3DAudio-video uređajiVijesti

Panasonic 3DTV 2012 : detalji aktivnog i polarizacijskog 3D prikaza

panasonic-2012-3d-glasses

Panasonic je na konvenciji u Hamburgu predstavio nove plazma i LCD 3D televizore, te po prvi puta polarizacijske 3D modele i odgovarajuće naočale. Baš kao i Philips, tako i Panasonic svoje polarizacijske (pasivne) 3D televizore vodi pod imenom “Easy 3D”, aludirajući tako na jednostavnost korištenja. Više detalja donosimo u nastavku kroz Panasonicove isječke iz prezentacije, a koju je originalno objavio grčki FullHD.

1. Aktivni protiv polarizacijskog prikaza

Naglasak na progresivnom 3D prikazu pune HD razlučivosti preko aktivnih 3D televizora, u odnosu na “tradicionalni” koji ne nudi visoke performanse, no zato je cijenom atraktivniji.

active-vs-passive

Objašnjenje Full HD 3D Glasses standarda koji je nastao u suradnji vodećih kompanija kako bi jasno istaknuli modele koji omogućuju prikaz pune HD razlučivosti po oku. Prošle godine je bilo dosta riječi o modelima koji su se reklamirali da posjeduju Full HD 3D prikaz, a zapravo to nije bilo točno. Više detalja u zasebnom članku.

full-hd-3d-glasses

2.Tehnička pozadina 3D metoda

Na Blu-ray medijima je zapisana originalna 3D informacije pune HD razlučivosti za lijevo i desno oko. Aktivni 3D zadržava takav prikaz, dok ga polarizacijski prepolovljuje po broju linija. Panasonic ističe kako se radi o SD kvaliteti slike, no to nije točno jer se po visini gotovo da i ne mijenjaju podaci kod 3D snimke (najviše se mijenjaju informacije po horizontali zbog položaja dva objektiva kamere), a obzirom na brzinu osježavanja slike za svako oko, kvaliteta prikaza je vrlo blizu aktivnog 3D-a. No, jasno je da Panasonic želi dodatno istaknuti aktivni 3D obzirom da su na tržištu daleko istaknutiji LG i u određenoj mjeri Philips sa svojim polarizacijskim rješenjima.

technical-active-passive-3d

3. 3D naočale za 2012.

Ključne značajke 4. generacije aktivnih 3D naočala, te informacije o polarizacijskom modelu. Napomena: ET50 model će na europskom tržištu biti polarizacijski 3D model, zajedno s modelom ET5 (a ne kako na isječku se navodi među aktivnim i polarizacijskim modelima).

active-vs-passive-3d-glasses

4. Crosstalk Canceller

Dvostruka slika u 3D prikazu do koje dolazi zbog nedovoljno brzog osvježavanja zaslona na novim bi modelima trebala biti uvelike smanjena. Ovo se prvenstveno odnosi na LCD modele jer su već i prošlogodišnji modeli bili iznimni kada je redukcija ove neželjene pojave bila u pitanju.

2012-reduced-crosstalk

5. 3D Parallax Correction

Nova metoda kojom se pokušava riješiti problem pogrešne procjene dubine stvarajući novi okvir slike. Biti će zanimljivo vidjeti kako će filmovi izgledati s ovom metodom obzirom da umetanje “umjetnih” okvira stvara dojam video snimke i stvara neželjene elemente na slici (artefakti).

3d-parallax-correction

6. 2D-u-3D konverzija

2D u 3D konverzija sadržaja omogućuje da bilo koju fotografiju ili video zapis koji su snimani 2D pretvorite u 3D prikaz i tako im udahnete novu dimenziju. Osobe neće iskakati iz ekrana kako je prikazano na slici, no dojam dubine bi trebao biti istaknutiji.

2d-3d-conversion

Različiti intenziteti dubinskog efekta kod 2D-u-3D konverzije.

2d-3d-conversion2

9. THX 3D Certified Display

Panasonicovi VT50 i GT50 televizori će ove godine biti THX 3D certificirani, što je jamstvo kvalitetne reprodukcije boja, veće oštrine prikaza i jednostavnog podešavanja za maksimalni dojam sličan onome u 3D kino dvoranama. Dojam će biti posebno dobar na velikim dijagonalama koje nudi VT50 linija (55″ i 65″).

thx-3d-certified

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

5 komentara

  1. Koji modeli od Panasonica ae imati pasivni 3D. To su vjerovatno LCD-i jer još nije moguče staviti pasivni 3D na plazmu.

  2. Tako je. Pasivni ide na LCD ET5, sve poviše je aktivni. Plazme su sa aktivnim 3D-om s tim da je XT50 hd ready! Jedina plazma sa 2D je X50 tako?er hd ready.

  3. Izgleda da su se zaželjeli dijela kolača koji LG i Philips uzimaju od pasivne 3D tehnologije (prosječnom kupcu je lakše prodati jeftiniju Tv sa 3D-om nego neku skuplju.)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!