LCDRecenzijeTelevizori i monitori

LG 32LF630V (LF630V) Full HD Smart televizor – recenzija

lf-lf630v-2015-header

Donosimo test najpovoljnijeg LG-jevog Full HD televizora s novim webOS 2 operativnim sustavom. Testiramo model s 32″ velikom dijagonalom, a dostupan je u veličinama do 55″. Krasi ga jednostavan dizajn, IPS tehnologija zaslona, stereo zvučnici i svi danas aktualni priključci i Wi-Fi. Provjerimo zajedno kako je prošao na našem testiranju i ima li napredaka u odnosu na prošlu godinu.

[review]

Specifikacije (specifications)

Specifikacije
Proizvođač LG
Model 32LF630V
Tehnologija prikaza IPS LCD s direktno postavljenim LED pozadinskim osvjetljenjem (direct LED)
Veličina ekrana 32 inča / 81 cm
Energetska klasa A (38 W, 55 kWh/godišnje)
3D Ready/3DTV ne
Aktivni / polarizirajući 3D prikaz
/
Osvježavanje zaslona 450 PMI (Picture Mastering Index)
Lokalno zatamnjenje Ne
Rezolucija Full HD, 1920 x 1080 piksela (svaki piksel se sastoji od 3 podpiksela)
Broj HDMI priključaka 3
Optički/koaksijalni audio izlaz Da/Ne
USB priključak Da (x3)
Ethernet/mrežni priključak Da
Wi-Fi Da
PCMCIA/Common Interface utor Da
Utor za memorijske kartice Ne
DVB-T/DVB-C/DVB-S Da/Da/Da
DVB-T2 / DVB-S2 Da/Da
MPEG-2/MPEG-4 AVC h.264 / HEVC podrška Da/Da/Da
Zemlja porijekla: Poljska
Okvirna cijena: 3.699,00 kn (Ronis, 9.7.2015.)

Poveznice:

lg-logo2015-1000px

Službena stranica >>

Pozicija u LG-jevom 2015 lineupu

lg-2015-tv-lineup-11

LF630V pripada LG-jevoj seriji 6 Full HD televizora za 2015. godinu. Postoji i varijacija ovog modela pod oznakom LF632V, a koju krasi srebrni (titan) dizajn postolja. U sklopu serije 6 se također nalazi i model LF650V/LF652V, a čija je glavna razlika podrška za polarizacijski 3D prikaz.

Modeli LF63x imaju različit tip LED pozadinskog osvjetljenja ovisno veličini ekrana:

 • 32″ i 40″ modeli imaju direktno LED osvjetljenje, a
 • 43″, 49″ i 55″ modeli imaju bočno postavljeno LED osvjetljenje

Razlika je također i u deklariranoj pokretnoj rezoluciji gdje:

 • modeli 43″ i manjih dijagonala  imaju indeks čistoće slike od 450 PMI, a
 • modeli 49″ i 55″ imaju indeks čistoće slike od 800 PMI

Za razliku od modela serija 4 i 5, LF63x modeli imaju i Tru Color Generator, a koji bi trebao osigurati prirodnije boje.

Modeli serije 6 su opremljeni webOS 2.0 sučeljem i imaju 1.5 GB radne memorije. To je dvostruko manje od najjačih modela ove godine iz LG-jevog lineupa, odnosno 1 GB manje od Ultra HD modela serija 6, 7, 8 i pojedinih iz serije 9.

U televizor su ugrađeni stereo zvučnici snage 2×20 W s pogledom prema podlozi.

VIDEO: Raspakiravanje i instalacije (unboxing)

Više video materijala možete pronaći na našim YouTube kanalima: HD Televizija i TV Calibration with Darko.

Dizajn

lg-lf630v-front

Brzi info
Dizajn u jednoj ravnini Boja okvira Materijal okvira Zaslon Rotacija stalka Montaža na zid
ne crna/srebrna plastika/metal sjajan (glossy) ne da (VESA 200 x 200 mm)

LF630V krasi dizajn tankog okvira i klasično oblikovanog postolja crne boje. Glavna odlika okvira je tzv. Dual Metal dizajn kod kojeg su gornja i donja stranica izrađene iz metala srebrne boje. Ostatak okvira je sjajne crne plastike, debljine oko 13 mm.

lg-lf630v-front

Pogled sa strane otkriva oko 5.5 cm veliku dubinu, ujednačenu zbog korištenja LED pozadinskog osvjetljenja iza zaslona. Poleđina je matirana, zaobljena uz rubove, a na njoj se također nalazi utisnut i LG-jev logotip.

lg-32lf630v-thickness

Televizor je moguće montirati na zid, a kompatibilan je s VESA nosačima dimenzije 200 x 200 mm.

Priključci

lg-lf630v-connectors

Brzi info
HDMI HDMI ARC USB SCART Dig. audio izlaz Common interface
3x HDMI 1.4 da (HDMI 1) 3x USB 2.0 da, x1 da (Toslink) da

LF630V posjeduje priključke u dvije orijentacije – prema stražnjoj strani i sa strane. Među priključcima nalazimo tri HDMI-ja u verziji 1.4, svi s pogledom sa strane. Iznad njih se nalaze tri USB-a u verziji 2.0, te na kraju tu je utor za CI module.

S pogledom prema stražnjoj strani nalaze se analogni ulazi (SCART, kompozitni i komponentni), izlaz za slušalice, Toslink digitalni optički audio izlaz, Ethernet i ulazi za digitalne prijamnike.

Sve u svemu, dobro opremljen TV po pitanju priključaka.

Daljinski upravljač (Remote control)

lg-lf630v-remote

Brzi info
Boja Materijal Komunikacija Pozadinsko osvjetljenje Dodatno
Standardni daljinski crna plastika IR ne /

Uz televizor LG prilaže standardni daljinski upravljač sa svim funkcijama, numeričkim dijelom, navigacijom i kontrolama za multimediju.  Duguljasti upravljač dobro leži u ruci, ima meke tipke, te Home tipku na praktičnoj poziciji za lako pozivanje webOS harmonike ikona.

Opcionalno možete kupiti LG-jev Magic Motion daljinski upravljač oznake MR15, a o kojem možete više saznati u recenziji 55UF950V modela.

lgMR15-remote
Televizor podržava i novi MR15 Magic motion daljinski upravljač.

Osim putem daljinskih upravljača, televizorom je moguće upravljati i putem USB tipkovnica, miševa, te pametnih telefona i tableta s odgovarajućom aplikacijom. Isprobali smo povezivanje Logitechove tipkovnice k830 i ona je odlično funkcionirala, uz precizno pomicanje pokazivača po ekranu i brzo pozivanje Home izbornika pritiskom na Windows tipku.

Izbornici i Smart TV platforma (Menus and Smart TV platform)

lg-lf630v-home

Brzi info
Vodič za instalaciju Sučelje na hrvatskom jeziku Smart TV naslovnica Internet pretraživač
da da da da

Verzija softvera u televizoru na dan testa: 03.03.57, webOS 2.0.2-3942 (beehive-badlands)

Ovo je najslabiji model u LG-jevom 2015 linuepu koji je opremljen webOS-om u verziji 2. Novi webOS zadržava isti prepoznatljivi dizajn i logiku sučelja kao i prošlogodišnja inačica (1.x), no uz pojedine detalje koji olakšavaju korištenje.

Novost ove godine su brze postavke – ikone za brzi pristup bitnim postavkama koje se prikazuju uz desnu stranu zaslona. Sada možete promijeniti karakteristike slike ili zvuka, podesiti tajmer ili roditeljsku zaštitu bez da ulazite u dodatne izbornike. Naravno, za precizno podešavanje slike ili zvučnih karakteristika i dalje su napredni izbornici nužni, no ovo je u svakom slučaju praktičan prečac.

Na naslovnici koju možete presložiti kako želite, sada se nalaze dvije fiksne opcije. Prva je LG Content Store s pristupom aplikacijama i 3D sadržajima, te My Channel, a u koji možete postaviti svoje omiljene TV programe. Ovo je ponovno mnogo praktičnije jer sada još brže možete doći do kanala koje najčešće gledate.

lg-32lf630v-browser
Ugrađeni browser je prošao svih 7 testova HTML 5 funkcionalnosti Futuremarkovog Peacekeeper testa.

Brzina rada je osjetno manja nego na top modelu UF950V, a koji osim dvostruko više radne memorije ima i snažniji octa-core procesor. Ulazni model LF630V po brzini rada možemo izjednačiti s prošlogodišnjih webOS modelima – tranzicije nisu glatke, a otvaranje izbornika ima zadršku. Sporost se osjeti i prilikom korištenja multimedijalnog reproduktora, posebno prilikom skakanja s direktorija na direktorij.  Očito kako je webOS u verziji 2 dosta gladan hardvera, a onaj koji je ugrađen u LF630V nije adekvatan za glatko izvođenje.

Multimedijalna podrška

lg-lf630v-player

Brzi info
USB reprodukcija
DLNA DTS/Dolby Digital podrška
HEVC podrška Dijakritički znakovi (č, ć, š, ž…) u titlovima
da (audio, video, foto) da da da da

LG je u LF630V ugradio kvalitetan multimedijalni reproduktor s podrškom za sve aktualne formata i spremnike. Tako smo bez problema preko lokalne mreže mogli reproducirati Full HD materijale u h.264 ali i h.265 (HEVC) formatima, bez trzanja i blokiranja.

Titlovi unutar MKV spremnika su radili besprijekorno, a TV je uspio prepoznati i one koji se nalaze u istom direktoriju i nose ime isto kao i video zapis. Od audio formata između ostalih su AAC, Dolby Digital i DTS pravilno reproducirani, u sinkronizaciji sa slikom.

lg-lf630-1080p-subtitles
Standardna veličina podnaslova (moguće ih je povećati ili smanjiti)

Dijakritički znakovi su se također pravilno prikazivali kada smo Encoding postavili na Latin2.

Sve u svemu, već standardno dobra podrška za multimediju.

Adsense
1 2 3Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

44 komentara

  1. Ne, nisu iste postavke – video s postavkama za ovaj model će biti objavljen ako ne danas onda početkom idućeg tjedna.

 1. Da li ces testirati nove samsung 2015 modele j6400 i jace?LG je opet sve unistio sa IPS panelom i veoma losom crnom bojom.

 2. Čudno je da vrti 1080p HEVC,a web OS trza?HEVC traži masu procesorske snage.Dvojezgreni Atom na 1,8 Mhz ga ne može vrtiti.
  Tek od I3 procesora se može računati na normalnu distribuciju.Govorim o 1080 p,jer slabije rezolucije prolaze.
  Jeli se meni ćini ili slika na naslovnici nije ista kao i model koji si testirao? Na naslovnici i kod zaključka model ima vidljivo tanji okvir,nego onaj kod raspakiranja.

  1. Stipest, hvala na observaciji – budem ažurirao naslovnu sliku da preciznije odgovara fizičkom modelu.

   Da, HEVC je glatko reproduciran, očito je da tijekom reprodukcije multimedije se fokus procesora prebacuje s webOS sučelja na procesiranje slike. Iskreno, očekivao sam da će webOS biti osjetno brži na ovom modelu…

  2. pa nije bas cudno, web OS je toliko prenatrpan raznim grafickim kicevima i bzvz animacijama da uopce nije cudo da sve steka malo jer proc radi 100 stvari odjednom. Dekodiranje HEVCa s druge strane je jedan jedini posao koji tada radi.

   1. Ažurirana je naslovna slika. Da, iako nisu to neke trodimenzionalne i lude animacije, opet stvar radi dosta loše. Nekako mi se čini da bi tako radilo i na UF950V i sličnim modelima kada bi sučelje bilo UHD, a ne FHD.

    1. Problem je procesor. Vidim da si počeo dobivati podatke o količini RAM-a,pa bi bilo dobro kad bi znali koji točno procesori idu u koji tv. Pod tim mislim na točne karakteristike,a ne samo ono dual ili quadro core. Pogotovo je bitno na kojoj frekvenciji rade jezgre. Za sam prikaz tv slike to nije toliko bitno bio UHD ili FHD,ali za net,aplikacije,OS i multimediju(HEVC) to je bit problema. Zato mislim da su u UHD modelima jači procesori,ne radi UHD-a,nego radi cijene uređaja,a samim time sve radi glatko.

 3. Cijena od 3.699,00 KN je previsoka, u Sancta Domenici ovaj model kosta 3.199,00 kn što je ušteda od 500kn, još kad ga se uhvati na nekom popustu od 10% to je super :)

  1. Cijenu od 3.699,00 kn sam postavio jer je tako u Ronisu koji je ustupio model na test. Znam da ima nižih cijena i zato su tu direktni linkovi na Nabavu i Jeftinije pa svako ima slobodu istraživati i birati gdje će kupiti…

 4. Kako god bilo ovaj model ne vrijedi tih novaca,moze se za iste novce ili za manje novaca kupiti proslogodisnji model koji je boljih karakteristika od ovog,nisam impresioniran,ovogodisnji modeli su precjenjeni nebitno o kojem platnom razredu je rijec.

 5. Zamolila bih Vas za pomoć prilikom odabira tv-a.
  Zanima me Vaša preporuka za lg televizor dijagonale 42, smart, 3d.
  Razmišljala sam o 42 lf652v, ali čitajući ovaj članak više nisam sigurna koliko su dobri televizori LF serije 6.

  1. 3d je umro tak da je malo bzvz gledati 3d televizore vise. I bas mora biti LG?
   jos se daju naci 42w705, istina, smart platforma nije na razini korejanaca ali tak i tak vecina upotrebljivog kod nas nije dostupno pa nije neka greda. A to je provjereno dobar TV.

 6. Koji TV po Vama ima bolje karakteristike:
  LG 42LB730V ili
  LG 42LF652V?
  Ne mogu da se odlučim koji kupiti.

 7. Pozdrav Darko, posto jos nema testa za lf652 a vidim da ima njegov pregled na tvom yt kanalu, mozes li mi reci da li ima de-blur opciju koju lf630 nema i kakva mu je pokretna rezolucija u poredjenju sa na primer proslogodisnjim lb650 koji sam gledao….

 8. Nije mi jasno kako su Vam titlovi radili? Imam isti TV i kad idem na lokalnu mrežu, bez obzira koji format pokrenuo titlovi se ne pojavljuju (nalaze se u istom folderu s istim imenom) probao sam i MKV kontejner, također bez rezultata….. ima li neka opcija koju treba podrsiti ili nešto?

 9. Šta mislite šta je bolja kupovina Lg 42lf630 ili Philips 40pft5500/12?
  Bitna mi je slika kanala na kablovskoj i prikaz brzih pokreta sportskih utakmica.

 10. Pozdrav Darko. Bolju recenziju nisam mogao da nadjem od ove vase, zaista je iscrpna i detaljna! Sada me jedino zbunjuje da li je moguce otkloniti na ovom modelu “global dimming” kao na ovom videu (https://www.youtube.com/watch?v=8P6yHTxSDKI)
  Takodje me zanima vase strucno misljenje o tome koji je model bolji izbor za gledanje sportskih kanala, filmova, i povezivanja na PC (filmovi, PC igre). Da li je to ovaj ili Samsungovog 32J5572?
  Citao sam vasu recenziju za LG 32LF5800 a koliko vidim da je ovaj LF630V nekako bolji, ili se meni pricinjava!?
  Pozdrav jos jednom i hvala za vas trud da nam priblizite vrline i mane savremenih Tv prijemnika, jer nije mala stvar dati 400e za nesto sto nema odgovarajuce karakteristike prema nasim potrebama!

 11. poštovani i predani darko

  hvala Vam na trudu i učincima koje možemo čitaiti na ovim stranicama
  da li ovi novi modeli LG-a imaju mogućnost snimanja ili je to sada “ugašena” opcija
  lp, bruno

 12. Poštovani, da li postoji video ili test LG32LF650V? Interesuje me kalibracija TV-a, tj. optimizacija slike. Za sada su mi i dalje fabrička podešavanja aktuelna, pa me interesuje da li ste testirali ovaj model ili neki slični čija podešavanja se mogu primeniti? Hvala unapred i veliki pozdrav!

 13. Postovani, sin igra PS4 na vise godina staroj Panasonic Viera Plasmi. Kupili smo nedavno dva modela LG 43LF632V i LG 32LF632 za kuhinju i djecju igraonicu. Ne zeli ni pod razno igrati na LG televizorima zaleci se na kasnjenje/odziv slike prilikom igranja u odnosu na Panasonic…i onda naravno nije dobar kao na Panasonicu. Isti je hdmi kabel, postavke na PS itd
  Imate li objasnjenje za to i postoji li rjesenje? Puno hvala.

  1. generalno, plazme su losije po tom pitanju jer mislim da je najbrza negdje oko 40ms. No isto tako ima hrpa LCD modela koji su bitno losiji od tih 40ms. Imas tu recenziju za 32lf630…. “Kašnjenje slike na ekranu (input lag) Eco – 126.1 (142.2 ms kad je izbornik na ekranu), Cinema 115.2 ms, Game 62.3 ms, Expert 124.8 ms. Najniže kašnjenje 55.9 ms u Game predlošku za sliku i s HDMI ulazom imenovanim “PC””

  2. Poštovani, zna sin što je dobro :). Plazme drugačije iscrtavaju sliku nego LCD-i tako da mjerenje kašnjenja slike (input lag) se ne može direktno uspoređivati kao što je to slučaj kada se uspoređuju dva LCD TV-a. No bez obzira na to, LG je dosta smanjio kašnjenje na novoj generaciji TV-a koju posjedujete, tako da pokušajte ih podesiti prema uputama koje je naveo kinggo.

 14. Puno hvala. Jedino..nisam nasao HDMI ulaz sa PC oznakom. Ima tri HDMI ulaza, jedan ima oznaku (ARC), i onda su tri USB ulaza – pa ne znam na sto ste tocno mislili sa PC oznakom. Da li je to taj ARC?
  Hvala jos jednom.

  1. Odite input na daljinskom upravljacu i svi ulazi
   Zatim ulaz koji hocete pise U Pokretaču (hdmi 1,2,3)
   Sastrane na uredi i stavite na ikonu Racunalo
   Dok ste to napravili samo u postavke tog ulaza slika i podlozak Igra

 15. Pitanje, kupio sam Lg 50LG652V, 3D, Smart, ne vidim mi na HDMI priključku PC koji vrti Windows 10, a vidi PC na Windows 7… Da li je podržan Win10 na tom modelu ili ne ili je u pitanju moj PC HDMI izlazt, jer na početku je pokazivao smrnutu sliku, a sada kazujue NO SIGNAL..
  Kakva je to tipkovnica Logittech koju pominjete Remote ili na USB kablu… da li bi radila Tikovnica Logiecj na USB KABLU npr. zbog povećavanja tilova s CTRL + ..

  Hvala

  1. Windowsi nemaju veze sa time, nesto drugo je u pitanju. Ili kabel ili postavke samog racunala.
   Tipkovnica i povecanje titlova, mislim da to nece ici.

 16. Da hvala Kinggo, primjetio sam i sam, dosadašnji Samsung je radio, kada sam prikopčao sinova Latop s Win7 radi, pa od supruge Win10 radi, biti će da je nešto kod HDMI postavki ili konektora na mom računalu krivo, jedion kada se podiže računalo na TV-u se pojavi ona rotirajuća Windows kružnica, pa kada se ekran laptopa prebaci na dodatni Monitor javi na TV-u no signal … maoram još malo čačkati , Laptop je stari s Radeon 2400 graičkom … možda je sam izlazni konektor loše konekcije …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!