Audio-video uređajiVijesti

Samsung Cloud Gaming – napokon kvalitetne igre na pametnim televizorima?

samsung-wow

Korejski Samsung planira proširiti svoju Smart TV platformu novim servisom za igre, a koji razvija u suradnji s Gaikaijem, interaktivnom mrežom za distrubuciju PC igara, te proizvođačem čipova i grafičkih kartica – tvrtkom Nvidia. Samsung Cloud Gaming aplikacija bi bila dostupna kroz Smart Hub sučelje koje smo predstavili u recenzijama ES8000 LCD-a i E8000 plazme. Samsung planira započeti beta testiranja tokom ljeta, te lansirati proizvod najesen.

Samsung je u najnovijoj generaciji svojih televizora pokazao najveći korak naprijed kada su u pitanju kvalitetne aplikacije – neke od njih su Family Time za kreiranje galerije obiteljskih fotografija u oblaku ili Fitness kao virtualni fitnes centar s raznim programima vježbanja i pristupom profesionalnim video materijalima koje korisnik može kupiti i koristiti. Postojeće igre koje su dostupne u Samsung Apps galeriji vrlo su jednostavne i po kvaliteti i kompleksnosti daleko od onih koje igramo na mobilnim telefonima, a posebno konzolama i računalima. Igre poput pikada ili “Razbijenog TV-a” su zabavne za jednom ili dvaput isprobati, no nakon toga teško da ćete ih ikada više pokrenuti, osim za demonstraciju kada dođu prijatelji.

es8000-brokentv

Samsung Cloud Gaming bi trebao promijeniti situaciju i napokon iskoristiti ugrađene dvojezgrene procesore u najbolje LCD i plazma televizore ove godine – upravo će oni biti uvjet za pokretanje igara. Igre će biti različitih žanrova, od obiteljskih koje će uključivati razne slagalice pa do onih zanimljivijih – akcijskih igara poput Bulletstorma i World of Warcrafta. Za upravljanje će se moći iskoristiti tipkovnica i miš, te različiti kontroleri – lista kompatibilnih još nije objavljena. “Konzole imaju ciklus od 6 godina, dok naši procesori su dvostrruko jači svake dvije godine”, izjavio je Keita Iida iz Nvidije, kompanije čiji čipovi pogone Samsungovu servis u oblaku. “Hoće li zahtjevni igrači i dalje birati konzole? Naravno, no smatramo da ćete dobiti isti sadržaj i na modernim televizorima i mobilnim telefonima”.

Igre stalno napreduju u kompleksnosti, te im je potreban snažniji hardver kako bi se izvodile glatko i bez trzanja. Samsung je i na taj detalj mislio i uvođenjem Evolution kit hardverske nadogradnje osigurao pobošljanje performansi svojih televizora bez potrebe za investicijom u najnoviji model. Samsungov predstavnik je na HDTV Shootoutu, usporednom testu najbolji televizora ove godine, pokazao grafikon s kojeg se može zaključiti kako će Samsung nuditi nadogradnje za svoje modele s Evolution kitom naredne četiri godine. To znači da će korisnik koji je kupio ovogodišnji ES8000 televizor isti moći nadograditi iduće godine s novim mogućnostima i bržim procesorom, no isto tako to će moći napraviti i 2016. godine. 2017. godine će podrška za modele iz 2012. godine prestati i korisnik će morati kupiti novi televizor kako bi mogao imati najnovije mogućnosti u svojem domu. Nije poznato koje će to mogućnosti donositi ta čarobna kutijica koja će se montirati na poleđinu televizora niti kolika će joj biti cijena, no činjenica jest kako je ovo jedinstvena mogućnost da svojem televizoru udahnete “novi život”unatoč tome što nije kupljen aktualne godine. Jasno kako ove nadogradnje neće moći povećati fizičku rezoluciju niti ga pretvoriti u model sa sofisticiranijim sustavom pozadinskog osvjetljenja, no poboljšano procesiranje slike, nove mogućnosti upravljanja ili dodatna procesorska snaga bi mogli biti na listi promjena.

samsung-evolution-years

U svakom slučaju, pratiti ćemo razvoj Samsungove Cloud Gaming platforme kao i Evolution kita, te vidjeti kako će tržište i konkurencija reagirati na “pametnu evoluciju”. Tko zna, možda iduće godine hit budu “Gaming TV-i”.

Izvor: CEA SmartBrief

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!