Vijesti

Sharp zaustavlja proizvodnju LCD panela u dvije svoje najveće tvornice u Japanu

Sharp Corp., najveći japanski proizvođač LCD panela, planira zatvoriti svoje dvije najveće tvornice najranije do 6. svibnja nakon što je zbog prirodnih katastrofa došlo do nestašice izvora materijala nužnih za njihov rad. Glasnogovornica iz Tokyja u telefonskom je razgovoru otkrila kako se radi o tvornici 10. generacije Osaka (Sakai) i 8. generacije Mie (Kameyama), te da je njihov proizvodni kapacitet do sada bio ukupno 172.000 panela mjesečno. Manjak plina i ostalih materijala koji nedostaju sada se mudro raspoređuje po drugim tvornicama koje proizvode manje panele kako bi se zadovoljila potražnja, a kompanija ima dovoljno gotovih TV-a u skladištima da se zadovolji potražnja idućih mjesec dana. Miyuki Nakayama nije željela otkriti o kojim se točno količinama radi. Sharp je 14. ožujka za TWICE izjavio kako njegove tvornice nisu značajno oštećene potresima, te da postrojenja u Sakai, Kameyami, Taki-cho i Tenriju rade normalno. Zbog zaustavljanja proizvodnje predviđa se da će kompanija izgubiti 50 milijardi jena (590 milijuna dolara) u prometu i 15 milijardi jena u operativnom profitu ove fiskalne godine.

Sharp nije jedini proizvođač potrošačke elektronike koji je najavio zatvaranje svojih postrojenja nakon devastirajućih događaja u Japanu, Toshiba, Hitachi i Panasonic su također na toj istoj listi, stoga su vrlo vjerojatno mogući skokovi u cijenama opreme i kašnjenje modela na svjetska tržišta.

Fons: Bloomberg

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

5 komentara

 1. čudi me ovo jer Sharp ima uglavnom tovrnice, kao i ove dvije, u zapadnom Japanu koji nije pogo?en potresom i koji je energetski neovisan o istočnom Japanu.

 2. Ne, dijelu koji nije pogo?en potresom, a to je zapadni Japan ne fali energije. Naime, zapadni japan ima elektrčnu mrežu neovisno o istočnome koji je pogo?en potresom i gdje sva sila nukleranih rektora ne radi. Istok 50Hz, zapad 60Hz.

  Isto tako sirovina u Japan uglavnom dolazi iz vanka.

  Ja mislim da je ovdje problem jer se nešto ipak potrebno radi u istočnom Japanu.

 3. Po meni svrha ovog članka je u zadnjoj rečenici koja predstavlja marketinški potez kako bi se opravdalo poveaanje cijena i pokušalo nagovoriti kupce na kupnju. Hvala Bogu da ima konkurencije u Koreji, Nizozemskoj, Kini, Turskoj, Njemačkoj,…..a i u Japanu. Teško je zamisliti da bi kod nesreae koja zahvati 5% Japana došlo do tržišnih nestabilnosti.

  1. Nesreaa je ipak zajhvatila daleko više od 5% Japana, proizvodnja od Tokia sjeverno je praktički nemoguaa, ali mora se reai ne ovaj dio di su recimo Sharpove tvornice nije zahvaaen, jedino sa vremena na vrijeme se proizvodnja gasi zbog podrhtavanja tla što je u Japanu normalno.

   Recimo ja sam dosta oko foto biznisa. Tu je prava katasrofa jer veaina toga što se radi u Japanu je baš gora oko Sendaia i ako se sada nešto radi radi se u saleko manjim kapacitetima nego inače, a neke stvari koje su bili najavljene za plasiranje na tržište su odga?ane.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!