Audio-video uređaji

Recenzija [Digital Versus]: Sony Bravia KDL-40V5500 HDTV

sony-kdl-40-z-5500-40-zoll-102-cm-full-hd-200-hz-lcd

Stigao je napokon! Sony Bravia Z5500, zamjena za ‘ostarjeli’ Z4500, je stigao u naš labos. Na papiru je isti kao i njegov prethodnik, uz dodatak Applicast značajke i podrške za više video formata. U praksi smo se pitali može li ostati na razini ostatka serije.

Hardver i sučelje: vrlo obećavajući

Čitajući specifikacije jasno je da smo u visokoj klasi s Full HD zaslonom, četiri HDMI ulaza, dobro razrađenim daljinskim s pozadinskim osvjetljenjem i povratkom XrossMediaBar sučelja za izbornike, a koje je i oku ugodno i korisno. Kao što smo rekli u uvodu, Z5500 sada može pristupiti Applicast sadržajima online poput pregleda vremena ili RSS feedova. Ovo je svakako jedan od trendova u rastu danas, no pitamo se koliko to uistinu korisnici upotrebljavaju nakon nekog vremena. Da bi aplikacije radile potreban vam je pristup internetu.
Z5500 je DLNA kompatibilan, a Sony tvrdi da može čitati multimedijalne datoteke, uključujući AVC HD. Iskušali smo ga i premda je mogao čitati MP3 i JPEG datoteke, isto nije vrijedilo i za video. Jednostavno DivX, XVid i VC1 datoteke nisu radile. Samo su AVC HD datoteke radile, dokle god nisu u MKV kontejneru. Također, datoteke moraju biti malih dimenzija jer dok 30 sek. film radi glatko, 3.9 GB veliki nije htio raditi, premda se radi o produženoj verziji sekvence koju smo ranije isprobali. Sony je jasno ograničio reprodukciju multimedijalnih sadržaja na male datoteke kako bi smanjio mogućnost gledanja piratskih sadržaja, te ostavio prostora za Blu-ray. Rezultat je vrlo ograničena količina podržanih video formata. Z5500 je dobro završno obrađen, no anti-refleksivni sloj se čini manje učinkovit nego na starom Z4500 modelu, no i dalje je daleko od sjajnih ekrana. Imamo još jednu primjedbu: debljina također nije smanjena. Sa svojih 9 cm Z5500 je jedan od najdebljih TV-a visoke klase danas.

Završimo ovu sekciju načinima spajanja s računalom. Preko HDMI kabela na rezoluciji od 1920 x 1080 piksela, TV radi izvrsno bez ikakvog gubitka kvalitete ili rezanja slike. Izmjerili smo ulazno kašnjenje od 41 ms, što je pristojan rezultat za igrače.

Kvaliteta slike: dobra, no ne u skladu sa serijom

Prosječni DeltaE 2.5
Maksimalni DeltaE 7.0
Prva mjerenja koja smo napravili su nam omogućila da dobijemo iste odlične rezultate kao i na prethodnoj generaciji. Kako bismo ih dobili, morali smo aktivirati bilo “Custom” ili “Expert” način rada i smanjiti pozadinsko osvjetljenje na 2, što nam je dalo svjetlinu od 200 cd/m², a koju uvijek koristimo za testove. Moguće je ići i iznad 400 cd/m² ako se osvjetljenje postavi na najveću vrijednost, što znači da možete TV koristiti i u jako osvjetljenim prostorijama.

S druge strane, razina crne je bila malo razočaravajuća. Naravno, 0.08 cd/m² je dobar rezultat, no današnji TV-i idu i ispod 0.06 cd/m². Kontrast od 2580:1 je odličan, te je po tom pitanju ovaj TV jedan od najboljih u klasi.

Boje su također odlične zahvaljujući deltaE vrijednosti ispod 2.6 (vrijednost koju se očekuje od dobrog monitora kakav koriste profesionalni fotografi ili dizajneri).

Pri 200 Hz TV nema problema s duhovima i gledanje programa je bez ikakvih tragova na brzim objektima. Motionflow sustav isključuje pojavu trzanja, no moguće ga je isključiti ako želite gledati filmove u nativnih 24 fps-a.

Kada smo isprobali filmove, dobili smo odlične kvaliteta koje su nagovjestila mjerenja: prirodnu sliku s dobrim kontrastom i oštrinom.

Ipak, sjena je na nas pala na kraju naših testova. Kutevi gledanja su uski, te kvaliteta slike značajno opada kako se odmičete od centrale linije ekrana. Pri 45° deltaE raste na 6.6, a svjetlina varira za skoro 0.53 cd/m².

Premda model koji smo testirali nema problema s pojavom oblaka (clouding), tako ipak nismo mislili na početku. Trebali bismo za početak reći da smo sigurni kako pojave oblaka nema na Z5500 modelu što smo testirali, jer smo mjerili osvjetljenje na različitim segmentima ekrana i dobili iste rezultate. Za oko su rezultati ipak drugačiji. Dva ili tri metra daleko, ako gledate u sam centar ekrana to je 0, no oko 20° na vanjskim rubovima. Taj kut omogućuje da se malo svjetla probije na stranu, što daje dojam pojave oblaka. Problem je tako izrađen da je zato Z5500 izgubio zvjezdicu. Potrebno je sjediti jako daleko od ekrana kako biste dobili najbolju sliku, dok će svatko tko gleda malo sa strane biti razočaran. Treba gledati s velike udaljenosti i sa što manje ljudi.

Kutevi gledanja su vrlo uski. The viewing angles are very narorw. Čista područja se pojavljuju na tamnoj pozadini čim se pomaknete od centralne linije ekrana.

Kvaliteta zvuka: gdje je nestala?

Koje razočaranja! Što se dogodilo s audio sustavom koji je bio na modelu Z4500? Nema niskih tonova, zvuk je mutan, bez detalje i rezonance. Nije potrebno gledati daleko da biste pronašli problem: zvučnici koji su nekada bili s prednje strane sada se nalaze na stražnjoj strani i izgubili su mnogo na svojoj kvaliteti. Što se gubitka basa tiče, brz pogled u specifikacije otkriva kako je subwoofer maknut iz Z5500 modela i sada isti posjeduje samo dva 10 W zvučnika.

Potrošnja energije: učinkovit TV

U standby načinu ne troši mnogo energije (0.1 W), a isto je tako učinkovit i za vrijeme rada. Kada smo testirali 52 inčni model isti je trošio 168 W na našoj standardnoj testnoj kartici, što je dobar rezultat.

Prednosti

  • vrlo dobra kvaliteta slike
  • pozadinski osvjetljen daljinski upravljač
  • mala potrošnja energije

Nedostaci

  • ne podržava mnoge formate videa
  • uski kutevi gledanja
  • loša kvaliteta zvuka

S posljednjom inkarnacijom Z serija gubi nešto od svoga sjaja. Z5500 je dobar televizor, no ne zaslužuje najvišu ocjenu.

Recenzija izvorno objavljena na Digital Versus stranici, prevedena uz dopuštenje.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!