DVD i Blu-ray recenzijeFilmovi

Titanic – 2D Blu-ray + 3D Blu-ray [2012] recenzija

titanic-blu-ray-review-header

Petnaest godina nakon kino premijere i trinaest godina nakon DVD izdanja, Cameronov Titanic dolazi na Blu-rayu u originalnoj 2D i u sasvim novoj 3D inačici, zajedno s bogatom kolekcijom dodatnih sadržaja s više od šest sati raznih materijala. 18 milijuna dolara vrijedna konverzija Titanica u 3D, a na kojoj je radilo više od 300 umjetnika i koju je nadgledao sam James Cameron, ostvarila je zaradu od preko 340 milijuna američkih dolara u kinima što je više nego bilo koja druga konverzija, primjerice Ratovi Zvijezda, Kralj Lavova ili Priča o Igračkama. Titanic u 3D-u stigao je punom parom i u naše domove, provjerimo kako izgleda.

Foršpan (trailer)

Osnovne informacije

Žanr: drama, romansa, tragedija

Godina izlaska: 1997.

Redatelji: James Cameron

Uloge: Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Billy Zane, Kathy Bates, Gloria Stuart

Sinopsis:

Dobitnik rekordnih 11 prestižnih nagrada Oscar (uključujući one za najbolji film i režiju), film koji je više od deset godina bio vlasnik titule najgledanijeg filma svih vremena s najvećom filmskom ljubavnom pričom ikada ispričanom, fantastičnim glumačkim izvedbama i neprikosnovenom režijom po prvi puta ikada izlazi na Blu-rayu i to kao 2D i 3D izdanje! Leonardo DiCaprio i za Oscara nominirana Kate Winslet glume tragične ljubavnike koji se upoznaju i zaljube na vjerojatno najpoznatijem brodu u povijesti koji na svom prvom putovanju juri u vlastitu propast. James Cameron napisao je i režirao vrhunsku ljubavnu priču, a u filmu glume i za Oscara nominirana Gloria Stuart, Billy Zane, Frances Fisher, Kathy Bates, Bill Paxton, Bernard Hill, Victor Garber i drugi.

Tehnički podaci Blu-ray izdanja:

Broj diskova 4
Veličina na disku (2D verzija, disk 1)
46.6 GB
Veličina na disku (3D verzija, diskovi 2 i 3) 46.6 GB + 46.6 GB
Veličina na disku (dodaci, disk 4) 46.6 GB
Trajanje 195 min
Video (2D)
16×9, 2.39:1
Sustav kodiranja (2D)
MPEG-4 AVC
Video (3D) 16×9, 1.78:1
Sustav kodiranja (3D) MPEG-4 MVC
Audio (2D)
 • engleski, DTS-HD Master Audio 5.1
 • engleski Dolby Digital 2.0 Surround
 • češki, mađarski, turski Dolby Digital 5.1
 • komentari u Dolby Digital 2.0 Surround
Audio (3D)
 • engleski, DTS-HD Master Audio 5.1
 • engleski Dolby Digital 2.0 Surround
 • ruski DTS 5.1
 • češki i ukrajinski Dolby Digital 5.1
Podnaslovi hrvatski, engleski,…
Dodatni sadržaji da

Napomena: najveći kapacitet dvoslojnog Blu-ray diska iznosi 46.6 GB, odnosno 50 050 039 808 bajtova. Sva četiri Blu-ray diska u pakiranju zauzimaju najveći kapacitet koji nudi disk.

Prezentacija izdanja

Video (2D)

Prezentiran u originalnom Cinemascope formatu 2.39:1 i pohranjen u MPEG-4 AVC sustavu kodiranja, Cameronov Titanic u 2D izdanju pripada ponajboljim filmskih ostvarenjima na Blu-ray mediju. Ranija izdanja za kućni video, VHS i DVD se jednostavno ne mogu mjeriti s količinom detalja koji se nalaze u ovom izvrsnom 1080p transferu i gledati film na velikom HDTV-u sasvim je novo iskustvo koje s lakoćom zaokupi pažnju bez obzira na to koliko ste ga puta već pogledali. Bilo da se radi o scenama iz modernog vremena ili 1912. godine, snimanima po danu na palubi prve klase ili u skučenim prostorijama treće klase, detaljnost scena i njihova oštrina ostaju nepromijenjeni tijekom cijelog filma. Iako se radi o 2D izdanju, u mnogim scenama se može osjetiti dimenzija i voluminoznost objekata, posebno u scenama gdje se kamera kreće oko broda.

Izvrsna rezolucija donosi i mnoge detalje koje nismo prije imali priliku vidjeti – sitne detalje na licima osoba, teksturu na mnogim drvenim površinama na palubi broda ali i pod njom. Stvarne snimke sablasno tihe olupine broda prekrivene velom mulja i pijeska posebno djeluju zapanjujuće i doista se možemo diviti do kojeg je nivoa došla moderna tehnologija da nam omogućuje ovako detaljne snimke onoga što u stvarnosti gotovo nemoguće da bismo mogli vidjeti svojim očima.

Za razliku od Avatara čiji su podnaslovi bili prikazani na nešto povišenijem mjestu nego što je obično slučaj, 2D izdanje Titanica ima za nijansu premale podnaslove pozicionirane na standardnoj poziciji na video sadržaju. 3D izdanje filma ima bolje odrađen ovaj segment.

Velika rezolucija ima tek jedan nedostatak, a koji se odnosi na lakoću kojom gledatelj može uočiti nesavršenosti u snimanju, posebno kod računalno generiranih scena. U slučaju Titanica odličan je posao odrađen čak i za današnje pojmove, te je vrlo teško uočiti umjetno generirane likove i objekte – spomenimo ovdje tek nedovoljno uvjerljivo hodanje animiranog prvog časnika kada kapetanu javlja brzinu kojom Titanic putuje (scena “Take it to the Sea, Mr. Murdoch. Let’s stretch her legs”), te umjetno generiran kondenzirani zrak iz usta Jack i Rose kada Titanic potone. Bez obzira na spomenuto, animacije Titanica i svi kadrovi u kojima se koriste makete su prekrasno prezentirani i pravi užitak za gledanje.

Video (3D)

Jedno od glavnih pitanja koje su postavljali ljubitelji Titanica bilo jest hoće li Cameron i njegovi ljudi “pokvariti” kultni film konverzijom u 3D oblik. Obzirom da je film sniman u 2D-u, za 3D izdanje je bilo potrebno svaku sličicu filma, njih gotovo 300.000 obraditi tako da objekti zauzmu položaj u prostoru. 18 milijuna dolara “teška” konverzija u kojoj je sudjelovalo oko 300 umjetnika i oko koje je i sam James Cameron bio jako angažiran, danas slobodno možemo reći da je najbolja konverzija bilo kojeg video sadržaja u 3D formu. Film je toliko dobro prebačen u 3D oblik da je gotovo nemoguće razlikovati ga od bilo kojeg filma koji je originalno sniman s 3D kamerama i ovdje doista možemo odati počast Cameronu koji je svoje iskustvo na kreiranju Avatara iskoristio na najbolji mogući način i postavio referencu za sve buduće konverzije, ako njeni autori odluče napraviti posao kako treba.

Za razliku od 2D izdanja, 3D izdanje je prezentirano u 1.78:1 formatu, što znači da je čitav 16:9 zaslon popunjen sadržajem što ima jednu veliku prednost. Naime, gledanje filma na danas aktualni način putem 3D naočala umanjuje veličinu prostora u kojoj se gledatelj nalazi, a isto učini i sa zaslonom na kojem se prikazuje film. Zbog toga nije rijetkost da vlasnici 3D televizora 2D sadržaje gledaju s veće udaljenosti nego 3D materijale jer trodimenzionalnost prostora se najbolje osjeti kada se nalazimo u njemu. Odabirom 16:9 formata film dobiva na “visini” i objekti su veći, te je lakše osjetiti trodimenzionalni prostor i razmještaj objekata u njemu. Konverzija je u ovom segmentu u potpunosti uspjela i baš zato što je film veliku većinu vremena statičan, gledatelj ima dovoljno vremena proučiti scene i “snaći” se u prostoru. Pozitivna dubina se koristi u svim scenama (objekti se nalaze u ekranu), dok se na manjem broju scena može uočiti negativna dubina (objekti “izlaze” iz ekrana). Baš kao i u Avataru, Cameron ne želi igrati na kartu trikova s negativnom dubinom i vrlo je oprezan gdje ju i kako koristi.

Izdanje smo gledali s 3D naočalama koje same po sebi blokiraju oko 60% svjetlosti i zbog svoje nesavršene konstrukcije mogu blago utjecati na boje. Nedostatak svjetlosti u slici zbog kojeg boje nisu bile onako žive kao kod 2D izdanja možemo samo pripisati nedovoljno usavršenoj tehnici gledanja 3D-a, a ne originalnom zapisu koji je majstorski odrađen. Ovo se posebno odnosi na modele televizora koji u 3D načinu ne odašilju dovoljnu količinu svjetlosti i samim time negativno utječu na originalni video materijal.

Jedan detalj vezan za podnaslove u 3D izdanju: podnaslovi se ne nalaze na standardnom mjestu u sredini ekrana cijelo vrijeme, već se prilagođavaju sceni i prikazuju ispod osoba koji govore u scenama, što olakšava gledanje i manje umara oči koje rade manji put po ekranu.

U cjelini, 3D izdanje je bio pravi užitak za pogledati kako zbog odličnog transfera koji je svakako najbolji koji smo do sada vidjeti, tako i zbog još jasnijih detalja koje sadrži 1.78:1 format.

Za sve koje zanima više detalja o konverziji Titanica u 3D, Maximum Tech stranica ima detaljan članak na tu temu (na engleskom jeziku).

Audio

2D i 3D izdanje dolaze s originalnim DTS-HD Master Audio 5.1 audio zapisom bez gubitaka, a koji s lakoćom prenosi sve one poznate melodije po kojima pamtimo film, kao i čiste dijaloge, te brojne efekte kojima obiluje film. Ronilice duboko ispod vode, gužva na ukrcaju u Titanic, šum mora i sitni efekti na palubi, te kaos i borba za goli život prije potonuća, samo su neki od brojnih kadrova po kojima ćemo pamtiti izvrstan zvuk novog starog Titanica, a koji nikada nije zvučao ovako dobro. Dodajmo ovome izvrsnu glazbu Jamesa Hornera, brojne zahtjevne dionice za LFE kanal (subwoofer ) i dolazimo do gotovo savršeno napravljenog audio segmenta ovog Blu-ray izdanja.

Dodatni sadržaji

Osim samog filma u 2D i 3D verziji, izdanje sadržava i preko šest sati posebnih dodataka od kojih se u prvom planu moraju izdvojiti dva potpuno nova, nikad prije viđena dokumentarna filma: „Odsjaj Titanica“ (fascinantno iscrpno istraživanje filma) te „Titanic: Konačna riječ Jamesa Camerona“ (prilog u produkciji National Geographica koji je na jednom mjestu okupio najveće svjetske stručnjake o Titanicu, a koji iznose svoja mišljenja o tome kako je „nepotopivi“ brod ipak potonuo). Oba nova dokumentarna filma su prezentirana u HD rezoluciji, te uz podnaslove na velikom broju jezika, no nažalost i bez hrvatskog što je ujedno i najveći nedostatak ovog izdanja u cjelini. Tu je također i  29 izbačenih scena ukupnog trajanja duže od jednog sata, a koje nisu uspjele ući u finalnu verziju filma, kao i alternativni završetak filma. Uz to izdanje sadržava i preko 60 priloga o samom snimanju filma, audio komentare redatelja i producenata filma, poseban pogled na nevjerojatne specijalne efekte, fotogaleriju s preko 1000 fotografija, te humorističan video tima koji je radio na filmu.

Na 2D izdanju se također nalaze tri audio trake s komentarima snimljenima 2005. godine, a koji otkrivaju tisuću i jedan detalj vezan za snimanje, produkciju i izazove sa snimanja, te komentar od strane povjesničara Dona Lyncha i Kena Marschalla. Sve u svemu, zaokruženi dodatni sadržaji s pregrštom informacija.

Zaključak

Titanic je svoju premijeru na Blu-rayu odradio na najbolji mogući način u 2D i 3D varijanti izvrsne kvalitete slike i zvuka i s brojnim dodatnim sadržajima koji uključuju i dva potpuno nova i vrlo detaljna dokumentarna filma. 3D konverzija je glavna zvijezda ovog izdanja i osim što film prezentira u 16:9 formatu, odrađena je tako dobro da ju slobodno možemo nazvati najboljom do danas odrađenom i referencom za sve buduće konverzije, bilo novih ili starih filmova. Sve u svemu, Titanic na Blu-rayu je izdanje koje ćemo koristiti u nadolazećim recenzijama HDTV uređaja i koje vidimo kao obavezan naslov svake Blu-ray kolekcije.

titanic-blu-ray-2d-3d-award

Na test ustupio: Continental Film

Blu-ray možete kupiti u Dajpet webshopu:

dajpetcom

Gledano na: LG 47LM960V kalibriranom NANO LED LCD televizoru

Adsense

7 komentara

 1. dragi moji.ovo malo što sam vidio iz foršpana jako mi se sviđa odličan kontarst boja i scena a,da bih mogao nešto detaljnije napisati trebao bi ga ponovo pogledati.sad trebam brisati laptop jer kad je prodrla voda u utrobu broda sve je špricalo kroz monitor.hehe
  lijep pozdrav.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!