Audio-video uređajiPhilipsVijesti

Philips napušta tržište potrošačke elektronike, audio video sektor prodao japanskom Funaiju

philips-consumer-electronic

Consumer Lifestyle sektor za proizvodnju potrošačke elektronike i malih kućanskih aparata postao je vlasništvo japanske kompanije Funai Electric nakon što ju je Philips prodao za 150 milijuna eura plus članarinu za korištenje njegovog imena. Bio je to posljednji Philipsov sektor s centralom u Amsterdamu, te ovim potezom kompanija podvlači crtu duge povijesti elektronike za masovno tržište, povijesti koja je označena značajnim izumima poput CD-a, DVD i Blu-ray optičkih medija, nizom linijskih i prijenosnih reproduktora glazbe i videa.

Philips će ovim korakom postati u prvom redu proizvođač medicinskih proizvoda i rasvjete, premda ćemo njegov logotip viđati i u budućnosti na uređajima potrošačke elektronike – DVD i Blu-ray reproduktorima i televizorima. Podsjetimo, Philips je prošle godine (2. travnja 2012.) prodao 70% TV sektora kineskom TP Visionu, a koji ima pravo koristiti njegovo ime u idućih 5, odnosno 10 godina, ovisno o prodajnim rezultatima. Prema onome što smo vidjeli prošle godine, Philipsovi televizori su ostali konkurenti i još uvijek imaju utjecaj na TV segment na europskom tržištu, premda u pojedinim segmentima značajno kaskaju za konkurencijom (primjerice u brzini sučelja).

U 1930-ima, Philips je bio najveći dobavljač radio prijamnika na svijetu. Kompanija je 1963 godine izumila audio kazetu, napravila prvu snimač za video kazete 1972. godine, a CD je lansirala 1983. godine. No, inovacije su stale i Philips ih nije znao u potpunosti iskoristiti, te je gubio bitku po bitku pred konkurencijom, a koja je bolje procijenila nadolazeće trendove digitalne distribucije i sadržaja koje tržište želi. Izvršni direktor Philips Electronicsa, Frans van Houten istaknuo je kako je “Philipsova jedinica potrošačke elektronike postala slaba, radi čega je kompanija odlučila odmaknuti se od tog segmenta“, te je dodao kako “danas, uz online sadržaje, ljudi više ne kupuju Blu-ray i DVD reproduktore“.

philips-bluray-player
Iza Philipsovih Blu-ray reproduktora od sada će stajati japanski Funai

Istina jest kako se danas velika količina multimedije dijeli i reproducira digitalnim putevima, te se koriste sve napredniji reproduktori ugrađeni u same televizore, no činjenica jest kako kupci sami od sebe neće kupovati nove uređaje ako ih proizvođač u to ne uspije uvjeriti. Ime danas nije jedini argument po kojem se biraju proizvodi, posebno kada je prisutan širok izbor i proizvođači koji za manje novaca nude bolje opremljen uređaj. Uz dobar marketing i kvalitetu se može malo staviti po strani u odabiru, posebno uz današnje trendove koji tjeraju potrošača da svakih nekoliko godina mijenja svoju A/V opremu.

Philips se sada koncentrira na vrlo konkurentnu industriju medicinske opreme. Prodaja u segmentu zdravlja je ostvarila 40% prometa grupe u zadnjem kvartalu, osvjetljenje 26%, dok je potrošačka elektronika imala 26% udjela.

Izvori:  Bloomberg / Wall Street Journal

 

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!