4K Ultra HDAudio-video uređajiVijesti

Blu-ray grupa počinje razmatrati proizvodnju 4K Blu-ray čitača

4K-Blu-ray-citacIako filmovi u 4K rezoluciji već postoje te će ih biti samo sve više u narednim godinama, Blu-ray Association (BDA) grupa u skladu s time počinje razmatrati ima li smisla razvijati 4K Blu-ray čitače za masovno tržište.

Predsjednik BDA grupe Andy Parsons, potvrdio je da je cilj grupe istražiti tržište te odrediti kolika je potražnja za 4K Blu-ray čitačima. Osim 4K rezolucije, Grupa će se također orijentirati na 48 (Hobbit) i 60 (očekuje se za Avatar 2 i 3) sličica u sekundi.

Današnji Blu-ray filmovi dolaze u Full HD (1920x1080p) rezoluciji i 24 sličice u sekundi. Za podršku 4K rezolucije, procesiranje piksela treba biti učetverostručeno, a broj sličica udvostručen. Drugim riječima, 4K Blu-ray čitači pri 48 sličica u sekundi trebaju biti u mogućnosti pohraniti i producirati 8 puta više informacija. Uz to, treba uzeti u obzir dodavanje šireg spektra boja za ultra HD rezoluciju i 3D. Ovo još nije moguće kod današnjih Blu-ray diskova s kapacitetom od 50 GB (diskovi s dvostrukim slojem).

Problem je u tome što novim formatima nema kraja te bi sa svakim novim standardom trebalo kupiti novi Blu-ray čitač koji bi se za par godina morao opet zamijeniti.

Izvor: FlatpanelsHD

Adsense

Igor Hlušička

Ljubitelj prirode, glazbe i zdravog života. Uvijek sam otvoren za nove spoznaje i mogućnosti pomoću kojih razvijam vlastitu svijest o okružju u kojem se nalazim. Nastojim biti pozitivan i raditi ono što volim, ali se trudim ulagati i u one aspekte života koji mi prirodno ne idu od ruke, jer vjerujem da onda višestruko ulažem u sebe. Životni zadovoljstvo nalazim u zvukovima akustične gitare koja očarava mogućnostima koje nudi.

Povezani tekstovi

2 komentara

  1. Zašto? Ljudi rade, zarađuju i troše novce na one stvari koje ih vesele. Zašto nazivaš nekog budalom samo zato što si može priuštiti nešto što za tebe nema smisla? Imam prijatelja koji cipele mijenja sezonski kao i majice i hlaće. Niti jedan taj odjevni predmet ne košta manje od 1000 kn. Iduću sezonu ne nosi ništa od toga. Ja to ne razumijem niti me to pali. Majicu nosim po nekoliko godina ali zato ne mogu podnijeti televizor ili blu ray player star nekoliko godina. Svatko ima svoje veselje i to treba poštivati..

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!