni pretraživač,
 • 7% koristi galeriju aplikacija,
 • 5% koristi zabavne i informativne service, a
 • 2% video na zahtjev

Novost u Smart TV platformi je proširenje Wi-Fi Smart Screen funkcije bežičnog prijenosa slike preko Wi-Fi mreže za reprodukciju na laptopu, tabletu ili pametnom telefonu. Funkcija imena Second Screen će omoućiti prijenos sadržaja ne samo na pametni telefon ili tablet, već i na drugi televizor, primjerice onaj u spavaćoj sobi ili kuhinji. Kao i drugi proizvođači, tako će i Philips lansirati poboljšanu aplikaciju za mobilne uređaje, a koja će funkcionirati kao potpuna zamjena za daljinski upravljač i također posjedovati mogućnost glasovnog upravljanja. Philips je također najavio i redizajniran EPG tijekom ljeta 2013.

Philips-PFL8008

Smart TV naslovnica na modelu Philips PFL8008

Kvaliteta slike je također poboljšana, te su za sada predstavljeni detalji za seriju 8000, dok će najbolje od Philipsa u vidu serije 9000 biti otkriveno kasnije – najvjerojatnije na ovogodišnjem IFA sajmu u Berlinu. Kao i prošle godine, tako će i ove godine aktivni 3D (3D Max) biti dostupan na top modelima, uz novost integracije funkcija 3D Super Resolution i Premium 3D Depth. 3D Super Resolution samim svojim imenom sugerira što bi trebao osigurati, a to je izvrsna oštrina i detaljnost kod 3D prikaza, aspekt koji nikada nije ni bio problematičan kod aktivnog 3D-a (osim kod pojedinih modela Samsungovih 3DTV-a 2011. godine). Premium 3D Depth funkcija bi trebala 3D prikaz učiniti još prirodnijim i jasnije definiranim. Sviđa nam se i činjenica da je Philips poradio na segmentu koji je se nije promijenio od samih početaka 3D televizora – 2D-u-3D- konverziji. Premium konverzija je sada dostupan i prema navodima proizvođača, teško će biti moguće razlučiti razliku između originalnog i u televizoru stvorenog 3D materijala.

Bočno postavljeno LED osvjetljenje i Local Contrast funkcija lokalnog zatamnjenja također krase PFL8008 modele, kao i 1400 Hz Perfect Motion Rate za smanjenje zamućenja prikaza i glatku interpolaciju pokreta.

Ukratko o ostalim predstavljenim serijama:

 • serija 7000 – 700 Hz Perfect Motion Rate, Ambilight XL, aktivni 3D prikaz
 • serija 6000 – 500 Hz Perfect Motion Rate, polarizacijski 3D prikaz s premium konverzijom i dvostranim Ambilightom XL
 • serija 5000 – 300 Hz Perfect Motion Rate, polarizacijski 3D prikaz i dvostrani Ambilight
 • serija 4000 – aktivni 3D prikaz, WiFi, Miracast, 32″ – 55″ veličine
 • serija 2900 – osnovna serija, bočno postavljeno LED osvjetljenje i osnovne funkcije

Philips je predstavio mnogo novosti na novim modelima i posebno nas zanimaju poboljšanja u 2D-u-3D konverziji, kao i poboljšanja u Smart TV platformi. Prve fotografije otkrivaju isti izgled izbornika kao i prošle godine, nadamo se samo da je njihova brzina izvođenja poboljšana i da su problemi sa stabilnošću otklonjeni.

Philips-2013-lifestyle

Izvor: AreaDVD.de

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

One comment

 1. sve mi se cini da to više neće biti isti tv-i kao nekada,nego dosta lošiji ,ostaje im samo amblight …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*