Audio opremaHome CinemaRecenzije

Usporedni XXL test: Panasonic soundbar, Samsung 2.1 i Sony 5.1 kućna kina u cjenovnom razredu 3500 do 4000 kn

INSTALACIJA I SUČELJE

Instalacija sustava

Sva tri modela dolaze s vrlo jasnom instalacijskom procedurom i priloženim tiskanim uputama u kojima su razjašnjena sva pitanja koja bi korisnik mogao postaviti nakon što izvadi sve komponente iz ambalaže. Panasonicov soundbar je najjednostavniji za instalaciju jer kombinira zvučnu letvu koja se može postaviti na policu ispod televizora ili putem priloženih nosača montirati na zid, te bežičan subwoofer koji je potrebno samo priključiti na izvor električne energije. Panasonic u uputama navodi da se subwoofer postavi cca. 2 metra od televizora koji ima ugrađen Wi-Fi, a ista udaljenost bi trebala biti od najbližeg Wi-Fi routera ili kućnog bežičnog telefona. Soundbar se na televizor može povezati bilo putem HDMI kabela ili digitalnog optičkog sučelja, a ako posjedujete linijsku komponentu poput Blu-ray ili DVD reproduktora s HDMI-jem, idealno je iskoristiti dva HDMI kabela. Jedan HDMI kabel povezuje HDMI ulaz na soundbaru predviđen za linijske komponente, dok je drugi namijenjen povezivanju na televizor, te za korištenje funkcije povratnog audio kanala (HDMI ARC) u slučaju da televizor posjeduje takvu mogućnost.

Za instalaciju Samsung kućnog kina potrebno je postaviti centralnu konzolu na željenu lokaciju, te na nju povezati priloženim zvučničkim kabelima zvučnike. Svaki zvučnik ima svoju boju označenu na naljepnici s donje strane, a koja odgovara boji konektora na zvučničkom kabelu. HDMI sučelje je i ovoga puta preporučljivo koristiti za najbolje performanse. Priložene feritne jezgre se mogu iskoristiti na zvučničkim kabelima, te mrežnom (LAN) i HDMI-ju kako bi se zaštitila veza od RF interferencija od radijskih signala.

Sonyjev komplet se sastoji od najviše komponenata i njegova instalacija je trajala najduže na ovom testu. Osim što je na centralnu konzolu potrebno povezati zvučničke kabele za centralni, lijevi prednji, desni prednji i subwoofer kanal, potrebno je umetnuti bežični adapter za komunikaciju s jedinicom za stražnje zvučnike, te zatim umetnuti još jedan adapter u drugu jedinicu kako bi komunikacija bila moguća. Na stražnju jedinicu je zatim potrebno povezati stražnje satelite. Svi priključci za zvučnike su označeni različitim bojama tako da se je lagano snaći čak i bez uputa. Za povezivanje na televizor preporučamo HDMI sučelje, a ako korisnik posjeduje još linijskih uređaja može ih povezati na dva HDMI ulaza na centralnoj jedinici, što je praktično ako televizor ne posjeduje dovoljno HDMI ulaza.

Sonyjevo kućno kino je jedino na testu uz koje je došao mikrofon za kalibraciju, a kojim korisnik lako može dobiti pravilno balansirane snage svakog pojedinog kanala za poziciju na kojoj planira sjediti. Osim u smislu poboljšanja zvuka, kalibracija pomaže u otkrivanju pogrešno povezanih zvučnika – u našem slučaju namjerno smo zamijenili lijevi i desni zvučnik, te je izvješće nakon kalibracije prepoznalo o čemu se radi i nakon što smo pravilno pozicionirali kanale, kalibracije je uspješno završena. Sve u svemu, korisna značajka.

sony-bdvn790W_calibration

Izbornici

Panasonicov SC-HTB520 soundbar sustav sve informacije korisniku prenosi putem statusnih LE dioda na uređaju, te ne posjeduje izbornike na zaslonu (OSD).

Samsung_HT-ES6200-menus

Samsung je mnogo elemenata sučelja preuzeo iz svoje TV linije što je dobro jer su izbornici pregledni, dobro posloženi i brzi. U slučaju kućnog kina, dodan je glavni izbornik s četiri kategorije:

 1. Smart Hub (za pristup Smart TV platformi),
 2. All Share Play (za reprodukciju multimediju)
 3. Function (izbor ulaza, digitalni, AUX, iPod, tuner) i
 4. Settings (podešavanje sustava)

U segmentu postavki – sekciji vezanih za kvalitetu prikaza, dostupne su kontrole za 3D prikaz, veličinu ekrana, veličinu Smart TV sučelja, izlaznu rezoluciju, 24p izlaz, HDMI format boje (RGB Standard, RGB Enhanced i YCbCr 4:4:4), HDMI Deep Color i Progressive mod. Od postavki za zvuk, tu je upravljanje razinom i udaljenosti svakog od kanala,  ekvilajzer, Smart Volume, izbor zvučnika (zvučnici kućnog kina ili televizora), ARC, digitalni izlaz, DRC kontrola i sinkronizacija zvuka u milisekundama. Od ostalih postavki valja istaknuti mogućnost zatamnjenja ili potpunog gašenja zaslona s prednje strane centralne konzole, te Wi-Fi Direct funkcija za direktno povezivanje na sustav kućnog kina bez korištenja Wireless routera.

sony-bdvn790W_menus

Sony koristi pojednostavljenu verziju XMB izbornika koji je svoju premijeru imaju 2006. godine s predstavljanjem PlayStationa 3. Iako PS3 konzola ima najbolje riješen sustav takvog sučelja, kako po brzini izvođenja tako i po vizualnom dojmu, u slučaju Sonyjevog kućnog kina, sučelje je dovoljno dobrog odziva i dobro organizirano da se svatko u njemu brzo može snaći. Jedan nedostatak je ipak prisutan – izbornici nisu lokalizirani, što bi moglo stvarati probleme za korisnike koji ne razumiju engleski ili neki drugi od ponuđenih jezika. Izbornici su podijeljeni na nekoliko sekcija:

 1. Setup,
 2. Photo,
 3. Music,
 4. Radio,
 5. Video,
 6. Input,
 7. Network i
 8. Sony Entertainment Network

Od postavki za sliku tu je odabir 3D reprodukcije, veličine zaslona, formata televizora, izlazne rezolucije, 24p izlaza za Blu-ray i DVD, formata boja (Auto, YCbCr 4:2:2, YCbCr 4:4:4 i RGB) i HDMI Deep Colour postavke. Što se zvuka tiče, moguće je birati na koje izlaze da se šalje (zvučnici + HDMI), postavke zvučnika, auto kalibraciju, DRC kontrolu itd. Tu su još opcije za mrežne funkcije i dodatne značajke.

Potrošnja energije

U glavnom izborniku, Sonyjevo kućno kino je trošilo 22 W, Samsungovo 20 W, a Panasonicov soundbar sustav 4 W. Sva tri sustava u stanju pripravnosti troše ispod 1 W.

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

17 komentara

 1. uz kavu sam prčitao ovu mega recenziju kučnih kina i pomalo sam razočaran Panasonicom.mali broj priključaka,visoka cijena za tako slabo opremljeno kučno kino.Samsung bi smjestio u sredini kao što ste ga ocjenili.Sony me ugodno iznenadio sa mnoštvom priključaka,dizajnom i kvalitetom izrade čak sam sklon priznati da opravdava cijenu(uloženo dobiveno).Samo da još dodam da je ovo stvarno bio veliki test i u koji je uloženo puno slobodnog vremena volje i znanja da se sve to realizira.Svak čast Darko .

 2. Koliko ja znam a znam puno jer se hi-fi tehnologijom bavim 25g. ovo uopće nije bio test nego samo usporedba i to recimo osrednja ,ali ne vrijeđam nikoga,kuhar ako ti misliš da je ovo veliki test onda još jako puno trebaš učiti !!!

  1. nepoznati kolega.nisam vam mislio replicirat ali evo ipak ću.drago mi je da se još netko bavi sa hi-fi tehnologijom isto tako bi mi bilo draže da se uključite u rad foruma da, podijelite tosvoje znanje i ikustvo.kad već govorite o godinama koliko se bavite sa HI-FI tehnologijom mogu vam samo rći da se ja bavim time više nego vi imate godina.ako ovo nije test nego (kako vi kažete usporedba i to osrednja)zašto niste naveli što ne valja i dali svoje sugestije odvojili malo svog dragocjenog vremena.ima li na nekim portalima da je objavljeno nešto slično.za mene je ovo veliki test u ovom cjenovno rangu.dajte mi jedan primjer kako izgleda veliki test.na kraju krajeva kako bi bilo da svi isto mislimo.kad smo kod učenja ja još uvijek učim mada imam dosta godina.
   LP. i uživajte u svom HIGH END HI-FI tehnologiji

 3. Kao prvo želim reći da ovakva kućna kina koriste oni koji ne znaju a nit ih zanima hi-fi,nego samo žele nešto sve što čita da bi mogli uživat u filmovima ,ja ne želim nikoga vrijeđati ali samo laik koji se ne razumije u hi-fi neće skužiti da 90% ovih podataka imate na službenim stranicama svake firme pri opisu uređaja ,a prava recenzija ili test govori o mogućnostima samog kućnog kina u ovom slučaju,kakva je slika ,čitanja formata kako audio tako i video i da li postoje kakvi problemi ,audio zvuk ,te bežićna tehnologija prednosti i smetnje itd. ,kao drugo ja ovu stranicu pratim od mislim 2010g. i kad imam nešto za reći ja to kažem bilo to moje mišljenje ili kritika ali nikad ne vrijeđam da se zna !!!

  1. Pozdrav Ica,

   Hvala na komentaru, nakon što sam pročitao prvi u kojem navodite da ovo nije test nego usporedba zanimalo me na što točno mislite pod time – u drugom komentaru sam dobio na to odgovor. Kakva je slika – provjereno je odgovarajućim alatima, čitanje formata – također, bežična tehnologija je funkcionirala besprijekorno kako kod Panasonica, tako i kod Sonyjevog modela. Mogućnosti su navedene ukratko, a za sve detalje tu su korisničke upute dostupne online i proizvođačeve stranice – test je kreiran tako da se prokomentira kako što funkcionira i je li dobro implementirano, te gdje su slabe točke. Ostali detalji su prezentirani koliko sam mogao jasnije, a kako se radi o zvuku, područje je takvo da se može pisati naširoko i nadugačko i koristiti čitava paleta raznih riječi i termina kojima bi se opisao zvuk, odnosno koristiti razna mjerenja i alate koji bi zvuk pretvorili u grafikone, no do istog bi zaključka došli. Naime, danas se Hi-Fi spustio na tu razinu da već i sustavi ovog cjenovnog ranga zvuče dovoljno dobro da velika većina korisnika će reći da su “OK”, a oni koji su zahtijevniji neće takve sustave niti gledati, odnosno točno će znati što od njih mogu očekivati i koje su im slabe točke. Nema tu čarobnog štapića. Zapravo, postoji jedan “štapić”, odnosno soundbar koji bi audiofili uzeli u obzir, a zove se B&W Panorama – druga generacija će možda još ovaj mjesec stići kod nas, te ju planiram testirati.

   Na kraju, svi smo ovdje da nešto naučimo i pomognemo drugima kroz savjete i komentare. Stranica je ionako namijenjena širokom krugu čitatelja i potpuno je razumljivo da će nekome testovi biti upravo ono što treba, a drugome ne tako dobri.

 4. Pitanjce kaj se tiče Sonya i .mkv datoteka.
  Dal sigurno čita i titlove?
  Jer ja sam u dućanu probao staviti svoj stick sa 2 filma, jedan sa HR titlovima, drugi sa EN titlovima.
  Film čita, al titlove ne. Titlovi su bili .srt, sa istim nazivom kao i film.

  1. Pozdrav Ivica,

   Meni su radili titlovi preko USB povezanog diska, moguce da u ducanu ne koriste zadnju verziju firmwarea pa se zato nisu prikazivali.

 5. Pozdrav,
  zanima me kako je zamišljeno pozicioniranje zvučnika kod Sonya.
  Vidim da su zvučnici dosta kratki, a na službenom videu na Sonyevom siteu vidim da ih se stavlja pod televiziju, praktički na pod.

  Je li to zaista adekvatno rješenje, kako za prednje, tako i za satelite?
  Ili se očekuje montaža na zid ili na stalak?

  1. Pozdrav Srdjane,

   Sonyjevi zvučnici su predviđeni da se postave na niske komode ili na stalke visine pola metra do metar, odnosno i više ovisno o položaju sjedenja. Pravilo je da membrana zvučnika bude što direktnije usmjerena prema točki na kojoj će se nalaziti korisnik, tako da položaj na podu bi bio preporučljiv u slučaju ležanja na fatboy jastuku…

   1. Hvala na odgovoru. u uputama za pozicioniranje zvučnika postoji shema gdje su prednji postavljeni oko i ispod televizije, a stražnji sateliti na podu.
    I sam sam predpostavljao da svi moraju pucati u glavu slušatelja.

    Po vašoj procjeni, kako bi se taj sustav snašao u dnevnom boravku od cca 20-ak kvadrata?

    1. Za prostoriju takve kvadrature će biti sasvim solidno rješenje, ja sam ga testirao u cca. 25 kvadrata i soba je bila dobro popunjena zvukom.

     Inače, što se pozicije tiče, jako dobro dođe kalibracija na početku instlacije ovog kućnog kina tako da ćete i sami vidjeti kakav je odziv na kojoj poziciji.

 6. Pozdrav,
  teško sam opet našao ovaj test. Nema ga u izborniku pod nijednom kategorijom.

  Dal’ postoji mogućnost da testirate Sony-ev 2.1 sustav BDV-NF720? Da vidim kako se nosi sa ovim Samsungom i 5.1 Sony-em.

  Može li se postići imerzija u film na samo 2 njegova zvučnika. U dućanu ga, naravno, hvale. Te vizualno savršeno odgovara starom HX850 TV-u. Ovi novi modeli E4100, iako nude veće mogućnosti sa čitanjem formata, te NFCi bluetooth povezivanjem, su stvarno lošeg dizajna i djeluju na dodir vrlo plastično.

  Hvala!

  1. Pozdrav,

   Sekcija kućnih kina je dodana u izbornik na vrhu stranice, hvala na napomeni.

   Sonyjevo kućno kino za sada nije u planu za test, no ako se stvari promijene budemo ga uzeo na usporedno testiranje. Uranjanje u sadržaj se može postići, no ne treba očekivati čuda, posebno od subwoofera koji nema veliki volumen i biti će dobar samo za manje zahtjevnog korisnika. Meni osobno je kvalitetan subwoofer ključna komponenta za uranjanje u film, a odmah iza njega je kvalitetan centralni kanal jer on reproducira sve dijaloge i ono što se zbiva na ekranu. Surround je dobrodošao, jasno, no ne mogu reći da me na duge staze posebno impresionira, odnosno efekti su relativno rijetki i samo u akcijskim filmovima i 5.1 koncertima dolaze do izražaja.

   Koliko veliki dnevni boravak imate?

   1. Poštovani,
    zahvaljujem.
    Boravak je nekih 2.5m sa 4m.
    Što je najbolje, trenutno imam staro dobro kućno kino – DAV DZ810W. Znači,sve 4 samostojeća, stražnji bežični.
    Ali nemam HDMI utore, i nemam DTS HD na njemu. Tako da nisam siguran koliko bih izgubio sa prelaskom na ovaj NF720, ili eventualno N790W.

 7. Dobar dan ,pozdrav za vas Darko ,treba mi vasa pomoc, imam aktivni wireles bas samsung iz sistema HW-F850 ali imam samo bas , mogu li da ga spojim ili uparim sa nekim -bilo kojim sistemom jer meni treba centrala koja ima wireles najverovatnije ,ili sta bi moglo a da se napravi komplet i da radi nema veze koja je marka-proizvodjac samo da mogu da ga iskoristim, veliki pozdrav za vas.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!