ReportažeVijesti

Report [Rim]: Toshiba World 2011

Četiri su glavna segmenta mogućnosti novih Toshiba televizora:

  1. Kvaliteta slike
  2. Napredni 3D
  3. Osobni-TV
  4. Pametan-TV

 

Kvaliteta slike – Picture Quality

Auto Calibration


Naglasak ovogodišnje linije televizora vjerna je slika istovjetna studijskom originalu, a da bi takvu sliku korisnik mogao vidjeti nužno je izvršiti kalibraciju. Kroz recenzije na HD Televiziji ste mogli čitati o načinu na koji se kalibracija izvodi, što zahtjeva hardversku i softversku opremu, te ono najvažnije – znanje kako kalibraciju pravilno izvršiti. Filmski studiji veliku brigu ulažu kako bi slika bila u skladu sa standardima, te je prava šteta što više od 95% zaslona preko kojih se ta slika gleda nije usklađeno s istim propisima, već je daleko od idealnog. Auto Calibration je nova funkcija kojom Toshiba to želi ispraviti, a za taj proces je potrebno imati tek kolorimetar TPA1 (tvrtke X-Rite) i sam televizor. Računalo dakle više nije u igri za razliku od Panasonic – Calman rješenja, te nakon spajanja kolorimetra televizor će automatski podesiti svjetlinu, kontrast, RGB i gamu na referentne vrijednosti. Postavke će se moći pospremiti automatski na sve ulaze, a postoje dva predloška – Hollywood 1 i 2 koji omogućavaju jedne parametre za dnevno, a druge za noćno gledanje. Auto Calibration je funkcija koja će biti dostupna na modelima UL, VL, YL, WL i ZL serija, a preporučena cijena iznosi 249 eura, radi čega će najvjerojatnije biti cijenjena tek od strane purista i zahtjevnih korisnika.

3D Resolution+


Radi se o unaprijeđenoj 3D Resolution tehnologiji koja se brine za postizanje velike oštrine slike, posebno kod SD materijala i internet sadržaja koji pate od izrađenih nesavršenosti digitalno komprimirane slike. Na prezentaciji nisu bili prikazani non-HD sadržaji tako da ne možemo mnogo reći o kvaliteti algoritma, no ako je suditi po viđenim HD sadržajima rezultat bi mogao biti jako dobar.

Active Vision M100HD / M400HD / M800HD

Značajka koja koristi interpolaciju okvira za konverziju određenog broj sličica u sekundi na višu razinu kako bi se umanjilo zamućenje i trzanje. 100Hz televizori ove godini biti će modeli serija SL i UL, 400Hz pasivna 3D serija VL, a najnapredniji algoritam kombinacije osvježavanja okvira slike i pozadinskog osvjetljenja, M800HD će se nalaziti na modelima serija YL, WL i ZL. M800HD algoritam koristi 200Hz osvježavanje slike, što uz osvježavanje pozadinskog osvjetljenje umjetno kreira osvježavanje od 800Hz.

Napredni 3D – Advanced 3D

2D > 3D konverzija


Jedan od segmenata koji je prošle godine bio loše realiziran je konverzija 2D materijala u 3D, što Toshiba čvrsto želi promijeniti velikom procesorskom snagom CEVO-Enginea, a koji je u stanju ponuditi solidan rezultat bilo da se radi o SD ili HD 2D signalu. U demo segmentu imali smo prilike pogledati kako konverzija radi i ostali smo vrlo pozitivno iznenađeni materijalom koji je na momente djelovao kao da se radi o originalnom 3D sadržaju. Prikaz boja je također odličan, svjetlina kroz aktivne 3D naočale dovoljno visoka da se istaknu detalji i slika ostane atraktivna, a jedino što smo kao negativnost uočili jest crosstalk, a koji se – opet ovisno o sceni – može vidjeti jače ili slabije. Nismo uočili probleme s krivim pozicioniranjem elemenata u prostoru, primjerice nije bilo slučaja da na licu jedno oko “iskoči” ispred drugog ili da automobilske gume nisu u istoj ravnini.

Depth Control

Problemi s glavoboljama i lošim osjećanjem nakon gledanja također bi trebali biti eliminirani sustavom za upravljanje dubinom trodimenzionalnost (Depth Control), a koji omogućuje prilagođavanje slike vlastitim željama. Tokom gledanja sadržaja autor ovih redaka nije osjetio bol u očima ili umor bilo kakvog tipa.

Intelligent 3D+

Intelligent 3D+ je još jedan unaprijeđeni algoritam koji podešava boje i svjetlinu uz redukciju crosstalka, te bi prema navodima trebao osigurati 2D kvalitetu slike kod gledanja 3D sadržaja. Osobno smo se uvjerili u solidan rezultat kada su svjetlina i boje u pitanju, film Oblačno s Æuftama je izgledao doista najbolje do sada što smo imali prilike vidjeti među 3D televizorima, ako zanemarimo blago disanje i crosstalk koji nije u potpunosti otklonjen.

Osobni TV – Personal TV


Zahvaljujući ugrađenoj kameri, televizor može prepoznati do četiri različite osobe i prema njihovim podešenjima podesiti karakteristike slike, glasnoću i listu omiljenih kanala. Prepoznavanje lica – Face Recognition je ključna tehnologija koje je ovo omogućila. Personalizacija također omogućuje da svaki korisnik “vidi” samo vlastite snimljene materijale, a eco-friendly funkcija je svakako automatsko gašenje ekrana kada se nitko ne nalazi ispred televizora.

Pametni TV – Smart TV

Toshiba Places


Radi se o novom servisu koji, ovisno o regiji, korisniku omogućuje pristup raznim aplikacijama i sadržajima koji su generalno birani po svojoj kvaliteti. Danas nije problem pronaći bilo kakav sadržaj, no ono na što Toshiba novom uslugom želi skrenuti pažnju jest kvalitetan sadržaj kojem se može pristupiti kroz jednostavno i pregledno sučelje bilo da mu pristupate preko računala ili zaslona televizora. Račun možete otvoriti već danas na službenoj stranici.

Uz Toshiba places, predstavljeni su HbbTV – servis za dodatne informacije o TV uslugama ovisno o regiji, mogućnost snimanja sadržaja na USB memoriju ili tvrdi disk (USBVideo RECording) te Toshiba AppsConnect – mogućnost upravljanja televizorom putem iPhonea ili iPada.

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3 4Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

10 komentara

  1. Nani hoce li biti danas testa novih panasonika.Oni u americi su nacisto odlepili idu po radnjama i gledaju koji ima problem koji ne.Neki prodavci otvaraju kutije da probaju pa onda stavljaju etiketu da nema problem sa rastom osvetljaja jednom recju totalno ludilo.

    1. Neae biti testa, pošto su ovogodišnji modeli puni falingi, pa Nani ne zna što da napiše a da ne ocrni Panasonic plazme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!