Vijesti

Video: Panasonic Smart Viera 2013 – osobni TV s prepoznavanjem korisnika i glasovnim upravljanjem

panasonic-smart-viera

Panasonic je na svojem YouTube kanalu objavio nekoliko video priloga u kojima demonstrira poboljšanu interakciju s korisnicima putem najnovije verzije svoje Smart Viera platforme. Novi će Panasonic televizori tako moći prepoznati korisnika i prilagoditi mu sučelje ovisno o njegovim željama, olakšati pretraživanje interneta jednostavnim glasovnim naredbama, a osim još boljeg prebacivanja slike sa zaslona televizora na tablet ili mobilni telefon, moći će se čak i ostavljati video poruke za druge korisnike.

Glasovna interakcija nije novost u 2013. godini – prošle godine su ju ponudili Samsung, te uz podosta kašnjenja i LG. Samsungovo rješenje je bilo bolje jer nije uključivalo samo funkciju pretraživanja i unosa teksta već ste njome mogli paliti i gasiti televizor, mijenjati kanale, birati ulaz signala. Opcija doista jest bilo više i omogućile su da televizorom upravljamo na sasvim novi način, no interakcija je bila previše strogo definirana, previše digitalna, a premalo ljudska. Na predstavljanju Panasonic televizora 2012. godine u Zagrebu, čuli smo kako upravljanje glasom nije rješenje koje će zamijeniti daljinski upravljač. Argumenti su bili kako samo u Indiji ima 27 jezika, svaki od njih govori milijun ljudi, a da ih u cijelom svijetu ima nešto manje od 7000, te da je vrlo problematično implementirati funkciju prepoznavanja govora za svaki od njih u televizore. Ipak, čini se kako je Panasonic ipak našao rješenje ili se barem tako predstavlja jer u novim objavljenim video materijalima glasovno upravljanje (naravno na engleskom jeziku) igra veliku ulogu u interakciji s novim sučeljem:

Baš kao što upravljanje glasom nije novost, tako i prepoznavanje lica korisnika kako bi se pojedine karakteristike televizora promijenile već smo imali prilike vidjeti – ovoga puta od strane japanske Toshibe. U travnju 2011. Toshiba je predstavila UL863 seriju televizora koja je putem ugrađene kamere mogla prepoznati do četiri registrirane osobe i prilagoditi im karakteristike slike, listu kanala i zadnje korištenu glasnoću. Isto tako, svaka od registriranih osoba je mogla vidjeti samo svoje snimljene materijale putem DVR funkcije. Ipak, unatoč personalizaciji televizora, Toshibina UL863 serija se nije posebno prepoznala na tržištu i rijetki su koji su koristili njene funkcije. Hoće li Panasonic unaprijeđenjem ove značajke napokon popularizirati upotrebu ovakvog oblika interakcije, ostaje da vidimo.

U svakom slučaju promjena izgleda sučelja i izbor aplikacija na ekranu za svakog korisnika, kao i mogućnosti slanja video poruka ostalim korisnicima mogli bi u budućnosti doista promijeniti način na koji koristimo televizore nove generacije. Nadajmo se samo da će glasovna interakcija biti prilagođena i za ostale jezike osim engleskog… Do prvih modela i testova, ostaju nam video materijali s obitelji Johnson i njihovim pametnim digitalnim članom – Panasonic televizorom.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!