HD Televizija video

HD Televizija video #1: Božić u Zagrebu 2010. (u HD-u)

U pauzi između testova i priprema novih uzbudljivih značajki na stranici i forumu, HD Televizija se odlučila za jedan sasvim novi projekt: HD video produkciju s opremom kojom trenutno raspolažemo. Veliku motivaciju pronašli smo u dostupnim video materijalima na Vimeo video servisu, a tu je i izvrstan tajvanski forum hd.club.tw koji na vrlo visokom nivou radi razglednice njihove zemlje. Upravo je njihov video “Xmas Night in Taipei City“, dostupan za preuzimanje na demo-world.eu stranici, predstavljao nit vodilju zahvaljujući kojoj je nastao naš prvi video projekt, Božić u Zagrebu 2010 (u HD-u). U nastavku donosimo više detalja o produkciji.

Snimku možete pogledati u prozoru ispod, direktno na Vimeo servisu, a tu je i inačica u nešto većoj kvaliteti na rapidshare.com servisu. Navedene inačice su dostupne u rezoluciji 1280x720p, 5mbps. Inačica pune HD razlučivosti će također biti dostupna.

[vimeo id=”18198344″ w=”600″ h=”337″]

Snimanje je izvedeno u dva navrata početkom prosinca 2010. u poslijepodnevnim satima. Prvi dan su napravljene snimke Canon Legria HF200 HD kamerom u 1920×1080/25p rezoluciji uz propusnost od 24mbps, a snimke su napravljene bez stativa, oslanjajući se na mirnu ruku i ugrađeni stabilizator u objektivu. Za drugi dan snimanja korišten je jednostavan Vanguard-ov stativ kao baza za Canon EOS 550D digitalni fotoaparat s EF-S 18-55 IS objektivom. Snimke su izvršene u rezoluciji 1920x1080p, 24 sličice u sekundi uz prosječnu propusnost od 40 mbps.

Obrada videa je izvršena u Sony Vegas Studio HD 9.0 i Vegas Studio HD Platinum 10.0 softverima, iako je inicijalno sva postprodukcija trebala biti izvedena na prvom spomenutom. Ipak, tokom izrade scena i tranzicija Vegas Studio HD 9.0 se pokazao kao nedovoljno stabilnim za dane mu zadatke, te se učestalo rušio, tako da smo bili primorani instalirati Platinum inačicu s kojom je također bilo problema, no samo pri renderiranju.

Konfiguracija na kojoj smo vršili postprodukciju sastoji se od slijedećih komponenanta:

Tip komponente Komponenta
Matična ploča ASUS P7P55D, iP55, s. 1156
Procesor Intel i5 CPU 750 Quad-core @ 2.67GHz
Grafička kartica NVIDIA GeForce GTX470 1280MB GDDR5 RAM
RAM MUSHKIN BlackLine Stiletto, PC-10666, 4 GB, 996677st
HDD Hitachi 160GB SATA-II 7200rpm
Kućište Coolermaster Stacker STC-T01
PSU Corsair CX600

Obzirom da se radi o prvom video projektu HD Televizije, svaki savjet je dobrodošao! Svjesni smo kako se još mnogo može napraviti da završni proizvod bude još bolji, stoga ćemo rado poslušati vaša iskustva o produkciji video materijala, bilo da se profesionalno ili tek rekreativno bavite njome.

Ovom prilikom najavljujemo nove video materijale, a svi zainteresirani za pomoć i sugestije mogu nam se obratiti putem kontakt forme ili na neki od naših službenih e-mailova.

Zahvaljujemo svima na savjetima i podršci!

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

2 komentara

  1. Lijepa Božična razglednica! A i zgodna demonstracija (dijela)mogučnosti korištene opreme. Zadivljuje oštrina prikaza, s obzirom da je sve snimano noau, bez dodatne rasvjete! Dobro bi “upao” koji kadar trga sa neke obližnje zgrade… Svi?a mi se dobra usuglašenost muzike i slike.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!