Vijesti

BBC započeo s 1080p emitiranjem

BBC, najveća korporacija za emitiranje radijskog i televizijskog programa u svijetu, ovih je dana započela s emitiranjem svojih HD programa u progresivnom formatu – 1080p25, no tranzicija nije prošla najbolje za vlasnike televizora tvrtke Sony. Naime, BBC je uveo dinamičnu promjenu slike između isprepletenog (1080i 25 sličica) i progresivnog emitiranja (1080p 25 sličica) kako bi poboljšao kvalitetu slike, no to je neočekivano izazvalo probleme s kratkotrajnim gubicima zvuka kod ovogodišnjih i prošlogodišnjih Sonyjevih televizora. Sony je objavio kako radi na novoj verziji softvera kod koje ovaj problem neće biti prisutan, a ista bi trebala biti dostupna u narednih tjedan do deset dana.

Prelazak na emitiranje u progresivnom obliku korak je bliže modernom načinu prenošenja video informacija. Podsjetimo, isprepleteni način emitiranja i prikazivanja stvoren je zbog klasičnih CRT televizora koji su prikazivali naizmjenično parne i neparne linije informacija koje su stizale preko antenskog sustava. Današnji televizori tako ne funkcioniraju i sliku prikazuju sa svim linijama (odnosno mrežom piksela), te proizvođači moraju integrirati algoritme za prepoznavanje kadenci i njihovu više manje pravilnu reprodukciju, Kako ste mogli čitati u našim recenzijama, čak se i moderni televizori katkada muče s PAL i NTSC kadencama, što rezultira anomalijama u slici. Više o kadencama možete pročitati u zasebnom članku.

Valja napomenuti kako BBC neće cjelokupan program emitirati u progresivnom obliku – unutar istog programa isprepleteni prijenos će se koristiti za materijale kojima treba veća fluidnost, primjerice skrolajućem tekstu, tranzicijama itd.). Iz tog je razloga važno da oprema bude u stanju kvalitetno prepoznati tranzicije i prikazivati program bez anomalija.

Više o temi:

What Hi-Fi forum

What Hi-Fi

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Jedan komentar

  1. Ovaj deo price je potpuno preskocen sa emitovanjem 3d signala a da prethodno nisu prvu omogucili 1080p pa onda kao logican nastavak toga da ide 3d.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!