StudijeVijesti

Analiza: Vrijede li postavke nakon kalibriranja na svim televizorima iste serije?

Svaki televizor ili monitor koji je testiran na stranicama HD Televizije prolazi kroz proces kalibracije tokom kojeg se putem specijalizirane opreme pokušavaju podesiti karakteristike slike u skladu sa standardima. Cilj ovog procesa je uskladiti sliku koja se prikazuje na ekranu s originalnim zapisom koji je pohranjen na DVD ili Blu-ray mediju i iz ostalih izvora. Unatoč nizu predložaka koje nude televizori, svi su oni u manjim ili većim otklonima od referentnih vrijednosti, što znači da na razne načine mijenjaju originalni zapis – kalibracijom se to gotovo uvijek može uspješno popraviti, no što je s postavkama koje su dobivene na jednom modelu i zatim kopirani na drugi potpuno isti? Hoće li i na njemu biti kalibrirana slika nakon implementacije?

Svaki proizvodni proces ima svoje tolerancijske raspone unutar kojih mora biti kako bi se smatrao ispravnim tokom proizvodnje. Tolerancije mogu biti veće ili manje ovisno o važnosti segmenta, bilo da je to stabilnost napona u elektronici, dimenzija pojedine značajke u strojarstvu ili udjelu pojedinog sastojka u kulinarstvu. S uređajima kao što su televizori situacija nije ništa drugačija – tolerancije postoje u nizu segmenata, pa tako i u karakteristikama slike svakog pojedinog modela.

Kako bismo provjerili koliko se kalibracijskim postavkama može vjerovati, izvršili smo jedan vrlo jednostavan eksperiment: napravili smo kompletnu kalibraciju na jednom modelu televizora i zatim te iste postavke primijenili na drugi primjerak istog modela televizora, približno jednakog broja radnih sati i stupnja zagrijanosti. Osim toga, iskoristili smo i postavke koje stranica HDTVtest objavljuje na svojim Facebook fan stranicama, a sve s ciljem provjere ima li smisla kopirati postavke ili je kalibracija svakog pojedinog modela nužna.

Za test smo iskoristili Samsungov ovogodišnji D8000 LED LCD televizor dijagonale 40″, te prošlogodišnji Samsungov LCD C650. Kao izvor signala smo koristili PlayStation 3 konzolu i AVSHD testni disk, te isti HDMI kabel.

Za početak donosimo karakteristike slike u tvorničkim Cinema predlošcima za model Samsung D8000:

Kako je vidljivo na slici gore, tvornički predlošci se značajnije razlikuju što se stabilnosti gamme i balansa bijele boje tiče. Gamma je važna jer ona predstavlja pravi kontrast slike – hoće li se detalji u tamnijim regijama jasno prikazati ili će biti prikriveni u tamnoj okolini, baš kao i hoće li svijetle nijanse biti jasno definirane i prikazane ovisi upravo o njoj. Kada je vrijednost gamme iznad referentne linije (crtkani pravac bijele boje na slikama), tada je slika tamnija, a kada je ispod nje tada je svjetlija. Kod oba uzorka gamma je konkavnog izgleda, odnosno u tamnijim regijama je slika nešto tamnija, u srednjem dijelu je relativno ravna, a pri većim svjetlinama ponovno raste i time umanjuje intenzitet bijele. U slučaju uzorka broj dva gamma je bitno lošije postavljena, što znači da je narušena kontrastnost slike.

Pravilan balans bijele boje je uz gammu jedna od najvažnijih karakteristika slike jer ona određuje kako će se boje prikazivati ovisno o razini osvjetljenja pojedinog dijela slike. Balans bijele boje se mjeri u deset točaka, a u kojima se analizira jesu li primarne boje povezane u pravilnim omjerima. Idealno bi bilo da crvena, plava i zelena boja budu zastupljene 100% svaka pojedinačno, što bi osiguralo da su deltaE greške jednake nuli. DeltaE je na grafikonima prikazana ljubičastom linijom ispod krivulja primarnih boja. Za deltaE vrijednosti manje od 3 govorimo da su dovoljno male da ljudsko oko ne može uočiti razlike u prikazu, a solidan rezultat smatramo kada je u tvorničkim predlošcima ta vrijednost manja od cca. 8. Ovisno o kalibracijskim mogućnostima televizora, deltaE greške se mogu uspješno smanjiti na ispod 3, a nerijetko i niže.

Dobiveni tvornički rezultat za deltaE greške jasno pokazuje kako se dva uzorka bitno razlikuju u navedenom parametru. Dok je kod uzorka broj jedan balans i više nego dobar uz prosječne deltaE greške od 3, kod uzorka broj dva u istom predlošku te su greške bile u prosjeku oko 15, što je gotovo pet puta veća razlika od uzorka do uzorka.

Razina crne boje kod uzorka 1 je iznosila 0.07 cd/m2 uz svjetlinu od 201 cd/m2 što je po ANSI mjerenju osiguralo kontrast od 2820:1. Razina crne boje kod uzorka 2 je iznosila 0.07 cd/m2 uz svjetlinu od 195 cd/m2 što je po ANSI mjerenju osiguralo kontrast od 2846:1. Za rezultate u ovom segmentu možemo slobodno reći da su podjednaki.

Nakon što smo provjerili najprecizniji predložak koji navedeni model nudi, slijedi kalibracija uzorka broj jedan, te kopiranje postavki na uzorak broj dva. Rezultati se nalaze na slijedećoj slici:

Kako je iz grafikona za uzorak broj jedan vidljivo, karakteristike gamme i balansa bijele boje su sada mnogo bolje, uz iznimku deltaE grešaka na 70% koje dostupnim kontrolama nije bilo moguće ispraviti. No pogled na te iste postavke na uzorku broj dva ne otkriva jednako dobre rezultate – gamma doduše jest nešto pravilnija, no deltaE pogreške su ostale jednako visoke. Razlog za potonje je jasan – kod uzorka broj jedan su greške u balansu bijele boje bile manje, tako da su i korekcije bile blaže, što kod uzorka broj dva gdje su one daleko veće nije dovoljno da bi se mogle ispraviti.

No što je s razinom crne boje i kontrastom? Kalibrirani uzorak je postigao razinu crne boje od 0.05 cd/m2 uz svjetlinu od 138 cd/m2, što je osiguralo kontrast od 2649:1. Iste postavke na uzorku broj dva, a koji je tvornički bio gotovo istovjetan drugom uzorku su: 0.06 cd/m2 razina crne boje, 135 cd/m2 svjetlina i kontrast od 2225:1. Rezultati su vrlo slični, uz bolje performanse dobivene na kalibriranom uzorku, no možemo reći da su uspješno prenesene s jednog na drugi uzorak.

Osim s postavkama koje je HD Televizija dobila tokom kalibracije uzorka broj jedan, također smo isprobali postavke koje je objavio HDTVtest na svojoj Facebook stranici. HDTVtest je testirao model koji je imao vrlo sličnu razinu deltaE grešaka kao i naš uzorak broj dva, no nakon primjene postavki dobili smo još lošiji rezultat uz velika odstupanja gamme i ostalih karakteristika.

Pitanje koje se odmah nameće jest je li ovo pravilo ili se radi o izoliranom slučaju? Možda bi se na nekom drugom modelu gamma i balans bijele boje popravili i preciznije pratili kalibrirane postavke. Iz tog smo razloga provjerili isto na Samsungovom LE40C650 modelu iz 2010. godine.

Ponovno, najprije provjeravamo tvornički Cinema predložak, a koji je precizniji od svih drugih koji se nude:

Ponovno dobivamo sličan, no opet različitih rezultat. Gamma krivulja kod uzorka broj jedan je mnogo lošije postavljena u razinama manje svjetline u odnosu na uzorak broj dva, a koji je duž spektra relativno ravan. Preciznost boja u CIE dijagramu je slična, graf svjetline također, a balans bijele boje relativno dobar kod oba uzorka uz greške oko 8, odnosno 5 kod uzorka broj dva.

Prije kalibracije uzorak broj jedan je postigao razinu crne boje od 0.04 cd/m2 uz svjetline od 224 cd/m2 – kontrast 5810:1. Uzorak broj dva: 0.03 cd/m2 iznosi razina crne boje, 208 cd/m2 svjetlina što daje kontrast od 6348:1.

Obzirom da su karakteristike vrlo slične, kalibrirali smo uzorak broj jedan i postavke primijenili na uzorak broj dva.

Kalibrirani uzorak broj jedan odlično izgleda, vrlo pravilne gamme, osvjetljenja, boja u CIE dijagramu i balansa bijele boje koji je u prosjeku oko vrijednosti 1. No što je s istim postavkama kod uzorka broj dva? Ukratko – lošiji rezultat nego u tvorničkom predlošku bez ikakvih modifikacija. Gamma jest pravilna u donjem spektru, no u regijama veće svjetline raste i time se gubi na razlučivosti nijansi. Balans bijele boje je bitno lošiji, plava je istaknuta i potisnula crvenu boju što nije bio slučaj prije primjene postavki.

Kalibrirani uzorak je postigao razinu crne boje od 0.04 cd/m2 uz svjetlinu od 199 cd/m2, što je osiguralo kontrast od 4480:1. Iste postavke na uzorku broj dva su: 0.03 cd/m2 razina crne boje, 180 cd/m2 svjetlina i kontrast od 5533:1. Kao i kod Samsung D8000 modela, tako je i ovdje kontrole kontrasta i svjetline moguće kopirati s jednog na drugi uzorak prilično precizno.

Osim rezultata koje smo naveli u ovom članku, izvršili smo i nekoliko provjera kalibracijskih postavki koje javno objavljuju stranice poput britanskog HDTVtesta, danskog FlatPanelsHD-a ili američkog CNET-a, te smo gotovo uvijek dobivali rezultate koji su daleko od kalibriranih koje su autori postigli na testnim modelima.

Zaključak

 

Kroz ovaj članak smo pokušali razriješiti enigmu koja je nastala oko kalibracijskih postavki i njihove stvarne upotrebne vrijednosti. Za podešavanje svjetline postavke mogu poslužiti, primjerice ako je tvornički slika previše svijetla (npr. iznad 200 ili 300 cd/m2), no ne i kao jamstvo da će se važne karakteristike poput gamme i balansa bijele boje popraviti. Štoviše, iz primjera smo mogli vidjeti kako je slika u pojedinim slučajevima čak bila i lošija u odnosu na tvorničke postavke. Kalibracija je nužna jer bez nje korisnik ne može znati kakvu sliku gleda i koliko je ona blizu originalnom zapisu. Postoje testni diskovi uz pomoć kojih se mogu određeni detalji popraviti, no tek je upotreba kolorimetra kao objektivnog instrumenta jamstvo precizne slike.

HD Televizija će se potruditi ovakvu provjeru napraviti i iduće godine kako bi znali koliko su rezultati između modela iste serije slični ili različiti. Postavke nakon kalibracije će HD Televizija vratiti na stranicu za sve modele koje je testirao ured u Zagrebu, te za sve nove televizore i monitore. Dokumenti s postavkama će biti online početkom iduće godine kada bi redizajn stranice trebao biti gotov.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

32 komentara

 1. Car je gol. Živio car :)
  Konačno da je i ta saga o kalibraciji gotova. Ovo je bilo za očekivati. Onaj tko želi referentnu sliku mora zavuai ruku u džep i platiti da mu se napravi kalibracija na TV-u.

 2. Što znači da su prije neki ovdje prodavali maglu, odnosno svi oni koji su dobili kalibracijske postavke uz Panasonic plazmu od VT Commerca, Ronisa i ostalih komitenata HD televizije bolje da ne unose u svoj TV jer bi samo mogli pogoršati kvalitetu slike.
  O onima što su kupovali kalibracijske postavke za ne tako male pare neau ništa govoriti, nek se sami jave.
  Još jednom hvala HD Televizija.

 3. Pratim HD Televiziju od samih pocetaka i poceo sam je pratiti zbog iskren da budem najboljih recenzija koje se mogu procitati. Te recenzije su decki bile tu zahvaljujuci jednom covjeku koji se poceo blatiti po ovoj stranici sa svih strana.
  Mislim da broj komentara svjedoci o slaboj posjecenosti nakon njegovog odlaska.

  Mene zanima…..

  @Darko
  Dakle nabavio si sve po 2 primjerka Samsungovih televizora?
  Dakle 2xC650, 2xD8000?

  Da ih imas i 20 istih modela, ti smatras da je to dovoljno velik testni uzorak velik da tvrdis to sto tvrdis?

  -D8000 je Edge model koji uvijek zbog provodnih cijevi ima razlicito osvijetljenje u odnosu na sve druge modele iz iste serije.

  -C650 je CCFL LCD, pozadinsko osvijetljenje tako?er različito jer ni jedna cijev kod LCD-ova nema isto svojstvo jer to su lampe koje kod jednog modela prije a kod drugog sporije dogorijevaju. Bila rasprava na forum.hr – procitajte

  -Koliko vidim dobivene su bolje postavke od HDTVtest-a. Ocigledno momci koji su do jucer bili referenca u kalibraciji ne znaju sta rade…hdtelevizija zna

  -Nani je govorio po forumima u zadnje vrijeme a i ja cu ponoviti. HCFR je besplatan software koji ima ogromna odstupanja u odnosu na Calman, koristite Calman i svu pratecu opremu tipa Kelvin K-10 kolorimetar pa onda pokusajte donijeti pravilan zakljucak.

  @romeo
  Ti si potplacen ili znalac da takve izjave dajes? Najveci retaileri su koristili postavke ove starnice i 95% ljudi je bilo prezadovoljno slikom! Koliko se sjecam Nani je jedini koristio Calman, cak i na ovoj stranici.
  Procitajte komentare 1000 zadovoljnih kupaca i sve komentare televizora koje je Nani kalibrirao. Mislim treba li se i sta decki dalje govoriti…

  Sprdaju se s vama po drugim forumima jer blacenjem onoga koji je doveo AV scenu na nivo na kojem je sada samo sebi skodite.

  Pohvalno je sot pokusavate da radite ovakve testove ali ako ih radite udjite u dubinu problema.
  Nadam se da ce mi post ostati vidljiv, kopiran je ako nista na druge forume…

  1. Pozdrav “Kristijane”,

   HDTelevizija kontinuirano raste u broju citatelja, sto je lako za provjeriti. Po prvi put u povijesti HDTelevizije site je usao u globalni Top 200.000 stranica na Alexi. Ono sto je bitnije jest da po nasim internim analizama site raste cca 11-15% mjesecno otkako su se prestali napadati citatelji. Napornim Darkovim, ali i Jasminovim radom HDTelevizija je dosla tu gdje jest, i sada se krece na slijedeci korak. Smatrajte ovu akciju s RedFoxom, gdje bilo koji citatelj HDTelevizije moze ostvariti popust od 300kn na kupnju novog uredjaja – samo pocetkom.

   O tome sto dolazi, kada dodje vrijeme. Sto se cinicnog komentara oko brisanja postova tice, politika HDTelevizije i krovne kompanije jest da dok nema vrijedjanja i koristenja prostih rijeci, cenzure nema. Za razliku od bezbrojnih incidenata u proslosti kada su se citateljima brojala krvna zrnca i postovi brisali bez pravne osnove.

   Lijep pozdrav.

 4. Potpuno se slazem za ovim tekstom. Osobno sam koristio preporucene postavke na G30 i na GT30 od HdTelevizije, Hdtv-a i flatpanelsa, ali tek kada mi je poznanik prof. fotograf napravio kalibraciju slika se znatnije poboljsala. Kada sam upozorio Nanija da ne prodaje maglu i prestane varati ljude prodajuci im svoje univerzalne postavke, na pm bi dobio prijetnje i svaki post mi je bio brisan. Svi od starijih članova dobro znaju kakva se slika dobila za Nanijevim postavkama za G20 (totalno prezasicenje crvenom, tj. Cijela slika bi bila crvena) opet Nanijevo opravdanje je bilo da je njegov testni primjerak tražio takve postavke, i onda nakon cca. Pola godine počne prodavati i varati ljude. Nani vrati pare prevarenim ljudima. Nije dobro sto novac svih pokvari.
  Po meni Nanijevim odlaskom ovaj forum je dobio na objektivnosti, transparentnosti, sve ostalo je u dalje na super visokom nivou.

 5. Odavno sam govorio da je kalibracija stvar koja se treba raditi zasebno na svakom panelu i da ne postoje generalne postavke koje jednako odgovaraju svima. Naravno nečije objavljene postavke kalibrirane slike mogu biti korak u pravom smjeru i ostavljene vlasnicima da eksperimentiraju sa svojim televizorima jer ipak tu dosta igra i subjektivno mišljenje pojedinca. Nadalje, što se tiae Nanija čovik je radijo što je radijo a ljudi su sami odgovorni za svoje pare. Mnogi ga optužuju, mnogi hvale, jedno je sigurno recenzije su mu bile opširne. Osobno se nisam slagao sa praksom prodavanja postavka pogotovo jer su se iste mogle pronaai na raznim forumima pa bilo tko ko se zna snači na netu lako su mu bile dostupne. Na veaini stranih foruma imate zasebne teme o kalibracijskim postavkama za pojedine modele gdje vlasnici me?usobno dijele svoje vrijednosti i komentiraju rezultate.I tamo se svatko slaže da je ipak kalibracija na licu mjesta jedino ono što ti može garantirati najbolju moguau sliku na tvo TV-u. Druga je stvar što su u tim zemljama kalibratori (pravi, oni sa licencama, iskustvom i najvažnije golemim preporukama) zastupljeniji nego kod nas, ali šta je tu je.Ja sam prvi da se organizira nekakav tečaj za educiranje ljudi koji žele više saznati o stvarima usko povezanima sa ‘slikom’ od procesa stvaranja, transporta i na kraju reprodukcije. Tu postoje standardi koje je potrebno ostvariti u svakom segmentu jer je jedino to garancija da na svojim panelima dobijemo ono što je i zamišljeno od strane onih koji su stvarali sadržaj…

 6. Kristian ne baljezgaj bolje ti je. Kakve god postavke neko izbacio nema šanse da ae odgovarati svim primjercima date serije televizora.
  To sam se uvjerio i na svom TV-u naposljetku kad sam unio sve postavke koje sam dobio uz TV od komitenta HD Televizije.
  Žao mi je ljudi koji su vjerovali ovom portalu i ljudima koji su ga vodili, a bili prevareni za novac.
  Nadam se da se neae više dešavati iste ili slične stvari i da ae portal (p)ostati objektivan i iskren u svome radu, jer ga svi trebamo kao takvog.
  Novac se može zaraditi i na druge načine, osim prevarom.
  I Kristijane, ne znam te, ali znam jedno:
  Da je Nani ostao na ovom portalu, ovaj tekst vjeruj mi nebi ugledao svjetlo dana. Nani je pomogao mnogima, ali mu ove stvari stvarno nisu trebale.

 7. Namjeravam kupiti LW980S i sad me zanima dali je potrebno na tom modelu napraviti kalabraciju i dali postoji neka educirana osoba koja to radi. I naravno kolko to košta.

 8. Potpuno logično da svaki uzorak identičnog modela treba svoju kalibraciju. čudi me samo da do tog zaključka nisu ranije došli kolege iz HDTV. Kako znamo niti svaki otpornik iste deklaracije ne mra imati identičan otpor, a koliko otpornika ima u jednom TV-u, a i drugih komponenti :)

  No ovo je jedna velika zamjerka proizvo?ačima koji bi u današnje vrijeme visoko razvijene tehnologije i zahtjevnog tržišta morao raditi kalibracije za svaki TV. Ipak tu korisnik izdvaja i 1500Eur za TV koji opet mora iai na “doradu” da bi se dobila najvjernija slika koju neki TV može pružiti. Što naravno stvara naknadne troškove. Zaključak bi zapravo mogao biti da danas kupnjom TV-a kupujemo poluproizvod.

  1. To isto onda vrijedi i za plazme koje platiš 2000 eura i onda ih 200-300 sati moraš razra?ivati. Zašto ih oni ne razrade u tvornici da kupac nemora oko toga vodit brigu.
   Pa i auto kad kupiš razra?en je u toj mjeri da ga možeš voziti čim iza?e iz salona ko da ima 100 000 km.

 9. Ma zaludili su nas kalibracijama, a slika je isto tako dobra i bez nje. Primjenio sam papirnatu kalibraciju na svoj G30 i moram priznati da sam se ugodno iznenadio kada sam vidio sliku.KATASTROFA !!!

 10. Po ovome je onda potpuno iluzorno testiranje televizora, i gubi se praktički svaki smisao, i gdje smo onda :(
  …mada se nadam da razlike unutar istih serija tv-ova ipak nisu toliko drastične ili nam ostaje panel lottery…

 11. Postovani,

  Vjerujem da je navodjenje imena “Kristijana” pod znake navoda Vaš cinizam, gdje smatrate da sam se ja sakrio pod tim imenom. Moje znanje i odgovornost prema kupcima ne dopušta takve ispade, što se ne bi moglo reai za pojedine komentare koji su sumnjivog porijekla na ovoj stranici.

  Zadnja 4 mjeseca od kada ne radim za HD Televiziju, drugi useri navode šta se piše o meni i stavlja po forumu HD Televizije i kao dio komentara na glavnoj starnici.

  Cinično je od uredništva HD Televizije da na svakom koraku pokušava da potkopa rad osobe zbog koje je HD Televizija ima neko čitateljstvo ali to je vaše pravo.
  Mislim da ste svijesni koga ae te imati za konkurenciju pa donekle i razumijem vaš stav, sa druge strane nekako sve to izgleda površno i plitko za novinare sa vašim iskustvom.
  To je ipak samo moje mišljenje, drugi neka prosu?uju.

  Što se tiče tematike i samog testa da kažem par stvari;

  -Zaista je pohvalno od Darke što je uopšte izveo ovakvu vrstu testa, to što ja kao pojedinac, nisam više dio HD Televizije ne znači da au pljuvati po svemu što HD Televizija uradi. Sada au da govorim o

  pozitivnim i negativnim stranama takve vrste istraživanja i o rečenici kako se magla prodavala na ovom sajtu.

  -Na osnovu jednog ili 2 uzorka televizora ne može se donositi zaključak. Zaključak koji je donesen se slaže sa onim što je rečeno po 1000 puta na ovim stranicama a to je da se prepisivanje kalibracionih

  postavki i direktna kalibracija 2 razliaita vida setovanja optimalne slike, sukladno tome, autor teksta je trebao navesti par činjenica koji su fakti a koji čitatelji ne znaju jer ovakvih komentara ne bi bilo;

  1. Test se trebao uraditi ISFccc kalibracionom opremom i software-om. To nije HCFR i to nije colorimetar koji se koristi. Test s toga nije validan
  2. Test je trebao raditi neko sa ISFccc certifikatom, jer postoje nebrojeni načini kako se može dobiti kalibrirana slika.
  3. Test je trebao biti ra?en i sa velikim uzorkom Plasma modela kao i sa velikim uzorkom LCD modela sa Local dimming pozadinskim osvijetljenjem koji bi zbog ravnomjernog pozadinskog osvijetljenje odnosno uniformnosti pokazali preciznije rezultate.
  4. Gama vrijednost, kako je autor rekao nikako ne može i ne predstavlja stvarni kontrast televizora pogotovo kada znamo da se gama jednako aplicira i primjenjuje ravnomjerno po cijeloj površini panela a u isto vrijeme se zna da LCD modeli bez Local Dimming pozadinskog osvijetljenja, odnosno modeli sa Edge i CCFL pozadinskim osvijetljenjem, nemaju jednaku uniformnost, s toga kontrast ne zavisi od game vea i od vrste pozadinskog osvijetljenja. To je kalibrator i autor testa trebao da zna.

  5. Kalibracione postavke su se prodavale po 20, 30 eura. To je nekima koji su dali za TV po 2000 eura puno!? 1% od cijene tv-a kako bi dobili puno bolju sliku od one tvornicke…Neka drugi procijene da li je

  puno ili ne. Postavke su se na kraju krajeva dijelile besplatno putem komitenata HD Televizije, koji su tako?er provjerili postavke na televizorima u radnji i ne vidim da se iko od ljudi koji žive od prodaje televizora žalio. Tako da je zaista zanimljivo čitati ovakve komentare.

  6. Što se tiče nezadovoljstva usera postavkama kalibracione slike. Korisnici nemaju referentnu tačku da bi znali objektivno šta im se svi?a odnosno šta ne. THX i ISFccc, mod je dosta zagasitiji od bilo kojeg Dinamic moda ali u isto vrijeme velika veličina korisnika bi upravo primjenila što blještaviju sliku jer tv izgleda raskošnije. Postavke su ra?ene prema standardima i pravilima, ne prema subjektivnim dojmu pojedinca.

  7. Kalibracija televizora direktno se vrši na licu mjesta i košta na Zapadu i do 500$. Tako da komentari tipa kako je prodavana magla su zaista neozbiljni. Za korisnike koji misle da je prodavana magla

  postoji riješenje, platite kalibratoru više i čekajte da vam do?e na vrata. Koliko znam na EX-Yu prostoru postoje 2 kalibratora, tako da…u me?uvremenu ako smatrate da je magla ono što je napisano na

  papiru, onda sami primjenite što vam se najviše svi?a.

  9. Kalibracione postavke se odnose na setovanje parametra slike prema standardima ne prema osobnom ukusu kupca postavki. Kupcima postavki, kojima se ne svidi slika, preporučujem da postave sliku i parametre prema svom subjektivnom dojmu.

  10. Za kraj umjesto što se prozivaju pojedinci, mislim da je bolje da se okrenete usavršavanju kvalitete recenzija i vašeg znanja oko televizora i kalibracije.

  Želim vam još veau čitanost i dalji uspjeh u radu.

  S poštovanjem

  Jasmin čustovia – Nani

 12. Meni osobno slika sa preporučenim postavkama izgleda odlično. Puno bolje nego tvornički. Postavke sam prepisao sa recenzije (Panasonic 42×20), ali nebi ih nikad kupio. Smatram da nije bilo uredu prodavati ih preka HDtv portala.
  Ima Nani svojih mana ali neosporno je da je vrhunski recezent.

   1. Isto taka proverena kalibracija za monitore za kompjuter je ovaj softver koi free mozete skinuti sa sledeceg linka.

    http://www.entechtaiwan.com/lib/softmccs.shtm

    Provereno na mom monitoru, vidi se poboljasnje nakon upotrebe softvera. E sada nisam spoio LCD Tv il iplazmu da vidim dali je ovaj softver u mogucnosti toa da uradi, ako neko isporaba neka pise :)

 13. https://hdtelevizija.com/2011/04/11/recenzija-plazma-2d-panasonic-tx-p42g30e-107-cm/comment-page-1/#comment-14584

  Prije 8 mjeseci sam postavio pitanje jer mi je logika govorila drugačije. Nanijev odgovor se može pročitati.
  E sad nani, kad vea prozivaš ljude što rade na HD televiziji (tvoje bivše kolege, a vjerujem i prijatelje) o ovom testu, zašto ti nisi lijepo stručno i objektivno napravio taj famozni test vea si mene (i ostale) ubje?ivao da se radi o tek malim razlikama u promilima.
  Znači priča ti nije imala zale?inu i potvrdu da si u pravu, al svejedno te to nije spriječilo da svjesno krivo usmjeravaš.
  Mnogim ljudima si pomagao, i odličan si stručnjak, al eto izgleda prodo si se kako ti kažeš za 20, 30E.

 14. Puno serete na covjeka, svi ste plakali, vukli ga za rukav da vam pomogne, i svima je uvijek pomagao, odjednom Nani nevalja, Nani nezna zapitajte se da nije greska u vama, vasoj gluposti, neznanju ili necemu trecem, najlakse je pljuvati one kojih nema, ili koji su otisli.

 15. Da se razumijemo, Nanija licno znam, i cisto sumnjam da bi ikada ikoga namjerno prevario, to je moje misljenje steceno iz poznanstva sa njim.

 16. Ljudi moji mani te se gluposti, ne znam kako se možete toliko zamarati oko tih kalibracionih postavki, svačije oči nisu iste, i svak neka reguliše sliku kako njemu odgovara, meni je ova true cinema bez veze, slika mutna i tamna pogotovo ako ima imalo svijetlosti u prostoriji u kojoj se nalazi plazma,opcija normal je za mene mnogo bolja, pa ne znam zašto su ovi u tvornici prilikom izrade postavili nekolike opcije, norma, dinamic itd. zašto nisu samo postavili true cinema kad je to najbolje?

 17. Nani, ako su ti ljudi plaaali 20,30 eura za kalibracione postavke za Panasonic TX-P42V20e, zašto si meni na mail poslao ponudu na 700 kn za postavke? Sva sreaa, pa nisam nasjeo na “trik”!

  1. Postovani Corbakis,

   Kao i svaka osoba koja cita ovaj thread i koja je bila prisiljena ili trazena platiti postavke, cijenio bih da se javi emailom na theo@brightsideofnews.com.

   Posaljite originalan email s trazenim svotama za kalibracijske postave kako bi mogli poduzeti daljnje korake.

   Lp,

   T.

   1. hahahhaha, “poduzeti daljnje korake” i napraviti sto tocno? LOL

    Darko i ti ljubljeni mu TEO VALIA i dan danas ne znate na kojem principu radi koja tehnologija i imate smijesne i jadne izjave.
    Na svu srecu HD televizija tone prema titanicu, na samo dno, gdje joj je i mjesto.

 18. Vlasnik sam Philipsa 42PFL9664 kojim sam prezadovoljan. čim sam ga kupio poigrao sam se malo sa postavkama i dotjerao ga za mene do super slike. čitajuai recenziju na jednom stranom sajtu koji se bavi testiranjem naišao sam na postavke koje su za njih bile idealne tj tv je bio kalibriran na najbolju moguau sliku. Prepisao sam brojke i ukucao u tv ( prethodno sam zapisao one koje sam sam postavio). Rezultat? Očajna slika, dan i noa razlika, za mene i moj ukus jako loše. Što reai nakon toga? Po meni svaki bi korisnik trebao sam sebi naštimati sliku kako njemu odgovara jer je sve to relativno. I još nešto, cinema mod je jako blizu onoga kako sam sam podesio ali za moj gušt je ipak ono kako sam ja sebi podesio meni bolje. Pozdrav svim ljubiteljima dobre slike i zvuka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!