PlazmaRecenzijeTelevizori i monitori

Recenzija [2D TV plazma]: LG 42PA4500 (PA4500 serija)

TVORNIČKE POSTAVKE I KALIBRACIJA

spectracal-c6-hdtelevizija

Provjera karakteristika slike i kalibracije je izvršena putem SpectraCalovog Calman Professional softvera, X-Rite SpectraCal C6 kolorimetra i AVFoundtry VideoForge generatora uzoraka.

Brzi info
Kontrola gamme
RGB balans Upravljanje bojama (CMS)
da da (2 ili 20 točaka) da, primarnim i sekundarnim

LG PA4500 na izbor nudi postavu od sedam različitih predložaka za sliku:

 1. Vivid
 2. Standard,
 3. Auto Power Save (APS),
 4. Cinema,
 5. Game,
 6. ISF Expert 1 i
 7. ISF Expert 2

Predlošci svojim nazivima sugeriraju za kakvu namjenu bi se trebali koristiti, a kako to već biva, tako i ovdje Standard predložak nema mnogo poveznica sa stvarnim standardima po kojima se snimaju TV programi i filmovi, već su Cinema i ISF predlošci oni gdje će preciznost slike biti najveća. LG i u 2012. godini nastavlja s implementacijom ISF predložaka koji nude najviše opcija za precizno podešavanje parametara slike, uključujući kontrolu gamme, razine crne boje, balansa bijele boje u dvije ili dvadeset točaka, te sustav za kontrolu boja (CMS). Kontrola ne manjka na ovom modelu, međutim ono što manjka jest njihova preciznost.

lg-pa4500-cinema-default

Za početak, baš kao i kod Sharpovog LE830 LCD televizora koji pripada višoj klasi tog japanskog proizvođača, tako i LG-jev PA4500 bitno otežava proces kalibracije zbog različitih rezultata sa i bez aktivnih izbornika. Jedan od najbolji primjera svakako je podešavanje RGB balansa, a koji bi se trebao moći vrlo precizno podesiti putem čak 20 točaka za podešavanje (po 5% svjetline). Naime, RGB balansiranje znači ugađati vrijednosti za crvenu, zelenu i plavu boju sve dok se njihove ne razine ne pronađu oko vrijednosti 100%, što bliže to bolje. Svaka od kontrola ima svoj raspon, a kako se nalaze duboko u izbornicima, ulaziti i izlaziti za svako podešavanje značilo bi mnogo utrošenog vremena za pravilan RGB balans. Srećom, čak i bez izlaženja iz izbornika, razlike nisu prevelike tako da smo kroz balans u 20 točaka (podešavanjem svake druge vrijednosti) smanjili greške za dvostruko i tako ih učinili nevidljivima čak i za trenirano oko.

lg-pa4500-on-off

Što se vrijednosti crne boje tiče, ona se je kretala od 0.053 cd/m2 u ISF predlošcima, pa do 0.061 u Cinema predlošku. Svjetlina je iznosila preciznih 119 cd/m2 u Cinema predlošku, odnosno 76 cd/m2 u ISF predlošcima. Kao i ostale plazme, tako i PA4500 ima određenu vrijednost svjetline koju može prikazati na zaslonu, tako da će manja regija bijele boje na crnoj pozadini svijetliti intenzivnije od čitavog ekrana bijele boje. Sukladno tome se mijenja i vrijednost crne boje.

Kroz kalibraciju smo prvenstveno radili na poboljšanju gamme, a koja je u svim predlošcima nestabilna i tako položena da čini sliku svjetlijom nego što treba biti. Kroz povećanje svjetline (da podesimo razinu crne boje) i smanjenje kontrasta (da se nagib gamme popravi), dobili smo stabilniji balans boja u slici, uz prosječnu gammu od 2.14.

Za kraj ostaje sustav za podešavanje boja, a koji nudi podešavanje primarnih i sekundarnih boja. Iako bogat opcijama (zasićenje, nijansa i svjetlina), pojedine boje – konkretno crvenu – nismo mogli preciznije podesiti jer su kontrole bile grube i usmjeravale točku suprotno od očekivanja. Na kraju smo uspješno podesili boje, premda je svjetlina pojedinih ostala dalje od referenci jer smo dosegli limite za podešavanje (+/- 30).

lg-pa4500-calibrated

Sve u svemu, dobri tvornički predlošci i bogat izbor kontrola koje nažalost ne omogućuju da se TV doista kvalitetno podesi.

Više detalja se nalazi u tablici niže, te u kompletnom izvještaju sa svim grafikonima u PDF formatu.

Mjerni izvještaj
Tvornički (prije kalibracije) Nakon kalibracije
Vrijednost crne boje (On/Off) [cd/m2]
0.051 0.061 (0.08 ANSI)
Izmjerena svjetlina [cd/m2]
76.00 62.70 (38.50 ANSI)
Izmjereni kontrast
1490:1 1027:1 (481:1 ANSI)
Vrijednost gamme (cilj: 2.2)
1.89 2.14
Delta E 1976 (RGB balans) (cilj: < 3)
2.38 1.49
Delta E 1994 (boje) (cilj: <3)
6.56 1.85
Kompletan kalibracijski izvještaj:
DOWNLOAD (PDF)

 

Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6 7Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

15 komentara

 1. Po kojoj logici ovo sranje dobija srebrenu medalju,ovo ne zaslužuje željeznu medalju,OPS izvinjavam se nisam vidio da se radi o sponzorskoj recenziji

  1. Sustav ocjenjivanja je objašnjen ispod osvojene nagrade. Što se konkretnog modela tiče, ne može mu se osporiti da dobro odra?uje svoj posao kod prikaza SD TV programa i DVD-a,a i boje su mu prilično dobro pozicionirane u tvorničkim Cinema i ISF predlošcima.

 2. Odlična recenzija, taman da razbije dilemu šta kupiti što se tiče izbora ove ili samunga E450, još da vidimo novu seriju od panasonica da do kraja razbije dilemu.

  LG ostao na razini prošlogodišnje pogotovo što se tiče media playera tu ga samsung opako dere,a bogme i po kvaliteti slike.
  Izme?u ove dvije definitvno Samsung.

 3. Mogu li se dobiti vaše postavke nakon kalibracije?
  Da li je po autoru zujanje elektronike na ovome modelu jače ili slabije u odnosu na druge plazme?

 4. Kako da se preuzmu i dobiju postavke posle kalibracije.Ja imama licno LG PJ 353 ali ne znam kako i gdje da nadjem postavke za podesavanje.Hvala

 5. Dobar dan,

  U mogućnosti sam kupiti ovaj tv za 3200 kna, zanima me da li se na kraju isplati, omjer uloženog i dobivenog, primarna funkcija bi mu bila gledanje kabelskog programa bneta i pokoja dvd reprodukcija.

  hvala

  1. Pozdrav, navedeni televizor se nudi u redovnoj prodaji po nižoj cijeni od navedene, tako da to nije neka posebna pogodnost. Zajedno sa Samsungom E450 i Panasonicovim X50 pripada u ulazne plazma televizore, kvalitetnog prikaza SD materijala i solidne HD slike. Pogledajte sva tri modela, a posebno Samsungov E450 koji je i nešto povoljnjiji, a nudi 1 inč veću dijagonalu.

   1. Pozdrav i hvala na odgovoru :)
    pošto sam laik po pitanju tehnologije plazmi a i LCD-ova, može li samo potvrda još jednom.
    Znači dvoumim se između ovog TVa i SAMSUNGA serije E450. Primarna funkcoija za sad će mu bit gledanje TVa preko analognog koaksijalnog bnetovog kabela, a poslje preko receivera. Mišljenja ste da spomenuti samsung je ipak bolji za te zadatke? surfajući po netu našao da je samsung 100-200 kna povoljniji
    hvala

 6. pozdrav, vlasnik sam lg 42pa4500 plazma tv. radi se o odličnom televizoru kad je hd u pitanju, dok je sd po mom mišljenju slab. e sad mene interesuje jedna stvar, znači kada pustim film preko usb( radi se o hdd-u externom) format mp4… oko polovine filma počinje da kasni zvuk nekada malo nekada više ali dovoljno da nervira. ostali formati ferceraju bez problema. da li neko zna šta bi moglo biti?

 7. Kupio sam ovaj model i ne mogu da pronadjem digitalne programe koje moj kablovski operater nudi,ne znam u čemu je problem,sve pograme koji nisu hd sam pronašao i mogu da gledam.Ako imate neki savjet,bio bih vam zahvalan. Pozdrav

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!