Home » Vijesti » Audio-video uređaji » Recenzija [3DTV LCD]: Sony KDL-40EX720 (40in/102cm)

Recenzija [3DTV LCD]: Sony KDL-40EX720 (40in/102cm)

RUKOVANJE I KVALITETA IZRADE

 

Novi Sony EX720 stiže u pakiranju stilski istovjetnom prošlogodišnjim modelima – crno bijeli karton sa slikom televizora, ključnim specifikacijama i BRAVIA imenom u crvenom kvadratu za bolju uočljivost. Testirani model proizveden je u ožujku 2011. Pakiranje se otvara s gornje strane i između dva profila od stiropora sadrži slijedeće komponente:

 • 1x Sony KDL-40EX720 HDTV zamotan u neprozirnu vreću
 • 1x daljinski upravljač (koristi dvije AAA baterije, u pakiranju)
 • 1x stalak
 • 1x valjkasti element za učvršćenje na televizor
 • 1x profil za montiranje stalka na televizor
 • 10x vijci za montiranje stalka
 • 1x tiskane upute na hrvatskoj jeziku
 • 1x tiskane upute na engleskom jeziku
 • 1x promotivni materijal
 • 1x upute za sastavljanje stalka

Naponski kabel nije naveden na listi jer dolazi permamentno povezan s tijelom televizora. Radi se o klasičnom 2-pinskom kabelu. Komponente su na test stigle bez oštećenja i uredno zapakiranje (osim hrvatskih uputa, kako smo naveli u najavi recenzije).

 

Dizajn

Ako izuzmemo stalak, možemo reći kako EX720 krasi isti elegantan dizajn kao i njegovog manjeg brata – EX320. Mat zaslon koji dobro podnosi refleksije ambijentalnog svjetla zaokružen je tankim stalkom crne boje i sjajnog premaza. Fzičke kontrole se nalaze na bočnoj strani, tako da je pročelje čisto i bez elemenata koji bi mogli ometati gledatelja.

Televizor koristi bočno postavljeno pozadinsko osvjetljenje što omogućava manju debljinu u odnosu na osvjetljenja postavljena na poleđinu – 2.9cm je televizor dubok na 90% površine izuzev donjeg dijela gdje je zbog zvučnika debeo 4.3cm. Zbog horizontalno postavljenih priključaka na poleđini kod postavljanja na zid računajte na dodanih nekoliko centimetara prostora zbog konektora i kabela.

 

Priloženi stalak je sastavljen iz više dijeloga i unatoč njegovoj fleksibilnosti u dvije osi, smatramo da je kompliciraniji no što bi trebao biti. Osim ako ne planirate montažu na zid, pripremite se za čitanje uputa jer se uz sam stalak nalaze još dva elementa koji ga povezuju s tijelom televizora. Sam stalak je također izrađen od crne plastike sjajnog finiša, a televizor drži relativno nisko – nešto više od 3.5cm od podloge.

Stalak nudi mogućnost naginjana za 6 stupnjeva unutrag (za vlasnike niskih komoda), te 20 stupnjeva lijevo – desno.

KDL-40EX720 posjeduje priključke smještene u dvije orijentacije, baš kako je prikazano na slici dolje:

Od priključaka valja izdvojiti ukupno četiri HDMI ulaza od kojih jedan podržava Audio Return Channel opciju, 1xSCART, Ethernet (mrežni) priključak, kompozitne i komponente ulaze, digitalni optički audio izlaz, te izlaz za slušalice i USB. Sučelje za kartice je također integrirano u bočni panel zajedno s analognim ulazom za PC.

Instalacija stalka

Za instalaciju stalka je potrebno koristiti odvijač kako bi se najprije povezali stalak s valjkastim elementom, te nakon toga s elementom koji elemente dovodi u cjelinu s televizorom. Za montažu na televizor je potrebno zavidati dva vijka u rupe u blizini onih za VESA stalak, tako da je potrebno više pažnje tokom instalacije.

Softverski dio instalacije

 

 

 

Po inicijalnom paljenju televizora dočekati će vas dijalog za odabir jezika, nakon čega slijedi upozorenje o inicijalizaciji televizora koje traje cca. 40 sekundi. Po isteku inicijalizacije, na ekranu će se ponovno pojaviti izbor jezika, ovoga puta kao dio kompletne instalacije u trajanju od 14 koraka. Novost na modelima za 2011. godinu jest hrvatski izbornik, uz mogućnost odvojenog podešavanja jezika sučelje i zemlje u kojoj se korisnik nalazi. Drugim riječima, moguće je imati izbornike na engleskom jeziku, no DVB postavke za Hrvatsku.

Koraci instalacije nisu se promijenili u odnosu na 2010. godinu, tako da problema sa snalaženjem ne bi trebalo biti. Iznenadio nas je nešto duži proces skeniranja DVB-T spektra, a koji je potrajao cca. 15 minuta. Nakon pretrage digitalni programa automatski se pokreće i traženje analognih programa, što možete lako zaustaviti obzirom da se svi nacionalni i regionalni programi emitiraju u digitalnom obliku, kako kod nas tako i u okolnim zemljama.

Po završetku instalacije pojaviti će se dijalog koji poziva na korištenje intergiranih uputa s više detalja o svim aspektima televizora, što objašnjava i činjenicu kako u pakiranju osim kratkih uputa na hrvatskom jeziku nismo pronašli nikakve dodatne tiskovine.

S procesom instalacije i osnovnim podešavanjem nismo imali problema i sve je radilo u najboljem redu. Zadovoljni smo i s osjetljivošću prijamnika, a koji je uhvatio sve programe koje možemo primiti na testnoj lokaciji.

Izbornici

Princip izbornika je ostao istovjetan EX320 modelu koji smo već testirali, uz iznimnu dodatnih opcija koje su sastavni dio ovog modela. To je primjerice 3D izbornik, te Twitter i Facebook aplikacije.

Kada govorimo o izbornicima i sučelju, najveća promjena u odnosu na 2010. godinu leži u redizajniranom glavnom izborniku dostupnom pritiskom na tipku “Home” na daljinskom upravljaču. Sonyjev XMB princip izbornika koji je prvi puta (i u najboljem izdanju) došao s PlayStation 3 konzolom, na televizorima ovog proizvođača je također bio dostupan, no u pojednostavljenom, vizualno manje atraktivnom i nedovoljno fluidnom obliku. Novi izbornik možda nije daleko otišao kada je fluidnost u pitanju, no zato je vizualno mnogo bolje izveden uz zadržan princip X-Y navigacije kakvu nudi XMB.

Tako se sada osam ikona glavnih segmenata nalazi duž donjeg dijela, a opcije se prikazuju duž desne bočne strane, što ostavlja dobar dio ekrana raspoloživim za prikaz TV programa ili ulaza na kojem se trenutno nalazite. Na ovaj način možete se kretati po izbornicima bez da pritom ne izgubite tok TV programa ili omiljenog filma. Ipak, svi podizbornici se otvaraju u sučelju istovjetnom 2010 modelima, tako da taj segment nije doživio nikakve funkcionalne ili kozmetičke preinake. Obzirom na dizajn i princip rada, smatramo da je to bila dobra odluka.

EPG vodič je također ostao isti, s informacijama o trenutnoj i nadolazećim emisijama prikazanim na crnoj i sivoj podlozi uz mogućnosti aktiviranja potsjetnika na pojedine emisije, kao i mogućnosti njihovog snimanja. Dijakritički znakovi su se prikazivali bez problema kako u izbornicima, tako i u informacijama o programu. EPG je brz tako da se informacije o tekućem programa prikazuju instantno.

 

Sve u svemu, ugodno i pregledno sučelje na koje nemamo zamjerki.

Daljinski upravljač

Priloženi daljinski upravljač nije se promijenio u odnosu na one koji su se isporučivali u modele 2010. godine, tako da su sve karakteristike ostale nepromijenjene. Upravljač je mat crne boje, kvadratičnog oblika osrednje ergonomije s konkavnom površinom na kojoj se nalaze gumene tipke, uz iznimku kružnog vijenca koji je plastičan s ispupčenim strelicama.

Novost je tipka TrackID u gornjem dijelu upravljača, a putem koje se poziva servis za traženje informacija o pjesmi koja se trenutno emitira na TV programu. Tu su također i tipke za pozivanje korisničkih uputa, snimanje TV programa, odabir formata slike i internet video servisa.

Klackalice za prebacivanje programa i reguliranje glasnoće se nalaze u donjem dijelu upravljača, zajedno s tipkama za biranje podnaslova i pozivanje teleteksta. Šteta je što pritisak na tipku OK u centru kružnog vijenca ne poziva listu programa, već je ona isključivo dostupna putem Home tipke i glavnog izbornika.

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

35 komentara

 1. čita li titlove tj. srt filove?

 2. I kaj sad da kupim ? Panasonic Plasmu 42″G30 ili Sony LCD LED 40″EX720 ? Kada ne računam 3D moguanosti (bez kojih mogu živjeti ali bih ih volio imati pri ruci, zlu ne trebalo) to su meni vrlo slični televizori: full HD, snimanje na externi disk, internet, DNLA, Skype, playeri….da li da bacam novčia u zrak pa kaj ispadne ili….? Da li je važna ostala audio-video oprema, Sony je tu pristupačniji, cijeli život koristim Sony ali mi se i Panasonic jako svi?a. Dajte bilo kakve sugestije pa makar napravio suprotno. Hvala i LP.

 3. Mislim da izme?u ovog Sonya i Panasonicove plazme G30 nema stvarne dileme. Barem za one koji su educirani i znaju prepoznati razliku. G30 bi s obzirom na cijenu ovog Sonya mogao biti znatno skuplji ali nije, a to je nešto što je ovogodišnja karakteristika Panasonicovog nastupa na tržištu. Vrhunski proizvod po nedostižnoj cijeni. Usporedivi Panasonic u ovom slučaju je E30 LED LCD ili model koji dolazi a ima 3D. Iako ima znatno bolju pokretnu rezoluciju istovremeno je i znatno jeftiniji od Sonya, pa ono u čemu je slabiji gubi na važnosti. Tko voli nek’izvoli!

  • Ne umišljam sebi da sam educiran na način koji ti smatraš važnim. Meni je važno nešto što tebi nije i obrnuto. Perfekcija slike mi i nije toliko bitna kada ja razliku ne vidim. Zato mi je puno, puno važnije što TV nudi kroz dodatne moguanosti i što sve treba od dodatne opreme da bi se te moguanosti i realizirale. Tako sam pitanje i postavio.
   Što se tiče tvog odgovora nije mi jasno kako bi “G30 mogao biti i znatno skuplji obzirom na cijenu ovog Sonya” ? Zar je G30 toliko bolji ? Po čemu ? Meni se čini da je G30 PRESKUP obzirom na cijenu ovog SONYa jer SONY ima 3D moguanosti koja danas vrijedi cca 2.000 kn a Sony je samo 500 kn skuplji ?!
   Meni se čak čini da je ovogodišnji nastup Sonya na tržištu drastično pomaknuo granicu opremljenosti TV-a najnižih segmenata, upravo ono što sam očekivao od plasme C3 a što je izostalo. Tako je i EX720 jedan od najjeftinijih 3D TV-a na tržištu.
   Nije mi jasna ni tvoja formulacija “Vrhunski proizvod po NEDOSTIŽNOJ cijeni”. Nije mi jasno ni usporedba današnjeg TV-a sa nekim koji još nije ni došao pa kako bih tu imao dilemu kod kjupnje ? Vidiš, meni su sasvim druge stvari bitne nego tebi, ne dobro, shvatio sam da je po tebi G30 punooooo bolji TV od Sonya, me?utim, kada malo bolje pogledam tvoj komentar….nekako mi ne ulijevaš povjerenje da bih prihvatio tvoju sugestiju….to onako……po čitanju tvog komentara. Sorry, ipak hvala na pokušaju. Molim nekoga tko ae mi dati neki argument za kupnju jednog ili drugog TV-a a tko neae preferirati Sony zato jer je Sony ili obrnuto. Hvala i LP.

 4. Ma ne ljutim se….samo pitam, tražim pomoa kod odlučivanja jer se ne mogu odlučiti. Još jednom ponavljam, za mene su oba dobra u slici, što aeš, meni je svaka slika lijepa na svoj način. Zar ne bi bilo malo čudno da tražim pomoa od vas kod odlučivanja a pri tome VIDIM DA JE OčIGLEDNO Panasonic bolji ? Tada nešto ne bi bilo u redu, zar ne ?

  • Munja, ništa se ne brini i pitaj za pomoa – na kraju krajeva, tu smo upravo iz tog razloga. Jako je puno parametara u igri kada se kupuje televizor i iako se čovjek može naviknuti na koji god televizor doma donese, činjenica je kako smo dolaskom HD-a postali itekako svjesni kvalitete slike i detalja koji ju čine boljom ili lošijom.

   U svakom slučaju sretno s kupovinom, nadam se da ae HDTV služiti dobro mnogo godina ;).

 5. Kome je bitniji internet i ostale ?i?e -mi?e te spajanje sa računalom ovaj lcd je prava stvar.
  Za tv u dnevnom boravku možda je ipak g30 bolji izbor. Posebno zbog vidljivog kuta koji u toj situaciji dolazi do izražaja. Naprimjer kad sam svoj crt iz boravka zamjenio sa 32ex500 te doveo rodbinu da vide novo čudo tehnike reakcija im je bila ono : ma kakva je to slika.. Posebno ne negodovala stara koja je tv gledala iz kuta. Nakon toga nije mi trebalo dugo da na stari položaj vratim stari crt a lcd lijepo k kompu gdje se i najbolje snašao.
  3d moguanosti kome nešto znače (meni ne znače ništa)neka i to ukalkulira

 6. G30 vs Ex720
  -Veci kontrast
  -1080 linija pokretne rezolucije vs 720/750 linija pokretne rezolucije
  -Veci vidljivi kut
  -Bolja uniformnost
  -THX mod koji je bolji od Cinema moda (tvornicke postavke)
  -G30 prolazi SD kadence – EX 720 ne

  Ove podatke moze svako da provjeri u radnji, tako da nema nista sporno.

  Kao LCD naspram drugih LCD-ova EX720 je odlican model. 0,03cd/m2 prikaz crne boje sa vrlo dobrom uniformnosti i onakvim kalibracionim mogucnostima ne vidja se svaki dan kada su LCD-ovi u pitanju.

 7. po čemu ste zaključili da ima samsung s-pva (da onda i ja mogu na svom sony-u vidjeti)?

  • Pleyac, pratite ovu proceduru da biste došli u servisni izbornik:

   Power Off –> Display –> 5 –> Vol + –> Power On

   P.S. Display je tipka s ikonom i+, kad je TV ugašen brzo otipkajte kombinaciju i pogledajte što piše na dnu pod PNL.

 8. Hvala Nani. Postavljam si pitanje da li za 500 kn veau cijenu dobiti i 3D moguanosti Sony-a a žrtvovati ove gore navedene prednosti slike Panasonica ? (vjerujem tvojim instrumentima ali ja svojim očima ne vidim takve razlike). Za 3D moguanosti kod Panasonica trebam još dodatnih cca 2.000 kn……i tako bih mogao u nedogled. Nikad kraja, stalno te nešto vuče da kupiš još više i još bolje. A sve ae to biti za godinu dana još bolje i još jeftinije. Možda najbolje žive ljudi kao što je jedan čovjek jučer u Pevecu koji pita prodavača:”A što je to ful Ha De”? (Namjerno pišem fonetski izgovor). LP.

  • 3D nije zazivio u tolikoj mjeri, ponajvise jer nema 3D izvornog sadrzaja a 2D-u-3D konverzije svakog branda je nesazrela da bi se ulagali novci u 3D modele samo zbog 3D-a. Mi prvenstveno 3D modele posmatramo kao 2D modele sa 3D mogucnostima sa kojima oni dolaze kako bi ispunili marketinsku pompu a ne kao must have feature. 3D modeli su kvalitetnije odradjeni, imaju bolje panele, dodatne funkcije, vece pokretne rezolucije itd.

   Mi smo duzni prikazati objektivno testove a na kupcu je da vidi sta mu odgovara. Ako Vam znaci nesto mi ne bi smo imali nista protiv ex720 modela da ga imamo kao tv za gledanje HD sadrzaja.

  • Slažem se s tobom i mislim da 90% ljudi ne vidi razliku u slici ili niti ne zna što sve one oznake po TV-ima znače. A ja što više čitam sve sam više zbunjeniji i onda do?eš do zaključka da idealan Tv još uvijek ne postoji. Kolega ima V10-ku i kaže da ga strašno iritira image retention i da ga stalno vidi. Drugi ima G20 i ima isti takav problem. Niti jedan Tv nije idealan.

 9. Hvala na još jednoj odličnoj recenziji. Iz ove recenzije je vidljivo koliko je S-PVA panel bolji u prikazu crne boje od panela koji je bio u EX320 tako da nije svejedno koji panel se dobije u LCD-u.
  Prema testu na hdtv.co.uk Sony 40EX723 prolazi 2:2 i 3:2 Film mode deinterlacing. Dali i kod nas postoji model 723 ili je to isti TV kao i 720 samo se u UK imenuje kao 723?

  • I još nešto bitno s testa za taj UK model, a to je input Lag pa ae ovdje kopirati taj dio:
   Console Gaming

   Gaming was a great experience on the Sony KDL-40EX723. With a video processing delay of just 21ms in the “Game” scene mode, games felt responsive and unsluggish. What’s more, this HDTV reproduces every last drop of coloured (chroma) detail from a PC or games console, which videophile users are sure to appreciate when sitting close to the screen.

   Veaina ae sad reai. ali to je UK model i nije isti kao EU, ali zar je moguae da je EU elektronika toliko lošija od UK odnosno da isti panel ima tako lošiji odziv u EU nego u UK.
   Naravno pod uvjetom da se ovdje radi o istim modelima jer taj UK ima oznaku 723

   • Tako je, EX723 je model za UK tržište, dok je EX720 za ostatak Europe i SAD (prema recenzijama na FlatPanelsHD i CNETu). Razlike postoje i ovo nije prva recenzija koja pokazuje kako isti model pokazuje da performanse nisu podjedjake, barem kada su u pitanju detalji kao što je input lag. Koliko vidim na HDTVtestu nisu se dotakli smanjenog pozadinskog osvjetljenja kod Clear MotionFlow varijante, što može biti ili zato što ju nisu uočili ili zato što kod EX723 modela ne postoji.

 10. Nani zar nije ovogodisnji sony-ev najbolji model hx920 a ne ovaj

 11. Zaista ne treba preozbiljno doživljavati različita mišljenja, ali ja sam pola godine učio na ovom portalu od Nanija koji je vrhunski stručnjak a i ostalih entuzijasta. Tek nakon toga odlučio sam se počastiti sa dva televizora istovremeno i to Panasonicova jer sam pravilno zaključio da su s obzirom na ono što nude – best buy. Iako LCD nije bio Panasonicova najbolja domena, ja sam ipak kupio najnoviji E30 jer sa 200 Hz i 900 linija pokretne rezolucije nudi puno tehnologije za samo 5700kn koliko sam ga u Ronisu platio u veličini 37 incha. Tako?er ima sve Panasonicove gadgete osim 3D. Po preporuci stručnjaka sa ovog ali i još jednog zaista vrijednog portala (Preporucamo.com) 3D ovakav kakav je sada nije na razini zbog koje bi bilo vrijedno dati toliko više novca. Kada se to dogodi, ja au biti prvi kupac. O G30 u 46 inchnoj izvedbi i cijeni od 8700kn koju sam dao za njega se može reai sve u superlativima. Rekao sam to jer osim svih relevantnih mišljenja imam osobni uvid u direktnu usporedbu. Moram reai da sam prije pola godine kupio i LG LCD LD 450 koji tako?er ima svojih vrlina i imam temelja za neku usporedbu. Sony je vrhunska marka i imam nekoliko njegovih proizvoda pa nema govora o “pljuvanju” , samo navo?enju temeljnih karakteristika koje uopae čine jedna televizor.

 12. Meni je upravo ovih dana riknuo panel na sony kdl-40w4500 plačenom 11000 kuna,garancija je prošla,po forumu ima more takvih problema sa sonyem i samsungom toliko o sony-u.SLJEDEčI TELEVIZOR JE Pnasonic G30 još razmišljam 42 ili 46″.Ne daje panasonic koji puta 5 godina garancije bez veze.

 13. Malo sam pregledavao vaš forum hd televizije vezano za plazme konkretno g20 kao prethodnika g30 ,vidim da i panasonic ima dosta kvarova,ljudi pa kud to ide,tolke novce davat da ti tv traje 2 godine.Sad sam se doslovno prestrašio i neznam što kupit.Još nadodati i ponašanje panasonic.hr koje proizlazi iz postova,još je gore od sony-a,da gore,3 x gore.

 14. Hey everyone! I don’t speak the same language as you do, sorry about that. Anyways, I’ve been looking all over for some details on input lag on the Sony KDL-40EX720. Have you guys found anything out about that???

  • Hi Kloss! Yes, we have tested input lag and it is pretty high (100 ms) in cinema mode, but using game mode it is smaller – 50 to 70 ms on average. If you are casual gamer it will suffice, but for serious gaming (especially online) you should keep looking…

   Regards and hope you enjoy our website!

   • hdtvtest.co.uk review —> Gaming was a great experience on the Sony KDL-40EX723. With a video processing delay of just 21ms in the “Game” scene mode, games felt responsive and unsluggish.

    ¿?¿?

 15. Ljudi da li da kupim sony kdl-32ex720 ( jako mi se dopada po karakteristikama ) ili ne ja vise stvarno ne znam sta da citam , jer sto vise citam ne bi kupio ni jedan tv :)Hvala

  • Ja bi ti predlozo da uzmes ovaj model, cene su tu negde a LG ima vise karakteristika i cita prevode i podrzava eskternial hard disk i ima satelitski resiver, samo psotavis tanjur i povezes sa kabelom. To je moj predlog pa ti razmisli i odluci kako mislis da je najbolje :)

   3D LED LCD Televizor LG 42LW579S

 16. Jučer sam kupio Sony KDL 46EX720.
  Sa garancijom od 5 g. platio 1140 CHF.
  Trenutno u fazi upoznavanja i zbližavanja. .

  Prije njega Sony KDL-40W4710, nakon ca. 3 g. mu je slika na 2/3 zaslona jako tamna i bez boje. U početku bi se nakon par minuta oporavila, ali kako su dani prolazili oporavak je trajao jako duže.
  Popravljati ili ne, pitanje je sad???
  Pozz. iz CH.

 17. Molim za odgovor da li 32EX720 i 46EX520 spadaju u istu kategoriju ili seriju televizora kao 40EX720 a ako ne da li je EX520 stariji ili noviji model i u čemu je razlika ako postoji(naravno trebam kratak odgovor da vas puno ne opterećujem) Unaprjed hvala.

 18. Pozdrav,
  Molim za info imamo ovaj smart tv vec tri godine extra je ali mi vise ne podrzava aplikaciju YouTube pa me zanima da li se moze nesto uraditi po tom pitanju .
  Hvala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*