B.netDigitalna televizijaDigitalna televizija u HrvatskojMobiteli i tabletiTabletiVijesti

B.Net Predstavio Nove Programske Pakete

Po prvi put nakon akvizicije od strane VIPneta, B.net je održao press konferenciju na kojoj je predstavio veliko proširenje svoje ponude TV kanala, “TV za van” uslugu kao i novi digitalni medij koji zamjenjuje dosadašnje papirnato izdanje časopisa 3Dmag.

Predstavnici B.neta na press konferenciji u Hotel Regent Esplanade
Predstavnici B.neta na press konferenciji u Hotel Regent Esplanade (s lijeva nadesno): Nataša Krezić, Alen Ranilović, Ivan Cvitković, Adrian JežinaRazdioba pretplatničkih modela pokazuje velik rast multiplay usluga, kombinirajući Internet pristup, Telefon i Televiziju

Na samom predstavljanju Adrian Ježina, predsjednik uprave B.neta obznanio je kako će B.net i dalje poslovati kao samostalna tvrtka u sklopu VIPnet grupacije, te brand B.net ostaje na snazi do daljnjega. Sinergijski učinak ovog preuzimanja vidljiv je na širenju B.netovih usluga na VIPnetova prodajna mjesta. Isto tako, uskoro će se otvoriti novi flagship store u prizemlju zagrebačkog Avenue Malla.

Razdioba pretplatničkih modela pokazuje velik rast multiplay usluga, kombinirajući Internet pristup, Telefon i Televiziju
Razdioba pretplatničkih modela pokazuje velik rast multiplay usluga, kombinirajući Internet pristup, Telefon i Televiziju

A kako bi se pronašli razlozi za hitanje u trgovine po B.netove pakete, kompanija je objavila čak 21 novi televizijski program, pri čemu nije došlo do povećanja cijena. Isto tako, kompanija je potpisala nove ugovore s nekoliko produkcijskih kuća i televizijskih studija, rezultirajući velikim širenjem ponude filmova u B.netovoj Videoteci.

TV Paketi

Od 21 novih TV kanala, 12 e nalazi u novom “Informativnom Paketu”, koji donosi npr. FOX News kao desničarsku kontru CNN-u, koji se već godinama nalazi u ponudi B.neta, ali tu su i Al Jazeera, BBC World (konačno!), kineski CCTV, Deutsche Welle (DW), France 24, N 24, odličan Russia Today, Sky News International te TV Espana. Pored svestranih informativnih kanala, Informativni Paket donosi i financijske kanale Bloomberg i CNBC.

U narednih nekoliko dana, sa emitiranjem će započeti i dva vrlo zanimljiva kanala za domaće gledatelje – pod ravnateljskom palicom legendarnog novinara Gorana Milića, Al Jazeera Balkan sa emitiranjem započinje u petak, 18.11 (Prošireni Paket), dok Da Vinci University predstavlja kanal za univerzitetsku zajednicu (Informativni Paket). Prošireni paket programa uključuje i Da Vinci Learning (posvećen edukaciji), 24satni Top Shop (kako je g. Ježina citirao; “ukoliko nazovete sada, dobit ćete još jedan set noževa”), Fight Channel (borbe poput UFC-a, MMA i sl.), TV Nova Pula, SBTV i DUTV.

Ukoliko volite računalne igre, industriju čiji je samo PC dio veći od kompletne glazbene industrije, a s uračunavanjem konzola i mobilnih platforma veća i od filmske industrije, B.Net uvodi GINX, TV kanal posvećen recenzijama igara za popularne platforme. Kao posljednji novi kanal, “Paket za Odrasle” obogaćen je s Dorcel TV.

B.net TV za van

Prvi rezultat stapanja B.Neta i Vipneta upravo je “B.net TV za van”, aplikacija koja je od danas dostupna korisnicima B.neta na Apple iOS i Google Android platformi. Ivan Cvitković prezentirao je aplikaciju na Apple iPad 2 te Samsung Galaxy Tab 10.1 tabletima. U testnoj fazi, TV za van donosi 13 različitih TV kanala te videoteku s 10 filmskih naslova koje možete gledati spojeni na 3G ili na Wi-Fi mrežu.

Tableti na kojima se može pratiti TV za van usluga: Apple iOS i Google Android operativni sustavi
Tableti na kojima se može pratiti TV za van usluga: Apple iOS i Google Android operativni sustavi

U osnovnom paketu dostupne su usluge “Propustili ste” (gledanje već prikazanih programa u posljednjih 48 sati), “Snimalica” (snimanje budućih TV emisija) te “Zakasnili ste” (ponovno pokretanje TV emisije koja je već započela). TV za van account istovremeno podržava dva streama, npr. na mobilnom uređaju tipa iPhone, iPad ili Android te stolnom ili prijenosnom računalu.

TV za van aplikacija koristi adaptivni streaming, mijenjajući kvalitetu slike ovisno o brzini internetske veze, a sve u svrhu glatkog prikaza. Nakratko smo testirali aplikaciju na VIPnetovoj HSDPA mreži i vidjeli kako se slika iz relativno loše kvalitete podigla na gotovo DVD kvalitetu, gdje je i ostala tijekom tih par minuta. Isprobat ćemo ovu aplikaciju na našim mobilnim platformama i napisati test u skoro vrijeme, no moramo vas upozoriti da ova kvaliteta ima i svoju cijenu.

TV stream će progutati od 800 do 1050MB (cca. 1GB) po SATU prikazivanja, što će reći da u najsnažnijem VIPnetovom paketu za mobilni internet možete pogledati točno 20 sapunica koje se vrte u eteru (jedna dnevno, što će vam više ;). S obzirom da je g. Alen Ranilović, Chief Marketing Officer (CMO) došao iz VIPneta, odmah je i objašnjeno kako će za ovu uslugu VIPnet vidjeti kako može ponuditi prilagođene podatkovne pakete. No, u isto vrijeme je i rečeno da je WiFi preporučen način rada za ovu aplikaciju. Tako od danas možete gledati npr. Sportsku Televiziju i ako morate izaći iz kuće van, možete nastaviti gledati događaj koji ste pratili na TV-u.

Za korištenje ove usluge dovoljno je imati makar i Osnovni paket B.net TV usluga (40ak kuna mjesečno).

3Dmag: Papir je prošlost, iPad je sadašnjost

Posljednji dio press konferencije bio je posvećen gašenju 3Dmaga u papirnatom obliku i prelazak na digitalno izdavaštvo. Podnaslov možda zavarava, ali odnedavno 3Dmag možete čitati u digitalnom obliku kao PDF download, Flash animaciju ili novorazvijenu aplikaciju za Appleov iPad.

Nataša Krezić, voditeljica marketinga i razvoja proizvoda te Ivan Cvitković iz razvojnog tima predstavili su mogućnosti nove iPad aplikacije, koja nudi mogućnosti koje papir jednostavno nije mogao fizički podnijeti – tako su statične slike zamjenjene videima, pa umjesto slike nekog glumca, najave nekog filma ili serije možete npr. odmah pogledati trailer. Kompanija ne planira stati na iPad aplikaciji, već razviti sveukupni digitalni portfolio. Međutim, nije sve tako glatko jer je prvi broj digitalnog 3Dmaga bio skinut tek 1160 puta, što je prilično nizak broj u odnosu na 126.234 kablovska te 12.408 satelitskih pretplatnika (podaci za 2010-u).

Apple iPad 2: Jedini način za potpuno uživanje u digitalnom 3Dmag "časoplikaciji"
Apple iPad 2: Jedini način za potpuno uživanje u digitalnom 3Dmag "časoplikaciji"

Ukoliko B.net ozbiljno smatra zamjeniti papirnato izdanje s digitalnim, što je hvalevrijedan potez, mi bi ipak preporučili da kompanija razmisli o nuđenju Apple iPada 2 uz produžetak pretplate. S obzirom na cijenu uređaja, nadoplata od 100kn/mj. na postojeći račun kroz period od 2 godine bitno bi povećao broj korisnika koji bi odmah produljili i svoju vjernost tvrtci. G. Alen Ranilović nekoliko je puta istaknuo kako B.net ima odličnu vjernost korisnika od čak 83%, a vjerujemo da bi dobar dio tih 83% objeručke prihvatio neki “dar” za produljenje ugovora.

Uostalom, tako je i konkurentski MAXtv prikupio velik broj korisnika, sudeći po gotovo nevjerovatnim brojkama oko produljenja MAXtv ugovora za vremena trajanja akcija “MAXtv ti daruje PlayStation 3” i “MAXtv ti daruje Nintendo Wii”. No, vrijeme će pokazati kako će B.net oblikovati svoju strategiju i krenuti u preotimanje premium korisnika.

Sve u svemu, B.net ostvaruje pozitivne pomake unaprijed i povećava vrijednost korisnicima. No, kompanija mora uložiti u dodatnu edukaciju korisnika…

Adsense

Theo Valich

Započeo karijeru kao bug monkey u Microproseu te Electronic Artsu. Novinar s višegodišnjim iskustvom uređivanja vodećih online publikacija poput Bright Side of News*, The Inquirer, TG Daily i Tom's Hardware. Osnivač Bright Side Network Inc., progresivne media grupe. Ovisnik o trčanju i auto utrkama. ;)

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!