Vijesti

LCD TV-i će raditi na 960Hz?!

960

Zaboravite 50, 60, 100, 200…i 400Hz! Budućnost leži negdje drugdje …. blizu 1000Hz!

Frekvencija osvježavanja (interpolacije okvira slike) do 200 Hz s tehnologijoma BFI (Black Frame Insertion), BLB (Back Light Blinking) i MC (Motion Compensation), će opet biti veoma aktualna. Tehnologija se konstantno mijenja i nigdje ova promjena nije tako evidentna kao u svijetu HD televizora. Samsung će ponuditi tržištu nešto novo, koristeći dosadašnjih 200 Hz za PAL odnosno 240Hz NTSC tehnike interpolacije izračunatih okvira, plus 200 Hz osvježavanje pozadinskog osvjetljenja. Kada se ovo dvoje kombinira, daje 400 Hz modele za PAL odnosno 480Hz modele za NTSC tržište. Prema navodima Samsunga, ubrzo ćemo vidjeti naljepnice od 1000 Hz na LCD TV-ima. Više u nastavku.

Novi modeli će udvostručavati postojeće osvježenje okvira slike, umetanjem crnih slika (black frames) pored onih izračunatih i interpoliranih od strane procesora u TV setu. Dakle, koristiti će se BFI/DFI ili Black Frame Insertion/Dark Frame Insertion tehnologije. S BFI/DFI tehnologijama, crni ili tamni okvir će se umetati između kalkuliranih interpoliranih kao i originalnih okvira, pomažući da se eliminira svojstvo zadržavanja svjetlosti u ljudskom oku, čime će se pokreti naizgled ubrzati.

Ovo i nije neka novina i nije najbolji sustav za povećanje skeniranja, jer umetanje crnih okvira zatvara osvjetljenje (nije skeniranje). Jednostavno, 200 Hz će otići u povijest kao najučinkovitiji sustav skeniranja postignut od plasiranja LCD tehnologije na tržište televizora. LG i Toshiba su već objavili drugu generaciju 400 Hz modela kombinirajući 200Hz interpolaciju i 200Hz pozadinsko skeniranje, zapravo skenirano pozadinsko osvjetljenje.

Sada Samsung, neslužbeno, podiže razinu skeniranja. Što se krije iza ovoga?

Koristeći vrlo brze fotodiode LED osvjetljenja, koje mogu proizvesti bljesak mnogo puta u sekundi, Samsung želi da i marketinški poveća brojeve kao i da nadiđe 200Hz skeniranje (kako bi se zadovoljile potrebe 3D LCD TV-a).

S inženjerskog stajališta, ovo je ništa više do marketinški trik, gdje će se novi televizori u budućnosti servirati kao 800, 960 ili 1000 Hz-ni! Zamislite situaciju da se i ovaj 960Hz (NTSC) sustav udvostruči, što bi davalo 1920 Hz i odgovaralo vertikalnom broju piksela 1080p televizora. Kakav bi to marketing tek bio! Ovo je marketinški odgovor na 600 Hz subfiled drive plazmi, mada moramo priznati da taj subfiled drive zaista radi, te će u novoj inačici na 3D televizorima zbog bržeg emisijskog ciklusa biti doveden do savršenstva. Za BFI i DFI tehnologije nismo baš neki optimisti, Motion resolution uzorci će pokazati kako će se ova tehnologija nositi s pokretnom rezolucijom na novim modelima.

Copyright HD Televizija 2010. Sva prava pridržana. Sve slike u članku su vlasništvo njihovih autora.

Tekst i slike zaštićene logotipom stranice nije dopušteno kopirati bez dopuštenja.

Adsense

Povezani tekstovi

3 komentara

  1. Nestvarno što se sve nama gura kao gotov proizvod. Milijardu i jedan piksel u fotoaparatu a senzor velicine 3x3mm, xyz HZ osvjezenja sa 1001 algoritmom pokusaja izrade zlata iz govna..

  2. nekada kompjuter nije stao u sobu od 60 kvadrata a danas ga staviš pod ruku. O snazi uopae nema smisla govoriti. Nekada su auti jurili 20 km/h a danas jure 200 km/h i nitko nije impresioniran …

  3. nekad san gledal svoj stari RIZ tv spojen na stabilizator napona i konvektor za UHF danas bi mi trebal smetat odsjaj radijatora na prekrasnoj metar širokoj plazmi, mi smo krivi, proizvo?ači nam samo podilaze.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!