Vijesti

Blu-ray i DVD diskovi će biti aktualni još godinama

Predsjednik uprave Warner Bros.-a, Barry Meyer je izjavio kako ćemo se još godinama družiti s fizičkim diskovima kao što su DVD i Blu-ray, navodi se u intervjuu za Home Media Magazine. Unatoč najavama kako će fizičke diskove vrlo brzo zamijeniti “video na zahtijev” i digitalna preuzimanja putem raznih video servisa, Meyer je izjavio kako se situacija neće tako brzo promijeniti, čemu u prilog ide i stabilizacija prodaje nakon nekoliko kvartala stalnog pada.

Iako je Meyer svjestan sve većeg broja digitalnih preuzimanja, smatra kako tranzicija neće doći preko noći, barem ne do trenutka kada će digitalna preuzimanja nadjačati univerzalnost, kvalitetu, jednostavnost korištenja i prenosivost kakvu danas DVD-i i Blu-ray diskovi posjeduju.

Ipak, moramo se osvrnuti na realnu situaciju u kojoj se svi nalazimo. Kada govorimo o filmova što se mogu skinuti putem interneta i jednostavno distribuirati među kolegama i prijateljima, očigledan je sve veći broj onih koji takve filmove pohranjuju i gledaju preko USB memorija, bilo na računalu ili u DVD reproduktoru ili nekom od uređaja tipa Mede8er ili PopCornHour. Čak i vlasnici originalnih DVD-a sve češće pohranjuju filmove u ISO formatu na prijenosne tvrde diskove jer i takav format današnji moderni reproduktori mogu prikazati bez problema. Jednostavnost i brzina prijenosa je nenadmašna, a niske cijene USB memorija velikog kapaciteta jamstvo su uspješnog prijenosa većeg broja filmova, čak i onih u HD kvaliteti.

Na Blu-ray medije rijetko tko pohranjuje podatke unatoč većem kapacitetu jer su cijene praznih medija i dalje visoke, a ponuda uređaja i dalje jednostavno presiromašna. DVD i Blu-ray fizički diskovi će biti još niz godina broj jedan medij za originalne filmove u SD i HD kvaliteti, no sudeći po trendovima pitanje je hoćemo li ikada vidjeti nasljednika Blu-ray medija u obliku poput njegovog prethodnika.

[TVPredictions]

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

4 komentara

  1. normalna stvar je da je piratizacija i skidanje mukte preko interneta u prednosti pred optičkom medijima,ali tko želi kupiti film ili album za sva vremena kupit ae ga na optičkom mediju,ne treba brkati mukte s interneta i kupovinu originala to nije isto,meni se osobno ne svi?a da kupim neki film pa da bude pohranjen na nekom serveru,ali za videoteku je internet super, tj.video na zahtjev

  2. a to što ste vi naveli da vlasnici originala ripaju svoje filmove u iso pa ga gledaju na nekom medija ure?aju to ja mislim da nije istina,ja osobno doma imam kvalitetan dvd player i zašto bih isti film gledao na inferionijem playeru,od 900 kn,kad je dvd koštao 2700 kn ???????

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!