ReportažeVijesti

CeBIT 2010: 3D tehnologije, primjene i sadržaj

cebit-next-level3d-10

Otkako je krajem prošle godine Avatar došao u kino dvorane, a Blu-ray Disc Association objavio specifikacije 3D BD diskova, čini se da svi pričaju o 3D rješenjima, no nakon desetljeća pokušaja i nebrojenih prototipa, ovoga puta čini se da 3D doba uistinu dolazi. Ovogodišnji CeBIT također je bio u skladu s ovim trendom, te su posjetitelji mogli uživo isprobati mnoga rješenja, te se i sami uvjeriti u mogućnosti snimanja 3D sadržaja uživo na nekoliko štandova. 3D prikaz nije samo namijenjen u zabavne svrhe, od njega će imati koristi razne grane znanosti, medicina, turizam, umjetnost, CAD/CAM/CAE, građevina, geografija itd. Pod sloganom “Next level 3D – see the difference”, CeBIT je ove godine okupio desetak različitih izlagača o čijim proizvodima više u nastavku kroz slike, tekst i video materijal.

Trodimenzionalnost koja postaje stvarnost

Trodimenzionalnost je nešto na što smo se navikli u stvarnosti, no u našu virtualnu stvarnost, ekrane u koje smo toliko postali ovisni gledati, realističan 3D još nije stigao. Istina da smo još u 90-im godinama prošlog stoljeća igrali igre koje su u načelu bile trodimenzionalne (Wolfenstein 3D, Duke Nukem 3D, Doom i mnoge druge), na ekranima su to ipak bile i ostale dvodimenzionalne slike koje naše oko i mozak na osnovu iskustva tumače kao trodimenzionalni prostor u kojem se znamo kretati i biti u interakciji. Isto vrijedi i za klasičan TV program, serije i filmove koji mogu djelovati veoma trodimenzionalno ako je kadar snimljen s time u vidu, a i pojava panela visoke razlučivosti (HDTV) nam je omogućila da prikaz bude još prirodniji i samim time onoliko blizu realističnosti koliko mu jedan video izvor može informacija dati. No, mi imamo dva oka, zar ne?

duke-nukem3d
Duke Nukem 3D igra (© 3D Realms)

Baš kao što se u audio sustavima najčešće nalaze dva zvučnika, dva izvora zvučne informacije jer u načelu mi posjedujemo dva slušna ograna, dva “mikrofona”, tako nam i za dva ograna vida trebaju dvije različite slike, dva vizualna izvora informacije kako bismo ono što se prezentira mogli vidjeti u sve tri dimenzije. Ako malo obratite pažnju na način na koji gledate svojim očima, primijetiti ćete kako svako oko vidi malo drugačije, odnosno točku koju gledamo vidimo iz dvije točke gledišta, radi čega objektu možemo odrediti poziciju u odnosu na nas i na druge objekte u sve tri dimenzije. Ako zatvorite jedno oko automatski ćete se prebaciti u x-y koordinatni sustav o kojem ste učili u osnovnoj i srednoj školi, te ćete objektima mnogo teže odrediti točnu poziciju što se osi z tiče. Razlog zašto se ipak možemo prilično uspješno kretati i u slučaju da svijet gledamo samo jednim okom jest naše iskustvo koje je uvijek uz nas i koje konstantno procjenjuje gdje se nalazimo u odnosu na objekte u prostoru.

high-frame-rate-single-lens-3d-camera-technolog-prototype
Sony-jeva 3D kamera s jednim obejktivom i dva senzora (© Sony)

3D materijali nam neće biti samo servirani u vidu filmova i ostalih gotovih sadržaja, već ćemo i mi sami moći kreirati vlastite 3D uratke. FujiFilm sa svojim FinePix REAL 3D W1 modelom prvi je proizvođač koji je potrošačima ponudio cjelovito rješenje za kreiranje 3D fotografija, te njihovo pregledavanje i ispisivanje, a vjerujemo da će i ostali proizvođači vrlo skoro predstaviti svoje modele. Ipak, snimanje u 3D tehnici nužno ne znači upotrebu aparata ili kamere s dva objektiva, što je Sony dokazao svojom prototipnom 3D Stereo Single Lens kamerom još krajem prošle godine. Ovakva kamera bitno olakšava snimanje 3D materijala jer nema opasnosti da će doći do sitnih odstupanja u pozicijama dvaju objektiva što bi moglo kompromitirati trodimenzionalnost slike i uvesti neželjeno zamućenje, a prema navodima časopisa dotStereo, ovakve kamere bi se trebale koristiti za snimanje oko 25 utakmica Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi ove godine. Na slici dolje možete vidjeti shematski prikaz jedne takve kamere.

optical-system-for-single-lens-3d-camera
Shematski prikaz 3D kamere s jednom lećom (© Sony)

3D nije mimoišao ni ovogodišnju dodjelu nagrade Oscar, a na kojoj su se voditelji Steve Martin i Alec Baldwin našalili s redateljem Avatara, Jamesom Cameronom, kada su ga pri najavi odlučili pogledati 3D naočalama:

oscars-3d-2010

Nakon podužeg uvoda vrijeme je da predstavimo 3D rješenja ovogodišnjeg CeBIT-a.

Adsense
1 2 3 4 5 6 7 8Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

9 komentara

  1. nema komentara dosad pa evo kako razmisljam o tome svemu, mozda sam malo staromodan i mozda me napredak tehnike totalno dematira kroz koju godinu ali trenutno ne vidim se u 3d tehnologiji, nezamislivo mi je da ae navečer cijela moja obitelj drzati na glavi nekakve naočale da bi pogladali 3d dnevnik, mozda neae bit tako za mog zivota, mozda ae se samo pojedini filmovi tako snimit te ae se pogledat u toj tehnici na tveima koji ce ionako bit svi 3d, ali opet, peteročlana obitelj morat ae negdje drzat sve te naočale pa skupa sa daljinskim kojih je i sad dosta stvarat ae opau zbrku, da negovorim da ae neke naočale imat dioptriju neke ne ili ae se naticat na ove za vid, al opet bit ae drukčije za svakog ukuaana. Da 3d kuca na vrata, a mi smo tek dobil digitalni SD signal, svjedoci smo kako novi ful HD tvi tesko barataju s SD matrijalom (bar ovaj recenzirani) kako ce onda tek ovi 2xful HD imat problema.dobro je da HD tim donosi nam ovdje sve te novotarije kako bi bili informirani no i nedostatak komentara na ovu temu govori da nisam jedini koji se tu ne vidi.

  2. kada odre?ena tehnologija i novci koje ona donosi dojdu do zida pojavljuje se neka nova da nastavi gdje je predhodna stala… ne znam koliko sve ovo ima smisla osim onog novčanog …

    1. oni kad snimaju 3D ne snimaju 3D nego dvi 2D slike koje su fazno pomaknute i onda se ta optička varka u ljudskim glavama pritvara u 3D,kao što rekoh jedino hologrami mogu simulirati 3D(bez naočala,bez varanja mozga)

  3. ok, hologram u tri dimenzije ae u mojoj sobi 4 sa 4 metra izvrsno prikazat epsku bitku di se 4000 ljudi bori s drugih 10 000 ljudi, jako ae mi bit bitno da na dnevniku odem iza i vidim koju elektroniku mikrofona na guzi ima spikerica, a na sledeaem Sp-u u nogometu neke au utakmice odgledat s centra.
    neznam kako bi to malo smisla.

  4. samo je pitanje koliki neae vidjet da nema smisla, evo dvije zadnje recenzije preplavljene pitanjima oko refleksije, bas me zanima di ae bit taj filter za holograme ili ae se ipak pristat na zamračivanje prije gledanja :D i kako ce ti hologrami prikazat nas Sd signal (kako nema plana prosirenja HD signala čini mi se da ae naš Sd signal dočekat holograme :) )

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!