3DIFA - BerlinSajmovi elektronikeVijesti

IFA 2011: Toshiba otkrila detalje prvog 4K autostereoskopskog 3D televizora

Toshibin najveći 3DTV bez naočala smo imali prilike vidjeti na CEVOlution predstavljanju početkom godine u Rimu, gdje se unutar velike kutije kroz otvor veličine zaslona prikazivao demonstracijski 3D materijal. Rezolucija, dizajn, ime modela i dostupne veličine zaslona nisu bile poznate sve do danas kada je Toshiba odlučila zainteresirati entuzijaste netom prije otvaranja IFA sajma u Berlinu (2. do 9. rujna). Kompletno izvješće za medije se nalazi u nastavku, a daje odgovore na sva pitanja koja su nas pratila sve ove mjesece. Dodatne fotografije iz prve ruke ZL2 3D televizora već su objavljene na stranim portalima, a službene potražite u nastavku.

Neuss, Njemačka, 1. rujna 2011. – Danas je Toshiba Europe GmbH najavila predstavljanje prvog svjetskog 3D TV s velikim ekranom bez korištenja naočala. 55ZL2 ima ekran od 139cm (55”) dijagonalno i ne zahtjeva korištenje naočala za potpuni 3D doživljaj. Dodatno, 55ZL2 je prvi svjetski TV namijenjen za potrošače koji dolazi sa Quad Full HD ekranom. To omogućuje 55ZL2 koji pruža 3D TV doživljaj za uživanje u velikoj grupi gledatelja i prikazivanje 2D sadržaja u četverostrukoj (Quad) Full HD rezoluciji. 55ZL2 3D aplikacija bez korištenja naočala osnažena je sa Toshiba procesorom s platformom visokih perfomansi CEVO-ENGINE koji također omogućava puno više inovativnih aplikacija uključujući PERSONAL-TV, omogućujući potrošaču personalizaciju TV postavki, i SMART-TV aplikacije kao što su USB snimanje i pristup portalu Toshiba Places. Također, dolazi sa funkcionalnošću Auto Calibration kako bi se postigla studijska razina kvalitete slike. 55ZL2 će biti dostupan od prosinca 2011. u Njemačkoj sa datumom puštanja koji treba potvrditi u drugim europskim zemljama.

Nova doba za 3D TV

Toshiba inženjeri koristili su svoje vještine u dizajniranju softverskih algoritama i razvijanju snažne potrošačke tehnologije elektroničkih procesora za izračun višestrukih točaka gledanja stereoskopskih slika, u kombinaciji s mogućnošću za prikazivanje slike visoke kvalitete na velikom ekranu. Za 55ZL2 razvili su polje lećastih objekata koji su po prvi puta ugrađeni u uređaju sa velikim ekranom spremnim za tržište.

Sofiticirana tehnologija lećastih objekata omogućava više točaka gledanja

3D tehnologija bez korištenja naočala se temelji na stereoskopskom načelu koji istovremeno isporučuje sliku za lijevo oko i još jednu sa malim pomakom (paralaksom) za desno oko – one zatim spajaju u mozgu gledatelja da dobije 3D efekt. Za postizanje 3D efekta bez korištenja naočala, bitno je da lećasti objekti usmjeravaju određene slike prema očima gledatelja. Integral Imaging tehnologija, osnažena sa CEVO-ENGINE, primjenjena na 55ZL2 donosi devet točaka gledanja koji stvara višestruku zonu gledanja ispred 3D TV bez korištenja naočala. To omogućuje da nekoliko gledatelja istovremeno uživaju u 3D doživljaju bez potrebe za korištenjem naočala.

Praćenje lica optimizira 3D doživlja bez korištenja naočala

U cilju optimiziranja zona gledanja u odnosu prema trenutnoj poziciji gledatelja ispred TV, 55ZL2 sadrži aplikaciju prepoznavanja lica. Na pritisak tipke, ona je u stanju otkriti poziciju gledatelja i prilagoditi zonu gledanja u skladu s pomicanjem lećastih objekata.

Quad Full HD ekran za izvrsnu kvalitetu slike u 3D i 2D

Prikaza za do devet točaka gledanja iz ekrana u visokoj kvaliteti slike tehnički je izazov. Toshiba stoga ugrađuje zaslon od 3,840 x 2,160 piksela, što je ekvivalent Quad Full HD rezoluciji, a sve kako bi se omogućilo do devet točaka gledanja za koje se istovremeno prikazuje slika. Dodatni bonus 55ZL2 ekrana visoke rezolucije je mogućnost prikazivanja 2D sadržaja u Quad Full HD rezoluciji. Drugim riječima: fotografije snimljene sa 8 Mega-Pixel kamerom mogu se prikazati na ekranu bez smanjivanja kvalitete slike.

Pomoću složenih algoritama, Toshiba Resolution+ tehnologija pretvara sadržaj kao što su TV programi u SD ili HD rezoluciji – kao i DVD ili Blu-rayTM sadržaj u četiri puta Full HD rezoluciji – s ciljem da se u potpunosti iskoristi visoka definicija Quad FHD ekrana.

Pametan i personaliziran prozor u svijet

55ZL2 pruža puno više nego 3DTV bez korištenja naočala. Također sadržava napredne SMART-TV funkcije pružajući pristup portalu Toshiba Places, Toshiba online platforma nudi streaming, kupovinu i dijeljenje sadržaja sa Weba. Osim toga, podržava HbbTV® standard (Hybrid broadcast broadband TV). Zadnje, ali ne manje važno, 55ZL2 omogućuje USB snimanje digitalno emitiranog sadržaja na vanjski tvrdi disk koji je povezan sa TV putem USB. Zahvaljujući Toshiba Apps Connect, vlasnici iPhone® više ne moraju doći do daljinskog upravljača nego mogu kontrolirati TV preko svog pametnog telefona.

55ZL2 također sadržava PERSONAL-TV aplikacije: TV  je u mogućnosti pohraniti osobne postavke slika i osobnu listu kanala do četiri korisnika i podržava osobno grupiranje snimljenih sadržaja. Osim toga, TV je u mogućnosti zapamtiti razinu glasnoće za svakog korisnika nakon isključivanja.

CEVO-ENGINE:snaga iza inovativnih značajki

CEVO-ENGINE, Toshibina platforma sa više procesora visokih performansi je snaga iza 55ZL2. Izvanredna CEVO-ENGINE tehnologija je u mogućnosti dodati dubinske informacije koje su potrebne za dobivanje 3D efekta i izračunavanje devet različitih perspektiva za proizvodnju devet zona gledanja. To je jedina tehnologija koja je danas dostupna na TV tržištu a koja je u mogućnosti isporučiti velike izračune snage potrebne za upravljanje složenim algoritmima koji provode aplikaciju 3D tehnologiju bez korištenja naočala.

Auto Calibration: kvalitete slike na studijskoj razini

55ZL2 iskorištava CEVO-ENGINE performanse za daljnje povećanje kvalitete slike. To dodatno osnažuje Auto Calibrationalat, koji optimizira postavke za prikazivanje da pokaže filmove sa točnim bojama i sivim tonovima kako je namjeravao redatelj filma. Do sada je pristup temeljen na analizi boja pristup isključivo korišten od strane profesionalaca te je zahtijevao vanjsko računalo. Sada CEVO-ENGINE sve proračune može obavljati interno.

Fons: Toshiba PR

 

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

7 komentara

    1. Pronašao sam informaciju da ae preporučena cijena biti 7.999€, što je nešto manje od 60.000kn po srednjem tečaju…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!