Audio opremaHome CinemaRecenzije

Usporedni XXL test: Panasonic soundbar, Samsung 2.1 i Sony 5.1 kućna kina u cjenovnom razredu 3500 do 4000 kn

RUKOVANJE I KVALITETA IZRADE

Sva tri kompleta kućnih kina dolaze kompaktno upakirana u kartonske kutije oslikane u boji, s jasno istaknutim ključnim značajkama. Jedino se Panasonicov soundbar sustav isporučuje u dvije odvojene kutije, no na njima je istaknuto kako se komplet sastoji od dva dijela.

home-theaters-packaging

Sva tri sustava su na test stigla uredno zapakirana i u potpunosti funkcionalna.

Sadržaj pakiranja

Panasonic SC-HTB520

panasonic-SC-HTB520

Unutar pakiranja smo pronašli:

 1. soundbar,
 2. subwoofer,
 3. daljinski upravljač,
 4. nosači za montažu soundbara na zid,
 5. IR Blaster repetitor IR signala,
 6. dva naponska kabela i
 7. tiskane upute na više jezika.

Daljinski upravljač koristi 3V CR2025 bateriju, a koja se aktivira potezanjem plastičnog listića.

Samsung HT-ES6200

Samsung_HT-ES6200-content

Unatar pakiranja smo pronašli:

 1. centralnu konzolu koja sadrži optički pogon, napajanje i svu elektroniku,
 2. dva duguljasta satelita s okruglom bazom,
 3. pasivni subwoofer,
 4. daljinski upravljač s dvije AAA baterije,
 5. FM antenu, kompozitni video kabel,
 6. zvučničke kabele (3 komada)
 7. četiri torodialne feritne jezgre
 8. kripicu za čišćenje
 9. korisničke upute na više jezika

Sony BDV-N790W

sony-bdvn790W_content

Unatar pakiranja smo pronašli:

 1. centralnu konzolu s napajanjem za prednje zvučnike i subwoofer, optičkim pogonom i elektronikom
 2. konzolu za stražnje zvučnike
 3. 5 satelita s pripadajućim zvučničkim kabelima
 4. subwoofer
 5. daljinski upravljač (koristi dvije AA baterije)
 6. FM antena
 7. mikrofon za kalibraciju
 8. dva adaptera za bežičan prijenos podataka između centralne konzole i konzole za stražnje zvučnike
 9. iPod/iPhone docking stanica (TDM-iP30)
 10. kompozitni video kabel
 11. tiskane upute

DIZAJN

Panasonic SC-HTB520

panasonic-SC-HTB520-design

Panasonicovo kućno kino sastavljeno od soundbar zvučne letve i subwoofera možemo opisati kao jednostavan proizvod bez posebnih dizajnerskih elemenata, no koji uspijeva svojom elegancijom ravnih linija i vrlo blagih radijusa postići atraktivnost i stil. Soundbar kombinira sjajne i mat elemente crne i sive boje, uz čitavu prednju masku bez ikakvih natipsa i oznaka, a kroz koju se tek na stranama mogu uočiti membrane ugrađenih zvučnika, zaštićenih iza perforirane površine. Po dva zvučnika, jedan visokotonac i srednjotonac, nalaze se postavljeni na lijevoj i desnoj strani, a tu je i bas refleks utor postavljen najbliže centru zvučne letve. Pogled s gornje strane otkriva tipke za osnovnu kontrolu nad sustavom, te tekstualne oznake sustava za dekodiranje (PCM, Dolby Digital i DTS). Statusne LE diode se nalaze diskretno postavljene na maski, te svijetle ovisno o tome koji je ulaz odabran i mijenja li se glasnoća sustava ili snage subwoofera. Statusnu LE diodu nije moguće isključiti dok sustav radi. Na stražnjoj strani uređaja se nalaze dva HDMI priključka, digitalni optički ulaz i priključak za 2-pinski kabel za napajanje. Utori su tako položeni da povezani kabeli neće povećati minimalnu udaljenost u slučaju montaže na zid, a za koju proizvođač u pakiranju prilaže odgovarajuće vijke i nosače.

panasonic-SC-HTB520-details

Uz soundbar zvučnu letvu Panasonic prilaže aktivni subwoofer koji komunicira bežično, te ga karakterizira kabinet izrađen od drva i plastike, s membranom postavljenom s pogledom prema podlozi.

panasonic-SC-HTB520-subwoofer

Bas refleks rupa također je orijentirana prema podlozi – u ovom slučaju plastičnoj površini s drvenim ojačanjem na kojoj cijeli subwoofer stoji. Subwoofer posjeduje samo tipku za paljenje i gašenje, ne i kontrolu snage – ona se regulira isključivo putem daljinskog upravljača.

Samsung HT-ES6200

Samsung_HT-ES6200-speakers

Samsung je oduvijek imao stila kada su u pitanju proizvodi za masovno tržište, stoga i ne čudi što je upravo njegov model na testu najbolje dizajnerski riješen. Centralna konzola konveksnih površina sjajne crne boje, napravljena je da stoji gotovo uspravno, a veliku prednju površinu razdvaja srebrna traka s elegantno postavljenim imenom proizvođača i Blu-ray 3D logotipom. Kada je upaljen, na prednjoj strani se otkriva LCD zaslon u jednom redu s tekstualnim informacijama.  Sve kontrole zajedno sa slot-in optičkim pogonom, nalaze se s gornje strane uređaja i idealno ime se pristupa kada je konzola postavljena na nisku komodu – ako pak odlučite postaviti ju u vitrinu gdje iznad nje neće biti barem 15-20 cm prostora, tada ćete imati problema s ubacivanjem diskova i njihovim izvlačenjem. Kontrole su osjetljive na dodir i nažalost nemaju pozadinsko osvjetljenje, tako da zahtijevaju neko vrijeme učenja gdje se koja od opcija nalazi. Upravljanje nešto olakšava zvučna signalizacija kada se koja od tipki pritisne, te konkavna tipka za paljenje i gašenje uređaja.

Na stražnjoj strani uređaja nalazimo aktivni ventilator za hlađenje komponenti u unutrašnjosti, te sve priključke. Oni su redom, s lijeva na desno:

 1. izlazi za zvučnike (tri 2-pinska konektora, za spajanje na dva satelita i subwoofer)
 2.  5V USB priključak, a koji se koristi i za povezivanje iPod/iPhone uređaja
 3. 1x RJ-45 LAN priključak
 4. HDMI 1.4 izlaz
 5. digitalni optički audio ulaz
 6. FM antenski ulaz
 7. kompozitni audio ulaz i
 8. kompozitni video izlaz

Osim za zvučnike, svi priključci su standardni tako je moguće koristiti vlastite kabele za povezivanje. Naponski kabel je čvrsto vezan za uređaj.

Samsung_HT-ES6200-design

Za reprodukciju srednjih i visokih frekvencija zadužena su dva satelitska zvučnika, jedinstveno dizajnirana u obliku koji najviše asocira – na vazu. U bazi se nalazi srednjetonska jedinica postavljena pod kutem u odnosu na vertikalu, dok se jedan visokotonski zvučnik nalazi u uskom gornjem dijelu.  Srednjetonska jedinica nema nikakvu zaštitu radi čega je izložena potencijalnom oštećenju i nakupljanju prašine tijekom korištenja, a niti položaj nije idealan ako zvučnik ne postavite na nisku komodu. Na stražnjoj strani se nalaze ulazi za zvučnički kabel.

Samsung_HT-ES6200-subwoofer

U odnosu na ostale komponente, subwoofer je zadržao svoj kockasti oblik, s matiranom crnom plastikom i bas membranom postavljenom iza tkanine na stražnjoj strani. Sjajna crna površina se nalazi samo s gornje strane. Bas refleks rupa zajedno s ulazima za zvučnički kabel nalaze ne s donje strane subwoofera, a koji na podlozi stoji na četiri noge. Materijal izrade subwoofera je plastika.

Sony BDV-N790W

sony-bdvn790W_design

U odnosu na Panasonicov i Samsungov model, Sonyjevo kućno kino je najmnogobrojnije što se komponenata tiče, te najkompliciranije za instalirati. Centar sustava i ovoga puta je konzola crne boje s konveksnim pokrovom i konkavnim baznim dijelom, između kojih se nalazi slot-in utor za optičke medije. Na izbočenom dijelu, slično kao i kod Samsunga, nalazi se sa strane ime proizvođača, te Blu-ray 3D logotip, zajedno s velikom naljepnicom na kojoj se navode ključne značajke. Na uređaju se nalazi samo jedna fizička tipka – ona za paljenje i gašenje sustava, dok su ostale aktivne samo kada je sustav upaljen, a nalaze se na konkavnom dijelu  posložene u nekoliko redova. Iznad njih se nalazi mali LCD zaslon s osnovnim informacijama, a koji se vidi samo kada je uređaj upaljen. S prednje strane uređaja također nalazimo jedan USB priključak, postavljen iza plastičnog pokrova.

sony-bdvn790W_main-console

Kao i Samsungov model, tako je i Sonyjev aktivno hlađen – ventilator se nalazi sa stražnje strane, zajedno sa slijedećim priključcima:

 1. utor za bežični adapter EZW-RT50
 2. kompozitni video izlaz
 3. 2x HDMI ulaz i 1x HDMI izlaz (ARC)
 4. digitalni optički audio ulaz
 5. kompozitni audio ulaz
 6. ulaz za kalibracijski mikrofon
 7. FM antenski ulaz
 8. četiri 2-pinska priključka za zvučnike

Dva se pitanja logično mogu postaviti – kako to da je prisutan utor za bežični adapter kada je Wi-Fi integriran u jedinicu, te kako to da se nalaze četiri izlaza za zvučnike uz šest jedinica u kompletu. Odgovor je jednostavan – postoji još jedna komponenta u sustavu, a koja napaja preostala dva zvučnika i koristi zasebnu bežičnu vezu za komunikaciju s centralnom jedinicom. Dimenzijama podsjeća na vanjski optički pogon za PC računala, zasebna jedinica je sadrži isti utor za bežični adapter kao i glavna jedinica, te dva 2-pinska izlaza na koje se povezuju stražnji zvučnici. Sony je ovim rješenjem bitno olakšao pozicioniranje stražnjih zvučnika te riješio kabele koje su mnoge mučili pri povezivanju pojačala i stražnjih zvučnika. Komponenta posjeduje tipku za paljenje i gašenje, no ako je u stand-by režimu, automatski će se aktivirati kada još se pošalje signal, što je također praktično rješenje. Mali minus ide bežičnim adapterima koji se priključuju na obje jedinice – smatramo da ih je Sony jednostavno trebao integrirati i time olakšati instalaciju.

sony-bdvn790W_surround-power

Sustav se sastoji od 5 satelita koje karakteriziraju posebni “Magnetic fluid” zvučnici za poboljšanu kvalitetu zvuka. Prednji lijevi i desni, te stražnji sateliti su postavljeni uspravno, dok je centralni zvučnik položen horizontalno  kako bi se što bolje smjestio ispod ili iznad zaslona televizora. Prednji lijevi i desni kanal uz srednjetonski posjeduju i visokotonski zvučnik za detaljniju reprodukciju zvuka, dok su u ostalim satelitima, integrirani samo srednjetonski zvučnici. Svaki od zvučnika ima i bas refleks utor postavljen u istom smjeru kao i zvučnička membrana. Sateliti se mogu montirati na zid putem profiliranih utora oblika ključanice.

sony-bdvn790W_speakers

Subwoofer je s uzak i dugačak, otprilike istog volumena kao i modeli od Panasonica i Samsunga, te ima membranu usmjerenu prema podlozi, zajedno s bas refleks rupom. Subwoofer je pasivan što znači da će sadrži vlastito napajanje već sve potrebno za rad dobiva iz centralne konzole putem zvučničkih kabela.

sony-bdvn790W_subwoofer

Daljinski upravljač

Sva tri modela dolaze s IR daljinskim upravljačima za bežično upravljanje osnovnim funkcijama sustava. U pakiranju svaki od modela ima priložene i baterije potrebne za korištenje upravljača.

Panasonic SC-HTB520

panasonic-SC-HTB520-remote

Sukladno broju opcija, Panasonicov SC-HTB520 sustav dolazi s najmanjim daljinskim upravljačem – kako po dimenzijama, tako i po broju funkcija.  Osim mogućnosti izbora odgovarajućeg ulaza (TV ili BD/DVD), moguće je regulirati glasnoću, snagu subwoofera (tri razine koje signaliziraju LE diode na soundbaru), ugasiti zvuk, te na kraju ugasiti ili upaliti sustav. Pravokutne tipke su ugodne na dodir i lako se naviknuti na njihov raspored.

Samsung HT-ES6200

Samsung_HT-ES6200-remote

Samsungov daljinski upravljač prati poznat dizajn konveksne stražnje strane i uredno posloženih tipki, isti onakav kakav susrećemo kod Samsungovih televizora, uz pojedine izmjene. Raspored funkcija je i u ovom slučaju isti – numerički dio, funkcije za kontrolu reprodukcije, klackalice za reguliranje glasnoće i promjenu kanala, te navigacijske tipke i na kraju funkcijske tipke. Daljinski upravljač nema pozadinsko osvjetljenje, no Samsung je tipke za upravljanje reprodukcijom izraditi od fosforescentnog materijala koji – napunjen svjetlošću – lagano svijetli u mračnom ambijentu. Za najjasnije označavanje odabranog ulaza (BD ili TV), spomenute tipke posjeduju pozadinsko osvjetljenje koje zasvijetli kada ih se pritisne, te nakon toga zasvijetle svaki puta kada se bilo koja tipka na upravljaču pritisne. BD tipka svijetli žutom, a TV zelenom bojom i sviđa nam se kako su realizirane. Daljinski upravljač je kvalitetno napravljen, a tipke su ugodne na dodir.

Sony BDV-N790W

sony-bdvn790W_remote_control

Posljednji u nizu je Sonyjev daljinski upravljač, a koji dijeli mnogo poveznica sa PlayStation 3 daljinskim upravljačem, a koji smo testirali u prosincu 2009. godine. Iako ne koristi Bluetooth komunikaciju već standardnu IR, upravljač dijeli slično raspoređene funkcije jasno označene kako na samim tipkama, tako i kroz tekstualnu oznaku iznad tipki.  Kao i kod Samsunga, daljinski upravljač ima konveksnu stražnju stranu s utorom za kažiprst, tako da i bez gledanja palac sjeda točno na navigacijske strelice i blizu najčešćih funkcija. Poleđina također posjeduje rebra koja smanjuju trenje tako da je umanjena vjerojatnost da bi korisniku mogao ispasti iz ruke. Kvaliteta izrade je vrlo dobra, a isto vrijedi i za tipke koje su dobro pogođene tvrdoće i ugodne na dodir.

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

17 komentara

 1. uz kavu sam prčitao ovu mega recenziju kučnih kina i pomalo sam razočaran Panasonicom.mali broj priključaka,visoka cijena za tako slabo opremljeno kučno kino.Samsung bi smjestio u sredini kao što ste ga ocjenili.Sony me ugodno iznenadio sa mnoštvom priključaka,dizajnom i kvalitetom izrade čak sam sklon priznati da opravdava cijenu(uloženo dobiveno).Samo da još dodam da je ovo stvarno bio veliki test i u koji je uloženo puno slobodnog vremena volje i znanja da se sve to realizira.Svak čast Darko .

 2. Koliko ja znam a znam puno jer se hi-fi tehnologijom bavim 25g. ovo uopće nije bio test nego samo usporedba i to recimo osrednja ,ali ne vrijeđam nikoga,kuhar ako ti misliš da je ovo veliki test onda još jako puno trebaš učiti !!!

  1. nepoznati kolega.nisam vam mislio replicirat ali evo ipak ću.drago mi je da se još netko bavi sa hi-fi tehnologijom isto tako bi mi bilo draže da se uključite u rad foruma da, podijelite tosvoje znanje i ikustvo.kad već govorite o godinama koliko se bavite sa HI-FI tehnologijom mogu vam samo rći da se ja bavim time više nego vi imate godina.ako ovo nije test nego (kako vi kažete usporedba i to osrednja)zašto niste naveli što ne valja i dali svoje sugestije odvojili malo svog dragocjenog vremena.ima li na nekim portalima da je objavljeno nešto slično.za mene je ovo veliki test u ovom cjenovno rangu.dajte mi jedan primjer kako izgleda veliki test.na kraju krajeva kako bi bilo da svi isto mislimo.kad smo kod učenja ja još uvijek učim mada imam dosta godina.
   LP. i uživajte u svom HIGH END HI-FI tehnologiji

 3. Kao prvo želim reći da ovakva kućna kina koriste oni koji ne znaju a nit ih zanima hi-fi,nego samo žele nešto sve što čita da bi mogli uživat u filmovima ,ja ne želim nikoga vrijeđati ali samo laik koji se ne razumije u hi-fi neće skužiti da 90% ovih podataka imate na službenim stranicama svake firme pri opisu uređaja ,a prava recenzija ili test govori o mogućnostima samog kućnog kina u ovom slučaju,kakva je slika ,čitanja formata kako audio tako i video i da li postoje kakvi problemi ,audio zvuk ,te bežićna tehnologija prednosti i smetnje itd. ,kao drugo ja ovu stranicu pratim od mislim 2010g. i kad imam nešto za reći ja to kažem bilo to moje mišljenje ili kritika ali nikad ne vrijeđam da se zna !!!

  1. Pozdrav Ica,

   Hvala na komentaru, nakon što sam pročitao prvi u kojem navodite da ovo nije test nego usporedba zanimalo me na što točno mislite pod time – u drugom komentaru sam dobio na to odgovor. Kakva je slika – provjereno je odgovarajućim alatima, čitanje formata – također, bežična tehnologija je funkcionirala besprijekorno kako kod Panasonica, tako i kod Sonyjevog modela. Mogućnosti su navedene ukratko, a za sve detalje tu su korisničke upute dostupne online i proizvođačeve stranice – test je kreiran tako da se prokomentira kako što funkcionira i je li dobro implementirano, te gdje su slabe točke. Ostali detalji su prezentirani koliko sam mogao jasnije, a kako se radi o zvuku, područje je takvo da se može pisati naširoko i nadugačko i koristiti čitava paleta raznih riječi i termina kojima bi se opisao zvuk, odnosno koristiti razna mjerenja i alate koji bi zvuk pretvorili u grafikone, no do istog bi zaključka došli. Naime, danas se Hi-Fi spustio na tu razinu da već i sustavi ovog cjenovnog ranga zvuče dovoljno dobro da velika većina korisnika će reći da su “OK”, a oni koji su zahtijevniji neće takve sustave niti gledati, odnosno točno će znati što od njih mogu očekivati i koje su im slabe točke. Nema tu čarobnog štapića. Zapravo, postoji jedan “štapić”, odnosno soundbar koji bi audiofili uzeli u obzir, a zove se B&W Panorama – druga generacija će možda još ovaj mjesec stići kod nas, te ju planiram testirati.

   Na kraju, svi smo ovdje da nešto naučimo i pomognemo drugima kroz savjete i komentare. Stranica je ionako namijenjena širokom krugu čitatelja i potpuno je razumljivo da će nekome testovi biti upravo ono što treba, a drugome ne tako dobri.

 4. Pitanjce kaj se tiče Sonya i .mkv datoteka.
  Dal sigurno čita i titlove?
  Jer ja sam u dućanu probao staviti svoj stick sa 2 filma, jedan sa HR titlovima, drugi sa EN titlovima.
  Film čita, al titlove ne. Titlovi su bili .srt, sa istim nazivom kao i film.

  1. Pozdrav Ivica,

   Meni su radili titlovi preko USB povezanog diska, moguce da u ducanu ne koriste zadnju verziju firmwarea pa se zato nisu prikazivali.

 5. Pozdrav,
  zanima me kako je zamišljeno pozicioniranje zvučnika kod Sonya.
  Vidim da su zvučnici dosta kratki, a na službenom videu na Sonyevom siteu vidim da ih se stavlja pod televiziju, praktički na pod.

  Je li to zaista adekvatno rješenje, kako za prednje, tako i za satelite?
  Ili se očekuje montaža na zid ili na stalak?

  1. Pozdrav Srdjane,

   Sonyjevi zvučnici su predviđeni da se postave na niske komode ili na stalke visine pola metra do metar, odnosno i više ovisno o položaju sjedenja. Pravilo je da membrana zvučnika bude što direktnije usmjerena prema točki na kojoj će se nalaziti korisnik, tako da položaj na podu bi bio preporučljiv u slučaju ležanja na fatboy jastuku…

   1. Hvala na odgovoru. u uputama za pozicioniranje zvučnika postoji shema gdje su prednji postavljeni oko i ispod televizije, a stražnji sateliti na podu.
    I sam sam predpostavljao da svi moraju pucati u glavu slušatelja.

    Po vašoj procjeni, kako bi se taj sustav snašao u dnevnom boravku od cca 20-ak kvadrata?

    1. Za prostoriju takve kvadrature će biti sasvim solidno rješenje, ja sam ga testirao u cca. 25 kvadrata i soba je bila dobro popunjena zvukom.

     Inače, što se pozicije tiče, jako dobro dođe kalibracija na početku instlacije ovog kućnog kina tako da ćete i sami vidjeti kakav je odziv na kojoj poziciji.

 6. Pozdrav,
  teško sam opet našao ovaj test. Nema ga u izborniku pod nijednom kategorijom.

  Dal’ postoji mogućnost da testirate Sony-ev 2.1 sustav BDV-NF720? Da vidim kako se nosi sa ovim Samsungom i 5.1 Sony-em.

  Može li se postići imerzija u film na samo 2 njegova zvučnika. U dućanu ga, naravno, hvale. Te vizualno savršeno odgovara starom HX850 TV-u. Ovi novi modeli E4100, iako nude veće mogućnosti sa čitanjem formata, te NFCi bluetooth povezivanjem, su stvarno lošeg dizajna i djeluju na dodir vrlo plastično.

  Hvala!

  1. Pozdrav,

   Sekcija kućnih kina je dodana u izbornik na vrhu stranice, hvala na napomeni.

   Sonyjevo kućno kino za sada nije u planu za test, no ako se stvari promijene budemo ga uzeo na usporedno testiranje. Uranjanje u sadržaj se može postići, no ne treba očekivati čuda, posebno od subwoofera koji nema veliki volumen i biti će dobar samo za manje zahtjevnog korisnika. Meni osobno je kvalitetan subwoofer ključna komponenta za uranjanje u film, a odmah iza njega je kvalitetan centralni kanal jer on reproducira sve dijaloge i ono što se zbiva na ekranu. Surround je dobrodošao, jasno, no ne mogu reći da me na duge staze posebno impresionira, odnosno efekti su relativno rijetki i samo u akcijskim filmovima i 5.1 koncertima dolaze do izražaja.

   Koliko veliki dnevni boravak imate?

   1. Poštovani,
    zahvaljujem.
    Boravak je nekih 2.5m sa 4m.
    Što je najbolje, trenutno imam staro dobro kućno kino – DAV DZ810W. Znači,sve 4 samostojeća, stražnji bežični.
    Ali nemam HDMI utore, i nemam DTS HD na njemu. Tako da nisam siguran koliko bih izgubio sa prelaskom na ovaj NF720, ili eventualno N790W.

 7. Dobar dan ,pozdrav za vas Darko ,treba mi vasa pomoc, imam aktivni wireles bas samsung iz sistema HW-F850 ali imam samo bas , mogu li da ga spojim ili uparim sa nekim -bilo kojim sistemom jer meni treba centrala koja ima wireles najverovatnije ,ili sta bi moglo a da se napravi komplet i da radi nema veze koja je marka-proizvodjac samo da mogu da ga iskoristim, veliki pozdrav za vas.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!