3DAudio-video uređajiVijesti

Philips Seli TV Business u Novi Joint Venture s TPV-om

Nakon višemjesečnih pregovora, Royal Philips Electronics objavio je da je kompanija završila s pregovorima i potpisala ugovor o transferu proizvodnje i prodaje Televizora u novouspostavljeni joint venture (JV) sa Honkonškom tvrtkom TPV Technology Limited. U trenutku pisanja ove vijesti, TPV Technology je zaustavio trgovanje svojim dionicama na Honkonškoj burzi poradi “važne objave”.

Philips i TPV Technology objavili su formiranje Joint Venturea koji će u budućnosti proizvoditi i prodavati Philips-brandirane TV-e
Philips i TPV Technology objavili su formiranje Joint Venturea koji će u budućnosti proizvoditi i prodavati Philips-brandirane TV-e

A ta važna objava jest da će TPV Technology imati 70% udjela u nova tvrtci, dok će Royal Philips Electronics zadržati 30% udjela. Uvjeti transfera su prilično zanimljivi, i možemo zaključiti kako se više radi o “offloadanju” nego o klasičnom jointventureu. Naime, Philips predaje pravo na korištenje imena Philips kroz period od deset godina, od kojih je posljednjih pet godina uvjetovano prodajnim rezultatima. U praksi, ovo znači da će Philips televizori na tržištu biti još najmanje pet, a najvjerovatnije 10 godina.

Sami uvjeti transakcije su prilično zanimljivi: Philips i TPV ulažu 100 milijuna Eura gotovine te 170 milijuna Eura u pozajmici novoj kompaniji, s time da se može izdati još 200 milijuna Eura. Dodatno, Philips daje 100 milijuna Eura kao trokvartalni kredit tijekom 2012-e godine za uspostavu poslovanja i isplaćuje TPV-u 100 milijuna Eura. Zauzvrat, TPV Technology mora isplatiti 70% dionica nakon dvije godine poslovanja. Već spomenut kredit biti će potrošen na transfer 3,500 Philipsovih zaposlenika u novu kompaniju.

Kako bi ojačao poziciju na tržištu u prve dvije godine postojanja nove kompanije, Philips će uložiti 185 milijuna Eura u oglašavanje i promociju TV-a kao jačanje Philipsovog branda.

Sve u svemu, na već uloženih 110 milijuna Eura, Philips će u narednih 12 mjeseci izdvojiti od 665 to 865 milijuna eura kako bi odvojio TV uređaje od svog odjela Potrošačke Elektronike, od čega je 285 milijuna eura bespovratno, a ostatak su zajmovi. Zauzvrat, kompanija očekuje 2.2% godišnje prodaje, u iznosu ne manjem od 50 milijuna Eura godišnje. Kako bi isplatio investiciju, pretpostavljamo da će se Philips brandirani TV uređaji zadržati na tržištu dugi niz godina.

Međutim, Philips neće u potpunosti izaći iz TV businessa. Naime, Joint Venture će biti odgovoran za poslovanje u većini zemalja, isključujući Indiju, Kanadu, Kinu, Meksiko, Sjedinjene Američke Države i određene zemlje u Južnoj Americi. U navedenim zemljama prodaja i marketing TV uređaja i dalje će biti pod ingerencijom Royal Philips Electronicsa.

Ako se pitate koji je razlog ovakvog “polu-izlaska”, postoje mnogi faktori, no činjenica je da se kompanija odlučila fokusirati na zdravstvo i LED osvjetljenje, kao i na kontinuiranu zaštitu svojih patenata, a kao što svi znamo, troškovi litigacije znaju zavrtjeti glavom. Kompanija ulaže punom parom u kreaciju novih tehnologija (i naravno, patenata) i potom se po sudovima ugovara nagodbe. S druge strane, TPV Technology Limited surađuje s Philipsom dugi niz godina i kompanija je ostvarila zavidan rast prometa, tako da su apetiti značajno porasli.

Sinergija Azijskog tigra kojeg predvodi Jason Hsuan, Predsjednik i CEO i jačina Philipsovog branda mogla bi rezultirati glavoboljom u Samsungu, Sonyju i LG-u, s obzirom da će TPV biti daleko agresivniji no što je prije bio slučaj sa Europeiziranim Philipsom. Podsjetimo, i Airbus je godinama kaskao za Boeingom dok nije zaposlio Johna Leahyja, prodornog amerikanca koji je bitno zagorčao život Boeingu. Po našim testovima, Philipsovi uređaji ostvaruju odlične rezultate, no treba im agresivniji prodajni nastup.

Nova kompanija trebala bi zaživjeti krajem prvog kvartala slijedeće godine, tako da možete očekivati prvu objavu za medije datiranu prvog dana drugog kvartala 2012, poznatija kao prvi travanj, odnosno prvi april.

Adsense

Theo Valich

Započeo karijeru kao bug monkey u Microproseu te Electronic Artsu. Novinar s višegodišnjim iskustvom uređivanja vodećih online publikacija poput Bright Side of News*, The Inquirer, TG Daily i Tom's Hardware. Osnivač Bright Side Network Inc., progresivne media grupe. Ovisnik o trčanju i auto utrkama. ;)

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!