Audio opremaRecenzijeSlušalice

Recenzija [slušalice]: Bowers & Wilkins P3 Mobile Hi-Fi

DOJMOVI NAKON SLUŠANJA

bw-p3-design-listening

Kao i ranije testirane audio komponente, tako smo i Bowers and Wilkins P3 slušalice proveli kroz različite audio materijale, od filmova, glazbe, pa sve do testnih sekvenci kako bismo što bolje upoznali njegove mogućnosti. Osim kroz filmove, dobar pokazatelj kvalitetne reprodukcije zvuka je Telarcov Test Disc broj dva, a koji posjeduje nekoliko segmenata koji pokrivaju sve kritične zone koje mora zadovoljiti audio sustav da bi zvučao dobro. U tablici niže su dani rezultati (ocjene mogu biti: loš, osrednji i dobar):

Telarc Test Disc #2
Tonalni balans
osrednje do cca. 50% max. glasnoće, iznad dobro
Udaraljke dobro
Vokali dobri
Žičani instrumenti
dobri
Basevi i niske frekvencije dobri
Zvučna pozornica
dobra
Dinamika dobra
Detalji dobri

Za referentno slušanje je korišten sustav s ProAC Response Tritower zvučnicima, Denon PMA-700AE pojačalom, NuForce Icon uDAC D/A pretvaračem i Xindak XF-1000ES filterom napajanja.

Navikli na već dobro uhodane Senheisser HD595 slušalice i slušanje pri glasnoći manjoj od 50% na našem iPodu, B&W P3 slušalice su nam davale tamniju pozornicu kod koje je niže srednjetonsko područje bilo istaknuto pred visokim tonovima i detaljima koje sadrže. Tamnija zvučna slika se je dobro uklopila u niz pjesama s albuma filma Vitez Tame, ističući dublje nijanse i razne varijacije u nizu dionica koje smo poslušali. Kod povećanja glasnoće na cca. 50% maksimalne vrijednosti, dobili smo osjećaj da se B&W P3 nalazi u idealnom području gdje su nisku, srednjetonski i visoki tonovi našli gotovo savršen balans, te smo upravo pri tim glasnoćama najviše uživali u reprodukciji. Bas je bio solidan, čvrst i dobro zaokružen, te s obzirom na konstrukciju slušalica nemamo prigovora na njegovu reprodukciju. Visoki tonovi su također bili prisutni i dobro oblikovani, te nisu gubili detaljnost čak i u najzahtjevnijim glazbenim dionicama.

Osim Telarcovog testnog diska, prostornost zvučne pozornice smo provjerili slušajući skladbu Swimming s albuma filma Waterworld, kompozitora Jamesa Newtona Howarda. Od 2:34 minute kreće prava čarolija zvukova koji simuliraju ronjenje i sitne čestice vode koje se kreću oko likova u filmu, odnosno slušatelja skladbe, a koje je B&W P3 solidno prezentirao, premda ne onako dobro kao Senheisser, a koji uspijeva stvoriti trodimenzionalni prostor s jasnim i čistim visokotonskim područjem. B&W P3 ipak uspijeva stvoriti podmorski efekt s istaknutim nižim frekvencijama, a koje su i kod stvarnog ronjenja istaknutije od visokih.

Za provjeru dinamike poslušali smo aktualni i izvrstan album filma Vitez Tame: Početak, kompozitora Hansa Zimmera, te je svaka od skladbi bila prava poslastica za slušanje na P3 slušalicama, posebno ako ste ljubitelji nešto tamnijeg zvuka. Dinamične dionice su prezentirane čvrsto i korektno, bez tragova zamućenja ili gubitka kontrole. U odnosu na Senheisser HD595, tonalni balans nam se ipak nije toliko svidio, ponovno zbog nešto slabije izraženih visokih tonova. Tako je skladba “Why Do We Fall?” pokazala bolje balansiran zvuk uz bolje prenesenu emociju sučeljavanja s pogibeljnom situacijom, te preživljavanja iste.

bw-p3-dark-knigh-rises

Osim za slušanje stereo glazbe, P3 slušalice smo iskoristili i za igranje igara, te gledanje filmova i u cjelini dobili rezultat istih karakteristika kao i kod glazbe. Slušalice svojom kvalitetom reprodukcije pokazuju kojoj klasi pripadaju i čije ime nose, premda su za duže nošenje i bolje balansiran zvuk Senheisser HD595 referentne slušalice pokazale bolji rezultat. Naime, baš kao i stariji model B&W P5, tako i P3 model naliježe na oba uha, te unatoč upotrebi spužvaste unutrašnjosti prekrivene nježnom tkaninom, nakon korištenja dužih od sat, sat i pol vremena, pritisak se može osjetiti i potrebno je napraviti kraću pauzu da se uši odmore.

Iako ne posjeduju sustav za smanjenje ambijentalnih zvukova, P3 slušalice su se pokazale solidne u smanjenju intenziteta zvukova koji su dopirali iz okoline. To je dobar rezultat obzirom da funkciju odrađuju pasivno, što znači da korisnik nema brige oko zamjene baterija i dodatne mase koja prati takve tipove slušalica.

 

Prethodna stranica 1 2 3 4Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

9 komentara

 1. Ozbiljan proizvod, ozbiljne firme kao sto i treba da bude, sa njihovim se zvucnicima druzim vec 10 ili malo vise godina, svasta sam mjenjao, ali oni stoje na istom mjestu svo to vrijeme.
  Inace recenzija odlicna kao, i svaka do sada, i dobro je da se pise o drugim uredjajima, a ne samo televizorima.

  1. Hvala Adi na pohvalama!

   B&W je stabilan brand i uvijek mi je zadovoljstvo slušati (i gledati) njihove proizvode. Podsjećaju me na Logitech koji je prije nekoliko godina imao tu stabilnost i bio referenca za PC periferiju – nadam se da B&W neće zadesiti ista sudbina.

 2. pozdrav Darko. vi izgleda baš znate pogoditi o čemu ja razmišljam a,to je kupnja slušalica ali bežičnih (dosta mi je više žica)tako da mi je ovaj test jako dobro došao.samo mi se čine dosta skupe.hoče li biti kakva recenzija bežičnih slušalica.

  1. Kolega, sto se bezicnih slusalica tice pogledaj sennheiser ja imam vec 4g. njihov model HD 150 (nije bio posebno skup) rade fantasticno 100m. dometa zvuk nevjerovatno dobar za tu cijenu, i to sto su bezicne (900MHz).

   1. Kuhar, pogledaj recenziju koju sam radio 2007. godine za jedne bezicne slusalice tvrtke Vivanco. Uf, kad vidim kako su onda recenzije izgledale, uhvati me sjeta za starim vremenima ;).

    Sto se Senheissera tice, to je dobra i kvalitetna marka cije proizvode mogu, bas kao i Adi, preporuciti.

    Iduci test ce vjerojatno biti jednih Pioneer slusalica koje imaju aktivan sustav smanjenja buke.

 3. slušalice nisu dobre i p5 nije zadovoljio a kamoli p3 nek se b&w drze zvučnika, puno bolji izbor u istom cjenovnom rangu su sluske od senn, gradoa, hifimana, beyera a za melo veču lovu uz nabrojane staxi, audeze…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!