Audio-video uređajiIFA - BerlinSajmovi elektronikeVijesti

IFA 2012: Philips službeno predstavio seriju 9000 – kako je najbolji LCD televizor 2011. postao još bolji

philips-9000-2012

Philips je u četvrtak, dan prije službenog otvaranja IFA sajma održao konferenciju za novinare na kojoj je između ostalog predstavio svoju najbolju seriju televizora za 2012. godinu – seriju 9000. Obzirom da je najviše novosti iz segmenta kvalitete slike ugrađeno upravo u modele spomenute serije, Philips je također organizirao zasebnu prezentaciju na kojoj ih je vrlo kvalitetno predstavio gdin Danny Tuck, direktor razvoja i planiranja novih proizvoda. HD Televizija je prisustvovala prezentaciji i u nastavku donosi detalje.

Philipsovi televizori serije 9000 često se nalaze na listi najbolji LCD televizora zadnjih godina, a prema svemu sudeći, čini se da će i ove godine situacija biti ista. Philips je prošle godine predstavio nove i jedinstvene značajke u svoj najbolji model dostupan u samo jednoj veličini dijagonale, 46PFL9706, a ove godine je značajke dodatno poboljšao, te dodao neke nove, također jedinstvene. Osim toga, najbolji model nije više dostupan samo u jednoj veličini što je bio svojevrstan ograničavajući faktor prošle godine, već je uz 46″ varijantu sada dostupna još jedna – 60″ (152 cm).

Philips 46PFL9707 u HDDb bazi >>

Philips 60PFL9707 u HDDb bazi >>

HD Televizija je prošle godine testirala 46PFL9706 model i dodijelima mu “Zlatnu klasu”, te ga na kraju godine proglasila najbolji LCD televizorom za 2011. godinu. 9706 nas je oduševio kvalitetom slike, kontrastom i lokalnim zatamnjenjem, izvrsnom redukcijom refleksija ambijentalnog svjetlina i vrhunskom oštrinom bez uvođenja interpolacije pokreta. Među nedostacima koje smo pronašli, isticali smo najviše dostupnost samo jedne dijagonale, izraženu dvostruku sliku (crosstalk), slabiju redukciju digitalnih nesavršenosti i neuniformnost koju unosi lokalno zatamnjenje. Nakon što smo pogledali listu novosti koje ovogodišnja serija 9000 donosi, drago nam je vidjeti kako ih se nekoliko odnosi upravo na uočene nedostatke na prošlogodišnjoj seriji, što je u skladu s tvrdnjama Philipsovih predstavnika o slušanju povratnih informacija korisnika i medija koji testiraju njihove proizvode.

Pogledajmo ukratko o kojim se poboljšanjima radi na modelima ovogodišnje serije 9000.

1. Poboljšani Moth Eye filter

philips-moth-eye-2012

Filter za smanjenje ambijentalnih refleksija poboljšan je u odnosu na prošlu godinu, te sada postiže 5x manju refleksiju svjetlosti unutar panela i samim time doista enigmatsko crni panel za izvrstan kontrast u svim uvjetima gledanja. Niti jedan LCD televizor, a posebno plazma zasloni nisu niti blizu ovoliko smanjenim refleksijama svjetlosti, te nam je drago da se je Philips odlučio dodatno usavršiti ovaj filter i postaviti čvrstu referencu za postojeće i buduće televizore.

2. Lokalni kontrast

philips-local-contrast

Nova funkcija Lokalnog kontrasta kombinira lokalnu i globalnu analizu informacija za svjetlinu kako slika zadržala detalja u svim regijama – tamnim i svjetlim. Ključni element jest Bilateral Edge Preserving filter koji daje preciznije informacije o svjetlini i na taj način može ostvariti bolje eksponiran prikaz i prirodniju sliku. Tokom testa 9707 modela ćemo provjeriti kako ova funkcija utjeće na gamma karakteristiku, no prema navodima gdina Tucka, Cinema predložak ima isključene sve filtere koji bi mijenjali originalni video snimak.

Local Contrast je također dostupan na seriji 8000.

3. Napredni DNR i MPEG AR algoritmi

philips-advanced-dnr-mpeg

Novi mjerači i detektori smetnji u svim vrstama signala daju oštriju sliku na kvalitetnim materijalima, te smanjen broj artefakata kod materijala koji su manje rezolucije i/ili jače kompresirani.

Napredni DNR i MPEG AR algoritmi su dostupni od serij 6000 naviše.

4. Redukcija smetnji kod objekata u pokretu

motion-deinterlacing

Motion Compensated Digital Noise Reduction algoritam u novim Philips televizorima se brine o smanjenju smetnji kod dinamičnih sadržaja pohranjenih u isprepletenom formatu (npr. DVB-T program, razni interlaced izvori). Performanse bi trebale biti bolje od Motion Adaptive De-interlacing algoritma.

5. Napredno procesiranje boja

philips-color-processing

Novi sustav za prikaz boja analizira segmente slike kako bi boje učinio intenzivnijim, a da pritom bijeli tonovi i boja kože ostane prirodna. Na prezentaciji nam je napomenuto kako je mnogo vremena uloženo u ovaj algoritam upravo kako bi nijanse ljudske kože i neutralnost bijele boje održao realističnim.

6. Aktivni 3D prikaz bez titranja

philips-flicker-free

Jedan od detalja aktivnog 3D prikaza nije samo titranje regija veće svjetline na ekranu, već i ambijelntalnog osvjetljenja koje treperi kada se u njega ne gleda direktno. Kroz povećanje frekvencije osvježavanja slike na ekranu i sukladno tome zatvaranja LCD ekrana na naočala, titranje je uvelike smanjeno. Za 50 Hz izvore je frekvencija povećana na  75 Hz, a za 60 Hz na 72 Hz, te je izmijenjena shema prikaza slike za lijevo, odnosno desno oko.

Opcija za smanjeno titranje nije automatski aktivna već ju je potrebno odabrati u opcijama za 3D sliku, radi čega se odmah otvorilo pitanje o čemu se radi. Odgovor jest da se kod smanjenog titranja povećava preklapanje slike (crosstalk), odnosno da je njegov intenzitet istovjetan prošlogodišnjim modelima. Kod opcije za maksimalnu rezoluciju preklapanje slike je smanjeno, no zato je prisutno titranje ambijentalnog osvjetljenja.

7. Poboljšana 2D-u-3D konverzija

philips-2d-3d

Uz gravitacijsku analizu dubine, sada je dodana i ona orijentirana na objekte, te se izvodi u punoj HD razlučivosti za još veću oštrinu. Rezultat bi trebala biti uvjerljivija i prostornija 3D slika originalnih 2D materijala.

8. Poboljšani 3D prikaz

philips-improved-3d-2012

Smanjeno trzanje kod horizontalnih, vertikalnih i dijagonalnih pomaka kamere, ubrzano smanjenje trzanja nakon promjene scene, smanjeni obrubi interpoliranog videa, povećana oštrina cjelokupne scene i finih detalja.

9. Poboljšane tvorničke postavke

philips-settings-change-2012

Uvijek navodimo kako su precizne tvorničke karakteristike u barem jednom od predložaka važne jer rijetko tko se odlučuje za kalibraciju svojeg televizora. Philips je toga također svjestan i drago nam je vidjeti kako je od ove godine poboljšao tvorničke karakteristike na modelima serija 5000 i 6000 koje smo testirali, no također i na seriji 9000 koja kroz “Cinema” predložak daje sliku koja je najbliža originalnom zapisu, bez interpolacije pokreta kod filmova ili promjena u prikazu boja. ISF opcije za kalibraciju sada više nisu ekskluziva za seriju 9000, već su dostupne i na serijama 7000 i 8000.

U svakom slučaju, s nestrpljenjem iščekujemo dolazak serije 9000 na naše tržište kako bismo ga mogli detaljnije isprobati.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

9 komentara

  1. Hfala puno o lepom izvestaju,ove poboljsene perfomanse ukazuje da ovaj model philipsa bice i ove godine jako konkuretan.Nadam se na jos vise informacija oko ifa sajma.pozdrav

    1. Da, Philips nastavlja s tehnološkim novotarijama i parnerstvo s TP Visionom nimalo nije negativno utjecalo na njihove proizvode, već naprotiv – vidi se mnogo toga novoga i poboljšanog u odnosu na prošlu godinu, uz trend da će tako ostati i u godinama koje dolaze. Što se lokacije gdje se televizori sklapaju tiče, Mađarska će ostati za modele više klase, dok sam nešto čuo da bi vremenom iz Poljske low end bio preseljen u Kinu. No to nije ništa čudno, npr. Loewe je na press konferenciji rekao kako također seli dio proizvodnje u Kinu.

      Sada ćemo svaki dan ići s nekoliko vijesti o proizvodima koje smo vidjeli na IFA sajmu. Pozdrav!

      1. Dali je Loewe najavio neki best buy koji bi bio i bi znacio u komercijalnom prodaji nesto.Dali znas zasto menjaju fabriku dali je da bi postigli bolju cenu na trziste.

  2. sto se tice kvalitete philips tv zadnja serija 9705 barem ovaj 32 inčni koji imam doma im je jako lose ispao ,losa slika sa stalnim zamucenjima,i duhovima,vrlo vjerojatno zato jer je i malen tv pa nemoze sve doci do izrazaja,iskreno se nadam da im je ova nova serija 9 bolja

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!