3DStudijeVijesti

Studija: Je li aktivni 3D prikaz jamstvo slike pune HD razlučivosti? (dopuna sa Sharpovim modelom)

3d-glasses-comparison

U prosincu smo prenijeli rezultate istraživanja francuskog Digital Versusa, a koji su pokazali kako korištenje aktivnog 3D prikaza s naočalama na baterije nije jamstvo slike pune HD razlučivosti za svako oko. Rezultati su bili posebno zanimljivi za Samsungove 3D LCD televizore ulazne klase D6000, a kod kojih je dokazano, a zatim i potvrđeno od strane samog proizvođača da se umjesto 1080 linija prikazuje njih upola manje – 540 po oku. Digital Versus je dopunio rezultate s još jednim modelom, ovoga puta japanskim Sharpom. Kakav je rezultat postigao?

Uz modele iz Sonyja, Samsunga, Panasonica i Philipsa, kvaliteta 3D slike isprobana je i na Sharpovom modelu Aquos LC-46LE830, a koji je pokazao solidne performanse u 2D i 3D prikazu. Sharp za svoj 3D prikaz koristi aktivnu 3D tehnologiju putem zatvarača u 3D naočalama, a koje naizmjenično propuštaju i prekidaju ulazak svjetlosti za svako oko.

Aquos-LC-46LE830

Prvi test 3D prikaza se sastoji od uvećane slike kruga na kojoj se mogu brojati pikseli od kojih se sastoji. Segment se sastoji od 10 piksela, a Sharpov 3DTV je svih deset uspješno prikazao, te tako ušao u istu kategoriju kao i Sony, Philips i Samsung D7000 i D8000 modeli. Samsungovi D6000 modeli su uspjeli prikazati samo 5 segmenata, što znači da ne prikazuju sliku pune HD razlučivosti u 3D-u.

Na idućem testu, prikazu horizontalnih i vertikalnih linija, Sharp je pokazao preciznost kada su linije vodoravne, no kod okomitih nisu bile posve definirane i umjesto bijele boje bile su sive. To kao rezultat može imati smanjenu oštrinu kod pojedinih video materijala. Problem s vertikalnim linijama se je manifestirao i kod stvarnog 3D materijala, a kod kojeg oštrina nije bila savršena kao kod Sonyja ili Samsungovih modela visoke klase.

Unatoč sitnijim problemima, Sharp prikazuje sliku pune HD razlučivosti u 3D-u i daleko je od poražavajućih rezultata koje su postigli Samsungovi “Full HD 3D” televizori serije D6000. Nadamo se kako ova godina neće donijeti iste igre s logotipima koji je odgovaraju stvarnim performansama.

Izvor: Digital Versus

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!