PlazmaRecenzijeTelevizori i monitori

Recenzija [2D TV plazma]: LG 42PA4500 (PA4500 serija)

lg-pa4500-header

ZAKLJUČAK

 • dobra kvaliteta progresivnih SD i HD sadržaja
 • kvalitetno skaliranje SD sadržaja
 • precizan RGB balans u tvorničkim predlošcima
 • stabilan prikaz isprepletenih materijala bez nazubljenosti (interlacing)
 • podržava sve popularne i manje popularne isprepletene formate (interlaced)
 • slabo zadržavanje slike (image retention)
 • brzo prebacivanje DVB programa
 • mala potrošnja energije
 • vrijednost crne boje i kontrast nisu na razini konkurencije
 • vidljiva nazubljenost i gubitak detalja kod HD materijala zbog ograničene rezolucije
 • vidljiva posterizacija (slabije nijansiranje)
 • loše tvorničke karakteristike gamme – preeksponirana slika
 • refleksije ambijentalnog osvjetljenja
 • drugačije karakteristike slike sa i bez izbornika na slici – otežana kalibracija
 • DTS audio format i dalje nije podržan preko USB reproduktora
 • visoko ulazno kašnjenje

LG-jeva PA4500 plazma kombinira dobru kvalitetu slike u tvorničkim predlošcima sa solidnim prikazom materijala standardne rezolucije kakav susrećemo na digitalnoj televiziji i DVD medijima. Iako LG nije otišao daleko po pitanju vrijednosti crne boje i kontrasta u odnosu na PJ350 model iz 2010. koji smo testirali, napredak je vidljiv u balansu i preciznosti boja prije kalibracije, a uz odgovarajuće alate moguće je dobiti još bolji rezultat. Gradacije i nijansiranje ostaju slaba točka ovog modela, a koje niti nakon poboljšanja gamma krivulje i RGB balansa kroz kalibraciju nismo u potpunosti mogli popraviti. Tu je također i veliko ulazno kašnjenje koje neće cijeniti igrači. Podršku za multimediju LG nije mijenjao je te ona i dalje ograničena na reprodukciju Dolby Digital zvučnog zapisa kod video materijala – DTS dekodiranje još uvijek implementirano što svakako jest nedostatak obzirom na količinu dostupnog sadržaja. Unatoč nedostacima, LG-jeva plazma ostaje dobar performer u osnovnim zadacima, a to je kvaliteta SD i HD slike.

 • LG 42PA4500, 42″ dijagonala – 3.879,00 kn (Europatrade)
 • LG 50PA4500, 50″ dijagonala – 5.549,00 kn (Europatrade)

Osvojena nagrada:

lg-pa4500-silver

> informacije o sustavu ocjenjivanja <

Na test ustupio: Europatrade

europatrade-logo

Zahvaljujemo se ustupitelju na testnom uzorku televizora.

> Kompletna lista korištene opreme za testiranje <

Copyright HD Televizija 2012. Sva prava pridržana. Sve slike u članku su vlasništvo njihovih autora.

Tekst i slike zaštićene logotipom stranice nije dopušteno kopirati bez dopuštenja.

Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6 7

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

15 komentara

 1. Po kojoj logici ovo sranje dobija srebrenu medalju,ovo ne zaslužuje željeznu medalju,OPS izvinjavam se nisam vidio da se radi o sponzorskoj recenziji

  1. Sustav ocjenjivanja je objašnjen ispod osvojene nagrade. Što se konkretnog modela tiče, ne može mu se osporiti da dobro odra?uje svoj posao kod prikaza SD TV programa i DVD-a,a i boje su mu prilično dobro pozicionirane u tvorničkim Cinema i ISF predlošcima.

 2. Odlična recenzija, taman da razbije dilemu šta kupiti što se tiče izbora ove ili samunga E450, još da vidimo novu seriju od panasonica da do kraja razbije dilemu.

  LG ostao na razini prošlogodišnje pogotovo što se tiče media playera tu ga samsung opako dere,a bogme i po kvaliteti slike.
  Izme?u ove dvije definitvno Samsung.

 3. Mogu li se dobiti vaše postavke nakon kalibracije?
  Da li je po autoru zujanje elektronike na ovome modelu jače ili slabije u odnosu na druge plazme?

 4. Kako da se preuzmu i dobiju postavke posle kalibracije.Ja imama licno LG PJ 353 ali ne znam kako i gdje da nadjem postavke za podesavanje.Hvala

 5. Dobar dan,

  U mogućnosti sam kupiti ovaj tv za 3200 kna, zanima me da li se na kraju isplati, omjer uloženog i dobivenog, primarna funkcija bi mu bila gledanje kabelskog programa bneta i pokoja dvd reprodukcija.

  hvala

  1. Pozdrav, navedeni televizor se nudi u redovnoj prodaji po nižoj cijeni od navedene, tako da to nije neka posebna pogodnost. Zajedno sa Samsungom E450 i Panasonicovim X50 pripada u ulazne plazma televizore, kvalitetnog prikaza SD materijala i solidne HD slike. Pogledajte sva tri modela, a posebno Samsungov E450 koji je i nešto povoljnjiji, a nudi 1 inč veću dijagonalu.

   1. Pozdrav i hvala na odgovoru :)
    pošto sam laik po pitanju tehnologije plazmi a i LCD-ova, može li samo potvrda još jednom.
    Znači dvoumim se između ovog TVa i SAMSUNGA serije E450. Primarna funkcoija za sad će mu bit gledanje TVa preko analognog koaksijalnog bnetovog kabela, a poslje preko receivera. Mišljenja ste da spomenuti samsung je ipak bolji za te zadatke? surfajući po netu našao da je samsung 100-200 kna povoljniji
    hvala

 6. pozdrav, vlasnik sam lg 42pa4500 plazma tv. radi se o odličnom televizoru kad je hd u pitanju, dok je sd po mom mišljenju slab. e sad mene interesuje jedna stvar, znači kada pustim film preko usb( radi se o hdd-u externom) format mp4… oko polovine filma počinje da kasni zvuk nekada malo nekada više ali dovoljno da nervira. ostali formati ferceraju bez problema. da li neko zna šta bi moglo biti?

 7. Kupio sam ovaj model i ne mogu da pronadjem digitalne programe koje moj kablovski operater nudi,ne znam u čemu je problem,sve pograme koji nisu hd sam pronašao i mogu da gledam.Ako imate neki savjet,bio bih vam zahvalan. Pozdrav

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!