Home » Vijesti » Audio-video uređaji » Recenzija [3DTV LCD]: Sony KDL-40EX720 (40in/102cm)

Recenzija [3DTV LCD]: Sony KDL-40EX720 (40in/102cm)

Napomena o MotionFlow algoritmu:

Sony EX720 posjeduje MotionFlow XR 200 algoritam za interpolaciju koji omogućuje glađi prikaz slike uz manja zamućenja. Sony, baš kao i na prošlogodišnjim modelima nudi nekoliko opcija tog algoritma: Standard, Smooth, Clear i Clear Plus. Za gledanje filmova i sadržaja bez interpolacije, odnosno bez umetanja umjetnih sličica kako bi slika izgledala fluidnije (no i manje realistično i katkad ometajuće), samo su Clear i Clear Plus algoritmi zanimljivi jer smanjuju zamućenja bez “izmišljanja” novih slika. Ipak, jedna napomena: njihovim aktiviranjem se smanjuje svjetlina slike (vršna bijela boja), radi čega slika može biti 18, odnosno čak 45% manja u odnosu na isključeno/Standard/Smooth stanja. Za razliku od pojedinih proizvođača koji omogućuju smanjenje zamućenja bez utjecaja na svjetlinu slike, smatramo da je Sony nastavio i u novoj godini s prilično lošom implementiranim MotionFlow algoritmom.

Također, kod aktivacije MotionFlowa mogu se uočiti svojevrsni duhovi iza vrlo brzih tamnih objekata koji se kreću na svjetlijoj površini. Tragovi se mogu opisati i kao “2D crosstalk” jer ne ostaje zamućenje iza objekta nego jasno profilirana sjena.

KVALITETA SLIKE

Sadržaji standardne rezolucije (SD)

Sonyjev 3D televizor smo najprije testirali s 2D SD signalom, klasičnim televizijskim pri tvorničkim postavkama. Bilo da se radi o Auto ili General predlošku, slika koju Sony tako prezentira nije daleko od već dobro poznatih karakteristika: dominacija plave boje, flourescente boje bijelih elemenata, te boja kože s neprirodnim nijansama. Iako je Sharpness blago povećan u tim predlošcima, veći problem stvara atraktivno nazvana opcija Detail Enhancer, a koja oko objekata stvara obrub kojim se naglašava nazubljenost i čini prikaz nepravilnim. Live Colour također na najvišoj vrijednosti ne pridonosi uravnoteženim bojama. Kada govorimo o crnoj boji, 40EX720 nema problema s njome i doista su nepotrebne opcije poput Black Correctora ili Advanced Contrast Enhancera kojima se nepotrebno prikrivaju detalji na tamnim površinama i kvari ukupan dojam.

Prebacivanjem u Cinema predložak situacija se mnogo mijenja – nepotrebni filtri se gase, a slika značajno dobiva na realističnosti i ujednačenosti. Kako je analiza kolorimetrom pokazala, ovo je televizor s najboljim tvorničkim karakteristikama slike što mu je doista snažan adut jer nestaje potreba za kalibracijom. Greške u nijansama boja su male, osvjetljenje idealno, a gama graf koji pokazuje koliko će se dobro prikazivati detalji u mračnim, odnosno svjetlim regijama je gotovo idealno ravan. Sve u svemu, odlična preporuka ako želite biti sigurni da će vaš televizor “ravno iz pakiranja” prikazivati sliku vrlo blizu originalu!

U cjelini kada promatramo standardnu rezoluciju na novom Sonyjevom 3D televizoru, možemo zakkjučiti kako je prikaz miran, čistih boja, solidne oštrine i svjetline idealne za gledanje u mračnijem ambijentu. Kod signala manje kvalitete uočljivije su digitalne nesavršenosti, posebice blokovi i efekt roja mušica kod objekata u pokretu. Kod sportskih materijala je prikaz na razini ostalih LCD-a s 100Hz procesiranjem, te savjetujemo aktivaciju MotionFlow algoritma kako bi zamućenja bila bitno smanjena.

Obzirom da televizor nije prošao 2:2 kadencu, kod objekata u pokretu i kretanja kamere moguće je uočiti nazubljenost bridova, kao i titranje tankih linija. Ipak, tokom gledanja u rijetkim smo navratima uočili takve probleme.

Kao i kod EX320 modela, tako i ovdje korisnik ima na izbor nekoliko formata slike, od kojih smo najčešće koristili Wide Zoom funkciju kao jednu od pametniji s manjim širenjem sadržaja u sredini i nešto većem na stranama.

 

Sadržaji visoke rezolucije (HD)


Uz Cinema predložak bez ikakve kalibracije možete očekivati doista odličnu kvalitetu slike HD rezolucije. Pod uvjetom da sjedite ravno ispred ekrana, Sony vas neće razočarati kada je dubina crne boje u pitanju, a isto vrijedi i za prikaz ostalih boja i njihovo nijansiranje. Detalji u sjenama su odlično očuvani, a niti kod najsvjetlijih segmenata ne dolazi do gubitka finih elemenata, poput detalja na bijeloj košulji ili snježno bijelim oblacima. Za test smo pogledali već standardni Batman: Vitez Tame i ostali vrlo pozitivno iznenađeni dubokom crnom bojom kakve se ne bi sramile niti pojedine plazme. Primjerice, prošle godine testirana Samsung plazma (42C450) ostvarila je lošiji rezultat, a čak niti višestruko skuplji Samsung LCD serije 8 nije uspio postići takvu dubinu bez upotrebe lokalnog zatamljenja.

Nakon kalibracije tek smo za nijansu popravili ukupan rezultat, te smo pogreške u prikazu boja sveli na razinu ispod oku vidljivih, što je osiguralo doista odlično vizualno iskustvo kada je 2D HD sadržaj u pitanju.

3D prikaz

Sony EX720 koristi aktivnu 3D tehnologiju koja omogućuje punu HD razlučivost za oba oka, što u kombinaciji s 3D naočalama osigurava sliku visoke oštrine i broja detalja. Karakteristike slike u tvorničkim predlošcima nisu idealne, tako da su detalji u tamnijim predjelima potisnuti iako je razina crne boje solidna. To je posebno vidljivo u IMAX Space Station 3D dokumentarnom filmu, gdje su scene iz svemira bogate dubokom crnom bojom što uvelike doprinosi realističnosti. Nakon kalibracije su karakteristike bolje uravnotežene i više ne dolazi do gubitka detalja u donjem spektru, što u kombinaciji s idealnom toplinom i preciznošću boja donosi ujednačenu sliku. Televizor nema problema s prikazom 24Hz materijala u 3D-u, dokle god je MotionFlow isključen. Aktivacijom MotionFlow algoritma (bez Clear i Clear plus opcije) donosi trzanje koje ometa u gledanju.

Problem duhova u slici i disanja svjetlih objekata je prisutan i na ovogodišnjem Sonyjevom modelu, te u kombinaciji s prošlogodišnjim 3D naočalama navedeni parametri se nisu promijenili. Crosstalk, odnosno dupla slika je i dalje jasno vidljiva u velikom broju scena, no njen intenzitet varira tako da u jednom navratu možete jasno vidjeti dvostruke titlove, a u drugom gotovo da su bez ikakvih anomalija. Najveći problem je što ponekad zbog dupliciranja izgubi oštrinu, što je vrlo naporno za oči (najbolji primjer: glavni izbornik IMAX Space Station 3D).

Također smo uočili kako se uz dijagonalne i okrugle bridove objekata može uočiti nazubljenost koja nije prisutna kada se isti materijal gleda u 2D prikazu. Ipak, nazubljenost ne ometa u gledanju.

Unatoč nedostacima, 3D efekt je solidan i originalne 3D materijale učini mnogo zanimljivijim za gledanje. Ovdje ponajprije mislimo na dokumentarne materijale koji obiluju statičnim kadrovima gdje gledatelj može bolje proučiti objekte i osobe na sceni.

2D-u-3D performanse

Ugrađena 2D-u-3D konverzija može se koristiti za sve materijale, bilo da se radi o SD televiziji ili HD filmu. Kvaliteta konverzije nas nije ni po čemu očarala, štoviše nakon kratkog gledanja poželjeli smo skinuti naočale i vratiti se klasičnom 2D prikazu. Kod većine materijala ne uspijeva se dobiti osjećaj dubine, iako je efekt nešto bolji kod HD materijala zbog većeg broja informacija s kojima televizor može raditi. Sve u svemu, još uvijek nedovoljno dobro odrađena funkcija.

KVALITETA ZVUKA

40EX720 posjeduje stereo zvučnike ugrađene u dno televizora, što znači da na kvalitetu zvuka utječe podloga na kojoj se nalazi. Test smo obavili držeći televizor na staklenom Vogel’s stalku, na onom istom na kojem testiramo sve ostale televizore. Kvaliteta zvuka je podjednaka ostalim televizorima s ovakvom konfiguracijom zvučnika, dakle srednjetonsko područje je relativno dobro pokriveno, nema distorzija i anomalija koje bi mogle smetati prosječnom korisniku, dok baseva nedostaje jednako kao što nedostaje i finih visokih tonova. Naravno, situacija se može poboljšati spajanjem televizora na pojačalo bilo putem digitalnog optičkog, HDMI ili klasičnog 3.5mm sučelja, čime se kvaliteta zvuka bitno poboljšava.

U opcijama postoji mogućnost biranja na koje zvučnike da televizor šalje zvuk, tako da ne dolazi do slanja na eksterne jedinice i zvučnike televizora u isto vrijeme.

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

35 komentara

 1. čita li titlove tj. srt filove?

 2. I kaj sad da kupim ? Panasonic Plasmu 42″G30 ili Sony LCD LED 40″EX720 ? Kada ne računam 3D moguanosti (bez kojih mogu živjeti ali bih ih volio imati pri ruci, zlu ne trebalo) to su meni vrlo slični televizori: full HD, snimanje na externi disk, internet, DNLA, Skype, playeri….da li da bacam novčia u zrak pa kaj ispadne ili….? Da li je važna ostala audio-video oprema, Sony je tu pristupačniji, cijeli život koristim Sony ali mi se i Panasonic jako svi?a. Dajte bilo kakve sugestije pa makar napravio suprotno. Hvala i LP.

 3. Mislim da izme?u ovog Sonya i Panasonicove plazme G30 nema stvarne dileme. Barem za one koji su educirani i znaju prepoznati razliku. G30 bi s obzirom na cijenu ovog Sonya mogao biti znatno skuplji ali nije, a to je nešto što je ovogodišnja karakteristika Panasonicovog nastupa na tržištu. Vrhunski proizvod po nedostižnoj cijeni. Usporedivi Panasonic u ovom slučaju je E30 LED LCD ili model koji dolazi a ima 3D. Iako ima znatno bolju pokretnu rezoluciju istovremeno je i znatno jeftiniji od Sonya, pa ono u čemu je slabiji gubi na važnosti. Tko voli nek’izvoli!

  • Ne umišljam sebi da sam educiran na način koji ti smatraš važnim. Meni je važno nešto što tebi nije i obrnuto. Perfekcija slike mi i nije toliko bitna kada ja razliku ne vidim. Zato mi je puno, puno važnije što TV nudi kroz dodatne moguanosti i što sve treba od dodatne opreme da bi se te moguanosti i realizirale. Tako sam pitanje i postavio.
   Što se tiče tvog odgovora nije mi jasno kako bi “G30 mogao biti i znatno skuplji obzirom na cijenu ovog Sonya” ? Zar je G30 toliko bolji ? Po čemu ? Meni se čini da je G30 PRESKUP obzirom na cijenu ovog SONYa jer SONY ima 3D moguanosti koja danas vrijedi cca 2.000 kn a Sony je samo 500 kn skuplji ?!
   Meni se čak čini da je ovogodišnji nastup Sonya na tržištu drastično pomaknuo granicu opremljenosti TV-a najnižih segmenata, upravo ono što sam očekivao od plasme C3 a što je izostalo. Tako je i EX720 jedan od najjeftinijih 3D TV-a na tržištu.
   Nije mi jasna ni tvoja formulacija “Vrhunski proizvod po NEDOSTIŽNOJ cijeni”. Nije mi jasno ni usporedba današnjeg TV-a sa nekim koji još nije ni došao pa kako bih tu imao dilemu kod kjupnje ? Vidiš, meni su sasvim druge stvari bitne nego tebi, ne dobro, shvatio sam da je po tebi G30 punooooo bolji TV od Sonya, me?utim, kada malo bolje pogledam tvoj komentar….nekako mi ne ulijevaš povjerenje da bih prihvatio tvoju sugestiju….to onako……po čitanju tvog komentara. Sorry, ipak hvala na pokušaju. Molim nekoga tko ae mi dati neki argument za kupnju jednog ili drugog TV-a a tko neae preferirati Sony zato jer je Sony ili obrnuto. Hvala i LP.

 4. Ma ne ljutim se….samo pitam, tražim pomoa kod odlučivanja jer se ne mogu odlučiti. Još jednom ponavljam, za mene su oba dobra u slici, što aeš, meni je svaka slika lijepa na svoj način. Zar ne bi bilo malo čudno da tražim pomoa od vas kod odlučivanja a pri tome VIDIM DA JE OčIGLEDNO Panasonic bolji ? Tada nešto ne bi bilo u redu, zar ne ?

  • Munja, ništa se ne brini i pitaj za pomoa – na kraju krajeva, tu smo upravo iz tog razloga. Jako je puno parametara u igri kada se kupuje televizor i iako se čovjek može naviknuti na koji god televizor doma donese, činjenica je kako smo dolaskom HD-a postali itekako svjesni kvalitete slike i detalja koji ju čine boljom ili lošijom.

   U svakom slučaju sretno s kupovinom, nadam se da ae HDTV služiti dobro mnogo godina ;).

 5. Kome je bitniji internet i ostale ?i?e -mi?e te spajanje sa računalom ovaj lcd je prava stvar.
  Za tv u dnevnom boravku možda je ipak g30 bolji izbor. Posebno zbog vidljivog kuta koji u toj situaciji dolazi do izražaja. Naprimjer kad sam svoj crt iz boravka zamjenio sa 32ex500 te doveo rodbinu da vide novo čudo tehnike reakcija im je bila ono : ma kakva je to slika.. Posebno ne negodovala stara koja je tv gledala iz kuta. Nakon toga nije mi trebalo dugo da na stari položaj vratim stari crt a lcd lijepo k kompu gdje se i najbolje snašao.
  3d moguanosti kome nešto znače (meni ne znače ništa)neka i to ukalkulira

 6. G30 vs Ex720
  -Veci kontrast
  -1080 linija pokretne rezolucije vs 720/750 linija pokretne rezolucije
  -Veci vidljivi kut
  -Bolja uniformnost
  -THX mod koji je bolji od Cinema moda (tvornicke postavke)
  -G30 prolazi SD kadence – EX 720 ne

  Ove podatke moze svako da provjeri u radnji, tako da nema nista sporno.

  Kao LCD naspram drugih LCD-ova EX720 je odlican model. 0,03cd/m2 prikaz crne boje sa vrlo dobrom uniformnosti i onakvim kalibracionim mogucnostima ne vidja se svaki dan kada su LCD-ovi u pitanju.

 7. po čemu ste zaključili da ima samsung s-pva (da onda i ja mogu na svom sony-u vidjeti)?

  • Pleyac, pratite ovu proceduru da biste došli u servisni izbornik:

   Power Off –> Display –> 5 –> Vol + –> Power On

   P.S. Display je tipka s ikonom i+, kad je TV ugašen brzo otipkajte kombinaciju i pogledajte što piše na dnu pod PNL.

 8. Hvala Nani. Postavljam si pitanje da li za 500 kn veau cijenu dobiti i 3D moguanosti Sony-a a žrtvovati ove gore navedene prednosti slike Panasonica ? (vjerujem tvojim instrumentima ali ja svojim očima ne vidim takve razlike). Za 3D moguanosti kod Panasonica trebam još dodatnih cca 2.000 kn……i tako bih mogao u nedogled. Nikad kraja, stalno te nešto vuče da kupiš još više i još bolje. A sve ae to biti za godinu dana još bolje i još jeftinije. Možda najbolje žive ljudi kao što je jedan čovjek jučer u Pevecu koji pita prodavača:”A što je to ful Ha De”? (Namjerno pišem fonetski izgovor). LP.

  • 3D nije zazivio u tolikoj mjeri, ponajvise jer nema 3D izvornog sadrzaja a 2D-u-3D konverzije svakog branda je nesazrela da bi se ulagali novci u 3D modele samo zbog 3D-a. Mi prvenstveno 3D modele posmatramo kao 2D modele sa 3D mogucnostima sa kojima oni dolaze kako bi ispunili marketinsku pompu a ne kao must have feature. 3D modeli su kvalitetnije odradjeni, imaju bolje panele, dodatne funkcije, vece pokretne rezolucije itd.

   Mi smo duzni prikazati objektivno testove a na kupcu je da vidi sta mu odgovara. Ako Vam znaci nesto mi ne bi smo imali nista protiv ex720 modela da ga imamo kao tv za gledanje HD sadrzaja.

  • Slažem se s tobom i mislim da 90% ljudi ne vidi razliku u slici ili niti ne zna što sve one oznake po TV-ima znače. A ja što više čitam sve sam više zbunjeniji i onda do?eš do zaključka da idealan Tv još uvijek ne postoji. Kolega ima V10-ku i kaže da ga strašno iritira image retention i da ga stalno vidi. Drugi ima G20 i ima isti takav problem. Niti jedan Tv nije idealan.

 9. Hvala na još jednoj odličnoj recenziji. Iz ove recenzije je vidljivo koliko je S-PVA panel bolji u prikazu crne boje od panela koji je bio u EX320 tako da nije svejedno koji panel se dobije u LCD-u.
  Prema testu na hdtv.co.uk Sony 40EX723 prolazi 2:2 i 3:2 Film mode deinterlacing. Dali i kod nas postoji model 723 ili je to isti TV kao i 720 samo se u UK imenuje kao 723?

  • I još nešto bitno s testa za taj UK model, a to je input Lag pa ae ovdje kopirati taj dio:
   Console Gaming

   Gaming was a great experience on the Sony KDL-40EX723. With a video processing delay of just 21ms in the “Game” scene mode, games felt responsive and unsluggish. What’s more, this HDTV reproduces every last drop of coloured (chroma) detail from a PC or games console, which videophile users are sure to appreciate when sitting close to the screen.

   Veaina ae sad reai. ali to je UK model i nije isti kao EU, ali zar je moguae da je EU elektronika toliko lošija od UK odnosno da isti panel ima tako lošiji odziv u EU nego u UK.
   Naravno pod uvjetom da se ovdje radi o istim modelima jer taj UK ima oznaku 723

   • Tako je, EX723 je model za UK tržište, dok je EX720 za ostatak Europe i SAD (prema recenzijama na FlatPanelsHD i CNETu). Razlike postoje i ovo nije prva recenzija koja pokazuje kako isti model pokazuje da performanse nisu podjedjake, barem kada su u pitanju detalji kao što je input lag. Koliko vidim na HDTVtestu nisu se dotakli smanjenog pozadinskog osvjetljenja kod Clear MotionFlow varijante, što može biti ili zato što ju nisu uočili ili zato što kod EX723 modela ne postoji.

 10. Nani zar nije ovogodisnji sony-ev najbolji model hx920 a ne ovaj

 11. Zaista ne treba preozbiljno doživljavati različita mišljenja, ali ja sam pola godine učio na ovom portalu od Nanija koji je vrhunski stručnjak a i ostalih entuzijasta. Tek nakon toga odlučio sam se počastiti sa dva televizora istovremeno i to Panasonicova jer sam pravilno zaključio da su s obzirom na ono što nude – best buy. Iako LCD nije bio Panasonicova najbolja domena, ja sam ipak kupio najnoviji E30 jer sa 200 Hz i 900 linija pokretne rezolucije nudi puno tehnologije za samo 5700kn koliko sam ga u Ronisu platio u veličini 37 incha. Tako?er ima sve Panasonicove gadgete osim 3D. Po preporuci stručnjaka sa ovog ali i još jednog zaista vrijednog portala (Preporucamo.com) 3D ovakav kakav je sada nije na razini zbog koje bi bilo vrijedno dati toliko više novca. Kada se to dogodi, ja au biti prvi kupac. O G30 u 46 inchnoj izvedbi i cijeni od 8700kn koju sam dao za njega se može reai sve u superlativima. Rekao sam to jer osim svih relevantnih mišljenja imam osobni uvid u direktnu usporedbu. Moram reai da sam prije pola godine kupio i LG LCD LD 450 koji tako?er ima svojih vrlina i imam temelja za neku usporedbu. Sony je vrhunska marka i imam nekoliko njegovih proizvoda pa nema govora o “pljuvanju” , samo navo?enju temeljnih karakteristika koje uopae čine jedna televizor.

 12. Meni je upravo ovih dana riknuo panel na sony kdl-40w4500 plačenom 11000 kuna,garancija je prošla,po forumu ima more takvih problema sa sonyem i samsungom toliko o sony-u.SLJEDEčI TELEVIZOR JE Pnasonic G30 još razmišljam 42 ili 46″.Ne daje panasonic koji puta 5 godina garancije bez veze.

 13. Malo sam pregledavao vaš forum hd televizije vezano za plazme konkretno g20 kao prethodnika g30 ,vidim da i panasonic ima dosta kvarova,ljudi pa kud to ide,tolke novce davat da ti tv traje 2 godine.Sad sam se doslovno prestrašio i neznam što kupit.Još nadodati i ponašanje panasonic.hr koje proizlazi iz postova,još je gore od sony-a,da gore,3 x gore.

 14. Hey everyone! I don’t speak the same language as you do, sorry about that. Anyways, I’ve been looking all over for some details on input lag on the Sony KDL-40EX720. Have you guys found anything out about that???

  • Hi Kloss! Yes, we have tested input lag and it is pretty high (100 ms) in cinema mode, but using game mode it is smaller – 50 to 70 ms on average. If you are casual gamer it will suffice, but for serious gaming (especially online) you should keep looking…

   Regards and hope you enjoy our website!

   • hdtvtest.co.uk review —> Gaming was a great experience on the Sony KDL-40EX723. With a video processing delay of just 21ms in the “Game” scene mode, games felt responsive and unsluggish.

    ¿?¿?

 15. Ljudi da li da kupim sony kdl-32ex720 ( jako mi se dopada po karakteristikama ) ili ne ja vise stvarno ne znam sta da citam , jer sto vise citam ne bi kupio ni jedan tv :)Hvala

  • Ja bi ti predlozo da uzmes ovaj model, cene su tu negde a LG ima vise karakteristika i cita prevode i podrzava eskternial hard disk i ima satelitski resiver, samo psotavis tanjur i povezes sa kabelom. To je moj predlog pa ti razmisli i odluci kako mislis da je najbolje :)

   3D LED LCD Televizor LG 42LW579S

 16. Jučer sam kupio Sony KDL 46EX720.
  Sa garancijom od 5 g. platio 1140 CHF.
  Trenutno u fazi upoznavanja i zbližavanja. .

  Prije njega Sony KDL-40W4710, nakon ca. 3 g. mu je slika na 2/3 zaslona jako tamna i bez boje. U početku bi se nakon par minuta oporavila, ali kako su dani prolazili oporavak je trajao jako duže.
  Popravljati ili ne, pitanje je sad???
  Pozz. iz CH.

 17. Molim za odgovor da li 32EX720 i 46EX520 spadaju u istu kategoriju ili seriju televizora kao 40EX720 a ako ne da li je EX520 stariji ili noviji model i u čemu je razlika ako postoji(naravno trebam kratak odgovor da vas puno ne opterećujem) Unaprjed hvala.

 18. Pozdrav,
  Molim za info imamo ovaj smart tv vec tri godine extra je ali mi vise ne podrzava aplikaciju YouTube pa me zanima da li se moze nesto uraditi po tom pitanju .
  Hvala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*