Obavijesti/ostaloTutorijali/uputeVijesti

Osvrt: Sony Ericsson predstavio Android 2.1 OS – snimanje u HD rezoluciji

Jutros smo dobili email notifikaciju u kojoj je Sony Ericsson obavijestio svoje komitente i korisnike da je omogućen download Android 2.1 operativnog sustava za mobilne telefone. Ova inačica Android operativnog sustava je veoma zanimljiva za testere jer omogućuje snimanje u HD rezoluciji (720p) sa već postojećim kamerama na SE Android baziranim telefonima. Kakav je kvalitet slike i videa HD rezolucije te kakve se HD mogućnosti te podrška nude sa Android 2.1 sustavom pročitajte u nastavku.

HDtelevizija se ne bavi testiranjem mobilnih aparata ali nam je veoma zanimljivo kada neka tvrtka izbaci novi software ili sam uređaj koji omogućuje snimanje u HD rezoluciji.

Koje su to novosti kod nove inačice Androida OS-a i koji mobilni aparati podržavaju ovaj OS? Ima ih mnogo, mi ćemo ih samo nabrojati a korisnici SE mobilnih aparata mogu se više informirati na oficijelnoj SE stranici: Sony Ericsson Xperia

Dakle to su redom Xperia X10, X10 mini i X10 pro, te Xperia X8!

Novosti koje donosi Android 2.1 su:

Uz podršku za novu verziju Google Maps aplikacije, poboljšanja vezana za tastaturu i napredniju integraciju sa socijalnim mrežama, model X10 je dobio i mogućnost snimanja HD video sadržaja.

Za modele X10 Mini i Mini Pro, poboljšana je Bluetooth podrška, te izrada sigurnosnih kopija. Tu je i Glasovna kontrola samog telefona putem koje možete poslati poziv, sms ili email ili tweet-ati nešto samo govoreći telefonu što želite. Zaista impresivno, pogotovo kada vidite kako to u praski izgleda.

Podsjećamo, aktualna je 2.2 verzija Android operativnog sistema, dok su Xperia X10 pametni telefoni do sada koristili 1.6 verziju ovog operativnog sistema. Android 2.1 nadogradnja je trenutno dostupna za sve korisnike world wide. HTC i Motorola (uskoro i Samsung) imaju 2.2 verziju već neko vrijeme i čeka se da Google izda Gingerbread 2.3/3.0 Andorid OS.

Mi ne ulazimo i mogučnosti bilo kojeg OS niti kako se telefoni ponašaju sa novim verzijama jer to nije domen HDtelevizije. Nas zanima mogućnost HD video reprodukcije kod Xperia X10 8.1 MP kamere.

Telefone možete nadograditi automatski ako posjedujete 3G i Wi-fi konekciju ili putem PC-a prije čega će te instalirati Sony Ericsson PC Companion aplikaciju koju možete preuzeti sa ovog linka: Sony Ericsson PC Companion

Nakon instalacije PC Companiona pratite upute koje su više no jednostavne i ažurirat će te verziju Androida sa 1.6 na 2.1 inačicu, što će vam omogućiti da snimate HD video zapise u 720p rezoluciji sa vašim telefonom. Dakle, zanima nas HD video zapis a na sljedećem videu možete da vidite kako izgleda HD 720p video zapis snimljen po danu.

HD 720p video zapis snimljen u zatvorenoj prostoriji po noći.

Preporuka je da snimate po danu na rastojanju od 1 do 3 metra kako bi ste dobili bolje rezultate, po mogućnosti sa stativom. Zanimljivo je istaknuti koliko je sam hardware koji se danas koristi neiskorišten dovoljno. Mišljenja smo da bi uz samo malo bolju optimizaciju samog procesora i integracijom većeg objektiva, 1080p snimanje bilo podržano i veoma dobro i to je nešto što možemo očekivati od sljedećih generacija Android baziranih telefona.

Adsense

Povezani tekstovi

2 komentara

  1. Na prvi pogljed mi izgljeda super. Jel mi možeš rea, koliko ti je vrijemena trebalo da ga nadogradis sa 1.6 na 2.1? Ja želim za koji dan da nabacim na moju x10.
    I kako ti djeluje taj social media telefonski imenik?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!