ReportažeVijesti

Report [Zagreb]: HP predstavio nova računala na hrvatskom tržištu

Na press konferenciji održanoj u Hotelu Regent Esplanade u Zagrebu, HP je predstavio rezultate poslovanja za prvi kvartal 2011-e godine, kao i nova računala za kućne korisnike. Obzirom na prisutnost HDMI izlaza i Blu-ray čitača, ne očekujemo usporavanje rastućeg trenda korištenja osobnog računala kao centra kućne multimedije.

Prijenosna Računala – Entry Level

HP trenutno zauzima 36% Hrvatskog tržišta prijenosnih računala, od čega 40% otpada na računala za kućne korisnike, odnosno Pavilion linije. Najpopularniji modeli pripadaju G-liniji proizvoda, na koji će otpasti oko 60% svih prijenosnika računala za kućne korisnike.

G-linija sastoji se od četiri glavna modela: G6 AMD, G6 Intel, G7 AMD i G7 Intel. G6 računala zasnivaju se na 15.6″ LCD ekranu s rezolucijom od 1366×768 pixela, dok G7 računala dolaze sa 17.3″ ekranom rezolucije 1600×900 pixela. S obzirom na niske cijene, G-linija koristi mix starijih i novih platformi: G6-AMD i G7-AMD koriste AMD Danube (Phenom II) i Intel Calpella (Core 2 Duo) platforme, dok G7-Intel koristi Huron River platformu, odnosno Sandy Bridge processore (Core i5, dual-core i quad-core).

Sva računala imaju USB 3.0 priključke i HDMI 1.3a konektor. Prijenosnici se kreću između 3.499 i 3.888 kn s PDV-om.

Prijenosna računala – Mainstream

Za korisnike koji ipak zahtjevaju više multimedijalne performanse, Pavilion DV linija privlači aluminijskim kućištem i najnovijim procesorima: DV6 AMD prvi je prijenosnik s AMD Lynx platformom, odnosno dual-core Fusion A4 procesorom uparenim s Radeon HD 6490 grafičkim procesorom, dok DV6 Intel spaja Intel Core i5 (Sandy Bridge) s Radeon HD 6770M. Sva računala imaju najmanje 4GB DDR3 memorije, a sve snažnije grafičke kartice koriste GDDR5 memoriju. Monitori su kao i u slučaju G-serije, 15.6″ s rezolucijom od 1366×768.

Jedna od inovacija za kućne korisnike su Beats by Dr. Dre zvučni podsustav na svim DV računalima (četiri zvučnika), kako i HP-ova CoolSense tehnologija koja hladi računalo ovisno o podlozi (ako vam je računalo na nogama, ventilatori se snažnije vrte kako bi temperatura bila što niža). Što se cijena tiče, za DV6 AMD morate izdvojiti 4.999 kn, dok DV6 Intel ima osjetno višu cijenu – 6.666 kn.

DV7 Intel temelji se na quad-core Intel Core i5 (Sandy Bridge) procesorima, a grafički podsustav predstavlja AMD Radeon HD 6770M s 2GB GDDR5 memorije. 17.3″ ekran i dalje koristi 1600×900 rezoluciju, što je zasigurno najslabiji dio cijele ponude. U razgovoru s predstavnicima kompanije, saznali smo da prodajni rezultati Full HD ekrana u Hrvatskoj nisu bili dobri, jer korisnici jednostavno nisu željeli platiti razliku u cijeni između Full HD i HD+ (kako HP zove 1600×900 rezoluciju), koja je jednaka u cijelom svijetu ($100, odnosno 500 kuna). Stoga za 2011, HP neće nuditi Full HD ekrane u svojim mainstream prijenosnicima. Pretpostavljamo da čitatelji HDtelevizije tako i tako zanima HDMI i 1080p rezolucija, dostupan u HDMI 1.4 inačici kod DV6 i DV7. U načelu, ukoliko spojite prijenosno računalo s AMD Radeon HD 6000 linijom grafičkih čipova, trebali biste bez problema spajati računala na 3D televizore, s obzirom da AMD koristi svoj HD3D ekosistem. Možete biti uvjereni da ćemo testirati ove mogućnosti kad nam računala dođu na test. Za kraj, izdvojili bi Beats by Dr. Dre zvučni podsustav koji u DV7 Intel liniji ima i subwoofer.

Prijenosna računala – High-End

Za najzahtjevnije korisnike, HP i ove godine nudi Envy 17 i 17 3D prijenosnike. Envy računala predstavljaju creme de la creme što HP nudi svojim korisnicima. Envy 17 je dostupan samo s dual-core i quad-core Intel Core i7 procesorima temeljenim na Sandy Bridge arhitekturi.

Grafička kartica u oba slučaja je Radeon HD 6850M 2GB GDDR5, na veliku žalost ljubitelja 3D-a. Naime, AMD-ov HD3D jest kvalitetan po pitanju spajanja na vanjske uređaje i reprodukciji Blu-ray 3D-a, no sam 3D dojam u npr. igrama ili gledanju 3D fotografija nije niti blizu nVidije i njihovog 3D Vision sustava. Razlog leži u činjenici da HP koristi DDD TriDef aplikaciju koja je pokopala prvu generaciju Acerovih 3D prijenosnika. Stoga, mi bismo vam savjetovali da umjesto u Envy 17 3D, kupite Envy 17 i za razliku u cijeni nadogradite prijenosnik sa svim mogućim opcijama. Envy 17 možete kupiti za 11.000kn, dok za 3D model trebate izdvojiti 12.999kn.

Stolna računala – HP Pavilion Elite HPE

Osim game prijenosnika, HP je i predstavio i Elite HPE stolno računalo koje se isključivo temelji na Sandy Bridge procesorima i AMD Radeon grafičkom karticom. Računalo dolazi u crnom glossy kućištu s crvenim linijama. Prema HP-u, kupci ovakvih računala inzistiraju na što agresivnijem dizajnu i snažnijim komponentama za multimediju. U prijevodu, što snažnija grafička kartica i po mogućnosti, Blu-ray uređaj.

Elite HPE dostupan je s verziji s Core i5-2300 procesorom i Radeon HD6570 1GB grafičkom karticom za 5.799 kn, a za 1000kn više u računalu će se nalaziti quad-core Core i7 procesor i Radeon HD6850 grafička kartica. Računalo dolazi s jednogodišnjom garancijom s mogućnosti dokupa jedne ili dvije godine garancije. HP trenutno ima promotivnu akciju u kojoj kupci Pavilion Elite HPE računala dobijaju DeskJet printer.

Adsense

Theo Valich

Započeo karijeru kao bug monkey u Microproseu te Electronic Artsu. Novinar s višegodišnjim iskustvom uređivanja vodećih online publikacija poput Bright Side of News*, The Inquirer, TG Daily i Tom's Hardware. Osnivač Bright Side Network Inc., progresivne media grupe. Ovisnik o trčanju i auto utrkama. ;)

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!