Audio opremaPrijenosni audioRecenzije

Arctic Sound S113BT – recenzija prijenosnog zvučnika

arctic-s1134bt-header

Tvrtka Arctic na test nam je poslala S113BT bežični prijenosni audio uređaj, a čiji slogan “neka vas ne prevari njegova veličina” sugerira kako se radi o kompaktnom proizvodu čija bi kvaliteta zvuka mogla pozitivno iznenaditi. Do danas smo mnogo puta mogli čuti slične tvrdnje i redovno su se pokazale preuveličane, stoga smo sa zanimanjem odlučili provjeriti vrijedi li isto i za ovaj proizvod.

Specifikacije

arctic-s1134bt-specs
Specifikacije (izvor: arctic.ac)

Sve informacije o proizvodu možete pronaći na službenoj stranici >>

Pakovanje

arctic-s1134bt-packaging

Unutar kompaktne ambalaže nalazi se sam uređaj u torbici za prenošenje, 3.5 mm M-M kabel za žično povezivanje (duljine 30 cm), USB na Micro USB kabel (za punjenje) duljine 80 cm i na kraju tu su kratke korisničke upute. Zvučnik je dodatno upakiran u najlonsku vrećicu kako bi tijekom transporta bio zaštićen od vode i vlage.

arctic-s1134bt-content

Kompletan sadržaj pakovanja nam je stigao direktno iz tvrtke Arctic u idealnom stanju.

Dizajn

arctic-s1134bt-design

Kompaktan zvučnik kao što je testirani Arcticov zadovoljava sve potrebe po pitanju kvalitete izrade, kompaktnosti i dizajna s obzirom na kategoriju proizvoda kojoj pripada. Prvi prvom kontaktu s uređajem uočava se kvaliteta izrade s kombinacijom silikonskog oklopa i perforiranih metalnih površina sprijeda i straga. Čak 6 različitih boja silikona je dostupno, tako da svatko može pronaći onu koja mu se najviše sviđa – od diskretne crne, pa do vatrene narančaste.

Bez obzira na boju, na gumenom dijelu ćete pronaći velikim slovima ispisano ime proizvođača, odrezano na krajevima što je još jedan detalj koji sugerira moderan i ležeran stil ovog uređaja.

Priključci za USB i 3.5 mm audio ulaz se nalaze sa strane, zajedno s prekidačem za paljenje i gašenje uređaja.  Na perforiranom dijelu nalazimo tri okrugle tipke, a koje služe za reguliranje glasnoće, te višenamjenske funkcije poput uspostave poziva i uparivanja uređaja.

Ugrađena Lithium-Polymer baterija kapaciteta  1200 mAh puni se isključivo putem micro USB kabela. Deklarirano vrijeme reprodukcije je 8 sati, a standby čak 700 sati.

U cjelini smo jako zadovoljni kvalitetom izrade, gumene površine su vrlo ugodne na dodir, a cijelo kućište djeluje vrlo čvrsto i kompaktno.

Povezivanje

arctic-s1134bt-iphone4s

S113BT bežični zvučnik je moguće povezati na dva osnovna načina na uređaje – žično i bežično. Putem priloženog 3.5 mm kabela zvučnik možete povezati na praktično bilo koji uređaj u kućanstvu koji ima isti takav audio izlaz – računalo, televizor, laptop, tablet, te mobitel ili smartphone. U slučaju takvog povezivanja, svu kontrolu osim glasnoće obavljate na uređaju s kojeg puštate glazbu. Ovdje dolazimo do nelogičnosti Arcticovog zvučnika, a ona je u obrnutom rasporedu funkcijskih tipaka. Da biste povećali glasnoću, potrebno je kratko pritisnuti tipku minus “-“, a da bi ju smanjili treba koristiti multifunkcionalnu tipku – tipka plus “+” nema nikakvu funkciju. Smatramo da je ovo nepotrebno kompliciranje jer bez uputa zna dovesti do nepotrebnog frustriranja.

Druge metode povezivanja su bežičnog karaktera i daleko praktičnije za korištenje. One su Bluetooth, odnosno NFC bežično uparivanje. Putem Bluetootha je potrebno proći klasičnu proceduru uparivanja, a koju smo na našem testnom Appleovom iPhoneu 4s odradili bez problema. Kako je navedeno u specifikaciji, na vidljivoj udaljenosti reprodukcija je bila idealna sve do cca. 10 metara.

NFC je najbrži za povezivanje i gotov u trenu pod uvjetom da ste istu funkciju aktivirali na vašem smartphoneu.

S113BT ima i funkciju telefona, te je preko njega moguće razgovarati i čuti sugovornika preko ugrađenih zvučnika. Uspostava poziva se vrši pritiskom na multifunkcionalnu tipku, a ta isti tipka služi za kraj razgovora. Za ad hoc konferencije i brzu komunikaciju ovo je hvalevrijedan dodatak.

Kvaliteta zvuka

Kategorija prijenosnih zvučnika općenito se povezuje s osrednjom ili čak lošom kvalitetom zvuka kojem nedostaju “i glava i rep”, te ih zbog toga iole zahtjevni korisnici izbjegavaju. Arctic je u tom pogledu odlučio otići korak naprijed i ugraditi solidnije pojačalo koje će u kompaktnog kućištu pogoniti dva 1.5″ zvučnika punog spektra i dva 1.5″ bas radijatora za zaokružen donji spektar tonova. Kako to u praksi zvuči? Dobro, no ne i izvrsno.

Zvuk je dobro balansiran i dovoljno glasan da u prostoriji oko 20 kvadratnih metara podigne atmosferu i bude osnova za manji party. Ovo prvenstveno vrijedi za komercijalnu glazbu i sve žanrove u kojima je prisutan istaknut ritam uz ponešto vokala. Basevi su prisutni i imaju svoju definiciju za razliku od sličnih uređaja kod kojih potpuno izostaju iz reprodukcije. Visokotonsko područje je ograničeno i u dinamičnijim trenucima može se izgubiti u distorzijama. Ukratko, za glazbu koja će se vrlo vjerojatno najviše slušati Arctic zvuči sasvim solidno i neće razočarati.

Nismo mogli odoljeti i poslušati nešto laganiju glazbu, filmske soundtrackove i vječne klasike, te smo se vrlo brzo uvjerili u ograničenja ovog kompaktnog uređaja. Distorzije postaju čim se čuje više instrumenata i ako je glasnoća veća od cca. 40% – najveće distorzije čuli smo kod reprodukcije klavira. Tema filma The Book Thief legendardnog kompozitora Johna Williamsa najbolji je primjer ograničenih mogućnosti ovog uređaja čim je zahtjevnija glazba u pitanju.

Zaključak

[review]

Na test ustupio: Arctic

arctic-logo

Copyright 2014, hdtelevizija.com

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!