FilmoviKino

Video: Kako se montirao Pijev Život za Dolby Atmos kino dvorane

dolby-atmos

SoundWorks Collection je nedavno prisustvovao Dolbyjevoj prezentaciji u kojoj je obrađena tema zvuka najnovijeg filma redatelja Anga Leeja, Pijev Život. S tehničkog stajališta Pijev Život je zanimljiv kako vizualno, tako i akustički – sniman je najmodernijim 3D kamerama i pohvaljen od strane Jamesa Camerona, a s akustičke strane 64-kanalni zvuk temeljen na Dolbyjevoj Atmos tehnologiji pravi je doživljaj. Među govornicima nalaze se mikseri zvuka, predsjednik post produkcije u Twentieth Century Foxu, tehničar za Dolby Atmos i inženjer iz Dolbyja. Moderator je Stuart Bowling iz Dolbyja.

O Dolby Atmosu

U proljeće 2012. godine predstavljen je Dolby Atmos – nova surround tehnologija namijenjena kino dvoranama za stvaranje još preciznijih zvučnih efekata oko i iznad publike. 5.1 i 7.1 audio zapisi su postali preograničeni da bi se efekti oko gledatelja mogli precizno dočarati, te bi uvođenje dva, četiri ili čak šest novih kanala i dalje predstavljalo ograničenje za moderne filmove. Dolby Atmos tako nudi do 64 diskretna kanala i osim zvučnika postavljenih bočno i iza gledatelja, uvodi i dvije uzdužno postavljene linije iznad gledatelja kako bi efekti prijelaza s jedne strane dvorane na drugu bili vjerniji.

Prvi film čiji je audio zapis montiran za Dolby Atmos bila je Disney/Pixarova Merida Hrabra, a koju je mogla pogledati američka publika u ukupno 15 dvorana. Broj kino dvorana u stalnom je porastu i do kraja prošle godine ih je bilo oko stotinu s Dolby Atmos ozvučenjem, a ta se brojka planira povećati za faktor 10 do kraja 2013. godine. Dugoročno, Dolby Atmos se planira i u varijanti za kućna kina.

Dolby Atmos video demonstracija >>

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!