Audio-video uređajiLCDRecenzijeTelevizori i monitori

Recenzija [2DTV LCD]: Philips 40PFL6606H (40in/102cm)

RUKOVANJE I KVALITETA IZRADE

 

Philipsov ovogodišnji predstavnik serije 6000 dolazi u atraktivnog pakiranju u boji, s dominantnom umirujućom slikom djeteta na fotografiji s prednje i stražnje strane, te ključnim specifikacijama uredno napisanim u već poznatom stilu proizvođača. Slogan ovog modela glasi: “Opustite se i uživajte u sjajnoj večeri uz TV briljantne 100Hz LED slike“, čime se ponovo ističe proizvođačeva usmjerenost na opuštajuće i bezbrižno korištenje njegovih proizvoda. Unutar pakiranja koje se otvara s gornje strane pronaći ćete:

 • 1x Philips 40PFL6606H zamotan u neprozirnu vreću
 • 1x daljinski upravljač (koristi dvije AAA baterije, Philips Zinc Carbon LongLife u pakiranju)
 • 1x stalak
 • 4x vijci za montiranje stalka
 • 1x brzi vodič na engleskom jeziku
 • 1x naponski kabel (2-pinski)
 • 1x jamstvo, registracijski listić itd.

Sadržaj pakiranja je manje bogat u odnosu na proizvođače tipa Samsung ili LG, no manje katkada znači više i uredno posložena unutrašnjost s najvažnijim komponentama većini je i više nego dovoljna.

Dizajn

Philips je zadržao prepoznatljiv dizajn koji se provlači kroz serije 6000 pa naviše još od prošle godine pa i ranije pojedinim elementima. Imitacija brušenog aluminija (na modelima viših serija je doista aluminij) i zaobljeni rubovi tankog okvira prvo će biti zapaženi, a čist dizajn bez suvišnih oznaka i logotipa svidjeti će se minimalistima. Kontrole se nalaze na zasebnoj površini ispod logotipa proizvođača, a krasi ih osjetljivost na dodir.

Okvir televizora je tanak – 2.9 cm sa svih strana, što je još jedan od detalja koji daje argument skladnosti dizajna.

Dubina televizora bez stalka iznosi nešto manje od 4 cm duž cijele površine, te je TV tek nešto tanji duž robova. Pozadina je izrađena od čvrste plastike te djeluje uvjerljivo.

 

Priloženi stalak je izrađen iz kombinacije stakla i metala, s već predmontiranim vertikalnim elementom oblika rogova, a koji se vrlo jednostavno pričvrste na televizor i u trenu je instalacija gotova. Stalak odlično izgleda, a također je i funkcionalan jer nudi mogućnost rotacije 20 stupnjava u svaku stranu.

40PFL6606H posjeduje priključke smještene u tri orijentacije, baš kako je prikazano na slici dolje:

Na poleđini u horizontalnom smjeru postavljeni su analogni priključci za koje proizvođač pretpostavlja da će se najmanje koristiti, tako da se TV može montirati na zid i da ne bude previše udaljen od istoga. Prema dolje gledaju već zanimljiviji priključci: mrežni (Ethernet), digitalni audio izlaz – koaksijalni, dva HDMI ulaza od kojih je jedan s povratnim audio kanalom (ARC), antenski ulaz i VGA za spajanje na PC.

S bočne strane nalazimo treći HDMI utor, USB, utor za SD memorijske kartice i Common Interface sučelje za dekoderske kartice.

 

Instalacija stalka

Za instalaciju stalka je potrebno koristiti odvijač kojim se pričvrste četiri vijka u za to predviđene utore nakon što se stalak montira na tijelo televizora. Instalacija je gotova u nekoliko trenutaka, a za one koji imaju dodatna pitanja ili nejasnoće tu je tiskani brzi vodič.

Softverski dio instalacije

Po inicijalnom paljenju dočekalo nas je ime proizvođača ispisano velikim slovima na bijeloj pozadini, nakon čega je uslijedio Philipsov već poznati 1,2,3 čarobnjak za instalaciju. Nakon odabira jezika, pozicije televizora (stalak – zid, kuća – dućan), slijedili su koraci pretraživanja kanala, detaljnog ugađanja slike po principu odabira lijeve ili desne varijante, te izbor karakteristika zvuka. Obzirom da TV posjeduje mogućnost snimanja i reprodukcije filmova i videa preko NetTV platforme, tokom instalacije je moguće pripremiti SD memorijsku karticu za te svrhe. Philips preporučuje 4 GB prostora za SD sadržaj, te 8 GB za HD materijale. Odmah smo priključili našu SanDisk Extreme 8GB karticu klase 10, formatirali je i bila je spremna za korištenje.

Od procesa instalacije kod Philipsa nismo očekivali ništa manje od jednostavnosti i jedinstvenih opcija poput podešavanja slike i zvuka po ukusu pojedinca. HD video na kraju instalacije biti će sjajna uvertira za sve koji ne posjeduju HD filmove i uređaje, te žele provjeriti koliko dobru sliku njihov novi TV može prikazati.

Izbornici

Philips nije mijenjao raspored izbornika i njihovu funkcionalnost u odnosu na modele koje smo vidjeli prošle i pretprošle godine, tako da sve rečeno za ranije modele vrijedi i ovdje. Izbornici su veliki, animirani i s prozirnim pozadinama, no nedostaje im fluidnosti, brzine odziva i intuitivnosti. Uz daljinski upravljač koji je ograničenog broja tipaka i tjera korisnika da se više služi izbornicima, ovo je detalj koji je Philips trebao ispraviti na ovogodišnjim modelima, no nažalost situacija je ostala nepromijenjena.

EPG nije moguće pozvati dok je Hrvatska odabrana pod DVB zemlju, što je gnjavaža koja se mogla oprostiti u vremenu kada nije bio definiran standard na ovim prostorima, no danas je to doista veći nedostatak. Za EPG vodič je potrebno odabrati primjerice Njemačku.

Daljinski upravljač

Philips je odlučio ostati vjeran svojim ovalnim upravljačima koje smo sretali tokom testiranja prošle godine, tako da se i kod nove serije 6000 našao jedan takav primjerak mat tamne boje. Dizajn tipaka je zadržan, te se navigacijske tipke i ovoga puta nalaze unutar dva navigacijska vijenca – detalj koji često zahtjeva dodatno vrijeme prilagodbe kod korisnika.

Ispod tipke za paljenje nalaze se tipke za upravljanje multimedijom, zatim tipke za pozivanje stranica teleteksta, navigacijski vijenci s četiri tipke u uglovima za često tražene funkcije, te ispod njih valovite tipke za podešavanje glasnoće i numerički dio odrađen u istom stilu.

Daljinski koristi IR tehnologiju za komunikaciju, nema pozadinsko osvjetljenje, a za svoj rad koristi dvije AAA baterije.

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6 7 8Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

14 komentara

  1. TV je vracen, a trenutno nemam pristup galeriji slika sto sam napravio, tako da ne kogu sa sigurnoscu odgovoriti. Koliko se sjecam nije iz Kine. Iduci LG ce biti plazma iz ulazne linije da se zaokruzi low end segment obzirom da smo Samsung i Panasonic obradili.

 1. Primječuje se nevjerovatna suzdržanost kod ove recenzije, kao i kod ex720, ili lg zadnjeg testa :)
  ipak se nije testirala pany plazma
  no hard feelings :-)
  lp

  1. Srednja klasa se obraduje, nema prosotra za euforiju i cuda. Modeli visoke klase ce polako poceti dolaxiti pa a ce biti prostora za hvaljenje, naravno sve sukladno rezultatima testova….

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!