Audio-video uređajiVijesti

TEAC se spaja s Onkyom

Otvaranje Tokijske burze donijelo je poprilično veliku vijest za industriju potrošačke elektronike. Japanske kompanije TEAC i Onkyo objavile su odluku o tzv. mekanom udruživanju (soft merger) i zajedničkom nastupu na globalnom tržištu.

TEAC se stapa s Onkyom

Tzv. mekano udruživanje nije potpuno spajanje dvaju kompanija, već će Onkyo otkupiti 10% dionica TEAC-a od glavnih dioničara u iznosu od miljardu yena, odnosno 75 milijuna kuna, dok će TEAC potrošiti 690 milijuna yena (52 milijuna HRK) za 10% dionica Onkyja.

S ovom transakcijom, dolaze i određene promjene u strukturi obaju kompanija, koje će ujediniti slijedeće jedinice:

  • Product Management
  • Marketing
  • Prodaja
  • R&D (Istraživanje i Razvoj)

Predsjednici obaju kompanija, Munenori Otsuki (Onkyo) i Yuji Hanabusa (TEAC) izjavili su kako je stapanje kompanija bitno kako bi se TEAC i Onkyo mogli “osloniti jedni na druge i potrošačima pružiti proizvode koji mijenjaju život”.

S obzirom da je na sajmu potrošačke elektronike CES 2012 Gibson Guitar objavio pokretanje Pro Audio odjela koji će korisiti tehnologije tvrtke Onkyo, ostaje nam za vidjeti kako će industrija reagirati na ovo stapanje i da li će kompanije poput već navedenog Gibsona profitirati od krize koja je ozbiljno počela potresati Japan.

U svakom slučaju, kada saberemo proizvodne linije TEAC-a i Onkya, dobijamo prilično velikog igrača na tržištu pro audija. Hoće li to biti dovoljno na tzv. cut-throat tržištu, ostaje nam za vidjeti.  No TEAC sa svojim TASCAM odjelom dobija vrlo bitan oslonac širenju iz profesionalnih studija u kućne prostore, gdje je Onkyo stekao pristojnu reputaciju.

Adsense

Theo Valich

Započeo karijeru kao bug monkey u Microproseu te Electronic Artsu. Novinar s višegodišnjim iskustvom uređivanja vodećih online publikacija poput Bright Side of News*, The Inquirer, TG Daily i Tom's Hardware. Osnivač Bright Side Network Inc., progresivne media grupe. Ovisnik o trčanju i auto utrkama. ;)

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!