Vijesti

BBC započeo s 1080p emitiranjem

BBC, najveća korporacija za emitiranje radijskog i televizijskog programa u svijetu, ovih je dana započela s emitiranjem svojih HD programa u progresivnom formatu – 1080p25, no tranzicija nije prošla najbolje za vlasnike televizora tvrtke Sony. Naime, BBC je uveo dinamičnu promjenu slike između isprepletenog (1080i 25 sličica) i progresivnog emitiranja (1080p 25 sličica) kako bi poboljšao kvalitetu slike, no to je neočekivano izazvalo probleme s kratkotrajnim gubicima zvuka kod ovogodišnjih i prošlogodišnjih Sonyjevih televizora. Sony je objavio kako radi na novoj verziji softvera kod koje ovaj problem neće biti prisutan, a ista bi trebala biti dostupna u narednih tjedan do deset dana.

Prelazak na emitiranje u progresivnom obliku korak je bliže modernom načinu prenošenja video informacija. Podsjetimo, isprepleteni način emitiranja i prikazivanja stvoren je zbog klasičnih CRT televizora koji su prikazivali naizmjenično parne i neparne linije informacija koje su stizale preko antenskog sustava. Današnji televizori tako ne funkcioniraju i sliku prikazuju sa svim linijama (odnosno mrežom piksela), te proizvođači moraju integrirati algoritme za prepoznavanje kadenci i njihovu više manje pravilnu reprodukciju, Kako ste mogli čitati u našim recenzijama, čak se i moderni televizori katkada muče s PAL i NTSC kadencama, što rezultira anomalijama u slici. Više o kadencama možete pročitati u zasebnom članku.

Valja napomenuti kako BBC neće cjelokupan program emitirati u progresivnom obliku – unutar istog programa isprepleteni prijenos će se koristiti za materijale kojima treba veća fluidnost, primjerice skrolajućem tekstu, tranzicijama itd.). Iz tog je razloga važno da oprema bude u stanju kvalitetno prepoznati tranzicije i prikazivati program bez anomalija.

Više o temi:

What Hi-Fi forum

What Hi-Fi

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Jedan komentar

  1. Ovaj deo price je potpuno preskocen sa emitovanjem 3d signala a da prethodno nisu prvu omogucili 1080p pa onda kao logican nastavak toga da ide 3d.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!