3DVijestiZanimljivosti

3D filmovi izazivaju više nelagode i ne pružaju veći užitak gledanja

Istraživači u California State Universityju nedavno su proveli istraživanje na temelju kojeg su došli do zaključka kako gledanje 3D filmova ne pruža toliki užitak kao što je to bilo naglašeno. Često se sugeriralo da gledanje 3-dimenzionalnih filmova može uistinu povećati zadovoljstvo gledanja, pritom pružajući dojam da se osoba nalazi u samom središtu akcije i s mnogo većim emocionalnim dojmom prema sadržaju.

Istraživanje je pokazalo da gledateljima nije ostao 3D film u duljem sjećanju u usporedbi s onima koji su gledali 2D verzije. Istraživanje je isto tako pokazalo da više-dimenzionalni filmovi nisu uzrokovali snažnije reakcije ili emocije među gledateljima u usporedbi s njihovim “flat” suparnicima.

Međutim, analiza je otkrila da 3D filmoljupci imaju velike šanse da iskuse barem tri puta veće glavobolje, naprezanje očiju i zamagljenje vida za razliku od onih koji gledaju 2D verzije.

Zahvaljujući novitetu 3D filmova, ljudi će ih i dalje ići gledati, s time da treba naglasiti da 3D neće učiniti sadržaj značajnijim ili jasnijim, ali postoji mogućnost da će uzrokovati niz nelagoda.

Izvor: HDTV Reviews

Adsense

Igor Hlušička

Ljubitelj prirode, glazbe i zdravog života. Uvijek sam otvoren za nove spoznaje i mogućnosti pomoću kojih razvijam vlastitu svijest o okružju u kojem se nalazim. Nastojim biti pozitivan i raditi ono što volim, ali se trudim ulagati i u one aspekte života koji mi prirodno ne idu od ruke, jer vjerujem da onda višestruko ulažem u sebe. Životni zadovoljstvo nalazim u zvukovima akustične gitare koja očarava mogućnostima koje nudi.

Povezani tekstovi

5 komentara

  1. Apsolutno točno, taj 3D je 10g premlada tehnologija. Izbjegavo sam ga što sam dulje mogo i onda nedavno otišo u IMAX da pogledam Transformers 3. Užas, nakon pol sata mi je vea bilo dosta, mutna slika, glava boli, glupe naočale na nosu, tolko da bi ga ra?e pogledo normalno na laptopu nego taj 3d u kinu. A ovi 3d tv, to je još gore.

  2. Slažem se, no Avatar u 3D-u je bio fantastičan. Problem je što sada sve i svašta guraju pod 3D. Krajnost je moguanost konverzije 2D u 3D – prestrašno.

  3. Meni se čini da je krivnja u nama. Trebamo znati odabrati kada, za što i koliko koristiti 3D. Ako jedeš sladoled ili piješ pivu za doručak baš se ne nadaj dobrim efektima. Važne su moguanosti i prilike izbora. Ipak je prednost i napredak da nešto možeš odabrati kada želiš.

    1. Slažem se, no taj se 3D počinje gurat svugdje a nepotrebno i imamo sve manje izbora. Nemreš više ni filmove neke pogledat u kinu jer ih nema u 2d nego samo u 3d verziji. Ako hočeš tv s najboljom 2d slikom moraš kupit 3d tv što diže cijenu a nikad ga ne koristiš. Npr. Panasonic VT30 koji je 3d i 2000kn jeftiniji koji je 2d, to bi bio izbor.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!