PlazmaRecenzijeTelevizori i monitori

Panasonic SmartViera TX-P42GT50E (GT50 serija) 3D plazma recenzija

panasonic-gt50-header

Nakon testa najboljeg Samsungovog LED televizora za 2012. godinu, na test nam je stigla Panasonicova GT50 plazma u veličini od 42″. Obzirom da je ovogodišnja VT50 serija dostupna u veličinama od 50″ i više, oni koji su ograničeni prostorom, a žele posjedovati najbolju Panasonic plazmu od 42″ za ovu godinu, oči trebaju uprti upravo prema GT50 modelu. Ukratko, GT50  pripada SmartViera obitelji televizora s 15. generacijom plazma zaslona pune HD razlučivosti u 2D i 3D prikazu, THX certificiranom slikom, novim sustavom osvježavanja na 2500 Hz, te povećanim brojem gradacija. Među Smart funkcijama novost je internet preglednik s mogućnošću pristupa stranicama po želji korisnika, a televizorom se može upravljati bilo putem daljinskog upravljača, pametnog telefona ili USB tipkovnice.

Panasonic je i ove godine napravio odličan posao kada su plazme u pitanju – recenzenti toplo preporučuju, a korisnici hvale nove modele. VT50 kao top model je i ove godine najbolje opremljen i u njemu su implementirane sve najbolje tehnologije i funkcije, no ono što iznenađuje jest koliko su dva slabija modela – GT50, a posebno ST50 kvalitetnog prikaza koji uspješno prolaze uobičajene testne procedure i onu najzahtjevniju – uobičajene video materijale, kako u SD, tako i u HD kvaliteti.  GT50 koji je atraktivan utoliko što dijeli niz značajki kao i top model, no dostupan je u manjoj dijagonali od 42″. Glavna razlika između GT50 i top modela VT50 jest izostanak naprednog antireflektivnog filtera i Infinite Black Ultra tehnologije za najdublju crnu boju, te 3D naočala i Viera Touch Pad upravljača u paketu dodatne opreme.

2-panasonic-GT50

O Panasonicovim plazma modelima i tehnologiji u njihovoj pozadini smo već pisali u nekoliko navrata, te ćemo ovdje ponoviti ključne značajke GT50 modela. Za početak, radi se o 15. generaciji plazma panela, pune HD razlučivosti i s mogućnosti prikazivanja 2D i 3D sadržaja. 600 Hz subfield pogon zamijenjen je novim i bržim Focused Field pogonom koji rezolucijom u pokretu odgovara ekvivalentu osvježavanja ekrana od 2500 Hz, što bi trebalo osigurati oštrinu od punih 1080 od 1080 linija HD razlučivosti bez obzira je li slika statična ili u pokretu. Infinite Black Pro prisutan je i ove godine, a osigurava duboku crnu boju kroz poboljšan proces pražnjenja tako da i ove godine možemo očekivati veliki kontrast prikaza. Novost ove godine leži u povećanom broju gradacija slike – GT50 je u stanju prikazati 4x veći broj gradacija čime se postižu finiji prijelazi između nijansi. Prošlogodišnji i raniji modeli s 6144 razina gradacije nisu bili savršeni kod prikaza finih prijelaza, no uvođenje njih  24576 dovodi do razine studijske kvalitete u kućna kina. 3D prikaz će također imati koristi od novih ugrađenih tehnologija, a potvrdu kvalitete dokazuje THX 3D certifikat uz koji korisnik može biti siguran da će imati vjernu sliku ravno iz pakiranja, bez potrebe za kalibracijom.

SPECIFIKACIJE

 

Specifikacije
Proizvođač Panasonic
Model TX-P42GT50E
Tehnologija prikaza NeoPlasma plazma panel 15. generacije
Veličina ekrana 42 inča / 106 cm
Panel /
3D Ready/3DTV 3D Ready (bez naočala u pakiranju)
Aktivni / polarizirajući 3D aktivni 3D
100/200Hz 2500 Hz Focused Field Drive
Lokalno zatamnjenje da
Rezolucija Full HD, 1920×1080
Broj HDMI priključaka 4
Optički/koaksijalni audio izlaz Da/Ne
USB priključak Da (x3)
Ethernet/mrežni priključak Da
Wi-Fi Da (integrirani u TV)
PCMCIA/Common Interface utor Da
Utor za memorijske kartice Da
DVB-T/DVB-C/DVB-S Da/Da/Da
MPEG-2/MPEG-4 AVC h.264 Da/Da
Dodatne značajke
  • progresivni Full HD 3D
  • Infinite Black Pro
  • THX 3D certifikat
  • Ugrađen Wi-Fi
  • Web preglednik
  • DLNA
  • satelitski TV prijam
  • višezadaćnost
  • snimanje TV programa
Dimenzije [cm]  117.0 x 75.4 x 33.5 (bez stalka 4.1 cm)

Kompletne specifikacije >>

Adsense
1 2 3 4 5 6 7 8Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

106 komentara

  1. Zadnja po redu, ali i najrealnija recenzija GT50 plazme. Jedini ste naveli očigledne nedostatke i zato vam svaka čast. Ne robujete pojedinim brendovima ili tehnologijama.

      1. Pa vjerovatno. Znam da prošlogodišnji modeli nisu imali te napredne opcije, morao si kupiti neki njihov player.

  2. Vi ste jedini koji su dobili ovokao ocajne rezultate, 0,03cd/m2 crna?

    HDTVtest dobio 0,0010cd/m2 HD Portal dobio 0,0011cd/m2.

    Mislim da niste dobro kalibrirali model!!!

  3. Možete li nešto reći o modelu Grundig 40 VLE 8160 WL ,kažu da je best buy uopće na tržištu, nakrcan svime i svačime po specifikacijama…i dali ce biti recenzija sa tim brendom?

        1. Pokretna rezolucija je jedan okviran pojam koji ovisi od osobe do osobe, konkretno je o tome pisao Katzmeier na CNET-u i naveo kako se rezultat različito protumačiti može. No zašto uopće toliko čuđenja oko navoda od oko 900 linija kad se preporuča držati IFC na min vrijednosti i imati izvrsnu razlucivost? Nema interploacije pokreta i slika je odlična, to je ono najvažnije.

  4. Ma dajte preispitajte recenziju ponovno ili ste željeli biti drugaćiji od 4-5 vrhunskih recenzija, gdje nitko nije naveo ovakve nedostatke. Da niste recenzirali GT30? Malo ste smiješni ispali. Kolegi gore bih preporućio da zaobilazi Grunding !

    1. Gledao sam taj model koji sam naveo u Elipsu Arena Centar i imao je super sliku na HD nekom promo disku…i ima odličan media player sa velikim titlovima, podržava DTS i USB snimanje, sučelje mu je onako dosta neugledno u usporedbi sa korejskim firmama…jedino mu je SD loš koliko sam uspio vidjeti…neznam dali radi splittera od antene ili tv loše obrađuje sd signal?

    2. Zna se da prošle godine nisam testirao GT30, no družio sam se s njim dovoljno ove godine i kalibrirao više primjeraka, što je dovoljno za povući zaključke u odnosu na testirani model. Iza uočenih nedostataka u potpunosti stojim.

  5. Točno. Taj model dođe u Elipsu 4999kn i po specifikacijama je u rangu sa Samsungom 40D6530 koji je oko 7200kn.

  6. Kupio je moj kolega Grundig (nezmam oznaku) 46″ USB, 4xHDMI,LED ….. slika SD kanala na kablovskoj solidna, ipak je to FulHD veliki ekran, a signal nam je ionako smece, prikacili smo moj blu ray, i stvarno sam se iznenadi slika fenomenalna, ostra kao britva, nigdje ni traga duhovima, i sl. tako da stvarno nevidim razlog za izbjegavanje pogotovo sto je dobio 3g. garancije.

  7. Probaj saznati o kojem se modelu točno radi…ovaj je novi 2012 model…čovjek koji tamo radi mi je rekao da ima samsungov panel taj Grundig i kao od Philipsa 400Hz interpolaciju koliko sam ga skužio…

    1. Da, to su informacije koje i ja imam, da Grunding kupuje A panele od LG-ja i Samsunga, te da se sastavlja u istoj tvornici gdje i Sharp (low end modeli).

    1. Bjezali smo od Kineza pa nas stigose, tako ce i Turci, ako bi gledao da je Japan ili Njemacka nebi nikad nista kupio, pa jos malo ce kruh da bude made in china.

  8. Ja imam pitanje za recezenta za reprodukciju multimedije putem USB-a, da li televizor reproducira dobro MKV sa remuxiranim videom VC-1 codeca i audiom remuxiranim LPCM, te da li reprodicira bar unutar MKV-a remux DTS-HD MA, tj. Core DTS 5.1 koji je uključen unutar lossless verzije, te remux Dolby TrueHD, tj. Core Dolby Digital 5.1 koji je uključen unutar lossless verzije? Valjda razumijete skroz pitanje, mislim da valjda imate iskustva s tim.

  9. Izgleda da recenzenti američkog CNET-a, britanskog HDTvtest-a, hrvatskog HD Portala, britanskog AVforuma, američkog AVSforuma, njemačkog AREADVD-a su svi potplaćeni od strane Panasonica dok jedino vi ste toliko stručni i vidite 900 umjesto “potplaćenih” 1080 linija pokretne rezolucije.

    Ne da GT50 ima 1080 linija pokretne rezolucije nego se govori o kvaliteti iste te vi ste pomiješali konture objekata sa pokretnom rezolucijom!

    Kao što momak iznad mene reče vi ste htjeli da ispadnete drukčiji ali ste pokazali neznanje…

    1. Možda model od 42 inča i ima manju vertikalnu rezoluciju u pokretu, svi strani recezenti su testirali model od 50 inča, a za plazme je dokazano da teže postižu velike rezolucije na manjim dijagonalama i da takvi modeli imaju i lošiju malo razinu crne boje, za ovo posebno za Panasonic ima dokaza jer je britanski HDTVtest dokazao za modele manje od 50 inča iz 2010 da imaju smanjenu vertikalnu rezoluciju kod reprodukcije HD 3D materijala, kao i svi modeli iz 2011 imaju u 3D-u također smanjenu rezoluciju, uključujući i 65 inčni model, makar on zato ima bolju crnu boju. Od ove godine se i jeftiniji plazma paneli od Panasonica proizvode u Kini, pa se ne bi čudio da je rezultat testiranja točan, jer je mijenjana i driving metoda panela i fosfor, pa nemoj suditi prerano recenziju osim ako nemaš bolju opremu za kalibraciju i testirani primjerak doma.

      1. To što si rekao možda je bilo u 2010,danas je 2012 a od 2011 na 3d tv-im su mogli zbog 3d prikaza prikazati i 1200 linija zato uopće ne stoji tvoja izjava a od ove godine ne može biti kristalnijih 1080 linija bez ikakvog uključivanja ifc!

      2. Kakve veze ima 3d rezolucija sa pokretnom rezolucijom..

        Brkate pojmove..
        Svi modeli imaju smanjenu 3d rezoluciju, to je za sada ograničenje tehnologije..

  10. @master

    To što si naveo je čisto lupanje! hdtvtest je mjerio 42ST50, HDPortal je mjerio 42GT50! 42″ modeli koji su dobiveni iz istog yielda kako se vidi i kroz rezultate kalibracije.

    Nisam cuo od PZ800 modela za 900 linija pokretne rezolucije!

    Da mozda su im postali G10 u okviru G50-ke, sta znas….

      1. Oprostite ali koje provokacije. Gledam sada naveli ste na sljedećem linku kako je Panasonic 65VT50 pobijedio na uporednom testu
        https://hdtelevizija.com/2012/05/23/panasonicova-vt50-plazma-pobijedila-na-usporednom-testu-value-electronicsa/

        Pokretna rezolucija bolja od svih modela osim po njima do Samsunga E8000. Ovo je kvalitet kontura a ne 1080 linija.

        GT50 dijeli identičan panel, identičnu elektroniku kao i VT50 a vi ste dobili 900 linija.

        Nadalje, postavili ste kao krajni rezultat 0,03cd/m2 jer ste koristili ISF mod. Zasto ste koristili ISF mod pored superiornijeg THX moda.

        Color preciznost nikako ne može biti važnija od sveukupnog kontrasta.

        Ako su ovo provokacije šta reći. Vi ste dobili povjerenje a kupci i čitatelji vam govore kako ste dobili nemoguće rezultate nakon 5-6 svjetskih recenzija koje se kose s vašim rezultatima.

        Ako vam je lakše nećete od mene imati više “provokacija” jer sve ste sami rekli.

        1. Ado , mislim da ovo šta si napisao stoji. Međutim koliko znam puno puta je rečeno da se modeli za Američko , Englesko i neznamšta još koje tržište , razlikuju od naših i da ih netreba uspoređivati sa robom koja dolazi za naše tržište. Modeli su još friški na tržištu tako da nema puno recenzija osim Američkih i Engleskih i neznam da li su njihovi testovi relevantni za naše tržište. Usput to je samo moje mišljenje bez ikakve namjere za prepirkom.

  11. Darko, mogu li ja dobiti precizan odgovor na svoje pitanje o reprodukciji video i audio formata?
    I pogledao sam recenziju vašu G30 modela od prošle godine, za njega piše da DolbyTrueHD reproducira u stereo formatu, pa mi odgovorite kako ovaj, da li rade bar te Core verzije unutar lossless audia u MKV-u i VC-1 codec?
    Ja jedino vama vjerujem, vi se bar trudite puno toga testirati i reći istinu, jer svi imaju nedostatke svake godine drugačije, da nije tako, samo jedan high-end model bi svi ljudi kupovali da je savršen.

    1. Bok Master i oprosti na kasnom odgovoru, probao sam još par datoteka da ti mogu točno odgovoriti.

      Dakle, testirao sam MKV s VC-1 videom i WMA Pro audiom – slika se normalno prikazivala, zvuk ne.

      Probao sam MKV i M2TS s DTS-HD MA zapisom – reproduciran je DTS Core u oba slučaja bez problema. TrueHD ne prepoznaje i ne reproducira ni Core Dolby Digital varijantu, dakle uopće nema zvuka kod TrueHD audia. Ovo je probano i kod MKV-a i kod M2TS zapisa.

      LPCM također ne reproducira, probao sam sada u 10 GB velikom MKV datoteci.

      TV je još kod mene, uspoređujem ga s E8000 plazmom pa javi što još da probam.

  12. Pohvale na stručnoj i objektivnoj recenziji.
    Da li možete reći vaše osobno mišljenje o kvaliteti slike u odnosu na gt30?Čini mi se da je u odnosu na gt30 sa više mana a pogotovo u 3d-u i ta priča sa 900 linija rezolucije u pokretu na spram punih 1080 je priča za sebe.Lijep pozdrav svima.

    1. Pozdrav Rihard i hvala na lijepim riječima!

      Ne, nipošto da GT50 ima više mana nego GT30, već suprotno, ima određenih prednosti za koje iskreno nisam siguran da opravdavaju razliku u cijeni (GT30 trenutno je cca. 6.299 kn, a GT50 10.499 kn za 42″). Pokretna rezolucija je na oba televizora ista uz isključenu interpolaciju i malo je manja od 1080 linija, no kako GT50 ima IFC opciju na Min. koja čisti sliku i daje 1080 linija bez interpolacije pokreta (dakle filmovi su originalnog takta, bez fluidnijih pokreta), GT50 je u ovom segmentu bolji. Osim toga, THX mod tako dobar da bez kalibracije će 90% korisnika biti i više nego zadovoljno, a uz to i zvuk je poboljšan.

  13. Vidim da se rasprava zahuktala, ali Samsungova plazma je uvijek imala bolju pokretnu rezoluciju, pogotovo u 3D-u.
    Darko, ako još testiraš, navedi detaljno ovo za Core verzije i je li ima zvuka na lossless audiu uopće, i za VC-1 codec i u recenziji Samsungove plazme. Bilo bi dobro da si rekao koju veličinu plazme imaš, 51 ili 64.
    Panasonicov manual je sranje onda jer ima kao podržano izlistano WMA Pro i sve oblike PCM audia, makar u AVI formatu, ako ti je kompjutor slobodan mogao bi to prekodirati brže u AVI, staviš lošiju kvalitetu videa i just mux za audio, predlažem Staxrip, pa da vidimo je li samo lažu ili im je slaba podrška za neke kontenjere za što bi bili krivi loši programeri.
    I daj provjeri je li na Panasonicu 2.1 sustav zvuka samo reklama, pa miješa u subwoofer ostale zvukove ili radi kao posebni kanal samo za duboke tonove, problema takvih s miješanjem zna biti kod laptopa. I za LG LCD je u recenziji navedeno da podržava WAVE audio, a pošto je u MKV-u LPCM produženi oblik WAVE audia, probaj je li tamo radi i kakva je reprodukcija.
    Za LG 9700 plazmu je ove godine mnogo obećano, a prema recenzijama malo ispunjeno, nisam niti našao je li ima dvojezgreni procesor ili ne, a bilo bi zanimljivo testirati njihov najbolji LCD da vidimo jesu li ostvarili obećanje o puno zona zatamnjenja bez nedostataka kad su se prošle godine posrali.

      1. Onda kaj ti to znači, da .1 kanal, tj. subwoofer ne reproducira samo LFE, nego i ostale tonove, miješa se sve?

  14. Za crnu boju kod kalibracije je kriv sam Panasonic radi svojih umjetnih ograničenja u ISF modu, najviše kod osvjetljenja. Drugi proizvođači u tome ili nekom profesionalnom modu nemaju ta ograničenja, pa je glupo ako hoćeš preciznost boja da moraš žrtvovati kontrast, to imaju još od prošle godine.

  15. @Ado – slobodno pišite komentare no nastojite biti konstruktivni. Sve televizore testiram kroz istu proceduru i ono što senzor izmjeri to napišem i priložim kompletan izvještaj za proučavanje. Nisam prvi koji je uočio kako vrijednost crne varira i kako je bolja u THX-u nego u Pro predlošcima – bio to bug ili ne imao sam televizor iz dućana, što znači da će takve modele dobiti kupci i takve informacije im mnogo znače.

    Zašto nisam kalibrirao u THX modu? Jednostavno, tamo nema potrebnih kontrola za gammu, RGB balans i CMS parametre boja. Zbog boljeg kontrasta u THX-u, čitavo sam vrijeme i testirao dalje u tom predlošku, a kalibrirani Pro je ostao za referencu i usporedbu boja.

    Što se pokretne rezolucije tiče, prije GT50 sam ima GT30 da provjerim kakav je on i da ga mogu kvalitetno usporediti obzirom da prošle godine nisam radio njegovu recenziju. Kao i GT50, tako i GT30 je imao 900 linija pokretne rezolucije uz IFC isključen, te 1080 kada je bio uključen. Kako to 900, a ne 1080? Nakon što sam vidio desetke LCD-a s xyz herca, znam kako izgleda 1080 linija, a kako izgleda kada ih nije toliko. Katzmeier navodi 1200 linija kao najveći rezultat, no ja i pri statici na Monoscope testu ne vidim toliko jednostavno zbog fizičkog ograničenja rezolucije. O “brojenju linija” je pisao Katzmeier i napravio ispitivanje u kojem je pokazao kako različite osobe drugačije vide broj linija na istom televizoru: http://news.cnet.com/8301-17938_105-10020262-1.html

    Smisao rezultata pokretne rezolucije jest okvirna informacija koliko televizor oštro prikazuje dinamiku i to ne bi trebao biti temelj donošenja odluke da je model A bolji od modela B. Postoje još mnogi testovi preko kojih bi se mogla testirati pokretna rezolucija, no to bi recenzije učinilo još više tehničkima i prosječan čovjek bi se izgubio u brojkama. Kakva je oštrina kod pojedinih boja, različitih svjetlina, različitih frekvencija, različitih rezolucija? Puno podataka, zar ne?

    Meni je drago da postoji diskusija i da ima zainteresiranih za ovo područje, nadam se da će se početi organizirati i “HDTV Shootoutovi” i u našim krajevima i da ćemo moći uživo diskutirati o ovim pojmovima. Do tada, čitamo se u pozitivnom duhu!

  16. Vi opet ne vidite poentu kalibracije a toje da se dobije sto veci kontrast.

    Vi ste izabrali katastrofalne ISF modove koji imaju losije osvijetljenje i crnu boju te sa THX modova koji daje kontrast preko 10000 : 1 odlucili da idete na ISF predloske koji daju ne prosjecnik vec bjednih 3000 : 1 kontrast.

    Koliko sam vidio po drugim forumima i recenzijama, rezultati THX moda sto se tice game osvijetljenja i boja su sjajni oti of the box pa zrtvovati toliki kontrast da bi se sekundarne karakteristike dovele u perfekciju je nelogicno i to se jednostavno u kalibraciji ne radi. To nije uradio niti jedan kalibrator niti jedan site do sada.

    Spominjete Davida sa CNET-a, pa cu vam replicirati. Ako ste vi vidjeli par desetaka LCD-ova covjek je vidio par stotina LCD-ova. Kao i ljudi sa hdtvtesta te svi oni navode kako je pokretna rezolucija 1080 linija ali da je kvalitet pokretne rezolucije omedjen konturama objekata u pokretu.

    Vi ste zeljeli da ispadnete drukciji i bojim se da ste uradili jako los posao i ja sam razocaran vasim izborom puta kalibracije kao i dobivenim rezultatima te cijelom recenzijom.

    Vjerujte poslije vase recenzije niko ne bi imao zelju da kupi ovaj model a radi se o trenutno najboljem televizoru koji se moze kupiti.

    1. Poanta kalibracije je dobiti što veći kontrast? A što je s ostalim parametrima slike? Gamma, razina crne i bijele boje, pretapanje boja, RGB balans itd.? Da se razumijemo, THX Cinema predložak na GT50 modelu je kao nakon kalibracije kada se Oštrina smanji na 2 ili 3, a P-NR isključi. IFC na Min ili po želji Med ili High opciji i svatko može uživati u vrhunskom, tvornički podešenom TV-u. Kada i ako poprave EU modele da i u Professional predlošcima imaju istu (ili nižu) vrijednost crne boje, 95% korisnika ne bi vidjelo razliku između THX Cinema i kalibriranom Pro predloška.

  17. Pojma nisam imao da je cijena gt30 modela pala skoro za duplo i to u manje od godinu dana.Vijerujem da se apsolutno svi kupci dotičnog modela u toj dijagonali osiječaju prevareno i izigrano.Bolje da su ga krenuli poklanjat uz Panasonic mikrovalnu sa inverterom jer uz klimu bi ipak išla maximalna dijagonala.E sada jel odgovornost za tu svinjariju sa ultra brzim obezvrijednjivanjem dotičnog tv-a treba zakačiti panasonicu na nos ili glavnom uvozniku za HR.Ispričavam se na ironičnom tonu,ali mislim da nikada više neću kupiti Panasonic tv,makar prije godinu dana nego se pojavi na policama jer mislim da je samo onda prihvatljiv.Ako se nas pita vijerujte mi da bi nam bila čast donirati taj vanserijski magalomanski iznos u tom kontekstu u humanitarne svrhe individualno.Kako bilo sa ovim potezom su sigurno kod mene i meni sličnih nepovratno izgubili kredibilitet.Pri tome mislim prvenstveno na Panasonic,pa čak i da nisu glavni krivci za to,smatram da takvo stanje nisu smijeli dopustiti,pa ni kod nas.

  18. Mislim da poanta kalibracije nije samo maximalni mogući kontrast na štetu svega ostalog,iako moram priznati da je kod projektora što se kvalitete slike tiče presudan.
    Tako da ih ima sa normalnim i povišenim kontrastom naspram
    onih sa ultra high kontrastom,a iz prve ruke mogu vidjeti da je razlika brutalna.Osobno sam fan “crne boje” i voljan
    sam žrtvovati malo drugih stvari,npr.oštrine za malo više
    crne.
    Pozdrav.

  19. Nakon što sam detaljnije proučio kalibraciju, nije mi jasno zašto ste kalibrirali u professionalu?!

    Shvaćam da su neke kontrole detaljnije, ali pitanje je da li one doista omogučuju bolji krajnji rezultat?!

    Jeste li odradili i kalibraciju u THX modu pa su njeni rezultati bili još lošiji (bolji kontrast, ali lošije boje ili nešto)?!

    Ako jeste, pokažite nam rezultate da vidimo zašto ste odabrali Proffesional, a ako niste, zašto niste??

    1. Kako sam već napisao, zato da provjerimo koliko precizno možemo otići s RGB balansa, gamme, te gamuta boja. U THX-u sam mogao povećati Contrast i smanjiti brightness, no to bi utjecalo na gammu koju uvijek težim dobiti što stabilniju moguću. Obzirom da je prepoznat problem s pojedinim modelima koji imaju slabiju crnu u Pro predlošcima, vjerojatno će Panasonic izbaciti nadogradnju tako da će Professional moći zasjati u vrhunskom izdanju kakvo i odgovara televizoru ove kategorije. Do tada, THX Cinema all the way!

  20. Uh, sad kad ovo citam shvacam da je istina sto su govorili za neznanje pojedinih recezenata da kalibriraju televizore.
    (NE)znanje je opet izaslo na vidjelo.

  21. Darko, VI zaista ne znate što pričate? Citirat ću vas: “Poanta kalibracije je dobiti što veći kontrast? A što je s ostalim parametrima slike? Gamma, razina crne i bijele boje, pretapanje boja, RGB balans itd.? ”

    Razina crne boje i bijele boje jesu KONTRAST!!!!!!

    Šta vam je pretapanje boja u kalibraciji, prvi put čujem taj izraz. Pretapanje boja je banding odnosno gradacija koji je stvar elektronike i mogućnosti panela da isti eliminira a ne stvar kalibracije jer me zanima na koji način utičet ena pretapanje boja?

    I onda kažete kako vas provociram?

    1. Ado, moras shvatiti da Darko ne razumije u potpunosti sve pojmove i tek je nedavno krenuo sa kvalitetnom aparaturom kalibrirati plazme. Jos ne razaznaje sto se moze promjeniti kalibracijom a sto je fizicka elekrtonika uredaja (banding) i koja se ne moze sa calmanom promjeniti.

  22. Gospodine Darko,

    Ovo nije neki nas napad na vas, shvatite ovo konstruktivno. Dobijete televizor i bacate se pojmovima koji nemaju veze s realnim testovima.

    Pitam vas opet i citiart ću vas opet: “Poanta kalibracije je dobiti što veći kontrast? A što je s ostalim parametrima slike? Gamma, razina crne i bijele boje, pretapanje boja, RGB balans itd.? ”

    Pa ću citirati sebe:
    “Razina crne boje i bijele boje jesu KONTRAST!!!!!!”

    Šta vam je pretapanje boja u kalibraciji, prvi put čujem taj izraz. Pretapanje boja je banding odnosno gradacija koji je stvar elektronike i mogućnosti panela da isti eliminira a ne stvar kalibracije jer me zanima na koji način utičet ena pretapanje boja”

    Objasnite sta ste zeljeli reci kako s ovom recenzijom tako s ovim pojmovima koje nakon 10 godina koliko pratim AV terminologiju prvi put cujem.

    Da li je moje pitanje opet provokativno?

    Nemojte molim vas navoditi druge ljude vec ono sto smo vas pitali.

    1. Ado, nije provokativno, no ispada da od cijele recenzije koja pokriva toliko toga ništa ne valja zbog krivog tumačenja pojma vrijednosti i razine, što je objašnjeno na linkovima koje sam dao. Vidim i na stranim web stranicama da se ta dva pojma međusobno izmjenjuju, pa ću još jednom to objasniti.

      Dakle, kada govorim o razinama crne i bijele boje, to se odnosi na razine 16-235 koje se koriste kod DVD, Blu-ray i ostalih video materijala. To su definirane vrijednosti i još su poznate pod imenima Reference Black i Reference White, dakle ispod, odnosno iznad njih ne bi trebalo biti informacija i nijanse bi trebale biti pretopljene u jednu uniformnu površinu. Sad, koji god ekran da je u pitanju, to su razine koje se cilja postići, premda onu za bijelu boju se obično postavlja više jer ipak na pojedinim Blu-rayevima se i tamo nalaze informacije, a osim toga, kontrolom kontrasta je omogućuje stabilizirati gammu ako TV ne posjeduje naprednije kontrole baš za taj parametar.

      E sad, jedno su razine, a drugo su vršne vrijednosti crne i bijele boje – razine nemaju mjernu jedinicu dok vrijednosti imaju. Odnos vršne bijele i crne boje se navodi u recenziji kao kontrast U Europi su to kandeli po metru kvadratnom, a koje Ameri zovu “nits”, a oni sami koriste Foot Lamberte (fL) jedinicu. Dakle, ono što navodimo pod razinu crne boje (npr. 0.03 cd/m2) se odnosi na vrijednost crne boje koju je izmjerio mjerni instrument, a ne na razinu crne boje koja je nešto drugo. Da, kroz kontrole se istovremeno može mijenjati i razina i vrijednost, što sve skupa dodatno komplicira. U recenziji se navode dva kontrasta, jedan predstavlja dinamički raspon (On/Off), a drugi stvarni kontrast (ANSI šahovnica) koji je manji od prvog, no bliži je stvarnosti.

      1. Uz svo dužno poštovanje ali mislim da vi zaista ne znate o čemu govorite.

        Nivoi crne boje nemaju veze s tim što pričate. 16-235 raspon koji ste spomenili se odnosi na smanjene white to white i black to black vrijednosti kod AV uređaja. Oni se provjeravaju, ne putem 16-235 raspona već upravo suprotno 0-255, koji je PC standard ali se koristi za wtw i btb cliping emulaciju!

        Razine crne boje su direktno proporcionalne kontrasti odnosno osvjetljenju kada je bijela u pitanju, tako da to sto ste naveli nema veze s vasim testom.

        Ne znam kome i zasto objasnjavate cd/m2 i kako se to u americi naziva. Ne razgovarate s nekim pocetnikom nego s osobom koja odlicno razumije elektroniku i način funkcioniranja u sprezi s panelom.

        Bacate se pojmovima koji nemaju veze s kalibracijom tipa “vršne vrijednosti crne”. Mislim da u Hrvatskoj to niko nikada nije čuo!

        Ukucao sam na google taj vaš izraz “vršna vrijednost crne” i osim te vaše rečenice ništa mi drugo nije ni slično na Googlu prikazano;

        http://goo.gl/w4mLz

        Na kraju sve i da postoje ovo sto ste nabrojali a kako sam rekao tehnicki je neispravno jer ne postoje razine crne vec razine koje elektronika upravljava sa signalima od 0 do 16 za crnu sto nema veze sa crnom bojom vec s detaljima i to ne u slici ali nije na meni to da objasnjavam, vi ste recenzent…ostaje pitanje kako je to sve vaznije od kontrasta, kako ste naveli u recenziji.

        Opet napominjem izabrali ste da jedini vi i samo vi koristite ISF modove koji su tako ocajni ove godine u odnosu na THX mod radi razloga za koje mislim da ni vama u potpunosti nisu jasni.

        Kako sam rekao ja i svi koji su procitali ovu vasu recenziju, vi jednostavno ste pokazali koliko vam nedostaje tehnicke ekspertize u poslu koji radite.

  23. “Objasnite sta ste zeljeli reci s ovom recenzijom”. Željeli smo reći da je to odličan televizor ali da ne vrijedi tih para koliko košta. To je moje mišljenje.

  24. Darko, jesi našao vremena i testirao film s LPCM zvukom u MKV-u na LG-u onom koji se trebao vratiti, i LPCM u AVI kontenjeru na ovome Panasonicu. I probaj to skupa sa VC-1 videom i lossless audiom, je li rade bar Core verzije na Samsung plazmi u recenziji.
    Mogu dobiti odgovor je li bar kaj u tijeku.

    1. Hej Master, LG mi još nije stigao, trebao je ovaj tjedan zajedno s top modelom, no iz nekog razloga kasni…
      Panasonic je otišao, sve što sam bio naknadno probao je LPCM u MKV-u i taj nije radio.

      Woofer na poleđini televizora ne reproducira samo LFE nego i dio srednjetonskog područja.

      1. Ovo za 2.1 sustav je i dalje znači reklama uglavnom, programeri su im loši i dalje nakon što već godinama kasne sa ispravnom multimedijalnom podrškom, a i preko HDMI piše da je podržan ulaz zvuka za dva kanala, a media player im je onda ista stvar. Ima prijatelj VT30, pa ista stvar sa zvukom, valjda nešto dublji tonovi od ostalih, ali nema tu čistoće. Bilo bi dobro zvuk usporediti sa VT50, ima li kakve razlike taj Pro, kad vam dođe naravno, mogli bi javiti i kad bi to moglo biti, da čitatelji znaju.

  25. Gospodo svaka recenzija se vrši u najboljem modu televizora a u ovom slučaju to je THX i tu priča završava a ispitivanja u drugim modovima je šta bi bilo kad bi bilo i slično !!

    1. Da, THX je najbolji i na njemu su vršeni svi testovi procesora i kvaliteta slike sa svim vrstama materijala. ISF je ovdje za video puriste koje može koliko se precizno pojedini parametri slike mogu podesiti, mogu li greške RGB balansa i boja ići ispod 2, 1 itd.

  26. darkec, kako si se samo dao uvuci u ovu spiku… odjebi sve te zlonamjerne komentare, a po strucnosti istih se vidi i tko ih pise ;-) a mi nismo tulavci da ne znamo ukucati i druge portale pa steci nekakav osobi dojam o samom tv.

    1. THX tire312, ma vidim da postoje pojedinci koji su jako osvjetljivi na sve vezano za Panasonic – kao da su njegovi obožavatelji. Interesiralo me koliko će daleko ići u uvjeravanju i kakve će argumente iskoristiti – srećom da ja samo koristim poznate metode po kojima se kalibriraju televizori i niti sam autor tim metoda, niti su moje vlasništvo. Ako netko vidi smisao kalibracije u povećanju kontrasta, to je njegova stvar – mene osobno to ne impresionira, već gledam malo šire na problematiku.

  27. Evo još jedan prorok koji zna tko je iza nekog nadimka hahhaa ,neki su čak napravili recenziju onog što su drugi napisali pa poslje detektivskog rada došli su do zaključka da su to ljudi koji znaju nešto o audio-video opremi ,evo svako od nas ima svoju stranicu za testiranje hahahhahaa daj ne budite smješni !

  28. Čuj Darco ja znam da svaki recezent želi najbolje pa ne sumnjam i ti tako bi trebalo biti ,banalan primjer svaki automehaničar kaže da zna popravljat auto ali nisu svi tako dobri u svom poslu,netko uvijek zna bolje ,moje mišljenje je da ova recenzija nije dobra ali ne samo zato što je to Panasonic,također se ne slažem s izjavama na CNET-U u vezi lm670 gdje ga ocrniše do bola a puno ljudi je reklo od recenzenata do nas koji diskutiramo da se nimalo ne slažemo s tom ocjenom,a našlo bi se tu još možda primjera ali glupo sve navoditi,a totalno je glupo govoriti o ljudima nas zanimaju testovi te podaci i uvijek će tako biti i treba ukazati na to kad ne valjaju ,pozdrav !

    1. Da, LM670S su ocrnili, a isti tretman je imao i prošlogodišnji LW980S s manje LED zona no što je očekivano pa su svi cijeli fokus okrenuli samo na taj segment, zaboravljajući pritom da je to jako dobar televizor koji može mnogo toga ponuditi. To zna biti problem kod recenziranja, uoče se pojedine nesavršenosti koje ispada da su velike, a zapravo, kod uobičajenog gledanja jedva da su primjetne…

  29. Na CNET-U pricaju budalastine po mom misljenju nisam strucnjak, ali nisam ni slijep kupio mi je komsija LM670 ja sam licno odusevljen kada se malo poigra sa postavkama slika je fantasticna, mogucnosti takodjer, a to sto u mraku crna nije crna nego tamno siva cim se upali najmanje svjetlo u sobi to se vise neprimjeti.

  30. Vec dize vrijeme pratim vase recenzije koje su mi pomogle da puno bolje rezumijem problematiku i imam vise informacija koje ce mi pomoci kod izbora pri kupnji novog TV-a
    Ipak, imao bih jedno ptianje.
    Kako su pale cijene proslogodisnjih modela dosao sam u dilemu: kupiti 42VT30 ili 42GT50?
    Molio bih vase misljenje.

    1. Pozdrav Ivica! Osobno bih uzeo VT30, povoljniji je 500-ak kuna, dolazi s dva para naočala, a kvalitetu slike ima odličnu. GT50 ima bolju gradaciju i pokretnu rezoluciju (manje kontura oko objekata), no s optimalne udaljenosti razlika teško da se može vidjeti, posebno na toj dijagonali. Naravno, ako tražite otvoreni web pretraživač i multitasking, onda GT50 ima prednost, no nekako mi se čini da vam to nije prioritet ;).

  31. Pozdrav g.Darko, jedno lagano pitanje za Vas.
    Imam gt30 1.g. , da li sa nadogradnjom softvera
    mogu dobiti otvoreni web pretraživač na svojoj gt30 i ako mogu molio bih mali naputak.
    Zahvaljujem i puna podrška Vama i Vašoj ekip!

    1. Pozdrav Vuki!
      Dobiti novu značajku poput otvorenom pretraživača je jedna od boljih nadogradnji za koje sam čuo, tako da ne vidim prepreke da ju ne implementirate. Pretpostavljam da je Vaš TV povezan na internet, dakle sve što trebate je pronaći u izbornicima opciju za softversku nadogradnju i pratiti korake koji će se prikazati. Instalacije se sastoji od svega nekoliko dijaloga koje treba potvrditi i nakon što se preuzme i automatski instalira sve bi trebalo raditi bez ikakvih problema. Ipak, nije naodmet nakon instalacije i ponovnog pokretanja sustava ugasiti TV i upaliti ga za par minuta, čisto da bi se izbjegle anomalije poput one na Philipsu 9706H http://goo.gl/3PfgB .

      1. Prvo da se zahvalim na brzom javljanju !
        Da imam povezan TV s internetom i jesam ja pokušao u par navrata ažuriranje softvera kad sam čuo da postoji otvoreni web pretraživač u novim modelima Panasonica.
        Međutim što se dešava, krene ono sve redom i kad dođe do mjesta za ažuriranje otvori se dijalog “Traženje novije verzije softvera:Molim pričekajte!” i tako ja čekam i čekam…ne znam da li je dostupna novija verzija, trenutna je 1.318 koju sam dobio ažuriranjem negdje u 9.mj.2011. znači sam postupak mi je poznat ali ne ide, da li negdje griješim?
        Lijep pozdrav i ispričavam se ako gnjavim !

  32. Vuki, sve OK, čudno da ne prolazi na taj način. Pogledao sam na panasonic.hr stranici no tamo se nudi jako slab izbor nadogradnji, a na panasonic.de ne nalazim nadogradnju. Budem pitao u Panasonicu pa javim.

  33. Vuki pa ti tražiš nešto za što nisi siguran da postoji,provjeri prvo na službenim stranicama da li uopće ima update za gt30,moje mišljenje je da ti nećeš dobiti tu uslugu jer to mogu imati samo tv -i od 2012 g. i tu nema ništa čudno,zar ti misliš da bi oni updejtirali stare linije da posjeduju ono što imaju novi ,nikad se to nije desilo niti neće niti u jednom brandu,st50 ima pretraživač ali nema flash dok gt50 ima sve !

      1. Oni znaju onoliko koliko mi znamo ,ma oni znaju još manje jel ih nije briga kao ni druge brandove jer smo mi za njih malo tržište s malom kupovnom moći ,kod nas ljudi kupe tv svakih 10g dok je to u EU 3-5g.

  34. Evo i ja da se malo umesam. Do sada sam bio prisutan na HD portalu i mislio da je Jasmin Custovic Nani najjaci u ovom delu kada su recenzije i kalibracije u pitanju. Medjutim kako su pocele zajebancije oko Panijevog modela ST50 u vezi vertikalnih linija u cije sam se postojanje i sam uverio, a doticni g-din nas napravio sve budalama, uvideo sam da tu nesto OGROMNO smrdi i da neko namerno “gura” taj model. ali elem, mi balkanci smo jako bolecivi na te (znate na sta mislim)stvari, a pogotovu kada su interesi u pitanju. Ok, nema veze, ja sam recimo moju plazmu kalibrisao po Nanijevijem postavkama ( u pitnaju je bio model Samsung 51D6900) i ono brate kao da je za neku pecinu bilo namenjeno a ne za normalne uslove u kucnom okruzenju. Nista se nije moglo videti, slika mracna i mutna, pa sam pomislio da mi nesto sa vidom nije u redu. Nema bolje kalibracije od moga oka, normalno u kombinaciji sa nekom od postavki iz kalibracionog uputstva.Uzgred, Nani je rekao da Darko nezna kalibrisati plazmu, pa se pitam kome vise i sta da verujemo jer ovo mi licni na sukob neke dve struje, a mi “obicni” smrtnici ostajemo izmedju dve vatre, pozz

    1. Levca5, svaki TV se mora kalibrirati za sebe i najbolje je krenuti po uputama koje sam objedinio u tekstovima pod Kalibracija televizora (na vrhu stranice ima izbornik). O tome da postavke ne vrijede na svim modelima iste serije sam pisao i od tada to potvrdio još nekoliko puta kalibrirajući iste modele.

      Što se tvrdnji o kompetentnosti tiče, samo ću reći da se na internetu može napisati što se god želi, no isto tako se uz malo pažnje može vidjeti što je istina, a što nije.

  35. Očito je da ti ne znaš ništa o televizorima ,svaki tv posjeduje neke probleme nema idealnog ,ako neki tv ima neki kvar ne znači da neka cijela serija ima kvar i ako nekoliko važnih sajtova kažu da je neki tv ok bilo lcd ili plasma uvijek će se naći neki debil koji će reći da to nije istina ali ovakvu glupost još nisam čuo hahahha primjenit kalibrirane postavke od st50 na d6900 i reći da slika ništa ne valja ,svatko ko nešto barem malo zna o tome reći će ti da se poklopiš ušima i da bolje šutiš !

  36. Ovakvu prepotentnost nisam video i cuo, pa *ebote, sa kakvim ja bolesnicima ovde ucestvujem u raspravama. Prvo, nemoj se smejati supku jedan jer nisam pomenuo podesavanja za ST50 i D6900, jer sam lepo napomenuo da su kalibrisane postavke bile za D6900, a drugo, isprobao sam 6 plazmi ST50, jer sam ih mislio preprodavati i SVE do jedne su imale vertikalne linije (neke vise, neke manje izrazene), ali se to najvise videlo na zelenim povrsinama prilikom gledanja utakmica u HD preko satelitskih recivera. To, da nemam veze o televizorima, mozda, jer ne baratam pojmovima kao ti mozda, ali imam u mojoj kuci 4 plazme (Pani PV60, 6godina, Pani G30E 2godine, Samsung 51D6900, godinu dana i ST50 mesec dana) kao i jedan LCD Samsung 40B650, pa ako neko nista nezan o plazmama, sigurno to nisam ja, jer ih bre ovde gledate samo po prodavnicama, procitate nesto po forumima i gadjate se terminima, a videli ste ili kupili plazmu skoro. Uz to da napomenem da radim i CS, uvodim i prodajem satelitsku opremu, kao i satelitske HD recivere (dreambox 500, 800, HD, kako originale, tako i kineze) – pa ako ja nisam kompetentan da pisem ovde nesto koji sam vec sedma godina u HD svetu, onda jebem li ga ko je onda taj. Izvijavam se zbog malo grubih reci, ali ovakve budale me nateraju na to, neznajuci da ovde ima mnogo, mnogo ozbiljnijih igraca nego sto oni mogu zamisliti
    pozz

  37. hi my name abdullah in uae dubai
    yes i want buy or order 1 plasma tv
    model Panasonic TX-P42GT50E
    and yes i want standard shipping delivery
    i want do good business everyday I Think What I Do in dubai no have this model Panasonic TX-P42GT50E he no have good model
    I send money Western Union Money Transfer Control Number MTCN bank available this good business for order
    i send full address UAE DUBAI HOME ABDULLAH
    Please Help i no have more money for order sorry i have AED 6000 convert EUR 1295
    send Please full Information standard shipping
    thank you for help

    1. Pozdrav Tire!

      Pure Direct označava da televizor minimalno obrađuje signal koji mu stiže, što u kombinaciji s naprednim kontrolama za kalibraciju znači da možete na ekranu vidjeti sliku koja je istovjetna onome što se nalazi u izvoru signala. YCbCr 4:4:4 označava da televizor može pravilno prihvatiti signal s punom chroma informacijom, odnosno informacijama za boje, što do sada nije bio slučaj iako je Panasonic prodavao Blu-ray reproduktore koji su referentni chroma signal slali putem HDMI-ja. Svi materijali na Blu-ray mediju su pohranjeni s manjim brojem informacija za boju (tzv. 4:2:0 konfiguracija gdje se na svaka četiri piksela za svjetlinu nalazi po jedan Cb i Cr piksel, dok se u drugom redu ne nalazi niti jedan, te se zatim uzorak ponavlja), tako da se isti moraju “popuniti” i na kraju pretvoriti u RGB signal koji onda TV prikazuje na svom zaslonu. Razlika se može uočiti na finim prijelazima i u detaljima, no najbolje na specijaliziranim testnim uzorcima – kod filmova i ostalih materijala gdje je ta opcija dostupna, razlika teško da se može vidjeti na uobičajenim veličinama ekrana, no ako je dostupna, nema razloga ne ju iskoristiti.

  38. Pozdrav Darko,
    prvo da zahvalim na odgovoru,
    Što se tiče tog obrađivanja signala – znači pure direct obrađuje minimalno, a bez toga obrađuje malo više. Da li to znači da je zbog toga na plazmi teže dobiti oštrinu kao na LCD, jer obrađivanje signala kvari mapping pikela 1:1 ?

      1. Pozdrav Tile, isprika što kasno odgovaram (godišnji još traje).

        Da, Pure Direct minimalno obrađuje i to je posebno interesantno onima koji rade u video produkciji i žele vidjeti originalnu informaciju bez kompromisa.

        Što se oštrine tiče, ja bih rekao da prividno izgleda da plazma ima manje oštru sliku zbog načina na koji prikazuje pojedine nijanse boja titrajući između dvije vrijednosti koje može prikazati – LCD s time nema problema i prikazuje sliku posve mirno što se može percipirati kao da daje veću oštrinu. Inače, kod samih testova rezolucije i LCD i plazma ostvaruju podjednak rezultat uz 1:1 mapiranje (naravno, Full HD modeli).

  39. Poštovani,
    kao prvo lijep pozrav cijeloj ekipi!
    Namjeravam kupit novi tv. Izbor mi je 50GT30 i 50VT30,cijena za GT je 5500kn a za VT 6900kn. Oba su iloženi modeli. Dali veća cijena za VT opravdava razliku u kvaliteti?

  40. Pozdrav,

    da li mozda znate kaliko se grije model GT50? Da li grije podjenako kao ko stare plazme ili se grije manje? I ako se grije manje koliko je to od prilike.

  41. Dečki, nisam toliko kompetentan pa vas molim pomoć. Dakle, htio sam si kupiti Panasonic VT50 u zamjenu za Philips 42PFL4007 pa sam prije tri dana u dućanu gledao Panasonic TX-P50VT50 kako radi kraj nekoliko LG LED televizora i kraj Samsunga ES8000. Očekivano, boje na plazmi su totalno prirodne i puno bolje nego na svim ovim LED televizorima, no jedino me zasmetao prikaz kretnji. Nevjerojatno je da 2500FFD na Panasonicu vidljivo lošije prikazuje “motion picture” nego ES8000 (koji ima 800 CMR). Znam da su pojmovi neusporedivi, ali Panasonic se na sva vrata hvali prikazom kretnji bez “blura”, sve dok čovjek to ne vidi u živo. Baš je očito sporiji ekran od Samsungovog – vidio sam jer se vrtio nekakav demo na svim telkama i razlika je odmah vidljiva. Jel znate koliko nativnih Hz ima ta plazma? 120? Osobno mi je važnije da mi akcijske scene u filmovima izgledaju fluidno i čisto nego da mi se crna boja ne prikazuje baš kao crna već sivkasta (na to mi se oči naviknu i više to niti ne primjećujem). Može i preporuka za TV 46 – 50″, nije uvjet plazma ili lcd, bitno je da je brz i da čita sve moguće formate. Išao bih do cca 12000 kn. Jel znate i razliku u potrošnji (na mjesečnoj bazi) između plazme i led-a – ili je to zanemarivo. Hvala unaprijed

  42. moze li savjet otisla su mi 2 hdmi izlaza na plazmi radi jos jedan,ako uzmem hdmi switch da li cu imati problema sa slikom ili je isto?

  43. Pozdrav Darac. Ako moze za mene savjet. Nedavno sam nabavio rabljenu plasmu 42g30e i tv u jako mracnim sjenama ima vidljiv burn in na mjestu gdje na nasim tv kanalima bude prijevod i logotip od tv postaje. Pokusao sam problem odkloniti sa onom kliznom bijelom trakom sto putuje po crnom ekranu (3 sata) i ukljucenim pixel orbiterom,ali bez pomoci. Jel se moze vise sto napraviti po tom pitanji ili se s tim pomiriti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!